Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Divná chuť medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
"Vytočil" jsem si včera jeden plást do misky přes cedník. Med je nahořklý jako nevysušené vlašské ořechy.
Jak si to vysvětluješ?
(06.05.2014 9:26)Kohout napsal(a): [ -> ]"Vytočil" jsem si včera jeden plást do misky přes cedník. Med je nahořklý jako nevysušené vlašské ořechy.

Neprováděl jsi jarní léčení kys. mravenčí?
To Kohout:
tento dotaz jsem měl před několika lety a odpovědí bylo že jarní květový med obsahuje vetší procento peroxidu vodíku a proto ta hořkost.

Libor Tongue
Ja za svoj život som vytočil 100vki ton medu, jak nášho , môjho deda, stríca a sváka, žiaden nahorklí med nikdy nebol. Chyba bude zrejme niekde inde!Tento rok je vynikajúci, dnes zas pokračujem znova vo výtáčaní medu, medníky sú plné medu ako aj plodiská, zatial to vychádza na 56 kg na včelstvo, ak sa nepotentuje počasie počas agátu dak by mal agát hodit jak vloni cez 50 kg medu, vloni som mal 52 kg na včelstvo. Bubáky z medu investujem do novéj vyrobne medu a medoviny, predpokladám tam investovat 150 000 Eur, tolko som tam už vrazil.
Tak výrobna medu.....pak je to jasný ..nám ho nosej včely ..... a za 8 mega to pošli fotku Smile
(07.05.2014 8:22)zdviza napsal(a): [ -> ]To Kohout:
tento dotaz jsem měl před několika lety a odpovědí bylo že jarní květový med obsahuje vetší procento peroxidu vodíku a proto ta hořkost.

Libor Tongue

A co se s tím nebo proti tomu dá dělat?
(06.05.2014 9:26)Kohout napsal(a): [ -> ]"Vytočil" jsem si včera jeden plást do misky přes cedník. Med je nahořklý jako nevysušené vlašské ořechy.

Kohoute, jednou jsem měl nedobrý med, takový štiplavý a přikládal jsem to za vinu tomu, že jsem do včel pořád lezl a kouřil a že mi ten kouř "znečistil" chuť medu. Něktrý kouř je voňavý, jiný ne, podle trouchu.. Ale možná to je hloupost...
(07.05.2014 11:29)Misoka napsal(a): [ -> ]
(07.05.2014 8:22)zdviza napsal(a): [ -> ]To Kohout:
tento dotaz jsem měl před několika lety a odpovědí bylo že jarní květový med obsahuje vetší procento peroxidu vodíku a proto ta hořkost.

Libor Tongue

A co se s tím nebo proti tomu dá dělat?

Oblíbit si ho?
(07.05.2014 7:30)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]
(06.05.2014 9:26)Kohout napsal(a): [ -> ]"Vytočil" jsem si včera jeden plást do misky přes cedník. Med je nahořklý jako nevysušené vlašské ořechy.

Neprováděl jsi jarní léčení kys. mravenčí?

Letos ne.
Mírná hořkost prvního medu by mohla být ovlivněna pylem jen si nejsem jist zda i u vytočeného medu.Setkával jsem se s tím spíš jako kluk když jsem vyžvíkal med z voští u vystavěných srdíček kde byl i nějaký pyl a hlavně ten med nebyl vyzrálý což nám jako dětem nevadilo tenkrát tolik všelijakých sladkostí nebylo a když byla šťáva do vody tak to byl svátek.Big Grin
..nemajú včely koncom leta a na jeseň znášku zo starčeka obecného?(horký med ako blen)..malá časť medu vytlačená na jar včelami z plodiska do medníka by pokazila celú znášku..
Nahořklý je med z vrb. Letos se čistej nepovedl, ale loni jsem měl to samé při prvním vytáčení ..... Jeden nízkej nástavek z jednoho včelstva ..... Takže ten jsem při vytáčení oddělil.... Letos to bude všechno namíchaný do sebe.....
(07.05.2014 20:33)Josef Skala napsal(a): [ -> ]Mírná hořkost prvního medu by mohla být ovlivněna pylem jen si nejsem jist zda i u vytočeného medu.

Asi to tak bude. Vytočil jsem v uvozovkách. Nechal jsem přes cedník překapat rozřezaný zavíčkovaný plást.
Referenční URL's