Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Použitie inej ako polystyrénovej tepelnej izolácie.
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Zdarte priatelia včelári lebo len tak priatelia... Smile
So známym sa zamýšľam na téma úľa zatepleného inak ako polystyrénom.
Naše argumenty proti sú
1)vlhkosť (voda moze ist von len očkami ale v rohoch to nefunguje)
2)mravci (známemu si dokoca systematicky robia v polystyréne hniezdo)
3)polystyrén v mede. (buď ako výsledok práce mravcov, alebo odparovanie polystyrénu). Samozrejme že kopu ľuďom to nevadí. My sice nemusíme BIO ale chceme to s rozumom.

Takže ako alternatíva ma napadá ovčia vlna alebo konopná izolácia v stavebníctve.
Obe sú v stavebníctve používané ako ekologické zateplenia a navyše regulujúce vlhkosť. To znamená žiadna parozábrana, para pooomaaalyyyyy difunduje izoláciou a tak sa vlhkosť reguluje. Nehromadí sa vo vnútri a z izolácie odchádza do okolia.
Ďalej ten materiál nemajú rady mravce ani iná háveď. (A je GREEN, ECO, COOL proste nemôžete bez toho byť HAPPY)

VLNA:
Praná a do rohoží spracovaná ovčia vlna ale býva ošetrená proti moliam insekticídom.
Autor článku vo včelárovi, pán Jiří Faltys na svojich stránkach píše:
Proti eventuálnímu napadení molů se přesto izolace ošetřuje přípravkem Molantin SP, pro včely i člověka přípravkem zdravotně nezávadným.
http://www.izolacezvlny.cz/jsem-vcelar.html

Dovolil by som si ale zpochybniť toto tvrdenie.
Molantin SP je 10% roztok fotostabilního syntetického pyretroidu – permethrinu, dráždí pokožku, toxický pro vodní organismy, nevýhodou je nízká životnost, jelikož se odpařuje (některé zdroje uvádějí životnost do 10 let, jiné, že nebyla měřena)
Zdroj: http://stavba.tzb-info.cz/tepelne-izolac...-ovci-vlny
A tu že
Použití permethrinu je kontroverzní, protože jako širokospektrální chemikálie působí neselektivně. Hubí nejen příslušný škodlivý hmyz, ale také mnoho užitečného hmyzu včetně včely medonosné, vodní živočichy[3] a malé savce, například myši.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Permethrin

Nepríchádza ale k priamemu styku medzi včelami a vlnou, ale odparuje sa to a navyše napr mravce môžu ten insekticíd vynášať von.
Oddelené to je laťkami, ale len 5mm drevo a navyše s medzerami.
Predpokladám, že koncentrácia bude podľa doporučenia výrobcu a touto látkou sa bežne ošetrujú i iné textílie.
DOPLNENÉ:Keď sa tam cpe Varidol tak prečo robiť problém z nejakych rezidui Permethrinu?
http://en.wikipedia.org/wiki/Amitraz

Jeden z výrobcov nepoužíva insekticíd, ale je zas drahší oproti štandardnej vlne o 50-100% (bavíme sa o spotrebe asi 1m2 na nástavok vlna 100kč bez insekticidu 150-200Kč)
http://www.isolena.cz/bezpecnost/
Tento materiál (údajne) predáva aj
http://www.ivcelarstvi.cz/Potreby-k-ulum...param=vlna

Otázka 1: Ako to vidíte s účinkom unsekticídu na včely?
Otázka 2: Ako to vidíte s účinkom unsekticídu na med etc?

KONOPE:
Tu som nenarazil na insekticídy ani inú chémiu. Len sóda.
Cena asi 100Kč/m2.
BIO chovatelia by si mali dať pozor, že v niektorých vlnených aj konopných izoláciach sa nachádza plastové vlákno alebo výstuž.
http://konopi-izolace.cz/produkt/termo-k...00-mm-role
V konopných je to tuším vo všetkých, ale to ja riešiť nebudem.
Ale príde mi že vlna by mala byť lepšia. (Včeličky si budeme chovať ako vo vlnke)
Vlna sa údajne pri vlhnutí zahrieva (neoveroval som).

Pre orientáciu cena polystyrénu je as 10-20Kč/m2

Otázka 3:Nejaký iný zádrhel?
(13.05.2014 14:56)kluvi napsal(a): [ -> ]Otázka 3:Nejaký iný zádrhel?
.....v podstate ano, čo tak použiť len drevo ?Blush

[Obrázky: image.jpg]
(13.05.2014 14:56)kluvi napsal(a): [ -> ]To znamená žiadna parozábrana, para pooomaaalyyyyy difunduje izoláciou a tak sa vlhkosť reguluje. Nehromadí sa vo vnútri a z izolácie odchádza do okolia.

Pára se nahromadí z vnútra v izolaci kde zkondenzuje a pooomaaalyyyyy z ní bude odchádzat do okolia si myslím.
Pominu-li vyšší pořizovací náklady, jsou izolace v úlech ideální příležitost jak skloubit dvě chovná zařízení v jednom.Formikárium a úl. Možná jsou dobré ještě pro větší pocit tepla na duši včelaře, ale jinak?
Řeším podobný problém.Mravenci rozebírají polystyrén.Sehnal jsem dvacet pytlů odstřišků které vzniknou
kdyš se šijí bundy/ uteplivky/.Je to prostupné vlhkosti,mravenci nelikvidují,myš do toho nevleze.
Nemáte někdo více zkušeností? F.V.
(13.05.2014 17:19)goro napsal(a): [ -> ]
(13.05.2014 14:56)kluvi napsal(a): [ -> ]Otázka 3:Nejaký iný zádrhel?
.....v podstate ano, čo tak použiť len drevo ?Blush

[Obrázky: image.jpg]
Aj to mám v pláne.
Mám tu nachystaný matroš na úl so stenami až 20cm. 2m na výšku, zatiaľ to má tak asi 700kg.

(13.05.2014 18:59)Kohout napsal(a): [ -> ]
(13.05.2014 14:56)kluvi napsal(a): [ -> ]To znamená žiadna parozábrana, para pooomaaalyyyyy difunduje izoláciou a tak sa vlhkosť reguluje. Nehromadí sa vo vnútri a z izolácie odchádza do okolia.

Pára se nahromadí z vnútra v izolaci kde zkondenzuje a pooomaaalyyyyy z ní bude odchádzat do okolia si myslím.
Nemyslím. Práveže tieto izolácie sú používané v stavebníctve ako OTVORENÉ. Stačí sa podívať na odkazy...

(13.05.2014 20:49)vlcek napsal(a): [ -> ]Řeším podobný problém.Mravenci rozebírají polystyrén.Sehnal jsem dvacet pytlů odstřišků které vzniknou
kdyš se šijí bundy/ uteplivky/.Je to prostupné vlhkosti,mravenci nelikvidují,myš do toho nevleze.
Nemáte někdo více zkušeností? F.V.
Je to ale stále plast. Ale prečo nie, lepšie ako polystyrén. Akurát tá vlna a konope 1)vodu viažu a zas uvolňujú 2) majú vyššiu tepelnú zotrvačnosť (keď sa ochladí, tak teplota neletí tak dolu.)
..ovčiu vlnu som neskúšal,ale môžem porovnať molitan vs konopa..v oboch prípadoch rámiky prikryté plátnom a na ňom uvedené izolácie..molitan po zime mokrý,konopa úplne suchá..myslel som,že sú to len marketingové kecy,keď som o konope čítal,že veľmi dobre transportuje prijatú vlhkosť a odovzdáva ju okolitému prostrediu..ale ono sa mi to v praxi potvrdilo..
(13.05.2014 20:44)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]Pominu-li vyšší pořizovací náklady, jsou izolace v úlech ideální příležitost jak skloubit dvě chovná zařízení v jednom.Formikárium a úl. Možná jsou dobré ještě pro větší pocit tepla na duši včelaře, ale jinak?
Možno áno možno nie. Ale to je vec diskusie na téma ci zateplené úly a nie výber materiálu.
Apropos...aké sú deklarované výhody zateplených od
Lambda pre drevo je asi λ=0,2 a vlny 0,04 (W·m-1·K-1)
To znamená že izolácia 0,5cm drevo+2cm vlna+0,5cm drevo má tepelnú vodivosť ako drevená doska s hrúbkou 6cm.
Ak máte steny úľov a víko z fošní o hrúbke 6cm, tak je to lepšie ako s vlnou. A v tom prípade Vám gratulujem ku kondičke.
Smile Iróniu som si mohol ušetriť ale ja som proste taký, tak prosím o prepáčenie. (Alebo to je sarkazmus?)
Já už si izolaci svých včelstev vybral, tu která jediná může zvýšit jejich tepelnou pohodu. Tou izolací je síla a vitalita včelstva, k tomu dostatek zásob. Jinak prý stačí stěny4mm, takže tahat fošny netřeba
Já použil konopnou izolaci Canabest. Sice obsahuje 10% polypropylenu jako pojivo, ale pro ty, co chtějí echt bio ji dělají i s kukřičným škrobem. Podle mě je to lepší jak PS min. v tom, že je paropropustná. Dále garantují že to nic nežere atd. Jinak na mravence máte mít zábrany, ty škodí hlavně tím, že vynášejí roztoče z podložek, vyžírání PS je až druhý problém!

(13.05.2014 21:44)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]Já už si izolaci svých včelstev vybral, tu která jediná může zvýšit jejich tepelnou pohodu. Tou izolací je síla a vitalita včelstva, k tomu dostatek zásob. Jinak prý stačí stěny4mm, takže tahat fošny netřeba

Vaše orodování za neizolované úly je jaksi mimo mísu a patří do vlákna Tenkostěnný nebo zateplený úl. Pokud jezdíte na naftu, tak se nemontujte do benzínu.
(13.05.2014 21:44)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]Já už si izolaci svých včelstev vybral, tu která jediná může zvýšit jejich tepelnou pohodu. Tou izolací je síla a vitalita včelstva, k tomu dostatek zásob. Jinak prý stačí stěny4mm, takže tahat fošny netřeba
Vporiadku, ale prečo sa k tomu musíte opakovane vracať v téme "Použitie inej ako polystyrénovej tepelnej izolácie." ???
Ano stačia 4mm, ale ja som to porovnával s rovnakým teplotným komfortom (=pocit tepla v duši včelára) ako u zateplených.
Najlepšie je chovať včely v dutinách stromov a nebrať im med. Všetko je vec názoru....(a tam bude izolácia viac ako 4mm...)

(13.05.2014 21:46)K-K-K napsal(a): [ -> ]Já použil konopnou izolaci Canabest. Sice obsahuje 10% polypropylenu jako pojivo, ale pro ty, co chtějí echt bio ji dělají i s kukřičným škrobem. Podle mě je to lepší jak PS min. v tom, že je paropropustná. Dále garantují že to nic nežere atd. Jinak na mravence máte mít zábrany, ty škodí hlavně tím, že vynášejí roztoče z podložek, vyžírání PS je až druhý problém!
Všeobecne súhlasím.
Akurát som si nie istý, či na ozajstné BIO je prípustné i to konope so škrobom (apropos, ten sa vonku rozpadne- viz tie BIO igelitky čo sa po roku rozpadnú).
Inak s tou paropriepustnosťou je zaujímavé sa podívať ako riešil strop pán Warré. Box s pilinami...podobne ako konope/vlna.
Pán Warre určite dekabox s pilinami nevymyslel. Dekabox s materiálom, ktorý pohlcuje vlhkosť z úľa, slúži na odvádzanie vlhkosti do vonkajšieho okolia. Teplo v úli, to znamená, udržať suchý vzduch v úľovom priestore, predovšetkým v čase zimovania včelstva, pretože vlhkosť chladí. A vlhký dekabox, pohlcujúci vlhkosť z úľa v čase zimovania včelstva, strop úľa ochladuje. Nepoužívam dekabox. Mne a hlavne aj včelám, vyhovuje na strope doska hrubá do 25 mm.
Naši predkovia polystyrén a iné dnešné moderné izolačné hmoty nepoznali a tepelnô izoláciu úľa vyriešili slamenými stenami alebo stenami z konského trusu, hliny a srvátky. To sú prírodné materiály, ktoré počas chladnejšieho obdobia roka, od Michala do Mateja, "dýchajú" a udržujú vzduch v úli suchý, čiže teplý. Naopak, od Mateja do Juraja, kedy včelstvo prudko ploduje a z toho dôvodu počas dní s nestálym počasím včasnej jari zvyšuje vlhkosť v úli, tak tú vlhkosť z úľa slamené steny primerane odvádzajú. Zároveň, počas slnečných dní včasnej jari, umožňujú slnečným lúčom "prenikať" do úľa.
Toto fórum je verejné a prístupné každému. Ak má niekto presvedčenie, že izolácia stien úľa je nepotrebná, tak nie je fér odbiť ho suchým konštatovaním bez argumentov, že toto vlákno je o izolovaných stenách úľa. Zatiaľ som tu nenašiel príspevok, ktorý by zdôvodňoval význam izolácie stien úľa pre včelstvo. Dutiny stromov síce majú steny hrubšie ako 4 mm, no nepopierateľným faktom zostáva, že stenou takej dutiny prúdi celoročne vlhkosť do koruny stromu, a v jarnom období zvlášť.
Na izoláciu stropu úľa, iným materiálom ako polystyrén, som tu našiel informáciu. A ako si predstavujete izoláciu úľového dna?
Aha myslel som ze dekabox bolo od zaciatku sucastou jeho designu.
Slamená izolácia a pod funguje podobne ako to čo spomínam (vlna a konope) (predpokladám).
Čo sa týka odbytia bohemia.gall tak ja nemám problém aby si povedal svoje, umiestnil odkaz na príslušnú diskusiu, ale v mnohých diskusiách sa to zvrhne z pôvodnej témy na diskusiu o niečom úplne inom a človek sa tam potom nedočíta niečo čo potrebuje, zato sa dozvie hromadu toho čo nepotrebuje. A ešte horšie sa v tej diskusii niečo hľadá. Napr keď bude dakto hľadať info či zateplený/nezateplený, tak ho nenapadá hľadať v téme o polystyréne (to je len nie príliš dobrý príklad). A tomu som sa chcel vyhnúť. Ak sa to dakoho dotklo, tak som to tak nemyslel a ospravedlňujem sa.
Inak medzi mladšími používateľmi diskusných fór sa tomu hovorí off-topic.
Prajem všetkým pekný deň (i keď hnusne prší už pekne dlho a asi budem musieť začať krmiť Sad

(13.05.2014 21:46)K-K-K napsal(a): [ -> ]Já použil konopnou izolaci Canabest. Sice obsahuje 10% polypropylenu jako pojivo, ale pro ty, co chtějí echt bio ji dělají i s kukřičným škrobem. Podle mě je to lepší jak PS min. v tom, že je paropropustná. Dále garantují že to nic nežere atd. Jinak na mravence máte mít zábrany, ty škodí hlavně tím, že vynášejí roztoče z podložek, vyžírání PS je až druhý problém!
A máte nejaké praktické doporučenia? Mňa nenapadá žiaden zádrhel....
Já používám filtrační látku z kapsových filtrů vzduchotechniky, filtruje se vzduch do školky musí mýt zdravotní atest.
Vypadá to jako náplň do spacáků, ale mravenci to mají rádi, proč vlastně bojujeme proti mravencům?
(14.05.2014 8:10)Milan Šimonovský napsal(a): [ -> ]Já používám filtrační látku z kapsových filtrů vzduchotechniky, filtruje se vzduch do školky musí mýt zdravotní atest.
Vypadá to jako náplň do spacáků, ale mravenci to mají rádi, proč vlastně bojujeme proti mravencům?
Pretože mrvia polystyrén (v tejto diskusii) a pretože obťažujú fčely a znehodnocujú meranie spadu na podložku.
Čo sa týka obľubenosti polystyrénu u živočíchov tak aj myšiam celkom chutí. Asi si to mylia s ryžovými chlebíčkami... Wink
Ted jsem mluvil s mým učitelem vč. o mravencích a ten má letos zkušenost u jednoho úlu mu málo lítaly včely a po rozebrání byla polovina úlu obsazena mravenci prostě klasický mraveniště, při rozebírání prý mravenci stříkaly kyselinu jako divý,prý to viděl poprvé za 50 let,nemá bohužel fotky Surprised
(13.05.2014 17:19)goro napsal(a): [ -> ]
(13.05.2014 14:56)kluvi napsal(a): [ -> ]Otázka 3:Nejaký iný zádrhel?
.....v podstate ano, čo tak použiť len drevo ?Blush

[Obrázky: image.jpg]

Tenhle obrázek už tady někde jednou byl.
Zajímalo by mě, zda-li v úlech jsou (byly) také včely?
Nevíte někdo, kde by se daly sehnat další důkazné fotografie?
Kto berie do úvahy dnešné poznanie vo včelárskych technikách, tak mimo tému sú práve úle s uteplenými stenami. Nerozumiem mladým včelárom, ktorí si dajú postaviť nadstavky s uteplenými stenami a k tomu odoberateľné, celozasieťované dno. Ako funguje klimatizácia v takto nelogicky riešenom úli a ako slúži včelám luxusný a priestranný uteplený domov, o ktorom si myslíme, že im slúži dobre, a potom zistíme, že bez našej pomoci nedokážu v ňom prežiť?
Národný úľ v Spojenom kráľovstve nikdy nebol uteplený a steny jeho nadstavkov sú hrubé 16 mm. Ako izolačný materiál využíva vzduch a tak zabezpečuje pre včelstvo vyššiu úroveň izolácie ako ostatné tenkostenné úle, ktorú ponúka svojou dvojplášťovou konštrukciou. Včely sa cítia celkom dobre v tom obydlí, pretože sú vždy chránené vonkajším plášťom a strechou pred dažďom, slnkom aj vetrom, hoci žijú v nadstavkoch s pomerne chatrnými stenami.
Podobne využíva vzduchovú izoláciu panelový úľ Warre, ktorý používajú včelári v Bulharsku.
(14.05.2014 13:06)Josef K napsal(a): [ -> ]Zajímalo by mě, zda-li v úlech jsou (byly) také včely?
...nerozumiem celkom ironickému podtextu v otázke Huh, ale najlepšie by bolo kontaktovať priamo včelára uvedeného v texte fotografie, je to priateľ pána Vinca, známeho prešovského včelára a prednášateľa.

(strýko "gogoľ" našiel pracovný email na MVDr. Ivana Karpjaka ako veterinarnanem@stonline.sk )
(14.05.2014 14:08)MilanBencúr napsal(a): [ -> ]Kto berie do úvahy dnešné poznanie vo včelárskych technikách, tak mimo tému sú práve úle s uteplenými stenami.
Offtopic je mienené že príspevok je mimo konkrétnu diskusnú tému.
Takže ak niekto do diskusie o včelách napíše a rieši problematiku nastavenia vstrekovacieho čerpadla tak to je zjavný offtopic.
Myslel som to tak. Neposudzoval som správnosť zatepliť/nezatepliť pretože to je v tomto konkretnom vlákne offtopic. Tu sa rieši že ak zatepliť, tak ako.
Smile
Nad problematikou (ne)zateplenia premýšľam tiež, ale som lenivý zmeniť dodávateľa úľov. Smile
Napr mi vadí i to že to má falc a pri manipulácii rozpučím kopu včiel i keď sa snažím ometať. Takže nové by som radšej bez falcu.

(14.05.2014 14:08)MilanBencúr napsal(a): [ -> ]Podobne využíva vzduchovú izoláciu panelový úľ Warre, ktorý používajú včelári v Bulharsku.
Vidím tam na tých fotkách dobre polyuretanovú izoláciu? (napr posledné 3 fotky..)
Stran: 1 2
Referenční URL's