Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Metoda chovu trubců - Metoda LBV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
To akože celoročne máte OP na max. 5 plástoch? Keď som to hovoril že to tak má byť jednomu Sedláčkovmu kamošovi od nás,tak ma skoro ukameňoval.
Celoročně ne.
Tak potom do slnovratu a na zimu rozšíriť naplno.Či?
Jsem rád, že plno kolegů LBV používá a je spokojeno včetně mě. Př. Linhart by měl za ní dostat státní vyznamenání. Jeho vysvětlení zvl to delší a složité se nepovedlo a o trubcích a jejich spotřebě to vůbec není, nebo alespoň ze 70% ne. No a to násilné napasování na Teorii sobeckého genu to už vůbec. Přitom by stačilo udělat jednoduchý pokus. Zkuste místo stavebních rámků dát postavenou trubčinu od loňska a včely se bez zábran rojit budou. To samé se stane, když výrobu trubců převedete do medníku nad plodištěm, opět se rojí. Takže je to o plodišti a stavbě. No a pak stačí se zamyslet jak to funguje ve stromové dutině a máte to! Ale o tom už jsem psal. Proto je nutné dobré načasování a provedení. No a když to někdo nemá v hlavě ani rukách dopadne špatně! Zdraví R. S.
Rudo ta posledná veta ..tesat do kamena..to plati vo vcelarstve ale takmer vo všetkom,nielen LBV.. A že tych včelárov čo to nemajú v rukách ani v hlave pribúda geometrickým radom..teda,aspon v mojom okolí si to všímam Cool
Já jednou udělal chybu a tu popíšu. Včelstvo ve kterém jsem choval při matce nad mateří mřížkou. Naražená série matečníků mezi otevřeným dělničím plodem. Po zavíčkování matečníků a shodou okolností i zavíčkování většiny dělničího plodu, jsem z jiného včelstva dal otevřený trubčí plod z obou stran chovného rámku, abych nalákal více dělnic k matečníkům, kvůli zahřívání. Při následující kontrole všechny matečníky zrušeny. Bez dalšího jsem vyndal trubčí rámky, dal další sérii matečníků okolo nový otevřený dělničí plod a celá série dochována v pořádku. Znovu jsem postup již nezkoušel nemám čas na pokusy, ale jsem si téměř jistý, že velké množství otevřeného trubčího plodu by dokázalo ukončit ve včelstvu i rozběhlou rojovku. Až někdo budete mít čas a chuť vyzkoušet, rád zjistím jestli je to pravidlem, nebo to byla výjimka.
S těmi trubčími rámky mám z letošního roku podobnou zkušenost. Když jsem k přelarvené sérii převěsil i trubčí rámek, nepřijaly nic. Asi šla všechna mateří kašička na krmení trubců a pro matečníky už nezbylo Smile
Když se vrátím k začátkům LBV nezávisle na sobě jsme zjistili, že při ní je prakticky nemožné chovat matky. Př. Křapka, Sláma a moje maličkost.Zdraví R. S.
Takže teoreticky by mělo jít ukončit rojovou náladu ve fázi otevřených matečníků přesunem cca 2-3 plástů s otevřenou trubčinou z jiných včelstev do včelstva s chutí se vyrojit?

LBV taky používám, asi správně, protože roje nenacházím (snad to není jen očima).
Když budu vědět, které se chce rojit, znám jednodušší způsoby jak tomu zabránit.

No a když se chce rojit všechno, kde vzít dva až tři rámky trubčího plodu pro každé včelstvo?

To co píšete vy BOBC bych spíš chápal jako pojistku pro případ přehlédnutí nějakého už naraženého matečníku při jejich vylamování. Ale ve skutečnossti by to znamenalo, rozebrat ( a vyrušit) několik vč jen proto, abych získal trubčí otevřený plod?

Aha. Nic pro mě tedy, přiznám se bez mučení.

A to nejdůležitější. Mám plodiště s 11 r, jeden je trubčí (trubčák). Chtějí se rojit (přišel jsem na to náhodou, jasnovidec nejsem) a tak vylámu matečníky a přidám 2-3 trubčáky (s otevřeným plodem - to budu muset otevřít /sundat medníky/ tak 2-3 vč). Ok, z 11 rámků (z devíti dělničích plodových) je tedy najednou pro dělničí plod jen 5-6 (na krajním "krycím" obyčejně matka neklade). To pak budou lazaři!!!! Sice se nevyrojí (možná), ale budou z nich žebráci!

Takže u DadanSystému to dopadne tak, že matka, protože v úle není MM, tak zaklade NN a když dá Bůh, tak jen jeden (když už bude nahoře, obyčejně u jednoho NN nezůstane).


Dodám.
Bystřejší namítne, že když se dělá odd jako protirojové opatření, pak taky ubyde plod. Jenže odebrané plodové plásty jsou nahrazeny M a tudíž výpadek v dělničím plodu je krátkodobý, navíc se většinou z oddělku vrátí létavky atd.

Takže prakticky jsem LBV nezvlád a nebudu se o to ani pokoušet, protože to ani teoreticky fungovat nemůže, pokud to nemá být neskutečně pracné a pro všechna vč není možné honem nikde získat 2-3 trubčí plásty s otevřeným trubčím plodem.
Já doporučuji všem, aby si zkrácenou verzi /tu první/ znovu přečetli. To že LBV zmrší a ona jim pak nefunguje to tak bývá. Není to o trubčím plodu ale o stavebních rámcích v plodišti ve správný čas na správném místě. Je to tak těžké pochopit? R. S.
To LBV je zmršená snůška popletených souvislostí.
Ale tys to Rudo popsal správně:
Není to o trubčím plodu ale o stavebních rámcích v plodišti ve správný čas na správném místě.
Tak to dělali včelaři už dávno, včetně mě a je jedno, jestli jsou mladé včely zaměstnány stavbou a chovem trubců nebo dělnic. Ono není jak donutit včely na volné stavbě, aby nechovali trubce. Mnozí z nás tedy "pouští žilou".
Tom.50 a mnoho ďalších nechápe súvislosti LBV. Asi ako začínajúci včelár s niekoľko týždňovou praxou a nie starý praktik, ktorý radí všetkým a vo všetkom. Treba si uvedomiť, že každá metóda funguje, keď sú dodržané základné podmienky. Keď niečo zmením, tak sa výsledku nedočkám.
Ja som si všimol,že ked som nasadil lbv v prvom roku ,tak sa včelstvá akoby nevedeli stavbou trubčiny nasýtit.. Niektore aj 3 ramiky 42x35... Ale postupne v dalsich rokoch im už stačilo trubčinu tahat v 1,5 až dvoch stavebnych..niektore dokonca stavali takmer čistu robotničinu,pripadne mix podla potreby..a ked stavali,tak sa nerojili..ale inak,ten prvy rok to bol zažitok,50 rodín v plnom kvete repka,ule plne a žiadna rojovka..to v našej lokalite vždy takmer všetky včelstva už blbli s matečnikmi..
Pánové, děkuji.
Zas tu vidím několik příspěvků, které je dobré si uložit do paměti.
Je to dobré zejména pro mě (jsem několikanásobný mistr světa v rojení)
Gusto, já to teď vidím u OP jak včely nutně potřebují trubčinua jak jsou schopny zasvinit jí kdejaké neuvěřitelné místo. Dokonce i mezistěny vložené někdy kolem slunovratu přestavěly komplet na trubčinu. Přiznám se, že tohle jsem ještě neviděl. Takže něco přesně opačně než tvrdí př. Miroslav. Ach jo, proč někdo zblbne kolegy, včetně mě, naprosto nevychytanou a nic moc zvládnutou zootechnikou! Zdraví R. S.
(10.07.2019 7:00)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Já doporučuji všem, aby si zkrácenou verzi /tu první/ znovu přečetli. To že LBV zmrší a ona jim pak nefunguje to tak bývá. Není to o trubčím plodu ale o stavebních rámcích v plodišti ve správný čas na správném místě. Je to tak těžké pochopit? R. S.

Je tak těžké pochopit, že nechci aby matka kladla v medníku a že když má v plodišti trubčinu, chybí pak dělnice? Například, já si myslím, že kdo vytáčí med z plástů, do kterých kladla matka a jsou v nich (a pak v medu) výkaly larev plodu, je mírně řečeno vepř (a blb chcete-li řečeno páně Stojnekovým slovníkem), ale asi bych to tak nenapsal.
A tvrdím, že přijde den, že prostě med ze zakladeného díla nebude chtít nikdo kupovat a bude se to měřit stejně, jako dnes vlhkost a vodivost. Že lidi přestanou chtít mlstat výluh z výkalů na to vemte jed!
A tak jakákoli metoda, při které bych nedokázal bezpracně dodržet základní podmínku = panenský medník - je pro mě nepoužitelná a nezajímavá.

Nakonec, dělejte si co chcete, nemusíte ale přitom říkat o jiných, že jsou blbi, mě za totálně blbé připadá dělat kejkle jako LBV když existuje včela, která se nerojí, líp staví, nebastardizuje k bodavosti a vždy nosí medovici, což Kraňka není. Tečka.

A úsměvné je, jak zuřiví odpůrci Svazu palcují a div že nehýkají blahem nad pokusy ČSV o monopol nařídit tu jen Kraňku, na věčné časy a nikdy jinak, kupředu levá, zpátky ni krok!

Zažil jsem příchod Kraňky a zuřivce obhajující bastardy, co se tu chovali a situace se opakuje. Stejně zuřivě nyní, o víc než 50 let později, někteří prosazujete Kraňku, uvědomujete si to vůbec?

A že téma je Metoda LBV? No je. Já jen že mi to připadá jako když se zaváděla elektřina, že by mnozí vymýšleli jak nejlíp svítit petrolejkou a vymýšleli by pro ní metody třeba FČC -Furt Čistej Cilindr. A někomu by se to nějak nedařilo, tak by si prostě místo ustavičného pročítání zjednodušených verzí FČC dal zavést El En a měl by pokoj.

Zase jsem se dotknul Posvátný Krávy, já vím. Obecně se to nazývá kreativita a průkopníci to neměli lehké nikdy. Nevěřl jsem př. Boháčovi, že to bude velmi těžké a běh na dlouhou trať.

emer

Taky si vás velice vážím a cením si vašich rad a zkušeností. Škoda, že v profilu nepíšete od kdy včelaříte.
(10.07.2019 12:02)tom.50 napsal(a): [ -> ]Že lidi přestanou chtít mlstat výluh z výkalů na to vemte jed!

Konečně bude v kurzu můj skvělý květák,na medovici stejně většinou nemám štěstí.

Ps: Tomiku,to mazání mi dává zabrat.
Tome, pošlu Vám 10 vzorků medu. 5 z panenských a 5 z plodových plástů několikrát zakladených. Vy určíte které jsou které. Souhlasíte?
Takže abych do Tomova pábení vnesl trochu pořádek. Tom začal tím, že LBV nefunguje no a s tím asi hodně lidí nesouhlasí. Jenomže pak vyšlo najevo, že Tom ji vlastně neumí. To že u LBV klesnou výnosy je také pravda, ale jen u včelstev rekordních, naopak u těch běžných je medu víc. Takže sečteno podtrženo medu je u obou způsobů asi tak stejně. Ale za to mám květen červen klid. O tom už jsem psal hodně dávno. U složených plodišť může být i medu víc. Do dadantu LBV moc nepasuje, protože plodiště je pak malé. Možná že majitelé ED jsou na tom líp. To že med z panenských plástů je chutnější je i můj názor a souhlasím. Všechny zaplodované plásty jdou na zimu do kotle. Jak ale souvisí LBV v Dadantech s černými plásty v mednících, jak do toho zapadají svazoví sympatizanti a ještě navíc zcela revolucionářům nevyhovující kraňka a navrch ještě př. Boháč. To je nějak celé hodně zmatené. ............ No všichni jsme rádi na světě. Zdraví R. S.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Referenční URL's