Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Metoda chovu trubců - Metoda LBV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Mně se zas líbí, že ten kdo iných nazývá všelijak v tych svojich románových příspěvkách je najednů háklivý na slovo blb. Totok téma je pro mě díky chlapíkom, co LBV praktikujů a umijů o tento metodě neco napsat, přínosem, aj dyž s rojama problémy nemám. Člověk se furt učí.
(10.07.2019 14:31)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Jak ale souvisí LBV v Dadantech s černými plásty v mednících, jak do toho zapadají svazoví sympatizanti a ještě navíc zcela revolucionářům nevyhovující kraňka a navrch ještě př. Boháč.

Rudo to všetko súvisí spolu tak, že Tom píše svoje skúsenosti a pocity "kompaktne"..Wink

btw.
súhlasím s tým, že LBV funguje...
súhlasím s tým že u dadanta môžu sa vyskytovať s ňou problémy...
súhlasím s tým, že LBV u NN systému nijako nebráni vytáčaniu medu z panenských plástov v medníku
súhlasím s tým že pri LBV priemer medu za včelnicu rozhodne neklesne...
dokonca ani klieštikom nie sú včelstvá pri LBV zamorené vo zvýšenej miere...

problémy som mal pri LBV pri odoberaní medu z medníkov pomocou výklzov , pretože trúdov zostalo v medníkoch ojojoj...(nepoužívam materskú mriežku)
Súhlasím s tým, že LBV funguje, ale:
- V NN systémoch rozfrkať niekoľko SR po plodisku v niekoľkých NN nie je LBV, ale prachobyčajné vkladanie SR z rôznych dôvodov.
- LBV metódu autori testovali a v metodike doporučovali pre vysoké rámiky v plodisku, oni konkrétne používali rámik JU. Plodiskový rámik dadant je skoro podobne vysoký, i keď tento technologický termín "zľudovel" a zvykne sa používať pre viac mier vysokých plodiskových rámikov.
-Ak teda chceme hovoriť o LBV metóde, tak sa bavme o vysokom plodiskovom rámiku. Vloženie vysokého SR do centra kompaktného plodiska zjari núti včely ho rýchlo vystavať, nie preto, že včely už pomýšľajú na potrebu trúdov a stašne už túžia po stvbe, ale preto aby zalátali medzeru v plodisku, pre ktorý to je menší "šok". Tento SR matka promptne zakladie, prečo, to je práve v tej mnohým "na nervy lezúcej" teórie o genetických príčinách rojenia vysvetlené. Osobne mne sa pozdáva/la/.
-Ak niekto používa LBV vo vysokom plodisku a má modifikáciu dadantu s medníkovými NN, neviem prečo by to malo mať negatívny vplyv na vytáčanie medu len z panenských medníkových plástov. Ide len o to, nakoľko dokáže včelár takúto technológiu zvládnuť a vyšperkovať ju do svojich podmienok. Ak teda má kvázi dadant a dáva SR hlavne do nízkeho "polštaře", tak to nie je LBV.
-V prechádzajúcom bode je i odpoveď na to, či má LBV metóda vplyv na množstvo vytočeného medu a ak si niekto myslí, že má, že je menej medu, tak je v nej uvedené i prečo. Ak si myslí, že medu je viacej, tak má pravdu! Pretože úspešnou LBV sa predíde oslabovaniu sily kolónie ostatnými protirojovými opatreniami. Toto ale nemusí platiť pre eldorádové repko-agátové oblasti, keď sa ovšem rok vydarí a včely na rojenie ani nepomyslia a asi to neplatí ani u toho "zázračného" plemena BF....
-Tak teda kde sa majú tie zástupy úbohých trúdov v úli uchýliť? Predsa nebudú zavadzať v plodisku, však nevedia nič robiť, len oplodňovať! Postupne sú včelami vytláčané na krajné plásty a do medníka/ov/. Tam nezavadzajú a ich prítomnosť tam prispieva k maturácii medu, kde trpezlivo čakajú na svoj osud. Ak teda ostanú nad výklzom v plodisku, nie je problém ich "jedným šmahom" metličkou omiesť.
Kto používa LBV, s týmto automaticky počíta...
Pokračovaním ale je, čo so stavebnými rámikmi po skončení rojeniaHuh ;-)To si už musí včelár poriešiť sám...
(10.07.2019 14:31)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Takže abych do Tomova pábení vnesl trochu pořádek. Tom začal tím, že LBV nefunguje no a s tím asi hodně lidí nesouhlasí. Jenomže pak vyšlo najevo, že Tom ji vlastně neumí. To že u LBV klesnou výnosy je také pravda, ale jen u včelstev rekordních, naopak u těch běžných je medu víc. Takže sečteno podtrženo medu je u obou způsobů asi tak stejně. Ale za to mám květen červen klid. O tom už jsem psal hodně dávno. U složených plodišť může být i medu víc. Do dadantu LBV moc nepasuje, protože plodiště je pak malé. Možná že majitelé ED jsou na tom líp. To že med z panenských plástů je chutnější je i můj názor a souhlasím. Všechny zaplodované plásty jdou na zimu do kotle. Jak ale souvisí LBV v Dadantech s černými plásty v mednících, jak do toho zapadají svazoví sympatizanti a ještě navíc zcela revolucionářům nevyhovující kraňka a navrch ještě př. Boháč. To je nějak celé hodně zmatené. ............ No všichni jsme rádi na světě. Zdraví R. S.

Vlastně jste to popsal přesně. Neumím LBV, kdysi jsem to zkusil a nevyšlo mi to a tak jsem s tím přestal. Metoda, která funguje jen někdy není metoda, ale pověra. Jestli dám (roztrhnu) plodové hnízdo dvěma vysokými stavebňáky a na konci je třetí, výsledkem je jen to, že je mraky trubců a vč se stejně vyrojí. Vyzkoušel jsem a mám to vyřešené, nechci se učit něco o čem se domnívám, že je blbost a nefunguje vždycky! Umím si poradit i bez LBV, vloni u 32 produkčních ani jeden roj, letos v extrémně rojovém roce ze 36 produkčních 5 vyrojených vč a BF mám zatím jen 3 F1. Nemám co bych měl řešit.

Mám DadantSystém 39x30 nebo 24 a ke všemu 39x15 a často některé matky zakladou v prvním NN 2-3 rámky tak jako dlaň nad dolní loučkou. A to většinou jen proto, že tam přehlédnu skulinu, kde si můžou postavit trubčinu a jak matka vyleze nahoru jen kvůli pár buňkám trubčiny, je vymalováno! Když jsem zkoušel LBV a v plodišti byly dva vysoké SR mezi plodem a třetí na konci (nejdál od česna), zakladla celý NN od loučky k loučce a často vyšplhala do dalšího NN. Nemám co bych měl řešit.
Sám to píšete přesně, že do Dadantu LBV nepasuje, tak proč se jí učit? Došel jsem ke stejnému poznání jako vy, nebo ne? A bláznovství s více rámky než 11 a jednou pro vždy se zbavit možnosti TS na stejném dně? To jako proč?

Široké souvislosti umí chápat nemnozí, já vím. Boháč mi tvrdil v polvině osmdesátek, že civilizovaný svět odmítá med ze zakladených plástů. Nevěřil jsem mu to, už věřím.

Nikdy nechci med z plástů, které mohly zažít léčení Amitrazem a Gabonem. Ty pro med vhodné poznám tak, že jsou panenské a přesně jak říkáte, co zakladou, jde příští rok do polštáře a z něj pak na vyvaření. Furt je to jednodušší než ty účinné přípravky nepoužívat a mořit vč kyselinami a mít zimní ztráty. Víte o tom, že mi za celý život padlo vloni jediné vč a to hlady? Opakuju, nikdy nemám žádné zimní ztráty, kdo tohle může říct? Kdo tady z VF? Byl jsem vychován tak (Brennerovina), že není nic víc ponižujícího, než zimní úhyn včelstva!

Svaz se snaží zilegalizovat BF a vnucuje svůj monopol na Kraňku. Já nemůžu za to, že mnozí nepamatujete to samé když se sem tajně dostávala Kraňka v kapsách sak šťastlivců, které kumunisti pustili na Západ. Živě si to pamatuju i když jsem byl dítě. Svaz a stát taky bránili zuby nehty dovoz skutečné Kraňky úplně stejně, jako po přesně padesáti letech zuřivě odmítá stejný Svaz, ale jiný stát (s hubou plnou svobody) BF.

A že nevidíte fakt, že se mnozí chovají a vyjadřují úplně stejně, jako se chovali před Sametovkou dnes proklínaní komunisti je jen váš problém.

Snad jsem pane Stojneku na nic nezapomněl. A aby bylo jasno, s vámi se dá diskutovat (jako s BG) a diskuze snad není plácání po rameni a bezvýhradné souhlasení se vším předem, chápu to správně? Pár včelařů tady z VF to u mě vidělo a ani nemukají, asi se bojí ukřičení hlasitou většinou.

Takže fakt, že umím vidět souvislosti, které bohužel mnozí vidět neumí vy nazýváte zmateností? Už jsem si zvyk.
Já tuto metodu používám od té doby, co ji pan Linhart popsal (2007?), ale v současné době jinak než v původní metodice a také tím, že mám dvě verze kombinované sestavy 39x30+39x15.
Nejjednodušší je to právě v ED. Tam do vysokého plodiště, co nejdříve vkládám 2 SR v době jarního rozšiřování - v ED včelstva zimuji na 9-10 rámcích, což způsobuje velmi časný jarní rozvoj - nečekám tedy na rozkvět třešně ptačí, jak doporučuje p. Linhart. Jakmile rojové období pomine, okamžitě jdou oba SR z plodiště ven (např. v první pol. června). v žádném případě nečekám do poloviny července, jak popisuje původní metodika. Vložené mezistěny včely hravě zaplodují a zaplní medem, což je důležité protože v ED se dá dobře zimovat na medu, maximálně cca 6 kg cukru přes NN, který se podstaví pod plodiště.
V kombinovaném 10 R systému je to komplikovanější - tam jsou 2 SR do plodiště skutečně mnoho. Proto používám 1(30) do plodiště, 1(15) do polštáře a do NN nad plodištěm také 1(15). Tento používám jako mednou komoru, neboť i v tomto menším úle se snažím zimovat na medu.
Jen dodám, že v obou variantách používám studenou stavbu, bez mateří mřížky a 1.NN jako "polštář". V těchto sestavách nemnožím matky a pozoruji, že včely vlivem dostatečného množství trubců jsou vždy klidné a neštípou.
Za celou dobu LBV se včely nerojily a zřejmě vlivem zimování na medu vždy dobře vyzimovaly.
Super, díky, tohle si zapamatuju. Konečně jasně řečeno jak na to v konkrétním úle.

Když jsem ještě včelařil v úlech s pevným dnem, nešlo dávat polštář a protože jsem měl 2 SR ve vysokém plodišti (ale na konci - TS), tak jsem v předjaří přesně takto lákal matku do prvního (v tu dobu jediného) NN, tedy na trubčinu a cíl byl, aby tam zakladla maximum. Dalo by se říci, že to byl "polštář" nad hlavou. Za plodiště jsem považoval jedenáctirámkový prostor (plodiště univerzálů bylo na 12 r) spolu s NN. Ano, plodiště je vždy vysoké 45 cm (+ včelí mezera mezi patry).

Dneska se snažím, aby matky neplodovaly ani v prvním NN. Když to, kdo není líný myslet, domyslí, můžu to snadno zavést jak píšete. Jen by to vyžadovalo na každý úl o jeden NN navíc a to je můj ustavičný problém - nestíhám vyrábět nástavky (a rámky), za 8 let jsem z 5 vč na 50. (přesněji 46 + 15 odd).

A pro čtyřiadvacítkáře. Zaveďte si k Adamcovi ještě Škvařilův 39x15 a polezou vám oči z důlků z poloviční pracnosti při často dvojnásobném výnosu. Med pouze z pananeského vám bude bonusem. A jestli se bojíte, že by se vám pletly dvě míry v jednom úle, tak přestaňte chlastat. Ne nafurt proboha, to ne, jen když půjdete do včel.

A zpátky k vašemu návodu. Já byl vlastně (a jsem) od LBV pro DS jen o krůček mimo. Zkusím co píšete, děkuju vám chlape, proč jste mi to neřek před dvaceti lety?
(04.06.2020 12:05)tom.50 napsal(a): [ -> ]Ale stejná váha trubců, které vč vyženou už na přelomu května a červa a nechají uhynout, není vůbec na nic.

Na to bych rád znal odpověď, úvaha:
Včelstvo toleruje jen jisté maximální množství trubců(?) Pokud je úl plný vlastních, zdravých trubců, neomezí to zálétávání případných přenašečů chorob odjinud? (Samozřejmě migrují všichni trubci, takže nějaký cizí trubec v úle bude vždycky...)

(Ale to už jsme mino tichou výměnu, tak se omlouvám.)
Tom.50:
Nevim uz v jakem vlakne jsi nekoho pranyroval za to, ze provedl pokus pouze na 6 vcelstvech a ty jsi byl vzteky bez sebe, ze to neni hodnoverny dukaz a ze to neni vyzkum. A co ty? 3 vcelstva a hotovo? Dobrej pokus. Pochybuju ze vis, jak detailne LBV funguje. A proc ti vyhanely trubce a ja je tam mam pres cely rok? Kdyz se moje vcelky maji jak prasatka v zite, tak proc by nekoho vyhanely...

PS: vcera jsem se ucil žonglovat. Udelal jsem 3 pokusy a nejde to! takze pánove, ten kdo tvrdi, ze umí zonglovat, tak vám lže. Žonglování je nesmysl a nejde se jej naucitWink
(04.06.2020 12:20)marek. napsal(a): [ -> ]
(04.06.2020 12:05)tom.50 napsal(a): [ -> ]Ale stejná váha trubců, které vč vyženou už na přelomu května a červa a nechají uhynout, není vůbec na nic.

Na to bych rád znal odpověď, úvaha:
Včelstvo toleruje jen jisté maximální množství trubců(?) Pokud je úl plný vlastních, zdravých trubců, neomezí to zálétávání případných přenašečů chorob odjinud? (Samozřejmě migrují všichni trubci, takže nějaký cizí trubec v úle bude vždycky...)

(Ale to už jsme mino tichou výměnu, tak se omlouvám.)

Odpovídáte si sám a taky mě pobavila frojtova úvaha pod vámi, že když se mají jeho včely jako prasata v žitě, že nemají potřebu...

frojta je potřeba ještě trochu dopilovat informace, něco si načíst. Ale popořadě.

Zalétávání trubců je naprosto přirozené a nejde mu nijak zabránit. Skálopevně jsme se o tom přesvědčili, když se sem "sunul" VD (a to páni vědci ani 20 let nevěděli, že to je jiný roztoč než Varroa Jakobsoni Oudemans) a celoplošně se hubila včestva otrávenými návnadami a stejně se VD rozšířil právě tím zalétáváním trubců.

No a hlubokomyslná úvaha, že když já poskytnu vč nadbytek, že nemají zapotřebí. No ano, takže vlastně frojta tvrdí, že vykrádají jen včelstva včelařů, kteří svá včelstva blbě krmí a jejich včely, chuderky, aby neměly nedostatek, jsou nuceny vylupovat včelstva cizím včelařům. To přímo neříká, to z jeho popisu blahobytu jeho vč vyplývá.

Prvnímu lze odpoustit, ptá se a píše to pokorně, nemá moře po kolena.

Frojta je jiný případ. Navíc, pointa, či jádro sdělení není v tom, na kolika vč jsem to zkoušel, ale na zjevné nesmyslnosti. Mě stačil jen ten jeden pokus (následovaly další, ale už s vědomím, že je to kravina, která i kdyby fungovala, tak je hospodářský výsledek horší než vyrojení) aby mi docvaklo, že to je nesmysl. A i kdyby to fungovalo, tak je ÚPLNĚ JEDNO, ZDA SE VČ VYROJÍ A STOJÍ HO TO MNOŽSTVÍ PRÁCE A ZÁSOB A NEBO ZDA SI "VYROBÍ" TRUBCE PŘI STEJNÉ ZTRÁTĚ práce a zásob. Jen pro včelaře je efekt roje lepší, protože o to nemusí přijít úplně, když roj chytí, což se možná v polovině případů podaří. A to píšu jen o situaci, kdy se na veškerá protirojová opatření rezignuje a nechá se tomu volný průběh. To málokterý rozumný včlař udělá.

A to je řeč jen o tom, když se vč vyrojit nechá. Dá se totiž účinně zabránit vyrojení jinak, elegantněji a bez sebemnší ztráty.

Prostě pánové, někdo vás napálil a vy tomu věříte, věřte si dál, ale "císař je nahý!" Už jen fakt, že se LBV nerozšířila masově stojí za objektivní zvážení. Ano, vím, že jsem v tomto tvrzení první a rád se nechám vyvést z omylu, že výchova několika kil jedinců v jednom případě vadí moc a v jiném vůbec. Prostě na peníze to vyjde o cca 50% příznivěji v případě vyrojení. Přitom všechna jiná protirojová opatření nemusí stát ani šesták a nebo ani deko medu!

A je tu ještě jedna věc od stejného autora a i to jsem na VF letos už zniňoval. Ale kdo chceš věř si čemu chceš. Jen logika je neúprosná. Jediný argument by byl, že ztráta elánu před i po vyrojení. Jenže ani vč s aplikovanou LBV nijak nevynikla a spíš daleko pokulhávala za průměrem stanoviště v tom roce a to je jediné, co je mi možné vytýkat, co do malého počtu pokusů a včelstev.
Navrhuji udělat anketu, kde by se nechalo hlasovat o omezení délky jednoho příspěvku uživatele tom.50 na maximálně 50 znakůBig GrinBig Grin
LBV se masove nerozsirila dik tomu,ze je vuci info nebo nejakym zmenam rada vcelaru naprosto imuni.LBV rozhodne neni o produkci trubcu k vyhaneni,ale o odberu krmne stavy a zamestnani kojicek.A funguje.V dobe vyhaneni trubcu uz zadne rojeni nehrozi a LBV trubcina ma byt davno vyrezana a v tavidle i s roztoci,tudiz ani nemuze byt producentem trubcu k vyhaneni.
(04.06.2020 19:14)frojta napsal(a): [ -> ]Navrhuji udělat anketu, kde by se nechalo hlasovat o omezení délky jednoho příspěvku uživatele tom.50 na maximálně 50 znakůBig GrinBig Grin

Přímo na komoru! Wink ta sedla!

Jo, frajera jako vy beru!


JosPr

No právě o tu krmnou kašičku jde, nic jiného pane Josefe neříkám, ale když to nechcete chápat...

To je stejná logika, jako bych vč odebíral zavíčkovaný dělničí plod a házel do tavidla jakmile by byl špatný poměr kojiček ku otevřenému plodu. Ale neřešme to, nevadí, lid chce být klamán. On se dá ze zavíčkovaného plodu (nejen, samosebou) udělat oddělek, změnit tak poměr a tím pustit žilou včelstvu smysluplněji. atd
Klaman? Lid to mozna pochopil a vyuziva toho.Kazda metoda ma svoje pro a proti,ale tolik pro jako u LBV je naprosta rarita.Je videt,ze panove autori byli vsimavi k zivotnim projevum vcelstev a vsimli si,ze vcely,ktere si trubcinou prostavi vysoky podmet (nikdo je k tomu nenuti,delaji to prirozene) se taky v naproste vetsine nevyroji.Shrnuli sva pozorovani,
dali tomu vedecky nadech,nazev a formu,jak tento stav umele navodit.Pouziva to rada vcelaru,ne ze ne.
Aha, prostavený vysoký podmet (vysoký podmet, česká, ve světě neznámá specialita) je super a NN jako POL = polštář - ROZBĚRNÝ - (název je od Sedláčka) na nízkém dně s možností ekvivalentu 3 rámků 39x30 trubčiny + dělničina je blbý?

Tak tó jo.

On je pane kolego velmi velký rozdíl tří rámků mezi plodem ve VN (vč je nenahradí dělničím plodem v POL a když, včely jsou z chladu a tudíž náchylné k virům a tudíž pak ty včely včelstvu chybí) a stejné množství trubčiny dole v NN - většina vč v tomto případě ani tolik trubců nevychová. Ale to je fuk, já jen že s POL s nadbytkem možnosti trubčiny se vč rojí jak vo život když se nedodrží několik dalších zásad.
Neřešme to.
LBV metóda je založená na dvoch VN CS10 ako plodisko a do každého sa vkladajú po 2 /slovom dva/ stavebné rámiky medzi rámiky s robotníčim plodom. Tak neviem čo tu stále točíte o 3 SR a jednom plodiskovom nadstavku . A potom sú tam ešte nejaké termíny, kedy sa čo urobí, aby to bolo účinné. A nie že na jar vpálim do Adamca 3SR a čakám zázrak . Ten sa samozrejme nekoná podľa mojich predstáv a teda viem, že LBV nefunguje.
Kde porad Tome berete ten chlad??? Vyska podmetu v tom nehraje zadnou roli,matka stejne klade jen v prostredi,ktere vcely tepelne pro plod dokonale ovladaji.Ja mam vysoky podmet,nad nim VN.Vy sice temer zadny,ale v souctu s POL jeste vyssi nez ja.Vam musi zjara prekonat vcela od cesna cely studeny POL nahoru k plodu ve VN,moje z jara nepouzivaji cesna vubec,ale ocky vleti primo do obsazeneho prostoru.Az zacnou pouzivat hromadne cesno,vim,ze je nejvyssi cas vcelstvo rozsirit.
Jaky je rozdil v chladu ci teple mezi plodem v POL a plodem v prostavenem vysokem podmetu? Oboje je prostor ktery vcely tepelne ovladaji,proto tam taky matka klade.Vas "chlad" je ohranicen ramky v NN,muj je bez "hranic" a "demokratictejsi" pro vcely,stavi co uznaji za vhodne,nepredepisuju jim co stavet a verte neverte,stavi prave trubcinu.Limitem je pouze vyska podmetu 10 cm,stavi az na vceli mezeru ode dna..Driv jsem mival zkusebne ve vysokem podmetu ramky,zbytecnost,pracnost,hloupe naklady.
Vy pokud chcete do POL,oddelavate VN,mne staci lehce zakourit do podmetu,vcely odkryji spodek stavby a vidim vse co potrebuju,bez,misek,misky,zivene matecniky,zavickovane matecniky atd.Potahnu podlozku pod varroa ramem,vidim prirozeny spad roztocu..Zavru dvirka podmetu,mrknu pres stropni folii,jdu dal.Jak bych tyhle jednoduche nahledove operace provadel? O stavu vcelstva reknou vic nez rozebirani.
O rojeni diky prostavenemu podmetu trubcinou uz nemuze byt vubec rec.Kdo zivi masu trubcu,nema na rojeni cas a ani chut.(praxe u LBV).
Není podmet jako podmet, dno nízké může být vzdušné a nebo těsné. To platí i o vysokém podmetu (více jak 3cm). U vysokého jsem letos příteli obsazoval oddělky, říkal že to jsou Břinkovi dna s lomeným náběhem za česnem a kvůli korozi sítek v luftovacích otvorech jsem je prostě zaklepal laťkou protože nemám rád uvolňování feromonů do okolí když dojde na slídívost v podletí a jsem názoru a dodržuji, že jedna díra jako vstup do úlu stačí. Přesně to uvolňování a doráření slídilek do různých míst úlu zvenku je měřítko vzdušnosti lř. průvanu v úlu.

Jinak mezi POL a podmetem je od pohledu jasný. Pokud POL obsahuje pyl zásoby, jde o magnet pro dělnice který ho obsadí a pracují vněm. Zatímco suchá a ošlapaná sušina v nějakém podmetu pokud není snůška nebo je zima je prázdný a pro dělnici nezajímavý prostor snad od chvíle kdy kasta čističek tlačí pod vlivem počínající RJ zaklást tento prostor, kterým je víceméně trubčina.
  ]
emer: LBV metóda je založená na dvoch VN CS10 ako plodisko a do každého sa vkladajú po 2 /slovom dva/ stavebné rámiky medzi rámiky s robotníčim plodom. Tak neviem čo tu stále točíte o 3 SR a jednom plodiskovom nadstavku . A potom sú tam ešte nejaké termíny, kedy sa čo urobí, aby to bolo účinné. A nie že na jar vpálim do Adamca 3SR a čakám zázrak . Ten sa samozrejme nekoná podľa mojich predstáv a teda viem, že LBV nefunguje.
---------------------------------------------

tak mne na jar staci do jedneho dadant plodiska tie tri stavebne vrazit a lbv funguje spolahlivo.. len treba spravny cas vediet urcit..
Aká je plocha tvojich troch SR rámikov a aká je celková plocha ostatných rámikov v tvojom Dadant plodisku?
No, zajímavé čtení. Letos jsem se o LBV taky cíleně pokoušel. Na závěry je ještě brzo.
Když to nevyjde a včelstvo se přece jen vyrojí (do zblbnutí), žalostný pohled do úlu. Mraky trubců, málo dělnic, zásoby v háji. Včelstvo na odpis.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Referenční URL's