Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Metoda chovu trubců - Metoda LBV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
JosPr

Neřešme to, vy to zjevně nechcete chápat a já to furt dokola psát nebudu. Funguje vám to, super. Až fungovat přestane, třeba si na mě vzpomenete. Ale moc tomu nevěřím.

proboha co je CS10?
Metody LBV je převratný vynález z přelomu století, který dokonale funguje, když se provádí jak se má. K správnému provedení musí být včelařovi jasné zákonitosti jarní snůšky a rojení a jak je to navzájem provázáno. No a při rojení nevěřit až tak moc nekvalitním autorům opisovačům, ale řídit se vlastními pozorováními nejlépe s hlavou u dutiny s divokými včelami. Ale to bych chtěl si nejspíš hodně! Zdraví R. S.
Áno musí sa to vedieť, inak to dopadne presne ako napísal Miroslav Big GrinBig GrinBig Grin Trafiť ten správny čas pri dnešnom priebehu počasia nie je také jednoduché. Pritom na trvalom stanovišti, keď som to skúšal, tak to fungovalo perfektne. Pri kočovkách to dopadlo zle, tak ako u Miroslava.
B10 znamená nadstavok s 10 rámikami typu B 420x275mm , to je snáď jasné. Aspoň na Slovensku je. CS10 - čo to asi môže byť ? Makačka na bednu, có.
A zase vim ho..o. Co je B10 pochopit umím, co je CS10 nechápu! To je jako Čechoslovák? Ten se značí jako JÚ = Jednotný Úl.

Ano pane, pro mě je to nepochopitelné, jestli je to B10 tak proč píšete CS10 a nenapíšete rovnou B?

A ještě jinak, vy víte, co je míra Škvařil? Vy víte co znamená BVD? Opravdu víte, co znamená ta zkratka a každý Čech ihned ví, co to je za míru a jaký úl, ale zkratka je název podniku, který to vyráběl. Víte ihned co to je Tachovák a co Třeboňský úl? Ihned víte jaká míra a kolik rámků? Víte co k je K39? Klát na 39 rámků to není.

Moc vám děkuju za laskavou vstřícnost, snad jsem si ani nezasloužil tolik ohleduplného pochopení a dobroty když něco nevím.
Jinak nejde o to, kolik rámků vložit, ale o určitý podíl trubčích rámků k dělničině (plochy dělničiny k trubčině). Já dávám do nástavku 2 na pozici vždy jako 3. od kraje. Pokud má plodiště 4 nástavky, ano, je tam 8 trubčích rámků. Na jaře nic neřeším, trubčí rámky tam už jsou, takže SR nevkládám, pouze rozšiřuji celými nástavky opět se 2 novými SR. Proto ani trubčinu nevyřezávám, jako muž je mi to proti srsti zabíjet samečky, navíc topí v úle, takže nelze říct, že jsou bez významu.
co mám odzkoušeno tak na LBV má velký vliv i genetika, loňská matka, včelstvo na 4 VN a stejně se vyrojila, matka z rojového matečníku F3. Stavebních rámků celkem 5 ks.
Podobná skúsenosť. Ešte by som dodal, že sú tam i niektoré ďalšie faktory, prečo i pri dodržaní metodiky sa včelstvo niekedy vyrojí. Niektoré včelstvá sa chcú rojiť z princípu. Niektoré chcú matku vymeniť, i keď je 1-ročná, genetika dobrá a podľa včelára výborná. Ak na SR začnú stavať i robotníčie dielo, treba spozornieť. Môj postreh je, že narazených matečnkov býva len pár, nie taký počet, ako bežne bez praktizovania LBV býva. Akoby na veľké prosenie včiel im matka chcela urobiť radosť. Dobre, 2-3 vajíčka vám dám, ale dosťExclamation No na druhej strane ak sa v MB objaví vajíčko, to ešte neznamená, že stamodtiaľ záhadným spôsobom nezmizne...Surprised
No říkám to tedy znovu, LBV nefunguje tomu, kdo ji dělá blbě, nehledejte v tom nic jiného! Když máte dobře nainstalovanou LBV ve včelstvu vznikne stav, kdy je téměř nemožné odchovat v něm matku a to i včetně naplněného plemenáče, nebo oddělku . Prostě tyto včely jsou naprosto nevhodné pro jakýkoliv chov. Už jsem na to upozorňoval před pár lety a současně se mnou J. Křapka, J. Sláma a možná jiní. Tak si nevymýšlejte a jestli jí nadále chcete používat blbě, zkuste něco jiného. Počítejte ale s tím, že taková spolehlivost to určitě nebude! Zdraví R. S.
R.S., opakovane si vo vlákne uvádzal, že do dadantov nepasuje, lebo ti tam nefungovala...Takže s dovolením otázka: aký typ zostavy je pre LBV ideálny podľa teba na to, aby sa vykonávala správne? Linharta a spol. ju spropagovali na čechoslovákoch...Máš teda čechoslováky? Nepýtal by som sa, kedy bola o rámikovej miere aktuálnej čo len zmienka...Ď.
(07.06.2020 14:36)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]No říkám to tedy znovu, LBV nefunguje tomu, kdo ji dělá blbě, nehledejte v tom nic jiného! Když máte dobře nainstalovanou LBV ve včelstvu vznikne stav, kdy je téměř nemožné odchovat v něm matku a to i včetně naplněného plemenáče, nebo oddělku . Prostě tyto včely jsou naprosto nevhodné pro jakýkoliv chov. Už jsem na to upozorňoval před pár lety a současně se mnou J. Křapka, J. Sláma a možná jiní. Tak si nevymýšlejte a jestli jí nadále chcete používat blbě, zkuste něco jiného. Počítejte ale s tím, že taková spolehlivost to určitě nebude! Zdraví R. S.
Mám podobnou zkušenost, jen nepoužívám název LBV, neboť k jejímu výkladu a argumentaci panem Linhartem mám výhrady, v několika momentech je v rozporu se skutečností. Kladnou stránkou je jen to, že vzbudila zájem o přirozený chov včelstev bez omezování chovu trubců.
Ak môžem, tak teda Pavle, v čom je ten hlavný- zásadný rozpor medzi origo metodikou LBV a skutečností? Prosím aspoň ten najzásadnejší rozpor, na "osvietenie" mysle mojej a mne podobných ...Ď. Idea
Danieli, špatně si pamatuješ. Nikdy jsem nepsal že LBV v DS nefunguje, ale že tam moc nepasuje a tak jsem se snažil, aby vyhovovala. To bylo v dobách, kdy byly jiné snůškové podmínky a tam 3 rámky trubců částečně snižovaly rekordní výnosy. Ale sečteno podtrženo celkově medu bylo stejně. Jen ubylo hodně práce. A tak jsem se snažil různými pokusy rekordy navrátit. Nezadařilo se! Při tom jsem objevil, že LBV funguje jinak než popisuje př. Linhart. Prostě to uspěchal, ale objevil a to je podstatné! Dnes, kdy výnosy spadly dost dolů a ukazuje se, že na stejné výnosy stačí 5 velkých plástů v OP , slaví LBV svůj návrat. Plásty stačí jen 2, 2x otočit a někdy před slunovratem nahradit 3 mezistěnama a krmit. Vypadá to, že VD je pak překvapivě málo. Vše je ale hodně syrové, každý rok má jiná specifika, chce to ještě hodně poladit. Takže vím kulový, ale zkouším! Zdraví R. S.
Rudolfe, veľmi pekne ďakujem! Naozaj, veľmi konštruktívne zhrnutie. K tomu chcem priložiť krátke zhrnutie môjho postoja k origo LBV, lebo je hodne podobný tvojmu. V horách je situácia trochu odlišná, hlavne preto, lebo pomerne dramatické zmeny klímy a s tým spojené i znáškové okolnosti v polohách, v ktorých pôsobím, nie sú až také makantné. Tie znáškové možnosti tu nikdy neboli bohvieaké, ale vždy boli a sú. Bolo mi jasné, že i to menej čo je, nedokážeme efektívne využiť. Mohol za to hlavne technologický konzervativizmus, kedy takmer "unisono" včelári tu hore používali dvojzostavu B. Čo sa od toho dalo očakávať? Nemusím hovoriť, je ti to jasné. Slabšie včelstvá, pomalé pipľanie, pri ich zosilnení málo priestoru a rojenie. Vylamovanie matečníkov za 7-10 dní, aspoň mesiac je "sizyfovská" práca, s efektom do 50 %. Hlavná znáška, poprípade i prvá z ktorej niečo je i pre včelára, začína v júni a využiť jej potenciál jednoducho nebolo možné. NN systém do hôr tiež nie je "to pravé orechové". I preto som musel/ lebo som chcel/ niečo robiť a aj niekoľko rokov pipľal. Tiež som si, podobne ako i ty, možno i P.H. myšlienku LBV modifikoval. V technológii s plodiským rámikom 42/35, ktorý som "vyhrabal zo smetiska dejín slov. včelárstva" a v modernom SK včelárstve sa stále považuje za "obsolentnú" mieru, dokážem vychovať už cez jar pomerne silné včelstvá, pričom max. 2 SR, vložené v správnu dobu, dokážu rojovku podržať do tejto doby. Ďalší postup potom je tiež prispôsobený. Tento rok som dal len 1 SR /druhý som akosi nestihol/ samozrejme efekt nebol 100%, no viem prečo. Možno o pár dní , keď začne znáška, už včely budú mať čo robiť / no tieto dni už "naháňajú" kondičku Big Grin/, prirodzený pud odíde do minulosti. SR už budem posúvať ku okraju, matka ich už zakladať nebude.
Týmto zase trochu dlhším príspevkom Blush chcem povedať, že hlavná myšlienka, ktorou podstata LBV bezpochyby vyborná je, je prospešná, no je to len "A". "B" je to, čo si uviedol ty: len ju treba prispôsobiť očakávaniam v podmienkach, v ktorých sa včelári, pričom je jedno, čo za to môže. Ide o to, kde som, čo chcem, očakávam a potrebujem ja...Wink
(07.06.2020 17:03)daniel napsal(a): [ -> ]Ak môžem, tak teda Pavle, v čom je ten hlavný- zásadný rozpor medzi origo metodikou LBV a skutečností? Prosím aspoň ten najzásadnejší rozpor, na "osvietenie" mysle mojej a mne podobných ...Ď. Idea
Omlouvám se, nemám sílu ten elaborát znovu studovat a preparovat z toho ty závažné omyly či nedostatky. Ta debata nad tím tuším proběhla před více než deseti lety na fascinovaném včelaři. Sdílím názor Kv. Čermáka na LBV.
I tak ďakujem Pavle, i takáto odpoveď je veľavravná. Oficiálnu metodiku poznám, čítal so i tie kritické komentáre. Odpoveď R.S. má pre mňa najväčšiu výpovednú hodnotu.
No pokud se dobře pamatuji já, kritika metody LBV se tak nějak netýkala toho jak funguje, ale jak byla vysvětlena. Ono to trochu násilné navlečení na teorii sobeckého genu britských zoologů a pak následné výpočty na váhu a kusy přesně jsou přinejmenším úsměvné a já se přidávám. To že vyšší počet trubců se podílí na vyšší spotřebě sesterského mléka a tím to celé snižuje tvorbu anatomických trubčic, možná hlavní příčinu rojení, no možná. Něco by na tom mohlo být. Já nemám na to víc se v tom šťourat, mě plně ke štěstí postačuje, že to víc než dobře funguje. Dobrou noc! R. S.
Neznám fascinovaného včelaře, od Čermáka jsem nic nečet (jen jeho matky byly kdysi super) a nic netuším ani o sobeckém genu britských vědců. Prostě LBV snadno, rychle a v každém úle a v každých podmínkách a každý rok stejně nefunguje!

Metoda, která je složitá, rámek musí být na přesné určité pozici v plodišti (VN), odříkat sedum Otčenášů, třikrát se otočit dokola a plivnout za sebe a pošeptat při tom tfuj. Proboha chlapi, jděte se tím do háje! To prostě buď funguje a nebo ne a ne (POL funguje vždycky, každému a hned a je jedno jak ho kdo udělá - kam dá který rámek, neimezí se rozloha dělničiny v teplejší zóně úlu), že si jako blbec vyrobím ve vč kilo zbytečných trůbců a včelstva se pak stejně, asi 20-30% vyrojí. Někdo je prostě šikovný mystifikátor. Včely se rojí úplně stejně, jen si mnozí myslí, že se pomocí LBV rojí méně. Lid se dá rád klamat.

Jestli udělám LBV podle návodu u 3 vč na stejné koze (39x30x11 - že by kvůli o 2 cm delšímu rámku a jednomu navíc LBV nefungovala?), matky ségry, před úly je zapáchající vrstva trubců a jedno ze tří vč se stejně vyrojí, pak je rojení ještě vyšší na % (33,33%) než kdybych žádné kejkle (LBV) nedělal. Když to nechám osudu a svojí provozní metodě POL a Dadantsystému bez mřížky, nevyrojí se víc jak 20% vč. TEČKA!

Při mřížce a převěšování plodu a jedné vysoké míře v celém úle, když se vč poskytne potřebný prostor adekvátně jeho potřebám a síle, se taky bez protirojových opatření rojí jen 20% vč. (v některých letech o málo méně, jindy do 30%) V čem je LBV přínosná?
Tome, koukám, že vy máte také jen tu jednu, jedinou, svou pravdu. A nepřipustíte jinou možnost. Takových tu je (bylo) víc. Jako váš názor to beru, ale za sebe musím napsat, že prostě u LBV pravdu (z mého pohledu) nemáte. TEČKA!Wink
tak tak.. a ne ze tečka, ale vykricnik.. Smile.. moje polodivoke, rojive vcelstva v nizine v znaskovom eldorade som podrobil testu lbv a vysledok bol taky ze som nechapavo krutil hlavou.. ule nabite medom, pelom, vcely vysiace v bradach na letacoch, a ani jeden matecnik.. 30-40 ulov na vcelnici.. to bol zazitok, ktoremu som dlho nevedel uverit.. inak skusenosti prakticky rovnake ako tu pise ruda stonjek.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Referenční URL's