Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Maturizátor medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Tak metódu folia 1 poznám,je potrebné med premiešavať a je to zdlhavé riešenie zo slabým často neuspokojivým výsledkom.Preto som si spravil odvlhčovač typu Jindra,náklady ma vyšli asi 10Eur a výsledok je taký,že za hodinu zo 60kg odoberiem 1% vlhkosti.Takže za deň sa dá spraviť značné množstvo medu.Jediné čo k tomu ešte treba je klasický odvlhčovač,z ktorého suchý vyfukovaný vzduch je nasmerovaný na otáčajúce sa lamely ktoré z bedne naberajú med.Z vodou mám asi také problémy,že odvlhčovač som nepoužil snád aj 4 roky,ale náhoda je blbec,treba byť pripravený.
Jozef a ty máš problémy s řídkym medem? Jsem si myslel, že u tebe něco takového vůbec nehrozí, podle mé kritiky. Jak je to možné?
Louky robím všetko preto aby som neplnil medy do pohárov ktoré majú nad 18%.A čas od času sa problém vyskytne.Nemusíš teraz rýpať,já som to z tebou myslel dobre a chcel som ti pomôcť najmä ak som videl ako máš včely poriedko,tak som reagoval.Ale ty aj dobrú radu berieš ako kritiku alebo rýpanie,mojím úmyslom určite nebolo ťa tu zhadzovať,já som len chcel aby sa ti otvorili oči a videl si aj druhú názorovú stránku z porozumením.
Ale jo v pořádku. Ale chápeš, že jsem si to nemohl nechat ujít. Kdybych to napsal já, tak si tu do mě rejpne minimálně kohout a patko Cool jinak chápu je tohle problém prvních medů a nějaká rozumná sušička je určitě potřeba, já kdybych jí pořidil, tak bych vytáčel rozhodně o dost dřív a tim pádem bych věřil, že budou větší výnosy. Podle mě kdo má víc jak 5 tun ročně, tak už se to dost vyplatí a lehce se to zaplatí, i když si koupíš třeba tu z Havlíčkový borový za 80 tisíc.
(10.06.2018 18:50)MartinH napsal(a): [ -> ]Řešení s kompresorem bych věřil více. Ale nevím, zda to neovlivní chuť medu (jestli odlučovač odloučí krom oleje i jeho pach).

Asi by bylo vhodnější použít bezolejový kompresor, určený mj. pro potravinářství.
Viděl jsi někdy rozebraný bezolejový kompresor?
Je tam také píst a musí se mazat. Není to tekutý olej, namazaný přesto je.
(10.06.2018 20:19)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Tak metódu folia 1 poznám,je potrebné med premiešavať a je to zdlhavé riešenie zo slabým často neuspokojivým výsledkom.Preto som si spravil odvlhčovač typu Jindra,náklady ma vyšli asi 10Eur a výsledok je taký,že za hodinu zo 60kg odoberiem 1% vlhkosti.Takže za deň sa dá spraviť značné množstvo medu.

Toto "náklady ma vyšli asi 10Eur a výsledok je taký,že za hodinu zo 60kg odoberiem 1% vlhkosti" zní dobře. Ukázal bys nejaké fotky? (přestože Honza Jindra to má na stánkách pěkně popsané)
Fotky nemám a odlhčovač mám na povale kde je zlý prístup a tak som našieľ krátke video v mojom archíve čo by mohlo stačiť.Tento odvlhčovač som z buchol tak za dve hodinky a v podstate ma nestál nič,len som kúpil bedňu a motorček mi dal kamarát,ale funguje ako som písal.Dal by sa vylepšiť,je to taká narýchlo amatérská robota,ale nakoľko ho nepoužívam,tak to nejak neriešim.Myslím že som odvlhčoval použil len raz,ale náhoda je blbec a nie je zlé, ak je niečo také doma.
Možná se zeptám uplně blbě, ale nemůže se timhle ten med zpastovat?
máš pravdu, všechny tyhle zařízení mění vlastnosti krystalizace medu. Není úplně napastovaný ale je jiný než kdyby ztuhnul sám, . Když ho ale proženeš temokomorou po vysušení, tak vypadá zase jako klasický med.
Luoky určite nie.Med určený na dosúšanie musí byť v úplne tekutom stave najlepšie v ktorom nezačal proces kryštalizácie, takže je nemožné ho nejakým spôsobom napastovať,navyše med sa dosúša najlepšie zohriaty.Celý procec u mňa trval asi hodinku a pol a potom sa med vypustil cez uhelón do vedra,nechal sa asi hodinu odstáť, aby sa v ňom netvorili bublinky a rovno sa už hustý ako lepidlo plnil do pohárov.
Mám lipový med a je dost tekutý - dle rafraktometru 20%. Je to lípa s medovicí - 40kg.

Nemáte někdo na pučení maturizátor? Klidně nějaké to samodomo Big Grin Je mi líto z toho všeho dělat medovinu.
Martine a to je tvůj jediný med co máš? Je takový problém vzít kýbl kterej má 16 a smíchat to?
No mám druhý lipový čístě květový a ten má něco málo pod 18%. A pak už jen trochu třeší s hlohem, ale ty bych nerad míchal s lípou.

Nakonec se to vyřešilo samo, při přelívání jsem zjistil že nahoře to bylo tekuté, ale dole zkrystalizované. Tak tekuté jde do medoviny a zkrystalizované po rozpuštění do sklenic.
Jestli umí opravdu až 20 litrů za 24 hodin, tak je za výbornou cenu.
Tak to za běžných podmínek neumí, ale jen za ideálních a to je cca 30 st. teplo a co nejvyšší vzdušná vlhkost. I když mám o dost dražší, tak v mé medárně, kde je teď 14 st. a 60% vlhkost, tak dokáže jen cca 5 l za den. Ale tento z Lídlu má můj kamarád a je velmi spokojen. Zdraví R. S.
A stačilo by třeba jen vzít jednu nádobu s kohoutem, pustit med uplně na co nejpomalejší čůrek a nastavit proti tomu ten vysoušeč?
to jsem zkoušel, ještě jsem přidal teplomet a za 48h bez změn, chce to větší plochu a teplotu medu nad 30°, ale třeba jsem to jen špatně udělal.
Oprotitomu výkonný vysoušeč v medárně při vytáčení je znát, sice manželce vysychají oči,ale med téžBig GrinTongue
Nesmysl. Jde to. Čůrek pustíš na nějakou desku, třeba skleněnou, aby se zvětšila plocha pro odpařování.
Dál zmenšíš prostor, který musí vysoušeč "obsluhovat" (například stan z igelitu)
Stačí přemýšlet, možností je víc.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Referenční URL's