Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Maturizátor medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
To je zajímavá myšlenka s tím vysoušečem Smile, doma ho mám a nenapadlo mě ho použít v medárně při vytáčení. Obsah vody v medu nemývám nějak vysoký, ale vždy když čeřím med ve stáčecích nádobách (1-2 dny) mám strach aby nenasával vlhkost ze vzduch a navíc se voda v medu v nádobách drží nahoře a může dojít k lepšímu odpařování při čeření Smile. Příští sezonu vyzkouším
Stačí přemýšlet, možností je víc.
Kéž by to bylo tak jednoduché. Základem je, aby plocha medu ofukovaná suchým vzduchem byla co největší a aby celý systém byl technicky jednoduchý a proveditelný i svépomocně. Můj první foliák sice vysoušel, ale nic moc a hodně práce k tomu. Můj druhý foliák už vysouší velmi dobře a do medu je vháněn suchý vzduch. Bubliny vytvoří až překvapivě velkou plochu. 120 l sud za noc 2 %. Vysoušet jarní med jsem přestal neboť ve vysoušeném skladu klesla vlhkost pod 17% a tudíž problém zanikl. S čůrky medu jsem chtěl také zkoušet. Ze sudu by teplý med čerpadlo vyneslo nad sud do síta s děrovaným plechem a z obou stran proti sobě by mezera mezi sudem a sítem byla profukována suchým vzduchem. Vše se zaseklo na tom, že vyrobit na koleně takové čerpadlo není jednoduché a mě se příliš nezadařilo. A tak jsem celou myšlenku ještě zjednodušil. Když nemůže med nahoru, může suchý vzduch do medu. Technicky je to prkotina! Zdraví R. S.
Kdybych musel někdy řešit obsah vody v medu, šel bych cestou J. Jindry

http://jjvcela.sweb.cz/Vysousec_medu_sou...c_medu.htm
Chtěl bych se optat zkušenějších, ten vysoušeč z Lídlu by se mi pozdával, ale nevím jak chápat rozsah 30-60% vlhkosti. Není 30% vlhkost nějak moc?
K T. F. Honzovou metodou jsem chtěl také jít. Ale materiálově je drahá, jednoúčelová, není potřeba každý rok, málokdo má na to ji vyrobit vzhledově hezky a hlavně všude překáží a to dost silně. Naopak u mého řešení si sud půjčím od míchání cukru, navíc má dolní vypouštěcí kohout, kompresor je za pár stovek a foliový kryt se dá lehce složit a uklidit. Dnes bych rozhodně neměnil.
K Petrovi: Nějak jsem to nepochopil. Vysoušeč není limitován vlhkostí vzduchu, bude sušit i když bude 100%. Med se začíná vysoušet od 60% a níž. Ve foliáku si nastavím nejnižší stupeň to je 30% a o víc se nestarám. Až tato vlhkost nastane vysoušeč se vypne, kompresor běží a oběh vzduchu zajišťuje jakýkoliv menší ventilátor. Zdraví R. S.
Asi jsem to blbě napsal, chtěl jsem vědět hranici vlhkosti vzduchu od které med vodu pouští ( odpařuje) a naopak od jaké absorbuje. Pokud to chápu tak to je 60%? Jestli je to tak, tak ten rozsah je dobrý. (můj odhad byl cca40%)
Záleží na teplotě.
Kdo chce jít cestou Rudy Stonjeka, což si myslím není špatný nápad, tak ať hlavně zváží typ použitého kompresoru.
Pokud použijete např. typ orlík tak tento do vzduchu pouští i částečky oleje a tím vám med totálně zničí, ale i u jiných typů bych zvážil použití odkalovače.
Zhruba od 60% dolů. Já myslím, že Orlík by použil pouze nemyslící blb. Ten je dobrý tak napumpovat kolo nebo sbíječku. Já používám membránový, který nikam nic nevylučuje ani neznečišťuje. Běžně jsou k sehnání a tak není co řešit. R. S.
(14.09.2018 17:04)Pavel-T64 napsal(a): [ -> ]Kdo chce jít cestou Rudy Stonjeka, což si myslím není špatný nápad, tak ať hlavně zváží typ použitého kompresoru.
Pokud použijete např. typ orlík tak tento do vzduchu pouští i částečky oleje a tím vám med totálně zničí, ale i u jiných typů bych zvážil použití odkalovače.

že se vám do toho pletu,ale takhle upravovaný med pozbyde úplně aroma,ne?
Takže z toho je jen sladká hmota bez vůně?
Proč by měl?
Milan čo tak znovu si prečitať diskusiu v tomto vlakne, prv ako napíšeš otazku?
https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Matur...9#pid79089
Nerozumím tomu.

Odkazuješ mě na 4 roky! starou diskuzi. Tak odhadem 100-150 příspěvků dozadu..

Původní autor se ptá, jestli se neztratí z medu vůně a když se zeptám já jeho, proč by se to mělo stát, tak mě umravňuješ, že jsem si měl nejdřív přečíst 100 příspěvků ve 4 roky staré diskuzi?

Ty proti mě osobně něco máš, že se na mě vozíš? To je nějaký pokus o šikanu?
Tak aparátek z Lídlu je doma. Spousta radosti za málo peněz!

Diskuse 4 roky staré i ty ještě starší byly velice plodné a přínosné. Témata, jež mě zajímala jsem pročítal komplet, byť u oddělku jich bylo 82. Jsem rád a děkuji všem, kteří svými poznatky přispěli. Dostalo se mi tak spousta informací a zkušeností zadarmo. Tohle vlákno má pouhých 7 stran a někomu je i tohle moc. Sorry jako....
Zkus mi to vysvětlit, protože tomu nerozumím.

Jeden člověk má obavu o to, že mu přestane vonět med. Já se ho zeptám, z čeho ta obava pramení.

První člověk zjevně nemusí pročítat celé fóru a zeptat se může. já se zeptat nemůžu bez toho, abych byl napomenut.

A do toho se namontuje další "dobrák", který zcela bezdůvodně usoudí, že vlákna nečtu. Proč Kamíku.. Proč? Musím ti nějak dokládat, kolik STOVEK stran toho fóra jsem už přelouskal, abych se mohl na něco zeptat? Kdo jsi, že mě soudíš? Co o mě víš?

Mám se podívat na tvé příspěvky a dohledat, že jsi se ptal na nějakou věc, která už byla zodpovězena? Nestalo se ti to, protože jsi už stihl všechno přelouskat a taky si to všechno pamatuješ že?

Popravdě mě zarazil poměrně selektivní přístup moderátora. Mám si to vykládat jako jistou formu lichotky? Že na mě má moderátor vyšší nároky než na ostatní? nebo to není lichotka, ale něco jiného a více přízemního?

Tvůj poměrně infantilní pokus o "těžkoříctoco" mě ale nepřekvapil Kamíku..
(15.09.2018 11:01)Milan König napsal(a): [ -> ]Ty proti mě osobně něco máš, že se na mě vozíš? To je nějaký pokus o šikanu?
Milan prave preto aby si nemusel čítať nič zbytocne, len to čo je odpoveďou na tvoju otazku som ti vyhľadal priamo príspevok honzu jindru, ktory reaguje na gustovu skúsenosť ...
Je to odpoveď na tvoju otázku a nepovažujem to za šikanu ale za pomoc...
(...ale asi si si ani neklepol na zdroj ktorý som ti vyhladal, pretože doporučenie, aby si si to pozrel napísal goro a ten na tebe "sedí" Cool)

Ano aj ty máš pravo položit akukoĺvek otázku k téme... aj ty aj každy iný včelar...
Neupieraj však pravo zasa ostatnym aby na tvoju otazku odpovedali, čo považujú za správne zasa oni...
Alebo ak nenapíšu ako reakciu na tvoju otazku to čo považuješ za správne (čo sa zhoduje z tvojim názorom) tak nemaju pravo písať...?Blush
Dokážes rešpektovať aj nazor niekoho ineho ako svoj...?

Mohol som ti napisať, ze je logická strata veľkeho množstva prchavych latok pri sušeni ale
nazor "gora" by si nebral, tak som ti dal jeden nazor skúseneho a rešpektovaného vcelara a ty si to zobral pomaly ako útok na vlastnu osobu..
Tak prepáč...mal som tu radu adresovat aj Pavelovi aspon by som zistil ci by tvoja reakcia bola miernejsia..
A ztratí teda med aroma při provzdušňování nebo lití na desku,při odvlhčování?
Ptám se těch,kteří to praktikují teď,ne před x.lety.
Asi tak..

já jsem tu diskuzi (tohle téma) už předtím četl. A zůstalo mi v paměti, že někdo tvrdí, že se z medu ztrácí "aromatizované látky", nebo tak něco. Stejně jako mi utkvěl v paměti názor nějakého včelařského "tradicionalisty" (to slovo opravdu jenom ve velmi volném výkladu), který tvrdil, že při vytáčení medu v medometu se ztrácí spousta aromatických látek a med vykapávaný je proto kvalitnější, než vytáčený. Že med vykapávaný voní o hodně intenzivněji, než vytáčený.

Udržel jsem to v paměti proto, protože to považuju za hovadinu. Imho dochází k sublimaci malých množství medu. Jak při vytáčení (tam ve větším množství, protože plocha je obrovská), tak při provzdušňování. Sublimací vzniká aerosol, který "voní".

Ale nemyslím si, že unikají nějaké těkavé látky. Nemám to nijak podloženo vědeckým výzkumem. Jenom mi to tak dává smysl. Dal by se na to ušít nějaký pokus, ale jsem na to líný.

A proto jsem se ptal PavelA, proč si myslí, že med po provzdušňování může méně vonět. Vzhledem k jeho otázce mi připadalo možné, že má konkrétní informace o konkrétních těkavých látkách, které z medu unikají a já bych si svůj názor upravil.

A co se týče tebe Goro. Jaksi popíráš sám sebe.

Odepsal jsi mi velmi stručně "Milan čo tak znovu si prečitať diskusiu v tomto vlakne, prv ako napíšeš otazku?"

A teď tvrdíš že "Milan prave preto aby si nemusel čítať nič zbytocne, len to čo je odpoveďou na tvoju otazku som ti vyhľadal priamo príspevok honzu jindru"

To jako vážně? Tobě to dává smysl? Nejsi moc konzistentní v tom co píšeš že?

Zbytek tvého příspěvku je pak už jenom taková omáčka ve které se snažíš utopit své původní tvrzení. Já ti neberu, že mě nemáš rád. Nikdo se nemůže zavděčit všem. To je v pořádku. Já se nesnažím vyhrát nějakou soutěž popularity, nebo vyhrát volby.

Ale ty jsi moderátor příteli. A měl by jsi svoje emoce držet na uzdě. Moc ti to zatím nejde. Můžu mít pro tebe pochopení. Sám dělám moderátora na jednom velkém chilli fóru. Ale tak jako ty bych se nechoval.
Mýdlo vyčichne, voňavka vyčichne, někdo vyčpí. Proč ne med?
Je to možné.. Ale bavíme se o tom, jestli vyčpí během několika hodin tím, že ho provzdušňuješ. Já připouštím, že je to možné. Ale moc tomu nevěřím.

Co jsem tak různě četl, tak kupříkladu onen "tradicionalista" postavil svoji argumentaci k tvrzení, že vytáčený med je méně kvalitní, na tom, že během vytáčení se line krásná vůně, která potom "zákonitě" musí v medu chybět. Argumentace, domnívám se, značně pochybná. A lepší jsem neviděl.

Ale ještě jednou. já nevylučuji, že provzdušňováním může med nějak vyčichnout. Jenom k tomu jaksi nevidím důvod a nikde jsem nečetl nic, co by mě přesvědčilo.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Referenční URL's