Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: LŠNV Křivenice u Mělníka, 10. až 11.5.2014 - diskuse
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Rád bych poděkoval organizátorům a lektorům LŠNV, která se konala v prostoru „Ekozahrady Pod věží“ v Křivenicích. Byla to perfektní akce!!!
Sešlo se nás celkem deset. Akce byla tedy spíše komorní, čemuž odpovídal prostor stanu na zahradě. Moc jsme si ho však neužili. Více času během obou dnů jsme strávili v jiné části zahrady, kde jsme měli k dispozici pět úlů Langstroth v různých výškách. Našimi průvodci byli kromě organizátorky Hanky Beranové a dendrologa Jiřího Junka, který se specializuje na medonosné dřeviny, zejména zkušení včelaři Tomáš Plevan a Tomáš Jaša.
Každý z účastníků očekával především co nejvíce praktických zkušeností a možnost získat odpovědi na připravené všetečné dotazy. Díky tomu se náplň každého dne protáhla a zejména oběma Tomášům náleží velké poděkování za trpělivost! Program byl nabitý a průřezový chovem včel. Vzhledem k termínu konání semináře všichni zejména ocenili tvorbu oddělků různými způsoby, rojení a problematiku chovu matek. Byli mezi námi i úplní začátečníci, ale třeba přelarvování pro vlastní odchov matek v umělých matečníkových miskách byla prvotina pro všechny mimo obou Tomášů Smile. Velká diskuse proběhla i během bloku léčení včel, kde jsme probrali mnoho variant včetně těch alternativních. Ocenili jsme především možnost si vše osobně vyzkoušet. Odnesli jsme si i několik drobností od PSNV a od Jirky Junka, každý dostal i vzorky semínek medonosných rostlin a keřů na svou zahradu a taky jeden už kvetoucí kosatec. V závěru semináře přišla sladká tečka v podobě medobraní s příležitostí vidět v provozu 24-rámkový radiální medomet. Všichni se již nyní těšíme na další podobnou akci. Myslím, že letní škola v Křivenicích naprosto splnila a v ledasčem dokonce předčila naše očekávání a jsem tedy přesvědčen, že zaujme i další zájemce o včelaření.
Díky, Aleši, za tak pěknou zpětnou vazbu! I my organizátoři jsme si to krásně užili a doufám, že příští rok navážeme.
Jen doplněk:
Fotorepotáž: http://www.psnv.cz/index.php?option=com_...&Itemid=68
Další informace o školách: http://www.psnv.cz/index.php?option=com_...&Itemid=92
Zde i fotoreportáže z dalších už proběhlých letních škol.
O ještě volných místech na nadcházejících školách: http://www.psnv.cz/index.php?option=com_...&Itemid=68
Plus Facebook PSNV
Jiří
Hanko, snad se uvidíme i dříve, pořád vzpomínám a pročítám si svých 12 listů poznámek psaných tím nejmenším písmem, aby se to tam všechno vešlo, tolik tam padlo informací Smile
Referenční URL's