Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Návštěva Niederösterreichische Imkerschule Warth
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
V patek 27. cervna jsme navstivili se ZdenkemM Niederösterreichische Imkerschule v rakouskem Warthu. Hned na uvod musim napsat, ze cesta dlouha temer pet set kilometru stala za to a to opravdu v kazdem smeru.
Skola vychovava nove vcelarske odborniky, kteri se behem studia a uzasne promyslenemu systemu praxe nauci vsem potrebnym dovednostem, ktere zuroci pri osetrovani svych vlastnich vcelstev, stejne tak jako smysluplne zpracovani vsech vcelich produktu vcetne vyroby vynikajicich lihovin, jejichz zakladem je med.
Skola nyni obhospodaruje na dve ste vlastnich produkcnich a cca tricitku chovnych vcelstev, umistenych v tesnem sousedstvi skoly.
Pojdte se s nami podivat na malou navstevu...

[Obrázky: IMG_5899_copy_II.jpg]
Nas pruvodce exkursi Wolfgang nas hned na zacatku seznamil s chovem matek a jejich povestne klidnych a mirnych vcel, rocne odchovaji mezi 500 az 700 matek. Jeste pred nami v ruce mezi prsty Wolfgang oznacil jednu matku a pak uz jsme se vydali na prohlidku vcelarskeho provozu skoly.

[Obrázky: IMG_5922_copy_II.jpg]
Nasledovala prohlidka medarny. Medomet na 24 ramku, odvickovaci stroj a spousta vychytavek. Zajimava byla cedulka nad jednim z vybaveni-pro potreby skoly poskytla firma... Zajimave propojeni, kde jinde by si firma mohla levneji otestovat sve vyrobky, nez prave ve skole?

[Obrázky: IMG_5932_copy_II.jpg]
V dalsi mistnosti jsme mohli sledovat velmi promyslene zpracovani vosku vcetene vyroby vlastnich mezisten.

[Obrázky: IMG_5940_copy_II.jpg]
Zvlaste vsechny potesila ochutnavka ruznych druhu medu, nas naopak potesilo, ze rakusany zajimalo, jakou ze chut maji nase, ceske medy Wink

[Obrázky: IMG_5937_copy_II.jpg]
Zdenka velmi zaujala plnicka sklenic, zasli ostatne vsichni Smile

[Obrázky: IMG_5944_copy_II.jpg]
V tesnem sousedstvi skoly lezi krasna a ucelne vedena zeleninova zahrada, jejiz produkty zasobuji i skolni kuchyni...
[Obrázky: IMG_5953_copy_II.jpg]
Skola produkuje vlastni medovinu, medove mošty a take vynikajici medove sampanske! Ochutnali jsme a prekvapenim nad jejich chuti jsme jen nevericne kroutili hlavami, vsechny vzorky byly naprosto vynikajici!

[Obrázky: IMG_5960_copy_II.jpg]
Nasledovalo podekovani, rozlouceni se s uzasne pratelskymi lidmi a diky vybornemu sampanskemu i jeste celkem povinne usazeni pod kosaty strom nedaleko vcelich ulu pri vchodu do skoly, V jeho stinu jsme pozorovali letovy provoz vcel, snedli pripravenou svacinu a spolecne hodnotili prave probehlou exkursi. Zaroven jsme pozvali rakouske pratele k nam do Cech, velmi nadsene souhlasili, takze nas se Zdenkem ceka hezka spousta prace pripravit stejne zajimavou akci u nas.
A pak uz nasledovala cesta domu...

Honza
Bezva, Honzo, díky!
Jiří
Byl to super výlet. Ochutnávka medoviny byla prostě ůžasná-to se musí ochutnat.. Wink
Ta ochutnavka byla jen "tresnicka na dortu" Smile, ale musim souhlasit, ze naprosto vynikajici!
Uzasnej na ni byl "reditel vyroby", ten se musi videt a slyset na vlastni oci a usi Smile
Honza
[Obrázky: IMG_5954_copy_II.jpg]
Honzo dík za info. Jak jste k takové exkurzi přišli? Prostě jste tam přijeli a "zavonili"? Nebo to byla součást nějakých "otevřených dveří", nebo jste si to nějak domluvili ... co to obnášelo? DíkSmile Jo .. konverzace v němčině?
Ahoj Petre,
na uplnem zacatku byla videa, ktera byla o skole natocena a byla a jsou i na You Tube a jiz v minulosti to tady avizoval Tomas Blecha s tim, ze by bylo hezke tam zajet. Psal jsem mu do SZ, zda by nejel a nebo se toho neujal. Bohuzel mi od nej neprisla do dnesniho dne zadna odpoved a tak jsem se rozhodl jim napsat sam, zda bych se mohl prijet podivat. Souhlasili a ja si vyridil povoleni na MZe k dovozu dvou matek z jejich chovu.
Na setkani v Lyse jsem se zminil kamaradum tady z fora a vylet byl na svete Smile, nakonec jsme jeli se ZdenkemM sami autem. Jiz pri potvrzovani terminu osobniho odberu matek a navstevy jsem se zminil, zda by bylo mozne projit si areal skoly a bylo mi prislibeno, ze se uvidi podle casu. Prijeli jsme prave na konec skolniho roku, skolaci se loucili a prebirali vysvedceni, s uciteli meli naplanovany spolecny obed, ale nakonec se na nas preci jen usmalo stesti, nebot tam mel exkursi domluveny jeste vcelarsky spolek z rakouskeho Vorau a nas k nemu pripojili Smile. Konverzace samozrejme v nemcine, ale s takovym dialektem a prizvukem, ze jsme byli se Zdenkem radi, ze jsme to dali dohromady Big Grin...
Honza
PS: Ale oba jsme se shodli, ze jsme tam stopro nebyli naposled! Tak treba to priste bude ve vetsi skupine zajemcu z VF Wink
A ta matka, pánové, jaký má rodokmen. Aby jste nám tady neku *** tu naši šlechtitelskou práci.
Karle, uslechtily, Carnica Pechetz aTroiseck. Myslis ze jsem vazne takovej idiot, abych vozil neco, co neni povoleny?? Dovoz jsem i pred tim konzultoval.
Honza
Ta ochutnavka byla jen "tresnicka na dortu" - soucítím s řidičem.
(29.06.2014 9:40)maci01 napsal(a): [ -> ]Ta ochutnavka byla jen "tresnicka na dortu" - soucítím s řidičem.

No, my jsme ochutnali oba a pak jsme si sedli na hodinku pod strom a meditovali Smile, litr jsme toho nevypili, to da rozum Smile
Honza
Jak píše Honza. Bylo to prostě super. A být čas, tak ochtunáme víc.
Neni to ani daleko, cca 450km odemne. Takže pohodu se to nechá za den. Počasí vyšlo super. bylo fajně. pak krátká zastávka u "větráků" a frčet dál. Ještě doplním, že zabrousili na vliv postřiků. V exkurzi byl jeden včelař zemědělec. Potvrdil že postřiky u nich začínají být velký problém. (neukázněnost zemědělců)
Jenom závidět nad tak krásně - a poučně - prožitým dnem.F.V.
Nechcete toho napsat víc a domluvit se třeba s redakcí Moderního včelaře, aby to otiskli? Tyhle zahraniční zkušenosti mohou být velkým přínosem. A ve spojení se školstvím tuplem. A já osobně bych dal nevím co za postup výroby medového šampusu. To musí být rozkošné pití!!!!
Já se budu opakovat, ale prostě nedá mě to. Bylo to vážné neuvěřitelný pití. Nejsem znalec, jen od manželky lehce odchovaný moravou. Ale bylo to neuvěřitelný pití. Takové, že si srkneš, jen svlažíš usta, lehce poválíš na jazyku, a nepolykáš, jen necháš sklouznout až do žaludku. šampaňské, jedna bublinka jak druhá, práskání stejnoměrný po celém jazyku, žádná pachuť, žádný ocásek, chuť šla po celé puse. byl sem prostě unešen, že to muže takhle bájně chutnat.
Právě jsem umřel na akutní abstinenční syndrom...
nebojte, domluvim zasilku!!! Jen se musime domluvit na mnozstvi, uz jsem s nimi mlouvil!! Wink
Honza
Tak a protoze nejakej anonym Matlovic Wink na mne poslal sefredaktora Moderniho vcelare, mozna se o navsteve brzy doctete i na strankach tohoto casopisu ... Jirko, Jirko, Ty mi davas! Smile
Honza
Jéé Honzo uz se těším až si to přečtu Wink Smile
(05.08.2014 22:43)Honza Veber napsal(a): [ -> ]Tak a protoze nejakej anonym Matlovic Wink ...
Honza
Tu je, Honzo, spíš třeba ocenit novinářský čich šéfredaktora ... Big Grin
Jiří
Nooo, Jirko, slysel jsem to trosku jinak Big Grin!!
Honza
Referenční URL's