Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Buňky 4,9 mm
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Moje první pokusy s malými buňkami. Minioddělky se sice "podepsaly" na mezistěnách s malými buňkami, ale přesto, se z nich začaly líhnout kouzelný minivčeličky. Ve srovnání s běžnými "velkými" včelami jsou legrační. Zatím jich není mnoho, ale snad se dále namnoží.

[Obrázky: TN0001.JPG] [Obrázky: TN0002.JPG] [Obrázky: TN0004.JPG] [Obrázky: TN0005.JPG]
Pripojím pár viet k veľkosti buniek na medzistenách a na voľnej stavbe. Jedného času som sa tomu viac venoval, chcel som vedieť či je to naozaj tak, že voľná stavba má menšie bunky, teda na 1 dm2 je ich viac ako na tradičnej medzistene. Mal som šťastie na získanie voľnej včelej stavby, roj si vybral za domov prázdny úľ a postavil asi 7-8 plástov, no včely som preložil na normálne medzisteny, ktoré produkuje firma vo Svätom Petri.

Spravil som nové dôkladné merania, aby som zistil ako je to s veľkosťou buniek na medzistene a voľnej stavbe. Počet buniek na voľnej stavbe obojstranne bolo 828-832 a na medzistene 836. Prakticky nebol medzi voľnou a medzistenou žiaden rozdiel.
Na medzistene zo Želoviec bol počet na 1 dm2 cca o 45 buniek menej ako na prírodnej stavbe, teda bunky boli väčšie, ale to bol dôsledok nevhodnej výroby medzistien použité výrobné zariadenie, ktoré mierne naťahovalo bunky vo smere voskového pásu. Bol to veľký nedostatok týchto medzistien, lebo pri ich zvlenenej medzistzene na drôtenej výstuhe na vypuklej strane včely postavili väčšie bunky a všade v týchto bunkách ošetrovali trúdí plod.
Problematika velikosti buněk není tak jednoduchá. Pokud se dělnice vylíhne z buňky běžné ( u nás tedy 5,4 mm), tak velikost jejího těla je při vývoji přizpůsobená velikosti buňky a dále má tendenci stavět buňky o velikosti 5,4 mm, i když ji jsou vkládané mezistěny s menšími buňkami, tedy mezistěny kazí. Pokud se už včela vylíhne z menší buňky, je schopna stavět i na nezistěnách s menšími buňkami. Velkou roli v tomto hraje schopnost včelstva jako celek pravovat a žít v buňkách menší velikosti, ne každé včelstvo toto zvládne, takže je potřeba důsledná selekce, aby se dosáhlo požadovaného výsledku. Je to běh na dlouhou trať.
Tento beh včely už začali opravdu dávno a teraz si ho iba udržujú. Že by moje včely tieto medzisteny kazili som nepostrehol. Naopak sú krásne rovnocenne postavené, radosť na ne pozerať. Takže ak by bola báza buniek na medzistene nesprávna, včely by ich nedostavali, ale ja som to nepostrehol.
Tonda má pravdu, naše současné včely opravdu nejsou ochotny stavět menší buňky. Velikost buněk prostřednictvím mezistěn byla uměle zvětšena před 100 lety. Byl to biologický pokus, který se povedl. Původní včela ale byla menší. Pokusy o zmenšení včely jsou tedy krokem zpět k původní velikosti, k návratu k původní vitalitě a schopnostem. No a nejsou roztomilé ve srovnání s těmi obříky?

(02.07.2014 17:54)jjvcela napsal(a): [ -> ]Pokusy o zmenšení včely jsou tedy krokem zpět k původní velikosti, k návratu k původní vitalitě a schopnostem. No a nejsou roztomilé ve srovnání s těmi obříky?

Nemyslím si že sú krokom späť, len vypočítavý človek si myslel že väčšia včela=viac medu, vedecky je už dokázané ,že bez ohľadu na veľkosť včely , je objem medného váčku rovnaký.Ale dnes sa včelstvá nevedú v objemovo malých košniciach, ale cielene sa rozširujúcich úlov, a metodiky vedenia včelstiev ich núti zakladať a počas sezóny udržiavať, početnejšie rodiny, než to bolo u košníc.
Řekl bych, že je to myšleno jako krok vřed, ale návrat k přírodě.

Druhou sezonu přidávám jen rámky na volnou stavbu, a tito "drobečci" už nejsou nic vyjímečného a zvláštního. Nejdříve překvapení, jak se do včelstva mohli dostat a potom mi došlo, že jsou od jedné matičky, žádní "přivandrovalci". Oproti trubcům jsou skoro poloviční. Velikost buněk jsem neměřil, nemám důvod, ale předpokládám, že si holky postaví co potřebují.
Teď jsem o tom četl v Moderním včelaři z roku 2013, číslo nevím. Na plástech s menšími buňkami by mělo být více včel, logicky oproti větším buňkám, kterých je méně. V návaznosti k tomu jsou i včely menší a pokud se vylíhnou z menších buněk, jsou schopny vystavět menší buňky. Bylo psáno, že by měla vzdorovat lépe kleštíkům.

Moje zdůvodnění:
Menší včely se včelařovi nezdají normální. Takže po vylíhnutí jedné generace zůstane košilka. O to menší pak je další včela vyleznuvší z této buňky. No a po roce skládání košilek je včela tak malá, že včelař raději vymění staré dílo za nové, aby měl větší včely a tím vlastně nevědomky přispívá k záhubě kleštíků v košilkami zanesených plástech. Big GrinBig GrinBig Grin
(Berte to opravdu jako vtip)
Ještě někdo experimentujete s menšími buňkami? Pozorujete nějaký rozdíl oproti běžné velikosti, např. méně roztočů?
Jedu na menší buňce, ale na závěry je asi ještě brzo. Škoda toho zdržení ze zdravotních důvodů. To bych asi byl již chytřejší.
PN.
Referenční URL's