Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Chovatelský kalendář
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Sesmolil jsem si v Excelu chovatelský kalendář, který mi podle data larvení spočítá, co se děje (nebo spíš mělo by se dít) a co kdy dělat. V případě potřeby je zde možnost doplnit statistické údaje a tabulka spočítá úspěšnost chovu. Třeba se to někomu hodí.

[attachment=2831]
šikovnej, díkyWink
Doporučuji připsat 21. den po přelarvení (3 týdny): Provést ošetření oddělků kyselinou mléčnou".
Tabulku si tisknu pro každou sérii proto, abych v tom neměl hokej a na něco nezapoměl.
Ibak nieco podobne som videl aj ako aplikaciu na android...
Mým nejlepším aktuálním plánovacím,chovným kalendářem a poznámkovím blokem jsou 4 vyřazené ložnicové skříně jejichž dvířka jsou popsané křídou odzhora dolů.K tomu je přišpendlen aktuální kalendář jelikož v datumech mívám hokej a jako na potvoru si zrovna když to potřebuji nemohu vzpomenout kolikátého že to je.Po sezoně to umeju a další sezonu opět všechno popíšu.Big Grin
(09.07.2014 11:21)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Třeba se to někomu hodí.

Janko, pýta to heslo keď to chcem odomknúť.
nic take mi nepytalo...
OK, beriem späť, nevšimol som si ten horný riadok.
Vycházel jsem z kalendáře, který je na webu ZO Pardubice. Na něm mi vadilo, že jsem závislý na cizím portále a hlavně, že je koncipován podle data líhnutí.
Už jsem po e-mailu debatoval o případných změnách s MUDr.Vladimírem Šumerou:
  • Klíckovat 15. den je riziko a 16. den už většinou pozdě. Stále se traduje, že se matky líhnou 16. den, ale ono je to 15. nebo 16. den a čím dál tím častěji je to ten 15. den.
  • Školkování 14-15 den vidím jako nejzazší možný termín, sám raději školkuji ihned po zavíčkování.
  • Já pro jistotu klíckuji hned po zavíčkování. Prvé dva dny je možno se zavíčkovaným matečníkem manipulovat.
  • Vložení do oplodňáčků je opět kopie z webu ZO Pardubice, vkládám dle možností. Dokonce se mi stalo, že jsem podcenil úspěšnost chovu a neměl jsem volné oplodňáčky, několik matek jsem vkládal až po cca týdnu. prostě jsem je nechal zaklíckované (chovám při matce, používám klícky z VP Ještěd).
  • Proč do oplodňáčku až 18. den ? Kde je matka ty 2-3dny ?
  • Opět zdroj web ZO Pardubice. Matka je v klícce.

Nebylo by špatné kalendář společně doladit, aby byl opravdu k něčemu. V chovu matek ( a nejen v něm) se pořád považuji za cucáka, takže sem s připomínkami.
P.S soubor je zaheslovaný pro editaci. Některé vzorce jsou dosti složité, tak neopatrným zásahem by se počítání (hlavně dny v týdnu) mohlo rozhodit.
Já požívám podobný, jen je asi trochu zkrácený a nepamatuji si jestli jsem na něm něco upravoval. Občas když si zapomenu vytisknout nový využiji volné sloupce na nové datum nebo poznámky. Odemčená je jen jedna buňka na vložení datumu a vzorce mi nepřipadají nijak složité. Pokud budete mít potřebu něco upravit tak heslo je 0
[attachment=2832]
Už řadu let používám tenhle kalendář. Možná to bude pro někoho inspirace, jak se dá udělat slušná tabulka.
já používám kandelář viz níže

Levá tabulka je klasika podle dne larvení
Pravá tabulka má dopočítané dny podle dané operace k danému dni. V případě potřeby se mění POUZE datum ve velkém žlutém poli

[attachment=2834]
Chlapi tie tabulky to je paráda, už len tie matky aby boliBig Grin
tak jste mě vyprovokovali, tedy taky jedna upravená verze z kdysi Včelařských novin ... původně dělaná na jeden termín, o další 3 jsem si ji rozšířil ...
ale jinak Ti dávám, Rasťo, za pravdu ... copak kalendář, to je legrace, ale ty matky potom ... Wink, zdravím, JL

[attachment=2835]

moc se všem, kdo jste si stáhli původní přílohu, omlouvám a děkuji Bobrovi za upozornění. Přílohu jsem opravil, v té původní se mi nezkopírovaly vzorce, takže kalendář byl nefunkční, nově by to mělo být v pořádku, JL
Nejlepší chovatelskej kalendář pro android, který jsem vyzkoušel je od "včelárstva Uhrin" a je možné jej stáhnout na jejich stránkách ZDE
Je to jednoduché a oproti konkurenci hlavně PŘEHLEDNÉ, požadované iformace jedním kliknutím hodí do kalendáře a je vystaráno. Křída na tabuli je krásná věc, ale přeci jen je dobré mít to hned při ruce a kde jinde, než přímo v mobilu. Již nic jiného než toto nepoužívám.
Kalendářů už tu bylo více, přesto jsem svůj, z mých stránek, upravil pro dlouhodobé plánování a přidal si tam velmi úzký termín pro ošetření kyselinou mléčnou. Déle jsem odboural řádky bez praktického významu. Termíny plánuji tak, aby mi pracné činnosti přišly do víkendu (mimo soboty to mívám exkurze). Už několik let dělám raději více menších sérii než jednu velkou, kdy může dojít nepředvídatelným problémům s oplodněním vlivem nevhodného počasí.

[Obrázky: kalendář.gif]

verze excel 97 - 2003
Za sebe opravdu moc děkuji. Určitě mi to ulehčí listování v kalendáři.
Ono trefit se do volna mezi pracovními a rodinnými událostmi, k tomu ještě do volna někoho, kdo se chce přijít podívat, dá fušku. Je to přehledné (promiňte mi mou lenost) pohodlné Tongue.
Proto VELIKÉ DÍKY! Smile Maky
Také přispěji svou troškou do mlýna. Už druhý rok používám svůj jednoduchý chovatelský kalendář. Na druhém listu je Registr stanoviště včelstev s dopočítáváním stavů v novém záznamu.
Používám už deset let tenhle jednoduchý, který jsem někde okopíroval.
Stran: 1 2
Referenční URL's