Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Monitoring kleštíků ze zavíčkované trubčiny
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5
Zkoumám trubčinu při každém zásahu do včelstva. Často se nachází v můstcích mezi nástavky. Následující video ukazuje zajímavý rychlý způsob "vyčištění" trubčího plástu před jeho opětovným vložením do úlu.

A nie je jednoduhsie to cele vyrezat ako vratit tam plast este aj neajakymi VD v bunkach...a aspon budu mat vcely potom co robit ked budu musiet stavat plast nanovo...
Honzo, bezva a díky!
Může vzniknout debata o tom, že i ve vyklepaných buňkách zůstanou nějací roztoči. Jest otázka, jací? Myslím, že většinou ti, kteří už nadále nebudou schopni rozmnožování ... Ale chtělo by to ověřit ...
Z vlastní praxe vím, že když vyndám larvu či kuklu, vyndám s ní i některé samičky V. d. , v buňce ale část populace ještě zůstane. Většinou časem vyběhne, v řádu minut ... Kdyby se takový plást třeba stříknul ještě 15% roztokem KMl ...
P. S.: pořád jsem tomu, trulant, moc nevěřil, ale od letoška rozličné manipulace s trubčím plodem jsou součástí mé provozní metody a věru fungují, zkušení měli opět pravdu ... Big Grin
Jiří
Mě zástávali v buňkách, na dně, kolem atd. tohle bych nemohl použít, maximálně + nějakou další ochranu. Ovšem vyřezání je rozhodně jednoduší Smile
operační stůl,našel jsem jednoho roztoče Big Grin
[Obrázky: 001.jpg][Obrázky: 002.jpg][Obrázky: 003.jpg][Obrázky: 004.jpg][Obrázky: 005.jpg][Obrázky: 006.jpg]
Dobrá patlačka, Milane! To sis užil, což?
No - já taky patlal ... A taky nic.
Kurňa, kde jsou? Na podložkách taky nic ...
Od příštího týdne jdu na dělničí plod, trubčiny valem ubývá ...
Jiří
Nejni to lepší tahat vidličkou ? Odvíčkovat, napíchnout řádek za hlavičkou a táhnot ?
Letos fakt asi nebudou - z logiky věci zimu nemohli přežít + masívní kampaň chemického ústavu v Dole ....
Včely se tvářej zatím super.
Včely se tvářejí super, ale na trubčině mám asi tak 5%.

Vidličkou nezjistíš 100%, výkaly to prokáží víc.

Já dneska vyřezával co jsem našel, ale pitvat to nebudu. Mám zas auto plné nástavků a v medárně ze včerejška.
A rozběhla se zase snůška, i když jsem dnes viděl kombajn v poli.
Vidlička a řezání po lajnách jsou dva různé systémy. Řezání s hledáním výkalů roztoče je z hlediska celkového přehledu daleko rychlejší.
U vytahování kukel je problém, jak vidět přímo do buněk, protože tam roztoči zůstávají a vybíhají až později. A pokud se zase vytahují mladší kukly, jde to blbě.
Fígl je v tom, najít si starší a stejně starý plod. Stadium barevných očí ...
Pokud vytahuju kukly, raději používám pinzetu s lomenou špičkou.
Jiří
Nejlip je jde vytahovat larvovaci lzickou Smile
Pokud budu zkoumat trubčí plod na plástu asi je lepší vidlička,pinzeta,larv.lžička.
Já ho vyřezávám s vysokého podmetu a to mě připadá jednoduší a rychlejší podélně řezání Idea
Proč (Baurahmen köpfen + ausklopfen) stavební rámek seříznout víčka a vyklepat trubčí plod. Seřiznutý trubčí rámek z vyklepaným trubčím plodem, se musí vyklepat i varoa, rámek se vráti do včelstva i když je ruzně poškozený, proč se takto má stát, včely tento rámek okamřitě ošetší a matka je následně zaklade. A tak máme připravenou novou past na varou,bez velkého usily včel stávět nový plast který je nezaplodovaný bezcený ! Takto vyklepaný rámek i několik rámku,se 4krat vyklepavá někdy i po páte ale to pak je mazec. Prosím nehledejte tak nebo onak, vícekrát za plodovaný je pro kleštika atraktivnější. Zároveň monitorují si včely.
Jakou úroveň infestace trubčího plodu považujete v této době za přípustnou nebo už alarmující?
Zkuste tu úroveň určit, toto musí dělat jiní. Pro mne, flotace, posypování práškovým cukrem, CO, nic neřeší. Táto metoda je nějaký posun, později bylinky..
V tuto dobu je asi nízká, zabýval bych se tím, zda to co zjistím je reprezentativní vzorek. Tady mám určité pochybnosti.

Já to nechávám, v tuto dobu kdy plodu přibývá není co řešit. Vloni jsme měl v červenci mezi 5-30 % na trubčině aa riskl to, protože nejde o roztoče, ale zda jsou zdraví.Cool
A spady na podzim nebyly ani tak hrozné.
Ofouknul jsem letos zkušebně svoje dva roje. V jednom 1 VD, ve druhém nula....Což vypadá líp než jsem čekal Wink...ALE....včera jsem chytal ve městě cizí roj. Večer jsem ještě udělal fumigaci v rojáku....Odhadem...300 ks. VD. Dodgy Ne všude je to letos bez VD. Dodgy Množí se i zprávy o zvýšeném přirozeném spadu ( 5-6 ks/týden)...po nasazení KM po odtočení medu.... denní spady v řádu desítek až stovek - což v květnu je nezanedbatelné množství. Rozhodně nebudu házet tenhle problém za hlavu. Ve snůšce horizontální přenos není až tak viditelný....ale jakmile snůška skončí,a začne slídění, tak to bude fofr.
Musím potvrdit Milanovu obavu - vyřezával jsem trubčinu a zhruba na každé páté larvě, která na mě vykoukla, byl kleštík. týkalo se tedy dvou úlů z 13, ale budu zatraceně obezřetný a po vytočení medu nasadím alespoň krátkodobě KM (houbičky) a u ostatních budu sledovat spad.
Není se čemu divit. Příští rok bude s velkou pravděpodobností úhynový, podle 3 letých cyklů a tak se na něj ve včelách chystají podmínky. Takže od začátku července max. ostražitost a připravenost! Zdraví R. S.
Nechápu, jak se můžou ve včelstvu vytvořit podmínky nějakých 3 letých cyklů. Čemu věřím, že kdo ošidil léčení bude mýt problém již letos i jeho okolí.
Nevěřím na X leté cykly. Stačí teplý proplodovaný podzim, závod o co nejbrzší splnění metodických nařízení MZe, zimní mělová statistika uplynulého roku, brzké jaro co dá jeden plodový cyklus navíc a nakonec mraky ulítlých rojů co si odnášejí i trojské koníky a na podzim je vymalováno.
Je však pozitivní, že někteří osvícení úředníci SVS již zdůrazňují monitoring v létě a podletí i pomocí trubčiny a v soukromí připouštějí nesmyslnost metodiky a zimní měli.
Ještě pár kolapsových let nás dělí od změny, zatím prostě je nutno trpět neschopnost některých měnit způsob diagnostiky a léčení. Dyť jde jen o ty kapitalistické penízky dolované postkomunisty prostřednictvím demokratických vymožeností jako jsou dotace,že.
Stran: 1 2 3 4 5
Referenční URL's