Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: nastavky-langstroth.cz
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
(15.08.2014 0:58)deroceros napsal(a): [ -> ]Malá douška na závěr, než tuto debatu ukončíme. Představte si, že by starej Langstroth měl na své úly užitný vzor, patent, licenci apod. Možná by se ani nerozšířil, možná byste včelařili na něčem jiném, nebo všichni jen na jednom značkovém výrobci a pod. Neexistoval by Nerad, Břinek, Matel a všichni kolem.

Myslím, že by se dalo i zařídit patent na to, že jenom já budu mít právo dělat úly ze dřeva. To je ono patentovat materiál. Docela by mě zajímalo co a který z dotyčných našich patentních výrobců vymyslel, že má potřebu si to své nové chránit. Pokud nic nevymysleli tak je to jen snaha jak se zbavit konkurence.
Jirka Matl by vás mohl poučit jak Lanstroth to měl skutečně chráněné a snažil se jako KnowHow prodávat.
Takový Ing.Řeháček a další o 150let dřív. Smile


A stesky výrobců že se to ostatní snaží dělat podle nich - v někteých případech prý napodobují i rozměr falce by to do jejich úlů zapadlo těžko chápu.

Cokoli se v technice osvědčilo je hned kopírováno konkurencí, té je to víceméně jedno, protože už maká na něčem lepším. A nad tím když se zamyslíte tak pak je velmi absurdní se domnívat že na něčem tak starém jako je klasický mástavkový úl lze něco vylepšit.

Blbost.

Současný svět není o tom jak má vypadat výrobek, ale o tom jak jej co nejlaciněji a v požadované kvalitě vyrobit. A tam mám pocit že dřeváky se vyráběly moderněji než současné úly (a v tom je problém jejich předražené ceny). Jediná vyjímka o které vím jsou nastavky.cz. Ti je nevyrábí, prostě je zadávají apotávají u specializovaných firem.

Jediné co má dnes smysl chránit(tedy tím, že to tajím, to se leckdy moc patentovat nedá) je způsob výroby - tedy techniku pokud ji někdo má - tím myslím výrobní linky, montáž, org. práce, atd.
Karle, kurnik fix, člověk se furt učí. On si to chlapec nechal patentovat... Díky za info.

V našem světě to tak je, že organismy, které se neumí přizpůsobit měnícím se podmínkám, vyhynou. A to se týká i "výrobců" i oni jsou "organismy". I oni se musí umět přizpůsobit změnám na trhu a nástupům konkurence.
CO? Já jsem o patentu snad nic nenapsal, jen o ochraně.

Ještě k té výrobě -to jsem tady nedávno inicioval vlákno, ale padlo protože se tam místo toho diskutovalo zda je třeba něco tak dokonalého jako současný úl zlepšovat..
Tam jde o to že to musí jít ruku v ruce - konstrukce a možnosti výroby. Tedy ekonomické, produktivní a automatizované.

DTC /design to cost/ jsou nenáviděným chlebem konstruktérů dneška. Tedy konstrukce která půjde lacině vyrobit.
A tam se současným bastlem z dob růčočůčo předminulého století nikdo nic neudělá.
Já se díky vašemu hintu kouknul na historii Langstrotha a on si to nechal patentovat r. 1852 - vizte https://en.wikipedia.org/wiki/Langstroth_hive.
Vážení, ta diskuse se nám docela stočila, na začátku šlo jen o to, že je nefér ve vlákně o dodavateli http://www.nastavky.cz si dělat reklamu na svůj nový konkurenční projekt a ještě takovým způsobem že se o tomto projektu jakoby mimoděk informuje a vlastník nepřizná, že s tím má něco společného. Doufejme, že to byla opravdu jen Frantova komunikační neobratnost a popřejme mu hodně štěstí, protože pokud jste letos sháněli v době rojení nástavky, tak asi víte jak to vypadalo, tedy díky za každého nového výrobce. Nechť se tedy Franta ke svému novému obchodu hrdě přihlásí, založí si vlastní vlákno a je jen na něm jaké v tomto vlákně budou ohlasy na jeho snažení. A adminy bych poprosil o očištění vlákna o http://www.nastavky.cz, aby se zbytečně nemíchaly ohlasy na dva různé konkurenční projekty. Každopádně pro mě jako pro zákazníka je konkurence vítaná.
(15.08.2014 10:35)Mlha napsal(a): [ -> ]... A adminy bych poprosil o očištění vlákna ...

Miloši, celkovou očistu s Petrem už delší dobu plánujeme, jen se k tomu nějak nemůžeme prokousat. To je zralé na zamknutí fóra a nějakou dobu se v tom hrabat. Upřímně, za tu dobu, co jsme tomu dali více volnosti díky nedostatku času se z fóra stal jedem velký bor ... tedy nepořádek.
Nemam pravo zakladat vlakno, tak proto tady.
Je tady spousta vlaken o jednotlivych vyrobcich, ale jako zacatecnik bych uvital jedno souhrne vlakno o zkusenostech se vsemi vyrobci.
Napr chci si koupit nastavek a nevim od koho. Vyrobce xx je obecne vniman jako velmi dobry ale drahy, jiny s dobrou kvalitou a nizsi cenou a jineho by vetsina nadoporucila.
Proste zkusenost s vyrobci nastavku v jednom vlaknu. To same treba pro mezisteny.

Sam za sebe ted hledam vyrobce langstroth ulu v rozsypu. Nemam cas ani vybaveni na to postavit cely ul sam, ale skladacku z prirezu uz bych zvladl, a taky pri tom zapojil syny a sam se pobavil. Za kvalitni drevo a presnost prirezu jsem ochoten si priplatit, nemam nervy ani naladu se vztekat nad nekvalitou.
To uz zkousel Kamler ve Vcelarstvi a je z toho soud o 17 mega a par drobnych k tomu....probehl,neprobehl,opet ticho po pesine.
JO to utichlo zatím.
-------------------------------------
To máš těžký, na jednoho výrobce se ti sejde několik i protichůdných názorů.
Nejlepší vidět a osahat si to.
Jinak lang v rozsypu asi nástavky.cz, ale neměl jsem to v ruce.
Další zavedený výrobci jsou Kolomý, Kotrla, Břinek, Domestav.....
No prave proto, ze na jednoho vyrobce muze byt vic nazoru. Kdyz negativni nebo pozitivni budou prevazovat, je to jasny signal. Pomuzeme tim jak sobe tak i tem dobrym vyrobcum. A ti spatni se muzou zlepsit, nebo zkrachovat, na tom neni nic spatneho.
Nebo tě taky můžou žalovat. Za šíření nepravdivé informace o jejich výrobcích a ušlý zisk.
Jak psal Pepa, když Kamler tehdá zveřejnil ve Včelařství článek s porovnáním úlů různých výrobců, jeden ublíženej se toho chytil a táhne se to dodneška.
Jestli je info pravdiva nebo nepravdiva rozhodne az soud.Nechtel bych byt v kuzi tech,kteri se rozhodli,ze maji jakousi pravomoc rozhodovat,ktery ul ci jiny vyrobek je nejlepsi,nebo nejhorsi a zaroven nebyt zadny organ k tomu opravneny,pac jestli tohle prohraji,tak tuhle taskarici vsichni zaplatime.
Je potreba si uvedomit,v ktere dobe zijeme a jednou provzdy pochovat tyhle "pratelsko-narodnefrontni snahy" organizovat soukromy vyrobni sektor.A pokud si chce nekdo hrat na "cerne ovce",at si hraje,ale za svoje.Pochybuju,ze to v pripade soudni prohry pak bude Svaz po autorovi napadu "overeny vyrobek CSV" vymahat.Trh na nejaky overeny vyrobek CSV kasle,nezajima jej nejaky certifikat kohosi.Doby,kdy jakasi svazova racionalizacni komis rozhodla o zastaveni vyroby Budecaku a Moravskeho univerzalu jsou davno pryc.
Proto maximalne nekdo muze napsat,pouzivam uly od toho a onoho,jsem spokojeny s tim a tim,ale nikdo nenapise,neberu od toho a toho,protoze je to mamlas a vyrabi zmetky..Naten sup ma na krku zalobu za poskozeni dobreho jmena a usly zisk......
Zajed si na nejaky veletrh,az bude,vyrobcu tam bude habakuk,dej se s nimi do reci,porovnavej,zvazuj.Navstiv par desitek vcelaru okolo,prober to s nimi,nesed v obyvaku a necekej,az Ti nekdo nakuka nejake recenze.Vcelareni je mimochodem i o ziskavani informaci a osobnich kontaktech.
Stran: 1 2
Referenční URL's