Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Volná stavba
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Struna od gitary je fajn. Alebo tortový nôž sa tiež dá použiť.
V Dadantu to řeším ke své spokojenosti. Svislou laťku včely zastaví a kladou přes ní.

Ty čárky na horní loučce - směr k česnu, staví jinak na půlce k česnu.

[Obrázky: CIMG8884.jpg] [Obrázky: CIMG8891.jpg] [Obrázky: CIMG8911.jpg] [Obrázky: CIMG8895.jpg] [Obrázky: CIMG8970.jpg] [Obrázky: CIMG8982.jpg] [Obrázky: CIMG8982.jpg] [Obrázky: CIMG9031.jpg] [Obrázky: CIMG9046.jpg]

A je to náhodný výběr z fotek, není to jedno rozebrané včelstvo.
(19.01.2014 8:14)P.H. napsal(a): [ -> ]
(11.01.2014 21:55)Aleš Molčík napsal(a): [ -> ]....... a od trámků v nízkonástavkovém systému.........

Čo používaš pri manipulácii s nádstavkami (voľná stavba na horních loučkach) na ich oddelenie? Čítal som, že plásty sa trhajú. Netreba to prerezať nejakou strunou?

Já jsem částečnou volnou stavbou v plodišti začal používat cca před deseti lety, ale v rámku a s volnou stavbou na loučkách jsem začal teprve minulý rok, takže jsem oddělovat ještě nemusel a letos předpokládám, že ještě také nebudu. Ale mám připravenou zbroušenou nerez špachtli na proříznutí přitmelených nástavků a na dílo jsem přichystal dva špalíky jako úchopy mezi kterými budu zkoušet rybářské lanko a nebo nerez včelařský drátek.
Mám zjednodušené přířezy na rámky Langstroth (tenší horní loučka, bez drážek). Hodlám do horních louček pilou udělat drážku a do ní vlepovat voskem plátky nařezané z vosku litého na vodní hladinu. 800 ks. Je to dobrej nápad nebo je to špatnej nápad nebo jakej je to nápad?
Jak byste to udělali vy, kdybyste nechtěli kupovat mezistěny? Díky za rady.
Teplým voskem vyplnit drážku. Aplikace štětcem.
V tom případě nejspíš vosk z loučky příliš nevyčnívá. Máte vyzkoušené, že to stačí, aby včely rámek postavily rozběrně i když jsou dva nebo tři takové rámky vedle sebe?
(05.02.2014 13:13)Jan Vondrák napsal(a): [ -> ]Jak byste to udělali vy, kdybyste nechtěli kupovat mezistěny? Díky za rady.

Honzo, upřesni prosím, co máš na mysli:
  1. Nekupovat mezistěny, ale mít s tím mnohem víc práce než s nimi
  2. Nekupovat mezistěny a pracnost srazit někam na 10 % času
Ivan Černý
(05.02.2014 13:13)Jan Vondrák napsal(a): [ -> ]Mám zjednodušené přířezy na rámky Langstroth (tenší horní loučka, bez drážek). Hodlám do horních louček pilou udělat drážku a do ní vlepovat voskem plátky nařezané z vosku litého na vodní hladinu. 800 ks. Je to dobrej nápad nebo je to špatnej nápad nebo jakej je to nápad?
Jak byste to udělali vy, kdybyste nechtěli kupovat mezistěny? Díky za rady.

je to zbytečná práce s těmi plátky, stačí tu loučku natřít voskem pomocí štětce (stranu dovnitř rámku Smile ) a klidně tak vystaví celý nástavek, jen je dobré dát doprostřed dvě souše, popř. plásty s plodem, tím do tohoto nástavku natáhnete včely. Spíš bych na tu loučku nalepil něco, co by označilo střed střed, ale třeba to není ani nutné, to by chtělo vyzkoušet.
co se mi při stavbě neosvědčilo, bylo zebrování souš-mezistěna-souš....v medníku.
První co udělaly bylo to, že nastavily souše a udělaly z nich úplný bačkory
(05.02.2014 13:34)Jan Vondrák napsal(a): [ -> ]V tom případě nejspíš vosk z loučky příliš nevyčnívá. Máte vyzkoušené, že to stačí, aby včely rámek postavily rozběrně i když jsou dva nebo tři takové rámky vedle sebe?

Podívej se na toto:


Jedná se o přípravu rámků pro včelaření na volnou stavbu v Binenkiste.
Jinak stavební rámky se přece jinak nepřipravují. Dokonce ani tam nemusíš mít žádnou drážku, včelám stačí injekční stříkačkou naznačit střed loučky nudličkou rozehřátého vosku ca 1mm vysokou.
(05.02.2014 16:40)Ivan Černý napsal(a): [ -> ]1) Nekupovat mezistěny, ale mít s tím mnohem víc práce než s nimi
2) Nekupovat mezistěny a pracnost srazit někam na 10 % času

Rozhodně čím víc práce tím lépe! Práce totiž šlechtí a nejsou bez ní koláče.
Prosím proto poraď nějaký způsob, který mi umožní ty rámky dělat pokud možno šest dní v týdnu a neskončit dřív než na podzim. A nejlépe aby pak nefungovaly a mohla být další práce s jejich likvidováním/vylepšováním. Wink
V tom případě jsi svým nápadem trefil hřebíček na hlavičku. Ješte to jde vylepšit, že budeš odlévat pláty o rozměru rámku. Wink
(Kdyby někoho zajímala možnost 2, tak nemám co přidat k příspěvkům Jirky Marxe a Yawa.)
Ivan Černý
Asi něco podobného: http://www.nastavky.cz/?174,ramek-langst....-prepravy
Hranol rozříznout na pokos a přilepit.
(05.02.2014 17:05)yaw napsal(a): [ -> ]Jinak stavební rámky se přece jinak nepřipravují. Dokonce ani tam nemusíš mít žádnou drážku, včelám stačí injekční stříkačkou naznačit střed loučky nudličkou rozehřátého vosku ca 1mm vysokou.

Já stavební rámky nijak nepřipravuji, prostě tam včelám vložím prázdný rámeček a ony ho postaví.Wink
Jeden na trubčinu nebo deset na volnou stavbu?
Stavební rámek na trubčinu.
Pokud bych chtěl volnou stavbu tak nic neřežu - tedy drážku a jak mě to učil Ivan, vezmu mokrou laťku, přiložím k horní aby hrana byla v polovině horní a natřu štetčkem. Vznikne záclonka apokud se ulomí, je tam pořád milimetrový základ.

Jen nevím zda je rozumné takto jít do celého nástavku. Nejlepší je to "nazebrovat" mezi stávající plásty nebo mezi MS.
(05.02.2014 17:36)Jan Vondrák napsal(a): [ -> ]Rozhodně čím víc práce tím lépe! Práce totiž šlechtí a nejsou bez ní koláče.
Prosím proto poraď nějaký způsob, který mi umožní ty rámky dělat pokud možno šest dní v týdnu a neskončit dřív než na podzim. A nejlépe aby pak nefungovaly a mohla být další práce s jejich likvidováním/vylepšováním. Wink

Doporučuji vyřezávat rámky kapesním nožíkem a zdobit je včelařskými motivy
[Obrázky: DSC00210.jpg] [Obrázky: DSC00259.jpg] [Obrázky: DSC00261.jpg] [Obrázky: DSC00223.jpg] [Obrázky: DSC00238.jpg]
Několik rámku jsem zhotovil tak, že jsem horní loučku středem prořízl na malé okružní pilce, vsadil asi 25 cm dlouhý pásek mezistěny a jako na videu přibil 2 hřebíčky.
Docela dobře staví rámky na volnou stavbu od fa. NOVO. Jejich inovovaná verze má naprostředku hranol a nikoliv tu zkosenou hranu do špičky (dobře je to vidět na jejich webu). Mají odzkoušeno, že je to, tak lepší. To já sice nemohu potvrdit, protože jsem si tuto inovovanou verzi rovnou koupil a nezkoušel jsem tu předchozí.
Já mám vyzkoušeny 3 verze:
  1. prázdný dřevěný rámek (ani jsem nic nenatíral voskem)
  2. dřevěný rámek s proužkem mezistěny v horní loučce
  3. stavební rámek NOVO (verze 2013), horní loučka natřená voskem
Nejlépe staví včely bod 3), nejhůře bod 2)...

Pro p. Vondrák - možná bych zkusil místo drážky tam přidělat hranolek 0,5 x 0,5 cm, přes celou délku rámku a jen to přetřel voskem.
Referenční URL's