Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Volná stavba
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Testování Karlova „mokrého hranolku“

Udělal jsem si podle KaJiho návodu na zkoušku pár horních louček s voskovou záclonou natíranou na přikládaný mokrý hranolek. Vosk v tenkém plátku rychle schne, takže to odsejpá a nemusí se čekat. Nemyslel jsem si ale, že takto může vzniknout něco schopného odolat včelařskému zacházení.

[Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg]

Zátěžový test
Nechal jsem to zchladnout na sklepní skladovací +4 stupně a pak s tím klepal o stůl zhruba tak, jako když „házím“ nástavky do auta. Sem tam to prasklo nebo se slabší kousek vylomil, ale to už jsem klepal asi jako když jedu ke včelám po polní cestě na trojku.
Pak jsem přidal boční loučky a pouštěl to od pasu na zem asi jako Donutil skleničku z Polska. To už se vylámala asi půlka vosku, ALE jak píše Karel, po celé délce zůstal asi 3mm vysoký roh, který drží fest a musí se sundávat špachtlí. „Záclona“ nad ním se navíc láme v malých kusech (tahy štětce), ne jako mezistěna, která zásadně praská „v místě sváru“ rovnoběžně s loučkou často po celé délce.

[Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg]

Zjištěné výhody

Rámky není potřeba nijak truhlářsky upravovat – míň práce, menší náročnost na technologie a neznehodnocení rámků při změně strategie.

Neznám rychlejší způsob jak udělat prostředek opravdu uprostřed

Chce-li se, dá se takhle udělat i několik centimetrů vysokej kus vosku

Je to levný (koupil jsem jenom štětec za dvacku)

Nepraská to podélně, takže když do rámku omylem šáhnete, nevylomíte to celý

Zlepšovák
Na mokrém hranolku jsem si udělal doraz, abych nemusel u každé loučky přemýšlet, jestli ho mám přiložený rovně a v půlce.

[Obrázky: image.jpg]

Problém, který zatím řeším
Rád bych ještě dál snížil přilnavost vosku k mokrému hranolku, protože když záclonu zkusím udělat vysokou, občas se při oddělování trhá. A nebo to prostě budu dělat nižší. Uvidím.

[Obrázky: image.jpg]

Karle, děkuju, žes mě tak trpělivě ukecával!
Pěkný, jednoznačně nižší, proč to komplikovat. Dva centimetry vosku už je stejně nevytrhnou. Taky to vyzkouším, mám ale rámky s drážkou, tak to asi bude trochu horší.
Taky si myslím, že je zbytečný, tak vysoký ten vosk.
Zbytečně vysoké, Honzo, stačí 1 - 2 mm, tenká mokrá latička (doraz na půlku je bezva ...). To drží jak helvítská víra, jak říkával děda ... Big Grin
Při "zacházení" se občas vyskytnou napínavé až krizové situace, ale zase tak dramatické to nemusí nutně být, když se dá pozor. Je fakt, že je třeba s těmi loučkami zacházet opatrně. Shodil mi je kočič ze stolu (cca 90 cm), když jsem chvíli nedával bacha a vedle bylo cosi k snědku a já jej podcenil ... A přežily všechny
A jde to i bez štětečku. Lžičkou naberu vosk a z "kopce" ho pustím s citem a "přiměřeně" podle latičky. Kapka jede dolů jak namydlená a udělá přesně to, co včely pak navede na stavbu.
Jiří
(06.02.2014 16:54)Ivan Černý napsal(a): [ -> ]A na tom zbytku začnou stavět klidně napříč - podle W. Manguma. Možná naše včely ale nepostrádají sebekázeň a jsouce z vynikajících genetických zdrojů stačí jen několikadenní PŠM (teda PŠŽ), aby stavěly rovně.

Šikmou stavbu jsem zaznamenal i na loučkách opatřených voskem pokud je jich hodně vedle sebe. Z toho důvodu jsem nechával vždy asi tak dva někdy tři stavenní mezi plásty nebo mezistěnami.

Volnost ano, ale odsamsaď až pocamcať. Smile

Mezi námi, proč tomu říkáme volná stavba když je jen polovolná?
(06.02.2014 21:03)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Zbytečně vysoké, Honzo, stačí 1 - 2 mm, tenká mokrá latička

To je sice možná pravda z hlediska diktování směru stavby, ale z hlediska optimální recyklace kvalitního vosku může být vhodný přístup jinde. Zkusil jsi někdy zmuchlat v ruce prázdný panenský plást z volné stavby? Vznikne překvapivě malinká kulička vosku. Když si tohle uvědomíš, možná ucítíš smysl rozdílu mezi vodící lištou 1mm a 4cm. Ta větší není o mnoho pracnější. Malý krok pro člověka, ale velký skok pro včelstvo. Wink
Jen jestli těch 39 mm navíc nepřidělává práci včelám.
V čem?
Jo, Honzo, v pořádku, varietas delectat, jak říkávali staří - rozmanitost potěšuje ...
Jiří
Jestli jim ta vosková placka v místě kde budou stavět buňky nepřekáží jsem se chtěl zeptat.
To, co jste tu mnozí dobře popsali, je u mne vyzkoušené.
Odřezávám tak, jak popsal Karel - cca 2 až tři buňky shora pod loučkou nechávám a staví z toho perfektně rovně. Zásada je nechat stavět mezi rovnými vystavěnými plásty, nejlépe v plodišti (když je snůška, zebrovat,...). Dokážou stavět i od jedné strany (většinou), když holt chybí materiál.
Kupuji přířezy s drážkou pro mezistěnu, do ní položím navoskovanou (z pekáče) latičku nebo špejli. Ta se krásně přilepí. Hotovo.
Jinak už to tři roky nedělám a dělat už nebudu. Minimum práce a nákladů.
Chce-li si někdo hrát, může vyřezané dílo z podmetu nakrájet a lepit místo špejlí na loučku. Je třeba nalepit vždy nejméně dva kusy cce 200 mm od sebe, aby začaly stavět dvě srdíčka a nasměrovaly se. Někdy se ale nesejdou, musí se mimoběžné ztenčující konce říznout a napravit.
Vloni se mi stalo, že se nesešly. Docela jsem zíral, ale pak jsem vychladnul ... Big Grin
Jiří
Keď sa včelám "nechce" stavať nové dielo a majú prísun zásob a priestor v uličkách, napr. medzistienku, zrútené alebo deformované dielo, tak budú nastavovať existujúci plast aj do hĺbky bunky aj 3 cm. Dokonca budú nadstavovať dielo aj nad viečkami zásob a znova zaviečkujú. Vtedy nepomôžu žiadne "usmerňovacie a navigačné" pomôcky.
A naopak, keď má včelstvo stavebný pud, vtedy mu stačí prirodzené zvlnenie stropu a smer je určený. Teda ja by som sa priklonil k tým kónickým latkám s málinko zavoskovanou (zašpinenou) spodnou hranou.
Minulú sezónu mi včelstvo vystavalo dva nadstavky bez medzistienok iba s polcentimetrovými pásikmi a potom akoby uťal, prestalo sa stavať, začalo sa špekulovať a kriviť... (začinam s iným rozmerom a chcel som viac).

Najlepšie skúsenosti mám s prirodzenými rojmi. Tam to pribúda.
Voľnú stavbu treba asi viac manažovať v čase ako v priestore.
(06.02.2014 20:00)Jan Vondrák napsal(a): [ -> ]Testování Karlova „mokrého hranolku“

Udělal jsem si podle KaJiho návodu na zkoušku pár horních louček s voskovou záclonou natíranou na přikládaný mokrý hranolek. Vosk v tenkém plátku rychle schne, takže to odsejpá a nemusí se čekat. Nemyslel jsem si ale, že takto může vzniknout něco schopného odolat včelařskému zacházení...

Aký rozmer (šírka a výška) trámiku (loučky) používaš?
Mám různé. Ty letošní horní loučky z fotek jsou 27x10 mm.
(06.02.2014 20:00)Jan Vondrák napsal(a): [ -> ]Testování Karlova „mokrého hranolku“

Udělal jsem si podle KaJiho návodu na zkoušku pár horních louček s voskovou záclonou natíranou na přikládaný mokrý hranolek. Vosk v tenkém plátku rychle schne, takže to odsejpá a nemusí se čekat. Nemyslel jsem si ale, že takto může vzniknout něco schopného odolat včelařskému zacházení...

Říkejme Ivanův, pokud neudá nikoho dalšího, kdo to přivedl do Čech. Smile

Já ne, to vón! Vón mně navedl. Smile
Ale ne. Nevymyslel jsem to, a dneska už fakt nevím, kde jsem to odkoukal. Vždyť je tohoto návodu plný internet.
Ivan Č.
Jen jsem přemýšlel, zda nepoužít nějakou jinou hmotu jak dřevo, která by měla "mokrý" souvislý a nepřilnavý povrch.

Nenapadlo mě nic, ale možná další nespokojený a líný včelař povaleč něco přes zimu vynalezne. Smile
Teflonový hranol
neviem či to bude stačiť..máme doma teflonový papier na pečenie,manželka nieje doma,tak už nanho kvapkám roztopenú medzistenu Smile ..zoškriabť ide ľahko,ale je to prilepené,tak na uvedený účel nevhodné..mám pocit že ten mokrý drevený hranolček bude asi to jediné použitelné riešenie..
Referenční URL's