Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Volná stavba
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
A je třeba to tam holkám dát fixem na rámek písemně, aby bylo jasno! Big Grin
Jiří
Používate pri voľnej stavbe vyrezávanie trubčiny v boji proti VD?
K boji ne, k průzkumu ano.

Tu spodní část s trubčinou občas odlomím a rozpitvám.

Protože je součastí plodového tělesa, tak se snad dozvím co se na tom plástu děje.

Oni ti roztoči nejsou úplní pitomci a nechodí zbytečně daleko.

Dokáží se přemnožit na třech plástech plodiště a další jsou netknuté.

A přestože je víc jak polovina plodu netknuta, včelstvo někdy lehne. Takže k vyřezávání čistě stavebních rámků jsem velmi skeptický i když to mnoho chytrých knih doporučuje.

A mám pár pozorování, že když se VD rozjede je to na plástech blíže očku.

V podstatě nepřekvapující. Kudy se tam dostal?



(11.02.2014 18:00)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]A je třeba to tam holkám dát fixem na rámek písemně, aby bylo jasno! Big Grin
Jiří

Já mám i rámky s nápisem Plast. To abych si nezlomil kudlu Smile
Ahoj zajmalo by mne jak vytačíte med z takových plastů,když tam není žádný dratek,jestli se to při točení netrhá.Já mám dratkované a i když točím pomalu,tak se mi dost trhají.A to točím ručně.Dík
Volnou stavbu v rámečku Lang 2/3, i když není přistavěná k bočním loučkám ani spodní loučce, jsem vytáčel naprosto bez problémů. Nedrátkuji ani mezistěny.
Vytáčím na standardní program od Kováře.
Dokonce mám pocit, že dílo volné stavby je pevnější než dílo z mezistěny.
Nevím jak ostatní, ale já na těch "kombinovaných volných s kouskem mezistěny" mám normálně drátkování a to své speciální našikmo. Normálně drátek zastaví a pak je to pevné dostatečně.
Trhání plástů v medometu je záležitost ne plástu, ale chybné konstrukce kapes či koše medometu. Ověřeno na vlastních konstrukcích. Vytáčet jen nahoře k trámku přichycené srdíčko ztuhlé řepky není problém. Problém nastává až u melecitózy, ta holt drží víc než vosk.
Taky pozoruji, že volná stavba je pevnější nez stavba na mezistěně.
Ivan Černý
Len by som to preložil do zrozumiteľnejšej reči. Na rošte (tangenciálneho) koša by malo dielo ležať celou svojou plochou. Nemali by sa o kôš opierať pliecka alebo medzerníky a umožňovať dielu priehyb k roštu. Na to sú dobré rámky z latiek užších ako je samotné dielo, alebo kôš tvarovaný tak, aby pliecka zapadli do konštrukcie a dielo sa oprelo o rošt koša.
Priehyb koša sa predpokladá minimálny (taký aký znesie dielo) a tiež (ja) predpokladám otáčanie plastov.
Jak to tak pročítám, není mi pořád jasné, jestli se volnou stavbou rozumí pouze horní loučky, nebo celé rámky. V případě pokud jsou jen horní loučky, nedochází pak k přilepení díla k boku stěny? Šlo by umístit roj do nástavku vybaveného jen prázdnými rámky? Díky za objasnění Smile
Smile Nám taky není jasné, co kdo pod volnou stavbou rozumí, proto se zkušíme domluvit na terminologii.

?Šlo by umístit roj...? - ve včelaření jde cokoliv, co si usmyslíš. Nutnou podmínkou je odvaha to zkusit a vykročit do neznáma. Pomůže přístup s čistou hlavou bez jakýchkoliv předsudků. Doporučuji i odborné znalosti, ty pomohou včas rozpoznat případný malér a minimalizovat problémy.
Ivan Černý
Ivan má pravdu, pomůže přístup s čistou hlavou a bez předsudků. Když jsem se loni chystal začít včelařit a zmínil se starším včelařům, že chci mít jen horní loučky, dověděl jsem se, že je to "blbost", že mi včely celý úl zastaví trubčinou a zkrátka nemám blbnout... Já přece jen vykročil tímto směrem a nelituji. Dva sousedovy roje jsem jednoduše setřásl do úlů, kde na včely čekaly jen horní loučky s 1 cm přilepené mezistěny (to bylo jedno z mála rozmazlování, které jsem jim dopřál). Teď spokojeně zimují (při aktuálním počasí spíš nezimují) na medu, který si stihly nanosit a bylo jej dost... Zároveň jsem přinesl také oddělek, který jsem dal do třetího úlu. Kolem rámků, na kterých jsem oddělek donesl, jsem naskládal horní loučky a čekal. Pravda, zprvu se jim moc nechtělo, ale nakonec i tyto včely zimují na své volné stavbě a svém medu. Jak již tady bylo mnohokrát napsáno: Včely nejsou hloupé a když jim to člověk nekazí...

S horníma loučkama k přilepení díla ke stěně nutně dojde. Je pravda, že to při prohlídce či zásazích přidělává práci, ale jsem tak nějak vnitřně přesvědčen, že je to tak pro včely lepší. Nemáte někdo objektivní srovnání včelstev v rámcích a na horních loučkách s ohledem na zdravotní stav, VD, atd...???
Objektivní srovnání zdravotního stavu ne, jen svůj dojem: nepozoruji rozdíl.
Ivan Černý
Jak vytáčíte volnou stavbu na horních loučkách??
Napríklad lisovaním, cedením a samospádom.
(14.02.2014 21:43)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Jak vytáčíte volnou stavbu na horních loučkách??

Normálne to vlož do tangenciálneho medometu, pomaly toč. Keď vyletia tie najväčšie kvapky medu, tak plasty otoč aby sa točila druhá strana. Túto stranu normálne vytočíš, potom plásty znovu otočíš a dokončíš tu "rozrobenú" stranu.
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Volna-...#pid68705.
To nemusí byť iba stavba na hornej latke, ale aj nedostavaný plast v rámku alebo aj zle dostavaný na bokoch a na spodu alebo rámik bez drátkovania ...
(06.02.2014 14:18)Ivan Černý napsal(a): [ -> ]Taky by mohlo fungovat vzít tu originál langovu tlustou horní loučku a ze stran ji trochu ofrézovat do tupého V.

Anebo trik W. Manguma z jeho TBH knihy (ale tady záleží, jak příliš chcete dezinfikovat trámek při recyklaci): na první použití udělat proužek vosku, třeba stříkačkou systémem KaJi. Při recyklaci se odřízne plást, nechá se cca 1 cm u trámku. A teď se z toho zbytku ostrým nožem odříznou dva hranolky plástu po stranách (celkem tedy čtyři řezy), aby zbyl uprostřed hranolek plástu asi 0,5 cm široký. Ten funguje jako super vodítko. Když se to nechá široké po delé šířce trámku, tak to prý občas začnou na tom stavět do stran. Plánuji vyzkoušet, dám vědět.
Ivan Černý

Já bych to dělal tak jak mi o tom vyprávěl děda, když včelaření na trámcích bylo běžné a mezistěny nebyli přístupné a hlavně drahé.
Žádné zkosení nedělal jen se na trámku vytvořil třeba na pile nebo frézce (dva rychlé řezy oproti nanášení vosku ...) místo drážky se dělal opak tedy tzv. pero o cca 3 mm.
Něco jako vložil dodatečně PetrM do drážky.
Máš pravdu. Je celkom jedno ako to "zvlnene" stropu vyrobíš. Ide skôr o to aby "začínajúci" včelár nezháňal spodnú frézu a ešte vôbec nevie či ho tá včelárska múza bude kopať, alebo či ho jeho pracovné povinnosti na pár rokov neodvedú celkom inde.
Nevím jestli to je reakce na můj příspěvek ale i tak odpovím. O spodní fréze jsem nenapsal ani slůvko - pilou nebo frézkou je myšleno obyčejná pilka s pravítkem, klidně jen z přitaženého prkýnka svěrkama a frézkou je myšlena klidně nejlevnější horní frézka se stolkem aby šla používat jako spodní frézka nebo obráběcí nástroj položen jako hoblovací válec u hoblovky. V tomto případě by trámek byl jen čistěji opracován oproti pilovému kotouči. Tady nejde o žádné truhlaření. Začátečník nebo každý kdo nemá strojové vybavení klidně může požádat místního truhláře (vždyť ty trámky jsou jen laťky se zoubkem tedy perem a stejně bude na jiných penězích než za kupovaný rámky).
Jen pro zajímavost Smile
[Obrázky: divo_ina_ve_zdi.jpg]
Ahojky ve spolek,
Mel bych na Vas takovy skromny zacatecnicky dotaz. Mam od lonska oddelek na klasicke stavbe na ramkach (1 nastavek Aadamce). Sebral jsem nyni holkam dve prazdne procernale souse a nechal jim jen trosku zasob a ty ramecky kde byl plod. Plne obsedly všech 8 puvodnich ramku na cerno. Jak se nyní udelalo teplo a vse u nas rozkvetlo, tak jsem pridal druhy nastavek a 3 puvodni ramky i s plodem jim prendal nad sebe. Tedy dole 5 a dorovnal zbytek loucek, nahore 3 a dorovnal jsem louckama. Ty potvůrky plne obsedaji tech 8 puvodnich ramku a ne a ne je přinutit zacit stavet na tech volnych louckach. Ted jsem zjistil, ze jsou uplne vyveseny v podmetu. U nas uz jsou odkvetle merunky, dokvetaji broskve, plne kvetou tresne a sem tam zacina pomalinku repka. Do cca tydne mají pristup k stovkam hektaru repky. Myslite, ze se rozjedou na loucky a zacnou na nich stavet, nebo se radeji vyroji. Prosim o radu, co s nima. Jak jim domluvit.

Diky LPS
Referenční URL's