Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Volná stavba
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jedna se o smetence do kterych byli pridany zavickovane matecniky s casti plastu z puvodnich vcelstev.
Pokud nestaví ani když jste jim dal cukrový roztok, pak se obávám, že matečníky nejsou "živé".
Pokuste se ještě "vyžebrat" malé kousky plástu s otevřeným plodem a nějak je k loučkám připevněte.
dekuji za radu, da se nejak vubec poznat zda je matecnik zivy ci nikoliv kdyz je zavickovan?
Je dobré vědět, kdy se z něj má matka líhnout. Jestli "přetahuje" 2 dny, je v matečníku mumie.
1-2dny před vylíhnutím se lze do matečníku podívat. Ale to už je "vyšší dívčí".
Pokud se včely na matečníku a v jeho blízkosti drží i při vyndání matečníku z úlu, je větší pravděpodobnost, že je živý, než když ho vyjmete bez jediné včely. Ale na to se zcela spolehnout nelze.
matecniky byli pridany cca 10 den stare, tedy jestli dobre chapu temer cerstve po zavickovani a tak musim bud pockat par dni nebo sehnat nekde kus plastu s vajicky a doufat ze bud narazi novy matecnik nebo nenarazi a vylihnou se stavajici. na matecnicich se vcely drzi, vlastne zbytek se shlukl v jejich blizkosti. Mozna to je nadeje. Smile

jeste jednou diky za rady
[Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg]
Prosím je nějaký fígl jak přilepit proužek mezistěny do nadrátovaného rámečku pod spodní loučku bez drážky? Mám drátek svisle, takže bych nejprve trafíčkem zavařil ale pak?
Děkuji
V nějaké menší nádobě si rozpusť vosk, proužek přilož k loučce, vosk naber stříkačkou a styčnou linii mezi proužkem a loučkou postupným tažením a současným vytlačováním vosku zaliješ. Pokud vosk ztuhne v trysce stříkačky, stačí na chvíli ponořit do teplé voskové lázně a opět povolí.
Pod spodní loučku stejně jako pod horní. Smile
Uříznu si latičku širokou jako půlka laťky mínus cca 3mm, přiložím proužek a laťku (podepřu) a zaliji.
Po zatuhnutí sundám laťku a otočím a zaliji z druhé strany. Důležitý je rovný řez proužku MS.
A příště drátkuji vodorovně. Smile A je to pak čistá práce jen s trafem.
Ahojky, ohrej si vodu a nalil do nizke misky. Pak vezmes prouzek mezisteny, na momentik namocis jen konecek, pak supky rozehraty kus zatlacit do horni loucky. A je to. Vcelky to obestavi, spoji, prilepi a jedou vesele dal. Je to jen predloha. Osobne jiz zadne prouzky nedavam, pripadne jen naliji rozpustenym vlastnim voskem linku ke sklu. Uplne to staci. Dobrou zkusennost mam i naliti podel spejle z obou stran. Vytvori to jakoby listu a holky se ji drzi. Az se stavba rozjede, zebruji a vkladam uple prazdne ciste ramky.

LPS
Fotky sem dával před rokem Honza Vondrák.
Chlapi , nekomplikujte mu život , sprav si latku napr. 22x22mmx vnútorná dĺžka rámika mínus pol centimetra.Latku postriekaj rozprašovačom naplnením jarovej-purovej vody , latku prilož ku drôtikom a vrchnej laťke, palcom ju drž tak že jedna hrana latky sa musí opierať o bočnú latku(hofmanov rámik),štetcom natri ostriekanú latku a zvyšnú polovicu hornej laťky, chvíľku počkaj nech vosk zavädne cca.10-20 sekúnd, potom laťku posun palcom k druhej bočnej laťke kde ti mala ostať pol centimetrová vôla, vosk na na nastriekanej laťke ti drží veľmi slabo, takto vlastne šmykom odtrhneš vosk od priloženej laťky zatuhnutí vosk ,laťku dáš preč a ostane ti taká vosková záclonka, ktorá má vlastne tvar L.
Stačí zabrousit sem:
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Volna-...1#pid68231

Já tu laťku jen ponořím do lavoru - tedy mám takové nerez lorny co se v nich v kuchyni ohřívá jídlo. Mám tři, dvě se máčí, jednu používám a pak je postupně hledámSmile

Musí být pěkně hladké, nikoli chlupaté.
(31.03.2015 13:28)Lexina-L1 napsal(a): [ -> ]Prosím je nějaký fígl jak přilepit proužek mezistěny do nadrátovaného rámečku pod spodní loučku bez drážky? Mám drátek svisle, takže bych nejprve trafíčkem zavařil ale pak?
Děkuji

K čemu je dobrý proužek mezistěny pod spodní loučkou?
Pro Lexina -L1: Pak už nic. Včely si to přilepí k horní loučce samy. Pokud jim nevěříte, můžete rozehřát v plechovce trochu vosku a štětečkem místo styku přejet. Stačí z jedné strany.

Kdo má zcela volnou stavbu, nemusí si nechat vyrábět horní loučku (nebo trámek) s hranou uprostřed dole. Stačí na normální
horní loučku položit zespoda špejli a přejet ji štětcem s rozehřátým voskem.
Já používám na uchycení proužků zbytky -rozlámané proužky- a cínovou páječkou přímo nad požadovaným místem kapu. Rychlé a zběsilé Smile
Jeden dobrý fígl: ta latička, podle které si po spodní části horní loučky pustíte tu kapku roztaveného vosku co vodítko ku stavbě, by měla být mokrá. Stačí voda ... Líp se to pak odděluje. Drží to a je to "k zbláznění jednoduché" (klasik promine) ... Big Grin
Jiří
Možno to už tu je, ale je na zasunutie Ms robím na hornej latke drážku cca 4X4 mm. Ak chcem z rámika stavebný - volnú stavbu, tak tam namiesto Ms zasuniem tenkú lamelu a naopak, kedykoľvek môžem rámik použiť na zatavenie Ms. Robím to takto cca 7 rokov, lamelu som nikdy nevoskoval a stavajú.
děkuji za nápady...
Nějak jsem totiž v p.... s mezistěnama
Referenční URL's