Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Volná stavba
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Podelim se, neni to tajne. Ano vse je vicemene pravda, ale da se tomu vsemu nejak napomoci. Napriklad brzy z jara a pripadne kdyz chci vystavet hodne dila najednou, jim pomaham spejli vlepenou voskem ze spodu na horni loucku ramku. Staci i voskova linka, nebo jakykoliv brit. Az se to vse poradne rozjede, tak neni nic potreba a staci prazdny ramek a holky jedou o106. Nejrychleji stavi okolo plodu. Dost stavi dle okolnich del a tak je dobre i to prozebrovat. Necham vystavet dilo a klido i zaklast a sup s tim do medniku. Vetsinou mi bezne vystavi 1 a pul VN rocne. Obcas samozrejme neco nevyjde, slepi, apod. Vezmu kudlu, zariznu, priohnu, holky doopravi a jede se dal. Ale to stava minimalne. Holky dost plasty ztlustuji a jsou schopny vmestnat i 2,5 Kg medu do jednoho ramku. Ale to mi nijak neva. Ramky pouzivam klasicke, vetsinou nedratkovane a vse vytacim na rucnim 3r medometu. Chce to trosku cit, ale jde to. Zkusim sem hodit jeste pak nejaky fotky. Tot zatim vse....
To ztluštění plástů nedělají jen na volné stavbě, ale i na mezistěně u obojeho v medníku. Proto to chce raději zebrovat s rámky, kde je dělničí plod, pak jsou i bez mezistěny vystavěny vzorově a to i bez nějaké předlohy na horní loučce.
Čítal som toto vlákno a už dlhšie mi vŕta hlavou myšlienka mať v plodisku povedzme 50% diela ako voľnú stavbu v rámikoch.Predstavoval som si to ale tak,že horná polovica rámiku bude medzistena a spodná polovica rámiku bude voľná pre stavbu včieľ podľa ich predstáv,rámik bude nadrátkovaný-jedná sa o vysoké rámiky 42x35.Neviem či to je najvhodnejšie riešenie,myslím si,že včelstvám to vadiť nemôže. Skúšal už niekto podobným systémom mať vybudované plodiská?
Nevím zda přesně toto, ale mix všeho včetně toho že do rámků zatavuji MS někdy i 5-10cm vysokou mám. A občas rámek s MS - je to šikovné, když při tvorbě oddělků je k mání rámek jen se zavíčkovanou dělničinou. Přeci jen věřím, že dělnice jsou pro oddělek užitečnější. Smile



A 50% tím že je MS třeba do trojúhelníku to jsem měl ale bylo to na draka.
U volné stavby je ta trubčina tak nějak přirozeně na kraji hnízda - obvykle. U těch trojúhelníků to bylo hnusně pravidelné a dělalo to problémy tam kde byla trubčina na všech plástech. Tedy dolní středy plástů.
Zdravím.
Jozef,ja som začal včeláriť tak,že som 3.augusta našiel roj a išiel som za včelárom,že tam má roj,ale on ho nechcel.Keďže som nemal nič.tak pán včelelár mi požičal úl / miery B / a jednu medzistenu sme rozrezali na 3 cm pásiky a nalepili sme ich do 7 rámikov.Od 3 dňa som ich každý druhý deň kŕmil jedným litrom cukrového roztoku .Tých 7 rámikov vystavali a normálne prezimovali a prakticky od vtedy včelárim.

Bojo.
Do starého včelstva v začiatku jari / koniec februára / daj tak také rámiky, mali by postaviť robotničie dielo, polovica včelstiev postaví trudinu. Cez sezonu bude všetko trubčina. jedine čo bude stavať pekné dielo je druhák alebo zmetenec s neoplodnenou matkou.
Tí ktorí tvoria BIOmed žiadne medzistienky a to potom aj tak vypadá.
Mám také šlahnutého suseda / učiteľa / ktorí do včiel dal len cm pásik medzistienky. 80% diela bolo trúdieho, keď zapálil avartín tak to bol spád klieštika taký že čo včelstvo to 720 pohár plní klieštikov, ešte sa z tým aj chváli na organizácii čo doniesol ukázať. Každý rok mu popadali včelstvá buď na mor alebo klieštika, najme keď sa stal OD a pustil sem do dedediny jedného truľa s Hlohovca keď ušiel z ohniska MVP, pritom ho mal lebo sa bál toho že mu ich spália. Samozrejme že mal včelstva mu padli a vyrabovali. Ostatným popadali včelstvá riadne a mne nič čo som sa normalne radoval jak dopadliBig GrinTongueTongueTongue
Potom som sa stal OD a ich podnety aby som oznámil toho včelára som zámerne ignoroval, to mali za trest jak boli sprostý a s ním veľkí kamaráti.
Až budou mít svou dávku trubčiny, budou stavět úplně normálně. S páskama jsem přecházel na volnou stavbu a pak pásky došly a já už řadu let mám jen volnou stavbu. Někde tady zpátky je fotka, jak matka zakladla jen volnou dělničí stavbu pod páskem, jak podle pravítka.
Já jsem koupil BIO mezistěny od p. Kolomého, nařezal na 2cm pásky , které dávám k volné stavbě, Je pravda , že mezistěny byly dražší, ale já mám čistější hlavu.
Snažím se tím vést ekologické hospodářství, i když nejsem zrovna v CHKO.
Žádná tvrdá chemie.

[Obrázky: 7_2015_014.jpg]
Najlepšie je na tom to že na čistenie vosku používajú kyselinu sýrovú a aj fosforečnú, aspoň že tam netrepú parafín a farbivá. Zo Svtého Petra sa dajú kúpit kvalitné medzistienky jedine v nemecku.
(30.12.2015 19:37)Merkuri napsal(a): [ -> ]Do starého včelstva v začiatku jari / koniec februára / daj tak také rámiky, mali by postaviť robotničie dielo, polovica včelstiev postaví trudinu. Cez sezonu bude všetko trubčina. jedine čo bude stavať pekné dielo je druhák alebo zmetenec s neoplodnenou matkou.
Tí ktorí tvoria BIOmed žiadne medzistienky a to potom aj tak vypadá.
Mám také šlahnutého suseda / učiteľa / ktorí do včiel dal len cm pásik medzistienky. 80% diela bolo trúdieho, keď zapálil avartín tak to bol spád klieštika taký že čo včelstvo to 720 pohár plní klieštikov, ešte sa z tým aj chváli na organizácii čo doniesol ukázať. Každý rok mu popadali včelstvá buď na mor alebo klieštika, najme keď sa stal OD a pustil sem do dedediny jedného truľa s Hlohovca keď ušiel z ohniska MVP, pritom ho mal lebo sa bál toho že mu ich spália. Samozrejme že mal včelstva mu padli a vyrabovali. Ostatným popadali včelstvá riadne a mne nič čo som sa normalne radoval jak dopadliBig GrinTongueTongueTongue
Potom som sa stal OD a ich podnety aby som oznámil toho včelára som zámerne ignoroval, to mali za trest jak boli sprostý a s ním veľkí kamaráti.

Nevím, co to je pořád za nesmysly, že chov trubců způsobuje padnutí včelstva a už vůbec to nijak nesouvisí s morem. Já chován trubce ve vetšině včelstvech v tzv. trubčím nástavku a u těchto včel mám po podzimním léčení nižší spady než tam, kde trubce ve včelstvu nechovám.
Většina vědeckého světa je jiného názoru, ale neznamená to, že mají pravdu. Teorie jim sice dává zapravdu, ale asi v tom hraje roli neobjevená neznámá proměnná. Třeba je to tím, že v takových včelstvech roztoč více preferuje trubčí plod, možná zcela. Protože trubčina není kladena kontinuálně, dojde k významnému prodloužení vývojového cyklu roztoče, což může kompenzovat vyšší počet vyvinutých samiček v buňce a možná i zvýhodňovat vůči včelstvům, kde probíhá reprodukce na dělničím plodu.
Pre Misoka:
To že vo včelstve je 80% diela trubčieho sa dobre množia klieštiky ale keď včelstva budú na slnečnici tá im dobre zreguluje stavy a potom keď sa nakazia morom je behom 2 - 3 týždňoch po nich. A to ani majitel nepostrehne prečo. Napaduté larvy včely vynášajú s úla von, mladých včiel nie je dostatok a staré upracované včely od slnečnice vypadnú. Potom také včelstvo ostatné vyrabujú.
Napokon čo ty vieš o slnečnici keď tam žiadnu nepestujete, ale raz ste hu mali a tá skončila ako krmivo pre kravy. A prečo to viem? Plzeň sever tam mám rodinu a máme tam včelstvá s toho tam ja mám 87 včelstiev.
(01.01.2016 11:23)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Většina vědeckého světa je jiného názoru, ale neznamená to, že mají pravdu. Teorie jim sice dává zapravdu, ale asi v tom hraje roli neobjevená neznámá proměnná. Třeba je to tím, že v takových včelstvech roztoč více preferuje trubčí plod, možná zcela. Protože trubčina není kladena kontinuálně, dojde k významnému prodloužení vývojového cyklu roztoče, což může kompenzovat vyšší počet vyvinutých samiček v buňce a možná i zvýhodňovat vůči včelstvům, kde probíhá reprodukce na dělničím plodu.

Ja mám voľnú stavbu. Ešte sami nestalo, aby tam bolo 80% trúdoviny. Max. tak okolo 1/5, čiže 20%. A jedným z dôvodov prechodu na čisto voľnú stavbu bolo práve to, že na voľnej stavbe je oveľa menej klieštika, ako na nútenej stavbe... Mám to odsledované pár rokov, keď som mal aj voľnú stavbu aj MS. Roztoč to má na voľnej stavbe dosť sťažené práve preto, že nie je trúdovina úplne kontinuálna. Čím viac je trúdovina rozhádzaná po úli (neucelená pomedzi robotníči plod), tým menej klieštika. I keď celkom rozhádzať ju vie iba včelár Smile Včely v tom majú poriadok. Merkuriho slovám o tom, že úhyny boli spôsobené iba voľnou stavbou a následným premnožením klieštika, sú blbosť. A tých 80% trúdoviny je konina na n-tu. Nemá to nič s voľnou stavbou. Vo svete je kopa včelárov s voľnou stavbou. Koniec koncov, veď voľná stavba je včelám prirodzenejšia, ako nútená stavba. Vyvinula sa spolu s nimi.
Pokud má včelstvo 80% trubčiny, je čas na výměnu matky, pokud to samo včelstvo nedokáže.
Každé včelstvo chová trubce podle své potřeby ani mezistěny na tom nic nezmění. Vyřezávání trubčiny vede podle mne ke zbytečnému stresu a podněcuje včelstvo k tvorbě další a další trubčiny na úkor stavby dělničiny. Snažím se včelám do "toho" zbytečně nekecat a volná stavba je ta cesta
Omlouvám se, pokud už je to v tomto tématu probrané, možná jsem to přehlédl, protože jsem to dost proletěl, dotaz je možná paradoxní, ale - použil jste někdo z vás co využíváte volnou stavbu "přemetení na mezistěny"? V uvozovkách to je, protože tuším Smile, že mezistěny víceméně nemáte.
V podstatě to je každá medná kráva. Může se ti stát, že postaví dílo napříč přes rámky.
Teoreticky: dám rámky s proužkem mezistěny do nového úlu, přemetu, přidám novou matku a... mělo by to fungovat Smile. Jen mě zajímá, jestli to tak někdo dělá. Je to takové uklidnění začátečnické nejistoty Smile.
Mednou krávu nechci, mám co dělat s kozama Big Grin
Mě to čeká. A bude to na MS, a místy volná stavba. Ale potřebuji aby rychle vystavěly plodiště a byl z toho ještě užitek.

Takže to podle citu a stavu včelstva bude na střídačku s tím že ve středu budou asi 3MS vedle sebe. Jako jádro. S tím, že doufám že do středu se dostane panenské zakladené - čerstvě vystavěný a zakladený rámek aby to udrželo včely v úlu.
Jo, svůj záměr jsem nepopsal přesně - chci při přemetení prostřídat MS s VS.
Karle díky, včelaříš dýl a potvrdils moji úvahu se třema čtyřma MS na střed, zbytek prostřídat a neměly by to snad nějak zmrvit. Společně s tím přidám novou matku........ a časem se snad propracuju k pouze vlastnímu vosku.
Užitek mě zatím až tak nežene, letos jsem nic neprodával, abych mohl zariskovat Smile
Já jsem od začátku včelaření nechal více volné stavby. Do NN jsem nechal z oddělků sice 5 rámků s MS a zbytek si dostavěly volnou. Neměl jsem MS.
Takže 1.NN napůl. Další 3.NN byly vystavěny jen volnou stavbou. Je to sice delší časově a náročnější pro včely, ale zase si to udělají, jak potřebují (v rámci rámků). Jednou se stalo, že prostavěly i mezi dva rámky napříč, ale při kontrole jsem to seřízl a bylo. Trubčiny určitě 80% nestavějí. Měly cca na 4-5 rámcích jen 1/3 dole. Věděl jsem, které to jsou, takže při zvýšeném přiroz.spadu VD jsem to vyřízl. Malou část jsem ale nechal z důvodu diverzity druhu (trubců) Smile. MS jsou asi lepší při vytáčení, ale i tak se mi stalo jen u dvou rámků s volnou, že se potrhala. Zbytek, cca 50 rámků v pohodě. Navíc jsem mohl zrobit i plástečkový med, což jsem pak velmi ocenil při příjezdu přátel ze zahraničí, kteří se mohli utlouct.
Referenční URL's