Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Volná stavba
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Myslím, že by chtělo částečně prozebrovat soušemy nebo i plodem, takový základ ,aby se měli čeho chytit.
To nejde, rozšiřovat nástavkem rámků. Je třeba polovinu spodního nástavku převěsit do dalšího a rozšiřovat postupně do strany. Postupné rozšiřování nástavkem nahoru je návod k tomu, aby se vyrojily. Výsledek stavby je na fotkách.
U rozjetych vcelstev staci prevesit 2 ramky s plodem na pozici treba 4,6 a zbytek doplnit stavebnimi ramky. Jak alespon ze 2/3 vystavi okolni ramky (3,5,7), tak jeste krajni (2,8 a pak 1,10) prevesit zase doprostred mezi 2 vystavene. Za 10-14 dni byva hotovo.
Zdravím,

U roje je to jedno, ten klidně vystaví celý nástavek bez jakékoli mezistěny, a vcelku pěkně, stačí jen prázdné rámky. U rozšiřování či oddělku je fajn když je co převěsit viz příspěvek výše. Určitě bych nenadstavoval nástavek, ale vždy dávám pod, tendence je zastavovat prostor dolů, med vytlačí nahoru! Tedy když jsem neměl dost postavených rámků tak jsem podstavil nástavek, rozdělil postavené do obou a doplnil třeba na 7 a 7 ramků v každem a postupně jak staví doplňuji do plného počtu. Praktikuji od začátku, co včelařím, sic krátce z pohledu věků ale volnou stavbou úspěšně. Mezistěny jsem ani jednou neměl a nechci, vím, že vše funguje i bez nich a ušetří to čas, peníze a práci a je to 100 bez noname vosku.
Od loňska zkouším na volno Čechoslovák a ten byl oddělkem vystavěn za cca 3týdny komplet jeden nástavek, i tento velký rámek bezproblémů drží v medometu bez výstuh, drátků atd.. Jediné co tak jsem jim dal jen na spodní stranu horní ločky malou lištičku aby měli střed rámku, není nutné ani natírat voskem, ale je to lepší.
Cely nastavek s prazdnymi ramky pridat urcite nelze. Pokud chci rozsirit vcelstvo o nastavek, je dulezite postupovat tak, ze vyjmu kazdy druhy ramek a presunu do zamysleneho nastavku. Diry doplnim prazdnymi ramky. Proste se to cele pekne na preskacku nazebruje v obou nastavcich. Vcely to rychle dostavi a zanasi. Pokud se jedna primo o mednik, je vhodne jim tam presunout i plod na 1-2 ramcich. Trosku je to totiz motivuje tam zustat a makat. Pokud jde jenom o stavbu v ramcich a vytvoreni dila (napr. oddelky), tak rozestoupim ramky s plodem a vlozim ramek k plodu. Okamzite je vystaven. Presunu ke kraji a zase vlozim dalsi prazdny. Dulezite je, aby staveli soubezne s vedlejsim dilem. Udrzuje je to trosku v lati a stavi pekne rovne. Samozrejme je vzdy nutne vzit v potaz i silu vcelstva a zbytecne je nestrhat (to plati hlavne u oddelku). Pokud oddelek v kvetnu zacina na 2-3 ramcich ma do konce sezony vystaven plny VN nastavek pripraveny na zakrmeni. Nektere by dokonce zapocaly stavbu i v druhem VN, ale zbytecne je neznasilnuji a letosni oddelky vzdy zimuji na jednom VN.

LPS
A to, že oddělek vystaví od května celý nástavek - tak bavíte se v případě, že je dokrmovaný cukrem?

Já v podstatě nechápu, jestli včely staví, i když není snůška. Já bych rád zimoval na medu, cukr vůbec nepoužíval a u oddělků a volné stavby právě nemám jasno. Představuju si, že je budu dotovat rámkama medu z jiných včelstev. Ale budou vlastně stavět, pokud si ten med nemusely nanosit, jen jim tam přistane zavíčkovaný rámek?
Vcely celkove stavi jen kdyz je prinos sladiny a nebo krmis. Pokud nemaji z ceho, nestavi. To uz by musel nastat nejaky zoufaly stav hranicici s padem vcelstva (medved, apod.). Ale i tak tu energii a material nekde musi vzit. Bezne delam oddelky za repky a to stavi bez krmeni. Po te je musim lehce podporit bud zbytkami medu po vytaceni, nebo cukrem. U oddelku to uplne tak bez cukru, ci nejake jine podpory asi nepujde. Vlozeny ramek se zasobama od jinych vcel, bych ja osobne pocital spise jako rezervu na zimu, nez na podporu stavby. Zimovat na medu lze, ale ma to sva uskali ci pravidla. Osobne to kombinuji a preci jen nejaky cukr v podobe doplneni zasob na zimu davam. Vetsinou se vcelkami (dle nasi domluvy) jdeme tak nejak na pul.
Když dám oddělku třeba 5 rámků plných medu, tak vložené mezistěny nebudou stavět, respektive velmi sporadicky. pokud místo 5rámků jim dám adekvátně postupně stejnou hmotnost med/cukr to je fuk. tak uvidíš jak staví. prostě musí mít přínos sladiny a pak staví. vložením zásob jim tohle nenasimuluješ.
Stavebný pud funguje,alebo je podmienený prínosom sladiny,či už umelým podnecovaním,alebo z prírody- ako to už zaznelo vyššie.
Pridaním hotových zásob stavebný pud nevyvoláš- tie sú už uskladnené...
Preto je vhodné využívať stav.pud v čase "hojnosti" z prírody.Ak vystavané dielo nezakladie matka,alebo neuložia doňho sladinu,mám hotové dielo na "horšie časy" a na nedostatok súši sa nemôžem sťažovať.
Ak sa nedá možnosť včelám stavať,voskové šupinky vyjdú navnivoč- včely staviteľky ich nemajú kde využiť,tak ich jednoducho vyronia von.
Čo je veľká škoda...
Třeba se vám může hodit taková finta.
Když ty zásoby oddělku rozškrábete a dáte na druhý okraj úlu, tak aby tam byla velká mezera mezi tím, kde sedí a kde jsou ty zásoby. Potom ty zásoby přenáší a zároveň při tom staví. Někdo takto ty rámky se zásobama rotuje oddělku pořád dokola a oddělek si "myslí", že je snůška a staví a staví.
Jinak se to často používá u produkčních včelstev, když je potřeba zkrmit melecitózu nebo staré zásoby. Tam se dají takové rámky do dalšího nástavku a výrazně se do nich omezí přístup nějakou pevnou přepážkou, tak aby tam včely mohly jen přes nějakou škvíru.
Aj prenášanie zásob podporuje stavebný pud.Napr. pri dadant systémoch,keď sa vymieňajú staré plásty tzv. vyčistením za prepážkou...
Takhle u mě...
Dnes jsem se díval v jednom včelstvu na nástavek, kde jsem mezi rámky dal jen jednu horní loučku. Stavěly tři party, dvě krajní dělničinu, prostřední trubčinu. Jsem zvědavý, jak to bude nakonec vypadat a moc se na to těším ...
Jiří
zkoušel jsem letos v mednících volnou stavbu - některé prostavěly prázdný rámek dvěma vedlejšíma skrz, takže my vyšly tlustoplásty, které se pak docela špatně točily... ale místo obvyklého kilogramu medu měly ty kilogramy dva ( rámek 39x15 )... prostě si do volného prostoru vytáhly buňky na med z vedlejších plástů...
Přesně to se mi stává když v medníku nazebruji souše se stavebními rámky. Nechce se jim moc stavět tak vytahují a nosí sladinu do hotových souší, pak vznikají tlusté plásty s hodně medu prostavěných až do mezer.
Moje zkušenost je stejná, ale pokud nezebruji a dám jim do středu pár souší, jako jádro a kolem samé stavební rámky, tak stavějí jak mají, dokonce většinou začne jedna parta, takže nevznikají patvary slepené od tří part dohromady.
Já nepoužívám žádné trny, ani žádnou voskovou linku, prostě to nazebruju a ony staví hezky uprostřed rámků. Kdybych ale takto dal doprostřed souše a na kraje samé stavební, tak už ten trn asi potřebuju, že?
Mně se čím dál víc zamlouvá volná stavba na samostatných horních loučkách než v rámečkách. Na loučce staví vždycky pěkně svisle. V rámečku se jim někdy nepovede trefit se na střed spodní loučky.
mám podobnou zkušenost
(17.06.2016 10:32)Kohout napsal(a): [ -> ]Mně se čím dál víc zamlouvá volná stavba na samostatných horních loučkách než v rámečkách. Na loučce staví vždycky pěkně svisle. V rámečku se jim někdy nepovede trefit se na střed spodní loučky.

Nemuze to byt tim, ze ul nestoji "v rovine"? jen se ptam, mam nekolik ulu s volnou stavbou a takovy problem jsem nezaznamenal, ale jak rikam, pouze muj nahled...
Hezky den
Honza
Referenční URL's