Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Volná stavba
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Volná stavba je dobrá v plodišti, špatná v medníku. Dílo vystavěné volně je to nejkřehčí, co v úle najdete. V plodišti to vůbec nevadí, včely si postaví buňky jak chtějí, tenkost díla je údajně příznivá komunikaci včel. Nedoporučuji takové dílo vkládat do medníků, potažmo medometu, obzvláště panenské. Vytáčení pak musí probíhat obzvlášť opatrně a zborcení plástů se stejně úplně nevyhnete. Zkoušel jsem loni na 2/3 lang.
(17.05.2011 9:53)Jan Pavlů napsal(a): [ -> ]Nejtěžší asi bude ROVNĚ přilepit proužek mezistěny pro nasměrování stavby. Ještě jsem to nedělal a docela se toho bojím...

Do drážky to jde snadno.
Na loučky, kde není drážka jsem použil injekční stříkačku, kterou jsem uprostřed loučky naznačil linku z vosku. Projel jsem to 3x a stavěly bez problémů. Ani nebyla potřeba lišta, podél které někteří pouští vosk. Jde to rychle od ruky.
Jakou používáte metodu přilepení pásku/proužku mezistěny k loučce rámku. Je tím hlavně myšleno jak a kde rozehříváte vosk a čím (jakým způsobem) ho nanášíte na spoj...
Díky Honza
Do plecháčku dám vosk a plecháček ve vodní lázni ohřívám. Stříkačkou lepím MS v horní loučce. Rychlá a čistá práce.
(17.05.2011 10:02)PavelN napsal(a): [ -> ]Volná stavba je dobrá v plodišti, špatná v medníku. Dílo vystavěné volně je to nejkřehčí, co v úle najdete. V plodišti to vůbec nevadí, včely si postaví buňky jak chtějí, tenkost díla je údajně příznivá komunikaci včel. Nedoporučuji takové dílo vkládat do medníků, potažmo medometu, obzvláště panenské. Vytáčení pak musí probíhat obzvlášť opatrně a zborcení plástů se stejně úplně nevyhnete. Zkoušel jsem loni na 2/3 lang.

Zajímavé - moje zkušenosti jsou právě opačné. Volně vystavěné dílo považuji za to nejpevnější, co v úlu je a ještě se mi snad nezbortilo. Samozřejmě, srdíčko, které visí jen kouskem za horní loučku se snadno vylomí, ale s vytáčením byť ztuhlé řepky nemá problém. Tady asi záleží ze všeho nejvíc na konstrukci medometu. Provozováno na 2/3 Lang; 0, 1 nebo 3 drátky v rámku.
Ivan Černý
Včelári sú vynaliezaví a na upevnenie panenského prírodného diela, povedzme aj v medníku, používajú jednoduché riešenie s pomocou nerezového drôtu. Na pracovný postup, s cieľom rotovať ďalej panenské plásty z medníka vo včelstve, sa tiež treba technicky pripraviť a zabezpečiť si horizontálny medomet.
Jasně, tomu rozumím. Můžeš zkusit i štětcem z horkého vosku naznačit linku, ale proužek bude jistější. Já, protože tam drážku mám, zasunu do ní "nafest" proužek lajsničky, přesahující povrch cca o 1-2mm a natřu voskem za použití štětce.
(17.05.2011 10:36)Jan Pavlů napsal(a): [ -> ]Jakou používáte metodu přilepení pásku/proužku mezistěny k loučce rámku. Je tím hlavně myšleno jak a kde rozehříváte vosk a čím (jakým způsobem) ho nanášíte na spoj...
Díky Honza

Dobrý den
na elektrickém vařiči a vyřazené pánvičce s trochou vody rozpustím vosk, který pak nabírám velkou injekční stříkačkou, tu pak nakloním a přebytečnou vodu vytlačím zpět do pánvičky a tak pořád dokola, po skončení nechám celou náplň schladnout a vodu vyleji, při další přípravě rámků opět přidám vodu a trochu vosku.

Libor
Kolik buněk na šířku obsahuje váš proužek mezistěny? Já počítám se třemi...
(17.05.2011 9:53)Jan Pavlů napsal(a): [ -> ]Já chci Karle svoje včelařství co nejvíce z racionalizovat. Drátkování stojí peníze a čas. ...

To ano, Honzo, ale přesto u volné stavby také raději drátkuji (např. 39x17 - 2x vodorovně), i nově postavené srdíčko se v medometu v pohodě udrželo ... Souhlas s Ivanem, také mi volná stavba v přišla dosti kompaktní a pevná, nebyl s žádný problém, ale to bylo s těmi drátky ... Připadá mi to prostě jistější.
Jelikož včelařím na NN tak používám od loučky 4 celé buňky. Aby nebyl zbytečný odpad z mezistěn, jejich krájení zajišťuje spolehlivě nůž na pizzu.
Mně zbyl asi 3cm proužek jako odpad z vyšších MS. Ale kdybych kupoval MS jen na proužky, tak stačí 1cm proužek i s tím, že část zaleze do drážky.
No já provozuji volnou stavbu do vydrátkovaných rámků. Je to pro mne z mnoha důvodů jednodušší, jediná komplikace je, že je nemohu jednoduše vyřezávat a musím to vypařovat, vytavovat, vyvařovat atd.
Hlavní důvod je jednotnost rámků a to, že proužek zatavím čistě bez kapajícího vosku elektrikou a mám azyl ve verandě a nemusím s tím chodit do včelína. A ještě čekat, až se rozehřeje vosk atd.
Stavební i normální rámky vyrábím najednou.

Ale nad tou svislou loučkou u 45*30 taky uvažuji bez drátů - je to jednodušší pak vzít kudlu a na místě to vyříznout a vrátit.
Ale pro inspiraci uvádím, že to jde i jinak než se všeobecně myslí.
včera sem vlez rychle do včelek abych se podival jak staví.. a koukal sem že stavěj krásně. Ale na malých rámcích my stavějí divočinu mám jí ořezat nebo jí tam nechat?? Rámky sem dal do nástavku následovně M M M M S S S M M M M (M=mezistěna; S=souše 39x24). Neni to uplně tak soue měli v nich trochu zásob Smile teď akorát nevim co s tou divočinou co sem koukal tak je to samá trubčina

edit: jde mi o to že souše jsou 39x24 a mezisěny 42x17... a nevim jestli na těch mezistěnách tu divočinu mám nechávat nebo jí odřezat
Kontrola po 24 dnech. Z 15 rámků volné stavby vloženo zebrovaním 80% vystavěno a perfektně! Zaneseno sladinou. Matečník ani jeden! Naše včely mohou použít parafrázi citátu nejmenovaného bývalého předsedy nejmenované strany: „Dámy, kdo na to má?“ Tak jsem jim to prozebroval znovu. (A šlohnul jim jeden rámek se zavíčkovaným, musím to ochutnat). Wink
Sedím, smutně koukám a tiše závidímBig Grin
Ono je třeba také vidět druhou stranu mince. Hodně nezavíčkované sladiny, sebral jsem jim na ochutnání jediný cele zavíčkovaný rámek z obou úlů. Nedokážu odhadnout poměr, ale zdá se mi, že je úl plný trubců. Letos prostě vyrábíme souše namísto medu, ale mohu se mýlit. Když bude M dobře klást, trubci budou dělat teplo, bude-li příhodné snůškové počasí, kdož ví. Do týdne udělám oddělky a uvidíme co nová M zvládne.
Děkuji všem za odpovědi a názory Shy.

Včera jsme usadili roj. Bylo to trochu nečekaně a přípravy jsem musela urychlit.
Takže mám roj v úlu s rámky částečně s počátečním proužkem a částečně s voskovou lajnou (injekční stříkačkou v drážce).

Mám tam dva nástavky a jeden vrchní, který tam byl hlavně kvůli vysypání roje, ale asi tam chvíli zůstane. Tak možná včelky budou stavět na stropě.
Zatím jsem nekrmila. Teď budu dva dny pryč, pak provedu kontrolu ...
Já dávám zavíčkovanou volnou stavbu - trubčinu do medníku. Trubci vyletí očkem a včely i velké buňky zanesou medem. A do plodiště šup stavební rámek Wink
(20.05.2011 6:59)architekt odpadu napsal(a): [ -> ]Nedokážu odhadnout poměr, ale zdá se mi, že je úl plný trubců. Letos prostě vyrábíme souše namísto medu, ale mohu se mýlit. Když bude M dobře klást, trubci budou dělat teplo, bude-li příhodné snůškové počasí, kdož ví.

To je zdání, když prohlížíš úl za pěkného počasí, létavky jsou venku na pastvě a v úle většinou mladušky a trubci, kteří jsou díky mohutnému tělu hodně nápadní. Ale jak píšeš tím, že zahřívají plod může včelstvo uvolnit více včel pro snůšku.
Referenční URL's