Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Volná stavba
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dát méně rámků může pomoci, měl jsem stejný problém, tak ty prázdné jsem vyjmul a místo 11 měli jen 9, ty vystavěli tlusté, ale v pořádku a to i krajní, ale nemusí to být pravidlo, určitě základ z mezistěny (pokud je máš) ve formě pásku či trojúhelníček ve středu (varianta Marx) pomůže ve stavbě.
Já takto hodil roj do dvou nástavků (L2/3) s prázdnými rámky. A též si to staví jk chců Big Grin Dokonce trošku zešikma. To je tak když přijde roj a já neměl zatavené proužky mezistěn a nestíhal jsem Big Grin

Budu je muset nějak přemluvit příští rok, že takhle ne Smile
Rámky pro volnou stavbu musí být vhodné, tedy tvarované do trojúhelníku, nebo s proužkem vosku, či mezistěny. zkrátka nějaké vodítko pro stavbu.
Máš určitě rámky v rozestupu po 38mm ?
Medné bývají vždy ztluštěné a je vhodnější dát do nástavku o 1 rámek méně. A ostatní trochu roztáhnout, ale záleží na normální rozteči rámků. Při mých 38mm (Hofman loučky) takové opičárny dělat nemusím.

Jinak taková finta. Panenské dílo se perfektně odvíčkovává horkovzdušnou pistolí. Stačí zlehka přejet horkým vzduchem a je odvíčkováno za 3s.
Mám Hofmanny, ale mají tam nadělaných boulí, že to dělá "důlky" v přilehlých plástech. Odvíčkování pistolí jsem zvažoval, na druhou stranu ty boule bych mohl sebrat vidličkou. Na to se mi líbí víc klasické rámky se stejně širokými loučkami, kde bych to mohl vzít dortovým nožem do roviny...
(04.07.2018 12:09)martin.mikusek napsal(a): [ -> ]Já takto hodil roj do dvou nástavků (L2/3) s prázdnými rámky. A též si to staví jk chců Big Grin Dokonce trošku zešikma. To je tak když přijde roj a já neměl zatavené proužky mezistěn a nestíhal jsem Big Grin

Budu je muset nějak přemluvit příští rok, že takhle ne Smile

Mám rámky na volnou stavbu v rojích a je to jak podle šablony, vystavěné tři nástavky a dostaly jen jednu souši...

(04.07.2018 12:18)Tomáš Madar napsal(a): [ -> ]Rámky pro volnou stavbu musí být vhodné, tedy tvarované do trojúhelníku, nebo s proužkem vosku, či mezistěny. zkrátka nějaké vodítko pro stavbu.

Ano musí tam být hrana. Loučka do trojúhelníku je fajn. Místo mezistěny může být i dřevěný proužek povoskovaný, např. takto 42m39s
Mi to bylo jasné, že bez vodítka se mi můžou z vysoka vykašlat, že mám nějaké rámky a chtěl bych to v nich přilepit na střed Big Grin
Volná stavba se nejlépe vede zebrováním mezi souše a hlavně mezi plod. Vrazit na ně bednu rámků, to taky postaví úplně napříč, i když to mají voskem nalinkovaný. Trojúhelníkové loučky jsou velmi nevhodné, sice se jim rovněji staví, ale dílo se od hrany snadno utrhne. Manipulace s rámky je horor. Vhodnější je horní loučka s fazetkou max 2x2 mm středem loučky. Delší už nepřistaví a je to stejné, jako u trojúhelníku.
Já jsem si letos taky zkusil volnou stavbu u oddělků a musim říct, že už bych do včelstva rámek bez mezistěny nedal. Docela by mě zajímalo, když někdo jede čistě jen volnou stavbu, kolik včelstev mu v zimě odejde na to, že se nedokážou přesunout mezi nástavkami. Ta mezera díky nedostavěným rámkům musí bejt nepřekonatelná.
Já jedu jen volnou stavbu už jsem tak nestíhal, že jsem ani nedrátkoval ani mezerníku nedávám ty mi vadily v medometu. A pohoda.Se zásobama a přesunem nemají problém ale me to vystavý většinou až dolů.
Louky zkoušel jsi to snad?
Evidentně ne, jinak by jsi znal odpověď.
Nechci být ofenzivní, v psaném textu se to může vyložit různě.

Evidentně když 2 dělají totéž, není to totéž.
Prázdné rámky se přidávají v době stavebního pudu, nevím kdy je vkládáš ty, ale asi jindy, nebo na špatná místa, že ti je nevystaví.

Neměl jsem jediný úhyn včelstva z důvodu zimního (ne)přesunu mezi nástavky. A to ani když jsem včelařil v nevhodných úlech, kde mezera mezi N byla asi 7 cm.
Dle mého to jsou pověry, nebo naprosto nevhodné vedení včelstva (chov naprostých mrzáků).

U oddělků: pokud by byly souše nedostavěné, tak to ukazuje akorát na včelaře, že ten záložní oddělek nezakrmil (prakticky vůbec). I oddělek při krmení postaví mnoho nových souší a zanese je zásobami.

Asi by bylo dobré si nastudovat jak včelstvo staví a jaké má uspořádání na přirozeném díle.
Chtělo by to začít u Corkinse, Brennera, Bretschka, Farrara.

Jinak takový běžný oddělek si vystaví 3 NN volné stavby do podletí a obsedá je. Tedy nějaké přesunování hroznu v zimě nehrozí, protože chomáč je vždy minimálně přes 2NN. Tedy v kontaktu se zásobami a všechno mají tzv. u rypáku.
(04.07.2018 10:48)opecko napsal(a): [ -> ]Prosím o radu k volné stavbě. Mám LG 2/3 a v mednících mám letos jen volnou stavbu. Do každého nástavku jsem dala 10 prázdných rámků. Přišla snůška a včely nanosily, vystavěly plásty, zavíčkovaly - potud super. Co mi ale dost vadí je to, že místo 10 rámků mi jich vystavěly cca 6, zato fakt pořádných. Vzaly to napřeskáčku. Vždycky jeden plný medu a pořádně vytažený, jednoho rámku se ani netkly a zůstal prázdný.

Jednak se to pak blbě z úlu vytahuje, protože tam zavazí ten prázdný rámek, jednak jak je dílo úplně nové a nacpané medem, tak se mi to při manipulaci bortí. Ani ne v medometu, jak spíš při odvíčkování a přesunu do medometu.

Chtěla bych rámky míň těžké, ale aby vystavěly všechno, co v nástavku je. (Krajní nepočítám, to bych chtěla moc.)

Můj dotaz - pomohlo by mi, kdybych příště dala do nástavku na med jen 8 rámků nebo 9?

Tohle se stává při nárazové snůšce, když holky nemaj čas a musí honem někam ukládat. Ale žádná katastrofa to není, chce na to ale přijít včas. Po vytočení medu už jde jenom stluštělé dílo seříznout na sílu rámečku a nazebrovat s nedostavěným oni to opraví do "normálu". Ale k dotazu, dát míň rámků nepomůže, při nárazové snůšce a nepostaveném nástavku to patrně vytvoří zas. Další v příspěvku Pavla Holuba

(04.07.2018 22:42)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Volná stavba se nejlépe vede zebrováním mezi souše a hlavně mezi plod. Vrazit na ně bednu rámků, to taky postaví úplně napříč, i když to mají voskem nalinkovaný. Trojúhelníkové loučky jsou velmi nevhodné, sice se jim rovněji staví, ale dílo se od hrany snadno utrhne. Manipulace s rámky je horor. Vhodnější je horní loučka s fazetkou max 2x2 mm středem loučky. Delší už nepřistaví a je to stejné, jako u trojúhelníku.

Také jsem se nechal zblbnout na trojůhelníkové loučky...a to vyřezávání souší a následné čištění je taky pěknej vopruz
(05.07.2018 8:37)Tomáš Madar napsal(a): [ -> ]Louky zkoušel jsi to snad?
Evidentně ne, jinak by jsi znal odpověď.

Prázdné rámky se přidávají v době stavebního pudu, nevím kdy je vkládáš ty, ale asi jindy, nebo na špatná místa, že ti je nevystaví.

Neměl jsem jediný úhyn včelstva z důvodu zimního (ne)přesunu mezi nástavky. A to ani když jsem včelařil v nevhodných úlech, kde mezera mezi N byla asi 7 cm.
Dle mého to jsou pověry, nebo naprosto nevhodné vedení včelstva (chov naprostých mrzáků).


Ono asi volná stavba u NN bude trochu něco jiného než u 39x24. Nestalo se mi ani u jednoho rámku, že by ho postavily až dolu a když jsem to konzultoval s lidmi co jedou volnou stavbu, tak mi říkali, že to je to co jim na tom nejvíc vadí. Pokud včelaříš na NN tak je to s přesunem asi trochu něco jiného, ....Smile
Trochu jiný ti je, ale jen trochu...oni ti ve spodním nástavku nepostaví ke spodní loučce nikdy, nepotřebují to, teda spíš potřebují mít dole plást volný, velikost rámečku nehraje roli. Pokud ale nedostavěné posuneš do horních pater a zařízneš hranu plástu, dotahnou to vždycky..
(05.07.2018 9:54)Louky napsal(a): [ -> ]Ono asi volná stavba u NN bude trochu něco jiného než u 39x24. Nestalo se mi ani u jednoho rámku, že by ho postavily až dolu a když jsem to konzultoval s lidmi co jedou volnou stavbu, tak mi říkali, že to je to co jim na tom nejvíc vadí. Pokud včelaříš na NN tak je to s přesunem asi trochu něco jiného...Smile

Ne nebude.
I na kartě mám, že včelařím i na 39x24 a také volná stavba.
Mezistěnu jsem nevzal do ruky už 7 let.
Aj ja som dakedy robil voľnú stavbu vždy po agáte keď kvitol koriander lebo tam ani kúsok trubčej bunky nespravili a preto si z nikoho nerobím srandu a nemám to na posmech.
Já nikomu nic nenutím. Dal jsem jistá vodítka jak pracovat se včelami. Co si z toho kdo vezme je na něm.
Je mi jasné, že začátečníci budou tápat, je nutno znát mnohem více, než běžný chovatel na mezistěnách. Je bezpodmínečně nutné znát biologii včelstva, jeho vývoj, jak staví, uspořádání hnízda, atd.
V běžně dostupné literatuře je napsáno mnoho z toho.
Jak jsem již psal: Corkins, Brenner, Bretschko, Farrar, a nesmím zapomenout na Ing. Čermáka. To je takový základ. A pak je potřeba si to dát dohromady a zkoušet ve včelách.

Dávám zde zkušenosti z chovu cca 20 kmenových včelstev (12 vč. na 39x24, zbytek na 2/3 Lang) na volné stavbě. Každoroční chov Matek a tvorbu oddělků.
Dovolím si tvrdit, že něco málo o vedení vč. na volné stavbě už znám.

Zkušenosti z volné (přirozené) stavby se dají bezproblému aplikovat na včelaření s mezistěnou. Opačně to nelze, mezistěnář bude ztracen.
Já se musím Loukyho zastat, protože to napsal správně. Čím větší rámek na výšku, tím jde volná stavba hůř a hůř. Navíc kolem výšky cca 30 cm začínají jednotlivé plásty propojovat mezi sebou a pak se dá mluvit o rozběrném díle jen stěží. Vyzkoušel při mojí výšce 35 cm a rychle utekl. Dále jsem vyzkoušel půlený rámek a dva začátky stavby a také nic moc. Naopak VS 39 x 17 jde dobře, ale navzdory drátkování se u ještě úplně nedotažených plástů za horka a při převozu na vleku tu a tam něco utrhne a to také není nic moc příjemného. Takže pouze já za sebe: Med budu získávat přes mezistěny daleko jednodušeji! Zdraví R. S.
No neviem ale dakedy sme mali aj čechoslovk a ten stavali výborne voľnú stavbu na koriandry.
Na mojí výšce 24 cm jsem nic takového nepozoroval. Občas se dílo vybočilo, tak jsem ho rukou, nebo rozpěrákem vrátil do "správné" pozice. To je při krmení pohledem zhora dobře vidět, jestli staví správně.
Když je rámek dobré konstrukce, přichytí dílo bezproblému i dole. V nouzi o rámky jsem nechával stavět i do normálních rámků a také to šlo, i když dole to přichytily obvykle až druhým rokem. Ta silná spodní loučka není dobrá. Ovšem mezera byla jen několik mm, tedy nic co by vč. nějak vadilo. Jen manipulace s rámky musela být opatrnější.
Samosebou se vyskytlo i několi málo vč. kterým se do volné stavby nechtělo. Různě to kazily. Následovala okamžitá výměna M za linii, která "chtěla" a bylo po problému.

Nesetkal jsem se s tím, že by včely na vysokém rámku najednou "usekly" stavbu v nějaké výšce, např. 17cm od horní loučky. Souše nedokončily pouze na okrajích a to když už nebyl stavební pud.
To mi ale nevadí, dílo dokončí příští rok na jaře až začne snůška. Vnitřní rámky byly vystavěné jak se patří Smile

Kočování bude problém, tam se nedotažené dílo bude skutečně trhat. Já nekočuji, takže tento problém nemám.
Velkovčelaři a profesionální včelaři mají jiné problémy než já a také včelaří jinak.

S tím krmením si nepředstavujte, že dávám odd. 20 Kg cukru týdně. Dávám přiměřeně, aby stavba běžela a ukládaly si i do souší. Stejně berou jen určité množství denně, je to oddělek.

Každopádně ani oddělek na 2VN 39x24 nemá problém se zimováním.
Voľnu stavbu skúšam uz druhy rok teraz aj na oddelkoch. Pri presune som nemal problém. Včely to pekne stavajú a to im nijak nezľahčujem proste im tam dam nadrôtikovany rámik 37x30 a oni to stavajú... Mam hoffmany kde by to vraj malo ísť horšie ale zatiaľ som nic take nepostrehol pretože stavaju od stredu... Dielo v medomete sa netrha.
Referenční URL's