Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Volná stavba
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jirka Marx dík za dobrou radu.
Chtělo by to vlákno jak vychovat silné zimní včely, nebo někdo kdo to dělá do sekce jak to dělám já aby mu do toho nikdo nekecal.

Vlasta

Jan Voleský, byl jsem s místními včelaři několikrát na pokec u piva a jediný z nich který to dělá moderně bydlí ve Zlíně a sem jezdí do včel jednou měsíčně k rodičům. Od ostatních se můžu naučit základy ale tu metodiku pro kterou jsem se rozhodl (volná stavba,silné včelstva a časem snad i MK) se budu muset nějak naučit sám. Velcí včelaři na mě nebudou mít čas. Včely budu mít možná v květnu, nebo červnu tak zatím otravuju tady. Kdo se nezeptá, nic se nedoví. Možná tu blízko někdo dělá volnou stavbu, ale zatím jsem na nikoho nenarazil. Když se na to zeptám místních včelařů, tak řeknou ať neotravuju s volnou stavbou a dělám to co ostatní.Sad

Vlasta
Vlastiku vono to půjde neboj vcelare v okolí nehaň maj zkušenosti. Ať se dari
(09.03.2019 9:51)Louky napsal(a): [ -> ]Když víc zakrmíš, tak máš na jaře silnější včely?

Tak to si piš že jo zakrm do třech nástavků 28 kg a uvidíš. Veliký vyzimujou a právě nyní musej kolem sebe cejtit všude přebytek a mnoho pylu pod tím cukrem . Moje včely se nyní nezadržitelně rozjížděj i když bude měsíc hnusně a pyl si ještě nenanosily. Na světlém díle právě v tuto dobu živořej nechtějí do toho klást i když mají zásob dost. Do tmavých plástů kladou právě nyní výborně.
(09.03.2019 12:00)VlastaM napsal(a): [ -> ]tu metodiku pro kterou jsem se rozhodl (volná stavba,silné včelstva a časem snad i MK)
Můžu poradit jen jedno. Nic neplánuj. Všechno bude jinak.
(včelám svoje rozhodnutí nevnutíš)
Mám dojem že jste zde popsaly témeř vše dokonale..Jen jste zapoměly na fakt že genetika zde hraje dost velkou roli.Známej před časem taky myslel že stačí včas a radne dokrmit a nechat dost zasob..rozdíly mezi vcelstvy byly obrovske..Samozrejme se to casem podalo jak zacal mnozit z tech nejlepších..Ale na zacatek urcite jen nakrmit nestacilo....
Ono to nějak dopadne, když padnou budu mít nějaké souše a zásoby na další pokus příští rok. Je to příroda. Já mám kousek vinohradu a loni v létě to vypadalo na průser protože celé léto skoro nepršelo. Pak na konci prázdnin spadlo přes 80 mm a byla nakonec taková úroda, že to nebylo do čeho dát a hrozny už nikdo nechtěl ani zadarmo protože se to neoplatilo sbírat. Nechám se překvapit.

Vlasta

KTM
Ono to buded chtít sehnat matky od různých včelařů a ty co to dají rozchovávat.

Vlasta
Ano, souše, ty nemáš. Tak ze začátku na volnou stavbu zapomeň a buď rád, že jsou mezistěny.
No právě, souše nemá, tak co jinýho než volnou stavbu. Taky jsem nikdy souše neměl a naučil se je nepotřebovat. Roj taky souše nemá, to je jenom nezbytnost včelařů, včelám to jde skvěle i bez nich.
Souhlasím, jenže začátečník je netrpělivý a chce mít všechno hned.
To je jasný, nejsem jiný. Začal jsem volnou stavbou a už bych neměnil. Má z mého pohledu víc pozitiv než negativ a to jak pro včely, tak i včelaře.
Pokud splaším roj tím líp, do prostřed rámek s plodem od kamaráda aby neuletěly a za tři dny začat přikrmovat pokud nebude snůška.

Vlasta
rámek s plodem do rojeHuh
Aby neměly žízeň.
Jo, jsou dvě možnosti jak zaručeně udržet včely v novým úlu. Otevřený plod a zaklíckovaná matka, do doby než začnou včely stavět. Otevřený plod u roje se mi zdá pohodlnější než cedit matku. Ostatně, když se dostanu náhodou k roji co je málo přístupný, ometu rámek s otevřeným plodem jiného včelstva a dám do k dosahu roje a matka přelézá mezi prvními. Roj se pak vyvěsí na plást a nehrozí že uletí
Hlavně je usazuje večer
Když sou na zemi tak se tak dají někdy sebrat, nalezou do nastavku s ramkem ot.plodu. Vlasta má nastudovano?
Co když budu mít odpolední a seženu dopoledne roj. Můžu je usazovat i potmě, nebude jim to vadit?
Buďto das vypoved v práci, nebo vcely necháš klidně dva dny ve sklipku , občas porosis a sobě taky das na jazyk.Pak nabehem do ulu
Jan Voleský
Nejdůležitější věc co jsem se dozvěděl o včelaření je, že největší nepřítel včel je člověk a čím míň se jim do toho plete tím líp. Ideál na tři zásahy ale to se musí člověk naučit číst na česně, řešit jen problémy a zbytečně je nerušit. Snad se to jednou naučím.
Vlastiku vono se to podda uvidis. Když ti někdo dá roj dej jim tam radši pár mezistenek ať tam nemaj ozvěnu a nedělají ti z toho klat
Referenční URL's