Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Volná stavba
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
VlastaM napsal(a):furt sa mě to lepilo na tu laťku, možná by to chtělo užší laťku a špičatější štěteček, zkusím příště. Dík za radu.
Už to tady párkrát bylo, ale nevadí připomenout.
Na spodní stranu horní loučky se štětečkem namázne rouztavený vosk a do něj položí špejle.
Kdo to chce mít ,,de luxe", může ji ještě jednou přejet tím štětečkem
[Obrázky: 20190401-180740.jpg]
Kdyz to vlozis mezi pekne PP, postavi ti temer vzdy pravidelny plast. PP je vetsinou bez vencu zasob, ktery by vytahovaly. Obecne v medniku VS moc hezky nejde, snad jen v blizkosti zavickovaneho vence. O tom, ze nevkladame dva prszdne ramky na VS vedle sebe se nezminuji. Lepeni spejle je pro vcely zbytecny luxus, staci dira mezi plasty s prostorem pro stavbu.
Taky rozšiřuji pouze v plodišti. V medníku to vede, jak píší ostatní, k tomu, že protahují buňky již postavené stavby. Ono těch zákroků do plodiště zas tolik neni. Jsou tak dva tři za rok....jen se to musí dobře načasovat. Musí spolehlivě ovládat celý prostor.
Chtěl jsem zkusit linku aj špejle půl na půl ale zapoměl jsem špejle kůpit. Skleróza je sviňa Big Grin, hrozně z ní bolijů nohy.
Mimochodem, jak píše Frey a další, lepení špejle a malování linek je zbytečné. Dobře vložený rámek postaví krásně bez podpory. Jen bych zdůraznil, že je dobré u větších rámků drátkovat, nebo vkládat jinou podporu stavby. Dokud srdíčko nepropojí se spodní loučkou a kraji, snado se plná stavba zlomí.
Před lety jsem to taky hodně řešil. Při pohledu zpětně se mi jeví že nejlepší byly nedodělané rámky bez mezerníků a bez drátů, které jsem při absolutním nedostatku času vzal rovnou z dílny.
Do medné krávy se mi osvědčila pilou vyřízlá drážka do loučky hloubky cca 1mm, šířka 3-4mm. Potom šla linka udělat stříkačkou velice rychle. I po letech stačí to oškrábnout a linka víceméně zůstane.
Samozřejmě pokud pridáváte nástavek se dvěma soušema a zbytek volná stavba tak se bez linek nebo jiného vedení neobejdete.
(01.04.2019 17:36)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]Problém jsou prázdné souše(i to je důvod proč je nepoužívám) a pozdní rozšíření spojené s nárazovou snůškou. Dělají to když nemají čas stavět nové plásty, rychlejší je pro ně jenom vytáhnout buňky do stran. Proto je lepší rozšiřovat medník postupně, zebrováním již částečně zavíčkovaných a zanesených plástů včas, před očekávanou snůškou.
Ako to uviest do praxe? Vonku zima, vcely spekuluju v chumaci okolo plodu a nie aby stavali. Az zima prejde, vsetko vybuchne. Ovocne stromy, jarne lesne kvety, repka. Kde napchat to postupno?

Zavieckovany medovy plast tiez nadstavaju. Nechaju viecko, pridaju bunku, zavieckuju znova.
Co tak zkusit vrazit nástavek SR s jednou dvěma soušema na spodek jak začnou něco nosit a stavět (březen?) a jak jej rozestaví ho dát nahoru a dolů přidat další? U Wareho je dokonce popsaná metodika kdy se tam ty nástavky dolů dají už v srpnu/září (Na jeden zásah s vyřezáním medu na konci léta), tehdy se ještě neléčil kleštík.
(12.04.2019 12:38)rudohor napsal(a): [ -> ]Zavieckovany medovy plast tiez nadstavaju. Nechaju viecko, pridaju bunku, zavieckuju znova.

Nikdy jsem to ještě neviděl, myslím že tohle nedělají.
U mě to dělají když přijde na konci léta silná melecitóza z modřínu.
Když není místo tak to udělají
Není místo? Při přidání stavebního rámku je místa dost. Nejde spíš o zdvojené plásty? Tam je ale mezi starým zavíčkovaným plástem ještě ulička..
Ne, občas to fakt dělají... I u mě...
Taky jsem to za mojí krátkou včelařskou praxi, už párkrát viděl.
A mluvíme všichni o volné stavbě při zebrování prázdných rámků?
Já ne...Blush
Můžeš se podělit při jaké příležitosti to bylo?
Já mám takovou zkušenost: přidání stav. rámku/ů do medníku vede k tomu, že max začnou stavět srdíčko, ale sousedním rámkům protahují buňky. Už jsem taky viděl, že nastavěly buňku na víčku. Zjistil jsem to jednou při vytáčení.
čas 1:15
Tak takhle vedená volná stavba spěje přesně k těm pokrouceným a zesíleným plástům...tudy cesta nevede. Nehledě na nedočkavost včelaře, který rozšiřuje neobsednuté plásty. To je dobré akorát k pdtržení včelstva a výrazné zpomalení volné stavby...
Referenční URL's