Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Volná stavba
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Takhle rovně se jim daří volná stavba z pásku mezistěny. To nebude na odvíčkováni nožem, ale vidličkou.

[attachment=420]
Já to měl podobné a velmi jsem ocenil opalovací pistoli. Rychlost a žádná víčka.
Dnes jsem byl sundavat krmitka jelikoz jiz je nakmeno,ale u jednoho vcelstva, co je letosni oddelek, ktery zimuji v jednom nastavku.
Mezi horni lockou a krmitkem byla vetsi mezera, a po otevreni se me zjevilo toto, viz obrazek,

[attachment=539] [attachment=540]



tak se chci zeptat jestli to mam odstranit nebo jim to nechat..HuhHuhHuh


Ja si osobně myslím že jsem asi je překrmil, a včelky už nevědely kam to dát tak to vyřešili po svém,,
jen se chci zeptat jestli to mam odstranit nebo jim to tam nechat,, dekuji za radu,,
Jo, to znám, já taky nechal místo u krmítka a potvůrky mi to zastavěly jedna dvě. Jestli to není zakladené, tak bych jim to vzal, já to tedy tak udělal. Dal jsem plásty do mísy do prázdného nastavku, včely vyžraly zásoby a já jen odebral dočista olízaný vosk. A hned jim tam dal prázdné rámky, ať si staví. Jen musíš počítat s tím, že holky moc rády nebudou, asi nějaké to žihadlo chytneš, tohle je vytočí spolehlivě...
Divočinu vylámat.Mezi nástavky vložit přepážku z dírou(stačí koberec či něco podobného)průměr tak 5cm na přepážku vložit divočinu tak aby do ní mohly včely z obou stran a dobře uzavřít vosovčelotěsně vrchní nástavek,zůžit česno rozrušená divočina bude vonět tak ať nedojde k loupeži.Včelstvo si snese sladinu dolů dírou.Suchý vosk se pak odstraní.
(23.12.2011 16:04)RadimO napsal(a): [ -> ]Med jsem netočil, jen sbíral spadlé plástve, které se utrhly vlivem letních veder. Asi to bylo způsobeno příliš velkými proužky mezistěn na trámcích shora, protože nedostavěly plástve až k trámku, ale nechaly tam krček.

A jak vysoké proužky mezistěn jsi tam dával? Já uvažuju jen o natření voskem a sešikmení.... oboustranném toho trámku.
[Obrázky: MKMS.jpg]

Tohle je pohled dovnitř po částečném zastavění, vlevo nahoře jsou vidět ty pruhy mezistěn - zkoušel jsem od šířky cca 1.5 cm až po celou mezistěnu - ty se ale většinou ulomily, než jsem je tam donesl. Ty co se ulomily, mohly být vystavěné na pruzích mezistěny cca 7-10 cm širokých. Pruhy i proužky jsem přidělal tak, že jsem do trámků vyřezal 6-7 mm široké a 1 cm hluboké drážky, do nich mezistěny vložil a zalil voskem, který jsem roztavil ve friťáku a naléval polévkovou naběračkou. Pokud jsem ale drážky udělal podél celého trámku, tam mi těmi otvory pod stříškou vylézaly včely ven, tak jsem je musel dodatečně ucpat klínky, příště je do konců nebudu dělat.
Taky je vlevo vidět zasunutou přepážku, kterou jsem postupně odsunoval, aby neměly problémy s obsluhou celého prostoru. Zjistil jsem, že i když nedosahovala na dno, tak se za ni včely nepokoušely prolézat do neobsazené části.
Ty vysoké pruhy a celá mezistěna byly vybudované nejdříve, s těmi úzkými se frflily podstatně déle. Zrychlilo se to jen tehdy, pokud se ta krátká dala mezi dvě již vystavěné - namísto těch spadených. Když se utrhly, tak včely shora nestavěly nic, ačkoliv tam zůstala ta zalitá drážka, ale když jsem ten trámek vyměnil za trámek s proužkem mezistěny, tak byl nový plást vystavěn do týdne.
Ty sešikmené trámky jsem zkoušel v normálních nástavcích, ale nechtělo se jim do toho vůbec; dával jsem to ale na konci snůšky, tak to možná bylo tím, letos to chci zkusit od počátku sezóny, jen nevím, jak tu špičku udělat tak, aby si jí všimly - když ji udělám plochou, tak si budou stavět jak chtějí, pokud by byla ostrá, tak bych ji musel nějak přilepit a přibít zespodu na trámky, no budu přemýšlet. Bylo by to ale lepší, než ty mezistěny, jen aby to fungovalo.



[Obrázky: MKdno.jpg]

a ještě jsem našel pohled na dno a na očko; jen se v plexiskle odráží okolí, ta tráva samozřejmě není vevnitřSmile. Ty šuplíky s varroadnem jsou vysunovací, teď po fumigacích jsem odstraňoval spadlé mrtvolky a celou krávu jsem měl vyčištěnou během minutky, aniž by si mne všimly.
Myslel jsem takové sešikmení na trámcích.to druhé osazení je kvůli lepší manipulaci s trámky na rozpěrák. Obě ty šikmé plochy bych natřel voskem bez vkládání kousku mezistěny.

[attachment=778]
Myslím, že toho zešikmení si ani nevšimnou a pokud by byla natřená celá plocha, tak by stavěly podle sebe, bez ohledu na hřbet toho zkosení (asi podle toho, jak by do úlu lezly, asi spíš po úhlopříčce). Na LŠNV nám ukazoval Ivan Černý možnosti, jak jim určit, kde mají stavět - proužek mezistěny, přivázaná větvička, úzký lub, zkosení, napatlaný proužek vosku, podle jeho závěrů měly všechny způsoby stejné výsledky, ale musela tam být nějaká výraznější změna povrchu (pokud jsem správně pochopil, tak výstupek nebo právě ten napatlaný vosk). Samotná existence vosku ve žlábku, aniž by výrazně vystupoval, je podle mých zkušeností nijak nezaujala. Tak právě uvažuji, jestli ten výstupek udělat nějak špičatější, ale prkna mám tlustá jen 2,2 cm po zhoblování, ten výstupek bych asi musel udělat z další laťky, přilepené nebo přišroubované v profilu jako nožička T k trámkům, ale špičku bych určitě natřel voskem, tak 0,5-1 cm na každou stranu od hřbetu.
Vašku, to sešikmení se mi zdá málo výrazné. Podle mých zkušeností musí být hrana jednak výrazná a jednak natřená voskem. Pak je pro včely jednodušší se jí držet, i když by třeba už rády plást zahnuly. Po experimentech se vším možným jsem dospěl k trojúhelníkové lištičce přisponkované doprostřed trámku (jednorázová operace a je to navždy) natírané voskem (jeden tah štětcem někdy mimo sezonu, to jde rychle). Nějakou dobu po vložení trámku je dobré stavbu zkontrolovat a pokud se na okraji uhýbá, tak ji nekompromisně srovnat. Včely to samy neudělají, musí včelař. Čím méně je plástu vystavěno, tím líp to jde. Pak už staví rovně. Většinou Wink
Ivan Černý
Ahoj, souhlas s Ivanem Černým, co vybočuje srovnat rukou. Používám volnou stavbu a osvědčily se mi rámky upravené dle vzoru Leoše Dvorského - na jeho webu jsou i fotky. Jako výchozí polotovar používám horní loučku Langsthroth š. 26 mm a v. 19 mm. Ouška mají 10 mm výšku a prakticky s touto hranou nastavím frézku a pod úhlem 45° odfrézuji z obou stran. Výsledkem je trojúhelníkový profil, hřbet vrcholu mi vychází asi 2 - 3 mm tlustý. Tato tolerance stačí, většina včelstev stavěla divočinu správně, až na jedno slabší, kde jsem brakoval později matku - nevyhovovaly vlastnosti. Loučky jsem ani nenatíral voskem a stavěli perfektně. Podotýkám, že šlo o smetence na st.r. ,neměly k dispozici žádné souše. Smetenců bylo 25 ks.
Teď jsem na webu Nasapravda-Ware nasel moc zajimavou-jednoduchou kci rámku pro volnou stavbu. Jistě stojí za zkoušku.
http://2.bp.blogspot.com/-gpRwEZw4X38/Tq...A1mik1.jpg
No pokud už někdo má rámky, může si vybrat z mnoha možností. Třeba
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Plasto...5#pid14615 přísp. 73

Pokud má rámek drážku, dá se do ní zamáčknout laťka ze dřeva - průžez cca 3*10mm co se může namočit ve vosku a pak do drážky zamáčknout nebo pak natřít voskem, nebo do drážky dát proužek MS.
Pokud je vodorovně drátkovaný rámek - na horní drátek se dá natavit proužek MS - musí viset v drátku v horní 1/3 aby visel svisle. Nemusí se dotýkat horní loučky, včely dostaví 2.obrázek od shora na pravo. Na levé straně této fotky je uprostřed svisle špejle stejného profilu zasazená do drážek, aby zpevnila dílo (448*300) - bez něho to nebylo ono a včely mi pak tu špejli úplně zastavují, že není v horní části plástu vidět.

A pokud v rámku drážka nepřekáží, tak pak mokrá laťka a štěteček s voskem - jak do ČR přinesl ze světa Ivan Č.- o patro níž v pravo.

Jde to rychle a není co řešit.
Podle mě, pokud už má někdo rámky, může vesele mít volné dílo v nich, na to nemusí být extra konstrukce - nebo mi něco uniká.
Mně šlo spíše o výrobní jednoduchost takové konstrukce rámku. Odpadá mnoho výrobních operací a veškeré frézování, kromě drážky pro horní loučku.
A jde to celé vyvařit bez poškození. Smile
(24.12.2011 1:16)RadimO napsal(a): [ -> ]Myslím, že toho zešikmení si ani nevšimnou a pokud by byla natřená celá plocha, tak by stavěly podle sebe, bez ohledu na hřbet toho zkosení (asi podle toho, jak by do úlu lezly, asi spíš po úhlopříčce). Na LŠNV nám ukazoval Ivan Černý možnosti, jak jim určit, kde mají stavět - proužek mezistěny, přivázaná větvička, úzký lub, zkosení, napatlaný proužek vosku, podle jeho závěrů měly všechny způsoby stejné výsledky, ale musela tam být nějaká výraznější změna povrchu (pokud jsem správně pochopil, tak výstupek nebo právě ten napatlaný vosk). Samotná existence vosku ve žlábku, aniž by výrazně vystupoval, je podle mých zkušeností nijak nezaujala. Tak právě uvažuji, jestli ten výstupek udělat nějak špičatější, ale prkna mám tlustá jen 2,2 cm po zhoblování, ten výstupek bych asi musel udělat z další laťky, přilepené nebo přišroubované v profilu jako nožička T k trámkům, ale špičku bych určitě natřel voskem, tak 0,5-1 cm na každou stranu od hřbetu.

mám mednou krávu doma druhý rok a také jem musel předělávat horní loučky, nebo spíš udělat nové s ostrou hranou, ta stačí navoskovat. Ploché nebo malé nerovnosti ignorují a staví si jak jim to nejvíce vyhovuje i když tam byly proužky mezistěny. Tak jsem musel po prvním roce část díla zrušit a dát loučky nové, jsou na výšku 3cm, ale myslím že by stačilo 2,5 cm V příštím roce budu měnit zbytek. Až budu mít fota tak je zveřejním
Já mám tu zkušenost, že včelky mi právě raději sáhly po loučce s drážkou než po rámku s mezistěnou a postavily to pěkně. A to jsem tam dal abych měl místo na podzimní léčení.
Zkuste se podívat na http://dvorsky.leos.sweb.cz/VOLNA/volna.htm#TOP tam některé možnosti vidíte. Mezistěny nepoužívám již
sedmý rok. LD
Mohu se zeptat jestli má někdo zkušenosti a jaké s vystavěním pouze samotných rámků langstroth 2/3 bez jakékoli mezistěny (celý nástevek, například medníkový, takto prázdných rámků)? Staví včely v nich nebo je prostaví šikmo?
Jde to, ale není to ideální. Je ale potřeba jim dát vedení a k tomu stačí 1 cm vysoký proužek mezistěny zakáplý voskem do horní drážky.
Vzniklé dílo je pak více či méně vlnité viz. můj příspěvek nahoře.
Z toho důvodu budu letos stavební rámky zebrovat (prokládat) loňskými soušemi a tím docílím rovné stavby na stavebních rámcích.
Projdi si toto téma, kam jsem přesunul tvůj dotaz.
Mě vystavely prazdny ramek lang 2/3 bez chyby, ale jak nekdo pise, tak dat stridave se sousi nebo mezistenou, pokud mas obavu. Chci to taky taj letos zkusit.
Referenční URL's