Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Volná stavba
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Děkuji za odpovědi. A příště se polepším a budu téma hledat lépe.
Tak už staví!
[Obrázky: VS2012.jpg]
Tak jsem si na jednom rámku, také vyzkoušel vložit jen pasek mezostěny, no a výsledek je patný na fotu,.
Pásek byl vložen 26.5.2012, a dnes tj. 8.6.2010 kontrola.

[attachment=1170] [attachment=1171]
taky jsem zkusil roj na volné stavbě. Do rojáku jsem umístil 2 souše a po osazení do úlu vložil mezi ně prázdný rámek bez jakékoliv úpravy a drátkování, zbytek nástavku také. Zhruba po 10 dnech vystavěly téměř celý nástavek (11 rámků) bez zjevně křivého díla. Co ale bylo pro mne překvapení, že na 10 vystavěných rámcích postavily na 99% dělníčí dílo a pouze na 1 rámku zase téměř 100% trubčinu. Další zajímavostí je, že matka zakladla bez problémů i panenské dílo.
pro upřesnění jsem roj lehce dokrmoval.
Ano, volná stavba je krásná

[attachment=1172]
ja som teraz dal par ramikov na volnu stavbu na skusku,zacne slnecnica,vtedy stavaju vcely ako dive,dufam ze to bude o takomto case vacsinou robotnicie dielo..matky mam vsetky tohtorocne,bezne aj po slnovrate zakladaju panenske dielo,tak by nemal byt problem ani v strede plodiska..o mesiac dam vediet ako to dopadlo..
Skúšal som tiež voľnú stavbu začnúc minulým rokom, jeden silný oddielok koncom leta preložený do dvoch debničiek rozmerov 30×30×21(tzv.warré úľ ale namiesto trámikov mám celé rámiky bez medzistienok). Oddielok o sile jedného nadstavku B10 bol intenzívne kŕmený, obidva bedničky pekne vystaval a úspešne prezimoval. Tohto roku koncom apríla pridané dve debničky jeden pod a druhý nad včelstvo a pred týždňom pridaná piata debnička na lipu, všetko krásne vystavané a vytáčať budem v prospech včelstva(takže bude zimovať na mede). Do dnešného dňa som nezaznamenal náznak rojenia akurát si vystavali pár misiek ale doteraz ich matka nezakládla,trúdia stavba tak odhadom 5% z celej stavby, takže budem v týchto pokusoch pokračovať ďalejSmile
[Obrázky: 100_0170.jpg] [Obrázky: 100_0174.jpg] [Obrázky: 100_0172.jpg] [Obrázky: 100_0175.jpg] [Obrázky: 100_0164.jpg]

Tak prikladám nejaké obrázky vyššie uvedeného včelstva vedeného na voľnej stavbe.Na jednej fotografii sú odfotené rámiky s voľnou stavbou a vedľa nich jeden väčší klasický rámik(42×27,5) na porovnanie.Momentálne sa toto včelstvo nachádza v 4 debničkách (30×30×21) v najvyššom je plný nadstavok medu,pod ním tiež nadstavok medu a čiastočne plod ,druhý odspodu plod,prvý odspodu čiastočne plod a peľ(bude zimovať v tejto zostave ). Včelstvo bolo v piatich debničkách ale jedna debnička bola vytočená pre moju potrebuSmile Tohto roku vystavali 3 debničky(trúdie dielo je asi na 4 plástoch v celom včelstve). Liečba zatiaľ len kyselinou citrónovou(5%-ná koncentrácia) spad klieštika za posledné dva týždne denne: niekedy jeden, dva klieštiky inokedy nula ale sledujem ďalej a podľa potreby nasadím KM.
(09.08.2012 11:03)Tomáš Madar napsal(a): [ -> ]Já jsem jeden z těch, co mají (skoro) čtvercový půdorys Lang. na 12r. Používám jen přirozenou stavbu bez mezistěn a vystavějí mi bezproblému všech 12 rámků taky Smile
Ale to jen tak na okraj, jako informaci.

Tomě zaujalo. Najednou, nebo to prokládáš jak rozšiřuješ?
U kmenových vč. rozšiřuji po vzoru Leoše Dvorského, tedy rozšiřujíci nástavek dávám mezi plodový a zásobní NN. Do rozšiřujícího NN, musí přijít soušové jádro, buď tam dám 2 souše (když mám), nebo převěsím ze zásobního NN 2r se zásobami. Nic víc, zbytek jsou stavební rámky. A už se víc nestarám, jen po týdnu nahlédnu a popř. přidám další st. NN, dle předchozí metody. Pak jde na řadu vytáčení Smile
Samosebou záleží na snůšce, letos to bylo opět žalostné, stavba šla pomalu, ale postavily 2NN. A teď během krmení se stavba obět rozběhla. Medné komory vzaly za své.
Na některá včelstva jsem použil zebrování (nesprávně až při propuknutí RN), zkrátka jsem loňským oddělkům přidal pozdě NN. A nazebroval jsem i plodový N. Trochu je to zpomalilo ve vývoji, ale rojení si rozmyslely, až na jeden odd., měl jsem takový menší roj (asi 1 kg). Aspoň jsem si natrénoval sbírání roje (po letech Smile). Tam stavějí bez potíží také.

U oddělků, používám rámkové krmítko, jako přepážku. Postupně ho posouvám, jak vč. roste. Přehození rámků, taky občas použiji, (jak nedavno popisoval p. Pešek), když se mi zdá, že staví málo.
Uff, tak jsem to celé pročetl od začátku do konce. Smile A snad jsem pochopil principy. Chtěl bych na jaře také začít s co nejpřirozenějším včelařením. Mám 39x24 (zatím bez včel Wink ). Takže udělám tu malou rekapitulaci, jak jsem pochopil z minulé diskuze. Nerozcupujte mne, prosím, když napíšu nějakou pitomost :
  1. Dávat do oddělku jen prázdné rámky je nesmysl.
  2. SR je třeba střídat se soušemi nebo v krajním případě s mezistěnami.
  3. SR 39x24 je v každém případě potřeba drátkovat (předpokládám 3 drátky svisle).
  4. SR je nejlépe v silném včelstvu a v době snůšky umisťovat do plodového tělesa, kde bude vystavěn nejrychleji.
  5. Nejjistější je, do SR dát nahoru proužek mezistěny (napadlo mne ještě, co místo mezistěny na spodek horní loučky nalepit voskem malý zlomek nebo zlomky panenského díla ? )
Co poradíte včelařskému embryu ? Big Grin
Dávať odložencom len prázdne rámiky, nie je nezmysel. Okrem rámikov môžete používať trámiky, respektíve rámiky s prúžkom vosku v hornej latke. Nie je potrebné ich striedať s medzistenami resp. súšami. Neviem, či rámik 39x24 je alebo nie je treba dôtikovať, no ja nedrôtikujem už žiadne rámiky. Používam aj trámiky v LG Jumbo plodisku a zatiaľ s tým nie je problém. S plástami sa dobre manipuluje, aj keď sú veľké. Včely ich občas prilepia k stene úľa, ale to sa dá ľahko v prípade potreby oddeliť. Medníkové (ak to tak môžem, nazvať) mám však LG 159mm.
Zkusím reagovat - předpokládám, že cílem je získat co nejvíce nejpravidelnějších souší, nebo stavebních rámků.
  1. plný souhlas. V takovém případě se nemají včely jakoby čeho chytit a postaví si dílo tak,jak budou chtít ony - ne Ty. Přitom předložené rámky budou naprosto ignorovat.
  2. Jakoukoli nově stavěnou mezistěnu nebo SR je velmi dobré střídat s již postavenými soušemi. V opačném případě nemusí být nově stavěný rámek perfektní a to i v případě nadrátkovaných mezistěn. V případě SR to ale zase tak moc nevadí, protože ho na konci sezóny nebo nejpozději na jaře likvidujeme náhradou za nový. Postavená souš je ale ve včelstvu obvykle několik let.
  3. opět souhlas. V případě postavení a zakladení trubčím plodem s ním nelze totiž nijak manipulovat - dílo se z rámku vylomí. U míry 39 x 24 bych osobně jeden svislý drátek přidal na celkové 4. U mnou používané míry 42 x 17 jsou používány 3 drátky vodorovně, přičemž horní drátek by neměl být dále než 1,5 cm od horní loučky. Vyšší vzdálenost způsobuje "překlopení" horní části vystavované mezistěny okolo drátku.
    To si ale múžete vyzkušet - zkus vložit např. jeden nenadrátkovaný SR označený připínáčkem a hned uvidíš, o co go. To že se Ti dílo z jednoho SR vylomí, není žádná tragédie - včely ho s klidem postaví a matka zaklade znovu. Takovéto vylamování trubčiny je mimochodem jedno z docela účinných protivarroázních opatření. A zkušenost ničím nenahradíš!!!
  4. opět souhlas. Ke stavbě je nutný přínos sladiny, stavební nálada, silné včelstvo a teplo. A to většinou na krajních rámcích chybí a proto tam včely staví jen nechotně, pokud vůbec. Já tomu říkám dávat stavbu "do ohně".
  5. plně postačuje ukotvit voskem jen proužky mezistěn. My dáváme 3 - 4 ks, délky cca 3 - 4 cm, šířka cca 2 cm. Plně to postačuje, proužek po celé dělce není nutný. Opět je dobré vyzkoušet a příslušné rámky označit např. barevými připínáčky.
iRP
Ad 5. To co jsem okoukal u Ivana Č. Latička namočená do vody a štětec s voskem.

Latička široká polovinu horní loučky se přiloží na horní loučku a natře se to voskem. Pak se odloupne a znovu ponoří do vody. Je možné táhnout štětcem dvakrát, hlavně v rohu aby se spoj zesílil.

Jde to velmi rychle.
Někde jsem četl o porovnání vývoje rojů na volné stavbě bez mezistěn a s mezistěnami. Roj na volné stavbě bez mezistěn měl lepší vývoj, protože začal stavět od středu chomáče postupně srdíčka a tím se tolik neroztahoval a šetřil teplem co přispělo k lepšímu vývoji plodu. Roj usazený na mezistěnách byl více roztáhlý po ploše mezistěn a vývoj byl pomalejší. K tomu, aby roj na volné stavbě postavil dílo do rámků použily jednak naváděcí proužky mezistěn na horní loučce, ale měly i česno umístěné v levém rohu plného dna.
To je Aleši dobrý postřeh, přilepuji rozdrobené zbytky z mezistěn co mi zůstaly z dřívějška jen ve velikosti cca 1x4 cm a právě do míst, kde začínají stavět srdíčko. Zcela dostačující.
No a co říkáte na možnost nalepit nahoru místo kousku mezistěny kousek díla ? Dostaví to ?
Musel bys mít horní loučku plně pokrytou tekutým voskem, a dílo nalepit do toho. Buňky díla jsou bohužel tak tenké, že samy o sobě nalepit nejdou.
Ale pokud mohu poradit z vlastní zhruba 40 - ti leté zkušenosti - zkus nevýmýšlet vymyšlené. Ono ty 3 - 4 proužky fakt naprosto bezproblémově fungují, na to vem jed. Tady už něco zlepšit je asi docela složité. Včela v nově obsazované dutině (roj) taky nic neměla a uměla to......
iRP
OK, díky za rady.
Mrkni ještě na stránky Milana Bencůra "Naša pravda Waré". Zde je také návod jak připravit základ pro rovnou přirozenou stavbu.
JK
Referenční URL's