Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Langstroth 2/3
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Já mám někde i 8NN jelikož jsem líný to tahat domů.
Bohužel jsem na fóru nenašel vlákno o význačných osobnostech včelařství, tak to píši sem. Koukněte jak si v USA připomínají Lorenzo L. Langstrotha. Nevíte jak to vypadá s našimi velikány s F. Adamcem, J. Bucharem atd...


[Obrázky: langstroth.jpg]
Pan Živanský má pamětní desku v Rosicích u Brna. F.V.
Jsou jako plodiště dostačující dva nástavky 2/3 L nebo je třeba dát tři?
Na to samozřejmě mřížku a medníky 2/3 L.
Díky, Honza
Podle mě dva stačit nebudou. Mám 4. Jaké dno?
Pokud se bavíme o včelstvu (ne o oddělku), tak je to hodně málo. Pro L 2/3 by mělo být plodiště velikosti 3,5 NN, ale hodně záleží na síle včelstva. Na začátku jara by jim ty 3 NN stačily, naopak v druhé půlce jara (hlavně u silných včelstev s dobrou matkou) už to bude málo. Ale taky bude záležet na tom, kde člověk včelaří, na horách by to určitě šlo jen na 3 NN. U mě, když jdu zimovat včelstvo, tak mám vyzkoušeno, že 3 NN je málo a 5 NN moc, u oddělku jsou 2 NN málo a 4 NN moc. A to používám k tomu ještě vysoké dno.
(08.06.2015 23:28)1j1j1j napsal(a): [ -> ]Jsou jako plodiště dostačující dva nástavky 2/3 L nebo je třeba dát tři?
Na to samozřejmě mřížku a medníky 2/3 L.
Díky, Honza

To máš tak, Stačí i 11 rámků 39*24, proč by nestačilo 20 2/3?
Jsou místa kde je to optimum a jinde ne.
A co čekáš za radu když máš v profilu nula informací.
(08.06.2015 23:28)1j1j1j napsal(a): [ -> ]Jsou jako plodiště dostačující dva nástavky 2/3 L nebo je třeba dát tři?
Na to samozřejmě mřížku a medníky 2/3 L.
Díky, Honza

Kde včelárite? Ja mám i včelstva na 3NN, pričom 2NN sú plodisko, 1NN medník, v prípade potreby ešte pridávam 1 NN ako druhý medník. Poväčšinou i keď mám 3NN ako plodisko, tak dolný je len predsieň, kde nebýva plod, len tam nocujú lietavky. Niekedy mám 3NN na jar ako plodisko, po slnovrate to stiahnem na 2NN, aby vytlačili med nad seba. Je to rôzne. Závisí kde včelárite, aké silné včelstvá máte, koľko času na včely, aké výnosy očakávate atď. 2NN stačiť môžu aj nemusia.

Ešte na doplnenie, či včelstvo na 3NN (2P+1N) nie je málo. Po vyrojení (to je zväčša dôvod, prečo sú len na 3NN, ale niekedy je to aj minuloročný neskorý odloženec) takéto včelstvo donesie do 20kg medu (v dobrom roku). Tento rok mám také vyrojené včelstvo a ten medníkový NN je už plný a viečkujú ho. Vyrojili sa 31. mája. A preto mám teraz dilemu. Na VN je po vyrojení problém. Včelstvo je ťažké stiahnuť na potrebnú veľkosť, aby niečo donieslo. Ideálne jeden VN a polovičný medník (sláva Dadantovi). Pri NN, ktoré opúšťam z iných dôvodov, je toto zas výhoda. Ľahko uregulovať veľkosť vyrojeného včelstva tak, aby bol z neho ešte do jesene úžitok.

Inak tento rok, to vyrojené včelstvo, jeden roj z neho s 2 ročnou matkou, jedno vyrojené s tohoročnou, dva odložence s tohoročnými rezervnými matkami a ak sa nič neudeje, plný NN medu (optimisticky do konca augusta možno 2). Až sa mi tomu nechce veriť. Inokedy to býva roj + vyrojené vo veľkosti odloženca a nič viac.
(09.06.2015 6:06)Misoka napsal(a): [ -> ]Pokud se bavíme o včelstvu (ne o oddělku), tak je to hodně málo. Pro L 2/3 by mělo být plodiště velikosti 3,5 NN, ale hodně záleží na síle včelstva. Na začátku jara by jim ty 3 NN stačily, naopak v druhé půlce jara (hlavně u silných včelstev s dobrou matkou) už to bude málo. Ale taky bude záležet na tom, kde člověk včelaří, na horách by to určitě šlo jen na 3 NN. U mě, když jdu zimovat včelstvo, tak mám vyzkoušeno, že 3 NN je málo a 5 NN moc, u oddělku jsou 2 NN málo a 4 NN moc. A to používám k tomu ještě vysoké dno.

Toto vůbec nemusí být pravdou, podle mě tradovaný mýtus o nutných 3-5 nástavcích jako plodiště. Některá včelstva na dvou plodištních nástavcích donesou stejně jako na čtyřech. Každé včelsvo je individuum.
Vše je o celkové technologii ošetřování, rojení mohou řešit mladé matky a LBV. Větší včelstva mohou přinést větší výnosy, ale také potřebují větší údržbu,vyšší krmení na zimu, mají vyšší spad roztoče apod.
Presne tak. Niekedy keď človek zráta "náklady" tak mu výjde výhodnejšie menšie včelstvo, pretože má v konečnom dôsledku z neho väčší zisk ako zo včelstva silného...
(09.06.2015 6:03)Ozi napsal(a): [ -> ]Podle mě dva stačit nebudou. Mám 4. Jaké dno?

Dno varoa, 10cm vysoké.
Těžko radit, když nikdo mimo tebe neví kde ty včely jsou.
V každém prostředí to bude jinak. Já mám jako plodiště 3 - 4NN a dle mého je to tak akorát.
Někde výše to bude ale asi zbytečné - prostě pokaždý je to jiný a musíš si to vyzkoušet sám.
Mám je tento rok také poprvé na dvou NN 2/3, dle rad Rosti Peška. Pod tím vysoké dno, nad je mřížka a pak 2 až 3 medníky. Zatím vytočený první od shora.
Je to pohoda nemuset zvedat těžký medník do oblak.
Na druhou stranu jsem je dost oslaboval tvořením oddělků, zatím se mi žádné nevyrojilo.
ptal jsem se "vedle", ale bez odpovědi, tak zkusím štěstí tady Smile

nevíte kdo, krom Sedláčka dělá falcované langy, pls? díky Smile
Snad takovou "odchylku" a nestandard dělá jen Sedláček. To by pak bylo ještě větší "maso" kdyby se měli takové speciality dávat na sebe.
Stačí že je problém u jiných zatelepných falcovaných. Dnes jsem byl u toho "chudáka", a te je kupoval ve stejné prodejně, ale jiný rok.
Ani jsme se neptal, jak dopadlo porvnání uteplené - neuteplené, ke kterým jej tato zkušenost přivedla. Na jaře viděl lepší rozvoj u neutepelných.
Otázka zní proč chceš s falcem...?
(04.07.2015 22:58)Zdenka Růžičková napsal(a): [ -> ]Otázka zní proč chceš s falcem...?

měl jsem je kdysi (staré úly po pradědovi) a líp se mě s tím pracovalo, prostě jsem to položil a věděl jsem že to je tam kde má být .. ty novinky s hladkou hranou jsou na houby, furt abych kontroloval jestli jsem to správně položil, to mě nebaví - rád bych se vrátil k falcu - takže důvod je čistě můj osobní Smile
(04.07.2015 23:26)Orxion napsal(a): [ -> ]ty novinky s hladkou hranou jsou na houby...
Jenže ta "novinka" je tu od roku 1852. Když jsme měli falcovabé Tachováky, tak neexistovalo, že by dva nástavky dvou různých výrobců na sebe pasovaly, vždy se musely ty falcy rašplovat aby to alespoň trochu do sebe zapadlo. A mít čslované nástavky a psát si do deníčku, který do sebe pasuje a který ne, tak to je docela vopruz. Nehledě na to, že falc je takový dobrý lis na včely. Pana Sedáčka svým způsobem chápu, pokud jsem sám sobě výrobce a s včelami kočuji tak ten falc budiž, ale já bych se k falcovaným nástavkům nevracel.
Falc je lis iba u rozbiehavejších včiel. No a už aj falcované nadstavky od rôznych výrobcov, pokiaľ dodržia štandardné rozmery, tak na seba pasujú. Ja mám aj s falcom aj bez. Výhoda falcov je, že nevznikajú medi nadstavkami veľké štrbiny, ale je pravda, že robota s nadstavkami bez falcov je rýchlejšia a efektívnejšia... Pokiaľ je NN dobre vyrobený, falc je zbytočný.
(04.07.2015 23:26)Orxion napsal(a): [ -> ]
(04.07.2015 22:58)Zdenka Růžičková napsal(a): [ -> ]Otázka zní proč chceš s falcem...?

měl jsem je kdysi (staré úly po pradědovi) a líp se mě s tím pracovalo, prostě jsem to položil a věděl jsem že to je tam kde má být .. ty novinky s hladkou hranou jsou na houby, furt abych kontroloval jestli jsem to správně položil, to mě nebaví - rád bych se vrátil k falcu - takže důvod je čistě můj osobní Smile

nechci přemlouvat, nechci vyvracet a už vůbec nesouhlasit Big Grin ale jestli jde o správné položení a usazení tak jsou přece řešení v těch kovových růžcích nebo dřevěných prkýnkách, která ti nedovolí usadit špatně

a nebo objednej u Sedláčka - vždyť rozváží po celé ČR
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Referenční URL's