Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mor včelího plodu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Připadá mi, že jdete ohledně moru do extrémních krajností. Mor včelího plodu je u nás strašlivé zaklínadlo. Je to dáno tím, že jsme si na sebe ušili nesmyslné břímě vyhlášek a nařízení, jenž přikazují pálit celé stanoviště. Místo toho mohl včelař, pokud najde mor, spálit ve vlastním zájmu pouze postižený úl. V konečném účtování by tato choroba natropila daleko méně škody a čertík by vyletěl z krabičky.
Marku, pokusím se to tedy vysvětlit. Zdeněk Klíma má pravdu, ale nesmí se to uvádět v ne-úplně správných souvislostech. Případně ať to Zdeněk okomentuje, pokud se mýlím nebo mám nepřesné informace.
Metoda kultivace z měli má velmi dobrý záchyt a je to validovaná metoda. Pro screening potenciálně nemocných včelstev dostačující. Náhradou může být PCR metoda, ale ta je zbytečně drahá. Pokud je ve včelstvu tolik spor, že je nelze zachytit kultivačně, je skoro zbytečné o nějakém moru debatovat.
Kultivace z plodového plástu se používá pro určení, že příznaky, které na plástu jsou, jsou skutečně příznaky moru, čili jakési potvrzení toho, co se již před-zjistilo z měli. Tedy jakýsi utvrzující test. V měli se samozřejmě můžou naleznout spory z okolních včelstev (zalétávání), nemusí to znamenat, že včelstvo onemocní. Spory lze pak najít v měli.
Testování záchytu spor z měli a dospělých včel se zkoumá.

Kit od Vity je vcelku drahý na to, že s ním můžu určit jen klinické příznaky. Nemám informace o spolehlivosti. On i ten těhotenský test není 100%.

Jinak souhlas s Ivíkem - z moru se udělal nesmyslný strašák kvůli vyhláškám.
Ano, zřejmě se mnohdy pálí zcela zbytečně Angry (a přicházíme tak často o cenný genetický materiál včel, které dokáží odolat). Pro likvidaci dle vyhlášky musí být pozitivní kultivace i pozitivní klinický nález současně. No a pokud se nic nenajde... (ve vlastním zájmu tomu předejdu), pak se lze ubránit. Jde se odvolat, pak se musí udělat nový odběr, atd.
(11.05.2012 10:36)Jiří Danihlík napsal(a): [ -> ]Případně ať to Zdeněk okomentuje, pokud se mýlím nebo mám nepřesné informace.

Marku trošku poopravím, určitě jsem neřekl, že vyšetření měli není dobrá diagnostika - ale určitě jsem řekl to co říkám vždy - ŽE VYŠETŘENÍ MĚLI KULTIVACÍ NENÍ DIAGNOSTIKA !!!

Kdybych si vás čtenáře včelařského fora nechal nastoupit u mě v ordinaci, udělal vám všem výtěr z krku a vyhlásil eradikační program pro eliminaci Streptokoků v lidské populaci - když budu považovat kultivační vyšetření za diagnostiku onemocnění - všechny bych vás pak nechal upálit. A s celou rodinou, co na tom, že nikdo z členů domácnosti by onemocněním netrpělSmile.

Proto neplést pojmy - vyšetření měli je pomocná metoda, která je velmi dobrá, může odhalit včelstva v předklinickém stadiu choroby, což je cenné - ale NE pro likvidaci těchto včelstev, ale že víte, že hlavní je pátrat po zdroji v jejich okolí.

Mnohokrát už je z praxe potvrzeno, že jsou schopna včelstva se po nálezu spor v měli bez klinických příznaků, spor zbavit a další vyšetření měli po několika měsících bylo negativní.

V případě nálezu klinických příznaků, pak, jak píše Jirka, vyšetření kultivace vzorku z plodového plástu slouží k potvrzení, že se jedná opravdu o mor včelího plodu. Musíme myslet i na to, že ani hniloba včelího plodu není nejspíše nákazou vymizelou (aktuálně se s ní potýkají např. ve Švýcarsku).
Nezáleží jen na původci, ale také na množství, i člověk a nebo hospodářská zvířata si poradí se salmonellou, E.coli, Clostridiemi v malém množství a často jsou i normálním osazenstvem trávícího traktu a nikdo nad tím nijak nevyšiluje. I tady rozhoduje množstvíBig Grin
A tak by to mělo být i s diagnostikou na mor, tak jak to psal Zdeněk
  • pravidelný monitoring by měl ukázat na potenciální riziková stanoviště
  • pak by bylo potřeba udělat kontrolu ve včelstvech na onemocnění a případně udělat odběr měli z jednotlivých úlů na množství spor, protože byl před tím vzorek zředěn (směsný vzorek je vždy zavádějící v tomto případě)
(27.02.2011 20:06)Brtník napsal(a): [ -> ]...
Vyšetření na MVP se provádí v pros.,lednu. a měla by platit po celý kalendářní rok. Je to svévole KVS ,když si např. v měsíci červnu vyžádá od včelaře nové vyšetření na MVP ,jen aby mohl prodat oddělky, mnohdy to ani není do ochraného pásma,i to jsem zažil.
Včelař ,který se živý prodejem včelstev by v takovém případě mohl dělat vyšetření co dva měsíce, jen aby ukojil potřeby KVS.
Každý víme kolik takové vyšetření stojí.
...

Čeští vědci přišli na jednoduchý způsob odhalování tzv. včelího moru
14-10-2006
...vědci velmi rychle zjistí mezi tisíci nejrůznějších bakterií tu, která vyvolává mor včelího plodu. Vyšetření včelstva je velmi laciné, v řádu desetikorun.
http://www.radio.cz/cz/rubrika/kaleidosk...eliho-moru
Možná, že neumím číst, nebo jsem to nanašel ale....
  1. Tento článek je 6let starý ( 14-10-2006 | Zdeněk Vališ )
  2. Dále cituji - "......Získá se tak vzorek pro laboratorní vyšetření, při kterém vědci velmi rychle zjistí mezi tisíci nejrůznějších bakterií tu, která vyvolává mor včelího plodu. Vyšetření včelstva je velmi laciné, v řádu desetikorun......."
    Proč tedy vyšetření každého vzorku stojí 450 - 500,- Kč, když by to podle této citace měly "být desetikoruny"?
    Jedině tak, že těch několik desítek desetikorun jsou vlastně stokoruny.
Asi to bude tím, že neumím číst. To holt dělají ty školy.....
iRP
No já jsem ten Kohoutův příspěvek a odkazovaný článek, pochopil jako dobrý vtip Big Grin
Nouze naučila Dalibora housti.Big GrinBig Grin
Poradte, je to mor? Soused to nasel v jednom oddelku.
Neřekl bych. Mor je vlastně (americká) hniloba plodu. Larvu napadenou morem by jsi z buňky takto nevyndal, byla by z ní taková smradlavá mazlavá hmota. Když se do toho strčí třeba sirka a oddálí udělá to takový dlouhý provazec, zkrátka se to táhne.
Foto nejsou moc detailní, nebo mám slabé oči, ale možná je tam vápenatění plodu, (které jde zlikvidovat pomocí kys. mravenčí).
Ta lepivá fáze MVP trvá pouze krátky okamžik, takže to člověk může snadno minout.
Ale také bych to na MVP netipoval.
V případě MVP z larvy později vzniká příškvar, který pevně lpí na dně buňky, dále propadlá a proděravělá víčka. Také bych to na mor neviděl ale v případě pochybností zabalit plást do papíru - musí to být prodyšně aby nezplesnivěl a poslat třeba do Dolu na vyšetření.
http://www.beedol.cz/cenik-2/#laborato%C5%99 (vyšetření nenormálních jevů v lástu 205kč)
pri vytvoreni odlozencov,najma takych ktore zostavaju na vcelnici sa obcas stava ze cast vciel sa z odlozenca vrati do materskych vcelstiev a v odlozenci ich zostane malo na to aby dokazali zahrievat a chovat vlozeny plod..ten hynie a nastupuju sekundarne bakterialne infekcie,ktore niesu nebezpecne pre vcelstva..laicky nazvane neinfekcna hniloba plodu..toto by mohol byt ten pripad..ak to boli nejake cerstvejsie odlozence..
Dekuji za konzultaci. Smile Je to tak, byl to slabsi oddelek, nejspis vcely neohraly plod a ten ted hnije. Lepsi varianta nez ten mor.
(11.11.2010 20:37)kristule napsal(a): [ -> ]Chtěla bych se zeptat, jak to je s morem včelího plodu. Všude se samozřejmě píše, že u koho se objeví, tak se včelstva i s úlama spálí. Mě by zajímalo, jak je to se včelínama. Kdyby se nedejbože vyskytl mor, jak to je. Pálí se úly nebo se pálí celý včelín. Jak je to v případě plechových včelínů, které mají někteří ze skříní V3S nebo z buněk? Nebo se řeší jen úly se včelstvy, ale včelín zůstane?

Dobrý den
Páli se jen úly oblečení dřevěné,plastové díly nebo celky k úlum a věci které přšly do přímeho kontaktu s kontaminovaným včelstvem . Je to zpravidla vše co je na stanovišti.Včelíny nebo včelnice jsou ponechány kde je provedena desinfekce která je v případě moru spíš jen symbolická.Zpravidla je včelín vblízkosti lesa nebo obydlí a bylo by riziko celé spálit i když pod kontrolou HZS. U plechových je to jednoduché plech není ryzikový není porovitý a tudíž se spory nemají kam zavrtat.Tam se provede desinfekce opálením.Stanoviště pak projde karanténou po dobu jednoho roku se tam nesmí chovat včely alespoň se to nedoporučuje.Pokud ale do karantenního prostoru dovezete zdravá včelstva nesmíte s něma již nikam kočovat ´minimálně do skončení karantény kterou ruší hlavní veterinář po negativním kontrolním vyšetření měli z okolních včelínů.Na obnovu včelího chovu dostanete ze svépomocného fondu a pojistky náhradu za zlikvidované věci ale na maringotky ap. kde nebyly včelstva se náhrady nevstahují.



(14.06.2012 17:35)Vlastislav Blažej napsal(a): [ -> ]Poradte, je to mor? Soused to nasel v jednom oddelku.

prosim Vás toto je učebnicový příklad zvápenatění nikoli MVP dá se léčit KM jak již napsal kolega .Je to houbovitá bakterie citlivá na kyselé prostředí.Je ale dobré včas použít odpařovače KM nebo Formidolové desky ale více krát za sebou.
(14.06.2012 17:35)Vlastislav Blažej napsal(a): [ -> ]Poradte, je to mor? Soused to nasel v jednom oddelku.

Pěkné fotografie MVP (co je na MVP pěkného ...) má ne svém webu Martin Paleček. Mohou posloužit k porovnání.
(14.06.2012 17:35)Vlastislav Blažej napsal(a): [ -> ]Poradte, je to mor? Soused to nasel v jednom oddelku.

Ťažko povedať, podľa mňa nie je to MVP, nie je to ani zvápenatenie plodu, chýba typický prejav tejto nemoci, tzv múmie, ale mohla by to byť málo známa vreckovitosť plodu, ktorá sa na Slovensku sporadicky vyskytuje, ale osobne som sa s ňou nestretol.

Klinický príznak SBV - tmavohnedé larvy v tvare gondoly vo vnútri odviečkovaných buniek plodového plástu.
Opíšeme si ochorenie včelieho plodu, ktoré môžeme pozorovať v našich včelstvách v období od začiatku mája až do konca júla. Konkrétne ide o vreckovitosť včelieho plodu (Sacculisatio contagiosa larvae apium) označované tiež skratkou SBV z anglického: Sacbrood Bee Virus.

Daj si na Googl heslo "Choroby včiel", dozvieš sa viac.
Fotka není příliš kvalitní, ale MVP bych na 90% vyloučil. Spíše půjde o obyčejně zachlazení plodu. Dle fotografovaných larev se ani nezdá, že by šlo o SBV (Sack Brood Virus), protože larvičky by byly vytvarovány do "žárovky", i když při neopatrné manipulaci může dojít k destrukci larvy.
Pokud by šlo o zvápenatěné, byly by vidět typické mumie, ale ty tam nepozoruji. Foto SBV je zde.
Tak dnes mi důvěrník přinesl podložky do včelstva. Patříme pod Z.O. Lanškroun a spadáme do ochranného pásma. Včelí mor je ode mne vzdušnou čarou 5,5 km. Největší šok pro mne ale je, že za každé včelstvo po mě chtějí 500 kč. Takže za nařízené vyšetření zaplatím 5000 kč co vy na to?
Referenční URL's