Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mor včelího plodu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
muzes to tam podle mne i odvezt, je to veterinární pece....oznac to takovym tim znakem biohazard a policajti budou uskakovatSmile
Dnes došli výsledky monitoringu části ZO. V sousedství loni v červenci vcelar přivezl 3 oddělky s papírem o negativním vyšetření na mvp,teď v nich laboratoř nasla 5×10 na čtvrtou,soused 10 na 2... Hlavně že prodej oddělků frčí....Jednoho mám 150 m a druhého 300 m od svého stanoviště.Bezva začátek roku Sad

A to se letos jede bez katastru na 10 km.To bude masakr.
Tak to ti nezávidím, hlavne ak sa u vás rozbehli rabovky ako u nás. Confused
Papír prostě snese všechno! Dlouho jsme si neužívali ochranné pásmo,celé 2 roky.....Aspon nám sem nikdo cizí nepoleze.
v posledním čísle Moderního včelaře je přes celou stránku otevřený dopis adresovaný ČSV....jak jsem četl titulek, tak jsem si řek hurá, další skupina spolků, kterým vadí nová metodika a ozvaly se proti tomu....jenže když sem si to přečet, tak to bylo o tom, že jim vadí zimní sběr měli....ty spolky co se pod to podepsaly zřejmě nevidí žádné riziko v té nové metodice, nebo jim to vyhovuje. Ve Včelařství se k tomu vyjadřoval již podruhé p. Cimala, ale jaký to bude mít výsledek, těžko předvídat.
Na varroa to vadí i mne,na mor to smysl má.Predpokladam,že to co je na čtvrtou půjde na oheň (3 vcelstva),druhé má na druhou,tam je šance,že klinika nebude(7 vcelstev)a bude se premetat,pro jistotu i my okolo nich.9 vcelaru.Sbohem jarní snusko pro vcelare.
Dopis je adresovaný SVS a né ČSV, a podepsané spolky chců zrušit povinnost sběru zimní měli, tak do teho nepleť mor
jo, poplet jsem to, adresovaný to bylo SVS a ne ČSV, ale právě proto jsem psal, že jsem myslel, že pro ty autory bude problém to rozvolnění vyšetřovaní podle nové metodiky, ale překvapilo mě, že jim víc vadí sběr měli, který nepředstavuje riziko. tekže nepletu mor s mělí, ale zaráží mě, že ta nová metodika pro ty pisatele otevřeného dopisu představuje menší problém než sběr zimní měli. takto spolu souvisí měl a mor.
(02.03.2021 21:08)JosPr napsal(a): [ -> ]Na varroa to vadí i mne,na mor to smysl má.Predpokladam,že to co je na čtvrtou půjde na oheň (3 vcelstva),druhé má na druhou,tam je šance,že klinika nebude(7 vcelstev)a bude se premetat,pro jistotu i my okolo nich.9 vcelaru.Sbohem jarní snusko pro vcelare.

Držím palce, ať jsou tvoje včely v pohodě. Taky se bojím těch různých tragédů, kteří každé jaro shání oddělky. Navíc, když vidím, kdo všechno se jejich tvorbou zabývá a jak je svědomitý v plnění svých povinností vůči SVS. Našim členům doporučujeme, ať po přivezení nakoupených oddělků odešlou vzorek na vyšetření ještě na svoji pěst, pro kontrolu, že to za ty dvě stovky stojí, než aby ohrozili zdraví všech včelařů okolo. Někteří to i vyslyší, jiní ne a tahají dál, co jim kdo prodá. Doufám, že se Josefe s pány veterináři pobavíš a zeptáš se na jejich názor na nové nařízení ohledně přesunů a jestli si myslí, že věci SVS tímto pomohla. Všechny přesuny letos budou do 10km. :-(
Uz jsem se s paní doktorkou pobavil.Taky ji to rozum nebere.Holt na tvorbu "legislativy máme jiné kádry",než ty,kteří po těch stanovistich běhají.Bohuzel.Zruseni katastru pro vyšetření při přesunu vcelstev se vrátí jak bumerang.
Tome, je vidět, že netušíš, proč dopis vznikl. Přečti si třeba https://www.vcelarisobe.cz/2021/02/o-ves...-spolcich/
A zkus si pohledat neco v historii třeba aj na VF. Ten dopis néni reakce na nejaků momentální změnu......
jan petrik....honzo, prosim te...precti si znovu co jsem napsal...psal jsem, ze me překvapilo, ze autorum právě nevadi ta nova metodika, ale ze se probudili a odhodlali k otevrenemu dopisu a resi 100 let starou vec se sberem zimni meli....a ne aktualni maler se změnou metodiky.
Protože to jako malér neberou,primární je pro ně měl na varroazu.Ta opravdu není k ničemu..Nekteri mají dokonce ze změny metodiky radost,opět to přemýšlení do B,k C už to nikdo nedomysli.A jak vidíš na našem případu,ani papír od pana podnikatele ve vcelarstvi ti nezaručí,že Ti neprodá oddělky prolezle morem.Nepochybuju,že značná část prodaných oddelku v CR ani žádný papír nemá.Pak má být vcelareni radost.Je to jenom kšeftování.
... metodika omezující stěhování včelstev vzdáleností opravdu dává v obecnosti větší smysl, než metodika založená na rukou (a historií) malovaných čárách na mapě...

(I když asi občas bude někdo, komu zrovna ta druhá metodika může usnadnit život)
marku, ale jak se říká, ďábel je skrytý v detailu...

...problém v té vzdálenosti spočívá v tom, že takto budeš poskakovat z místa na místo vždy po vzdálenosti ne větší než 10 km a objedeš a nakazíš celou republiku...protože ta definice neříká, co je tím výchozím bodem...je to jen o přesunu na vzdálenost větší než 10 km...

kdežto v případě čáry na mapě značící hranici katastru bylo jasně dané, kde je ta hranice, za kterou již nemůžeš.

v případě nové metodiky, se ta hranice posouvá a posouvá a posouvá a posouvá...

takže pokud je smyslem a účelem zvýšená ochrana zdraví včel, tak podle nové metodiky nedojde ke zpřísnění, tedy ke zvýšení ochrany zdraví včel, ale k rozvolnění, tedy snížení ochrany...vztaženo k povinnosti vyšetřit včelstva při jejich přesunu.
Nedává žádný smysl,v mém případě by mi sem mohli přesunout vcelstva že 4 ZO,které tu 10 km vzdálenost splňují.Ted budou mít utrum.Nebyt letos monitoring,při přesunu zpět by si krom jedloveho medu odvezli i zajímavý bonus.Na mor by se přišlo,až by se objevil u mne na dobrovolnem vyšetření.
Jediná možnost reseni- povinná zimní měl na mvp.

Podle staré MKZ bez vyšetření nemohlo být přesunu to žádné.Tak kde je kurva Marku ten smysl???????????
....a ještě detail....pokud k těm 9,999 km přidáš ještě maximální dolet včel, který se udává jako okruh 2-5 km, tak jsi v extrémním případě na 14,999 Km kam ten mor z nakaženého včelstva roztaháš aniž bys o tom věděl...

tak to je tedy praktický výsledek zvýšené péče o zdraví včel a metodiky proti šíření chorob stanovené novou metodikou.
Tome, měl je stará záležitost, která pro nekerých z nás už je dlůho špatně. Takže řešijů neco nedořešeného. Ináč sem tě pochopil....neboj. Ale nikdo mor zároveň s mělů asi nevyřešíš. Jedno pěkně po druhém, esli bude chcet mor nekdo nejak řešit
(03.03.2021 9:49)TomasK1 napsal(a): [ -> ]jan petrik....honzo, prosim te...precti si znovu co jsem napsal...psal jsem, ze me překvapilo, ze autorum právě nevadi ta nova metodika, ale ze se probudili a odhodlali k otevrenemu dopisu a resi 100 let starou vec se sberem zimni meli....a ne aktualni maler se změnou metodiky.
V dopise SVS se nepíše, že autorům nevadí ta nová metodika ohledně moru.
Jasně se ale píše, že se několik včelařských spolků dlouhodobě shoduje na zbytečnosti a škodlivosti povinného vyšetření zimní měli na varroózu.
Může to souviset i s morem plodu. Pokud by se ty zbytečně vyhozené cca 2 miliony Kč použily na preventivní vyšetření měli na mor, může se např. každoročně zdarma plošně vyšetřit cca 1/10 našeho území, v praxi třeba plocha jednoho kraje.
Bronislave, ano, nepíše se tam, že jim nevadí nová metodika.....ale právě proto, když se už několik včelařských spolků odhodlá k takovému demonstrativnímu kroku, že napíše otevřený dopis, tak jsem čekal - když sem si přečetl ten nadpis - že to bude kvůli té nové metodice, a pak jsem byl překvapen, že někdo takto pozvedl prapor a považuje za důležitější řešit zimní měl....to mohli takových otevřených dopisů doteď napsat X, když je to věc, která vadí X let spoustě včelařů.

A pokud tedy chtěli směrovat finanční prostředky na vyšetřování moru, tak to mohli spojit s námitkou proti té nové metodice, každý fundovaný hlas je dobrý.

A překvapilo mě, že když je tady zásadnější problém - nová metodika - tak že tomu přikládají asi menší význam, když to tématem otevřeného dopisu nebylo.

Výsledkem bude, že se SVS bude zabývat otevřeným dopisem o zbytečnosti sbírání zimní měli a nezbydou jí člověkohodiny a kapacity na to, aby se zabývala změnou metodiky....

Tak proto se podivuju, proč teď ty včelařské spolky vytahujou téma sběru zimní měli, které i podle jejich vyjádření nemá na zdraví včel žádný vliv, a naopak nezaměstnaj SVS řešením a opravou metodiky, která na zdraví včel vliv má, určitě větší, než sběr zimní měli.

Tak asi tak....komu to prospěje...Wink?
Referenční URL's