Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mor včelího plodu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
pro Vojtech Langer
(09.08.2012 22:32)Vojtech Langer napsal(a): [ -> ](Samozrejme, aj sem-tam tresknem nezmysel! Big Grin Hlavne, keď rýchlejšie myslím, ako píšem.) Neviem, kde sa stala chyba.... a asi je už aj neskoro. Mohla to byť návšteva u známeho včelára..., už sa niekedy vyskytoval MVP na danom mieste?...., iná choroba, ktorá oslabila včelstvá.. atď....neviem, len sa môžem domievať.

To je v pořádku!
Je opravdu pozdě,.... stanoviště se včelami, úly......bylo zlikvidováno před rokem. Možná to bude znít divně, ale pro mne to byla velká škola. Když jsem se probrala z šoku po oznámení informace, že mají moje včely spóry MVP, nastala honba za informacemi, přečetla jsem snad všechno dostupné o MVP, snažila jsem se včelám pomoci. Zajímavou zkušeností jsou i komisionální prohlídky, postoje a názory včelařů, někteří umí být pěkně zlí.
Vzhledem k tomu, že celkem snadno podlehnu stresu, byl pro mne celý ten rok velmi stresující. Takže po roce, kdy byly 2 prohlídky bez nálezu kliniky, jsem si oddechala, ale na na dlouho. Za cca 3-4 měsíce jsem objevila u jednoho včelstva na 2 plástech několik buněk s propadlým víčkem a klihovitou hmotou pod nimi (bez specifického zápachu, který bývá popisován). Pak už nebylo co řešit. Následovalo laboratorní vyšetření těchto plástů a potvrzení MVP, pak likvidace.

Cesty přenosu MVP jsou úplně jiné než návštěva u včelaře. Samozřejmě, že jsem u několika kolegů byla.
Včelstva přede mnou nikdo na tomto stanovišti ASI neměl.
Včelstva měla varozu (o ničem jiném nevím), ale dařilo se mi jí držet pod kontrolou.

Rozhodně nejsem pro likvidaci celého stanoviště, když např. 1 včelstvo onemocní, tedy má klinické příznaky MVP. V podstatě souhlasím s JKL.
Ja mám takú malú "priepoviedku": "Aj zlá skúsenoť je dobrá!" (Hlavne, ak som ju prežil Big Grin )

Samozrejme, včelstvá nadmerne oslabené varrou, môžu veľmi ľahko podľahnúť MVP. Určitou výhodou je používanie kyseliny mravčej, nakoľko ona sama postihuje aj iné choroby a pliesne.

A k tým včelárom... aj oni sú ľudia a ako ľudia máme strašne veľa nepekných vlastností. Undecided
(11.08.2012 9:46)JKL napsal(a): [ -> ]Já netvrdím, že to bude mávnutím proutku. Příroda potřebuje čas na to najít si mechanizmus obrany, ale kromě času potřebuje i vzorek na, kterém si to musí vyzkoušet a vytestovat. My tyto vzorky tím pálením ničíme. Dokonce nejsem ani proti nějaké formě léčení, ale rozhodně jsem proti metodě (převedno do lidské paralely) typu "Víte pane vaše dcera onemocněla smrtelnou nakažlivou nemocí. Je nám líto vaše rodina bude utracena a váš dům dle nařízení vypálen. Musíte to pochopit - je to v rámci zachování společnosti lidí"
Jak zde již bylo řečeno jsou i jiné metody - spálení jen, těch opravdu, klinicky postižených, stav úlů posoudit některé vydesinfikovat savolouhem a jen plásty spálit. Ostatní na stanovišti třeba jen vydesinfikovat + přemést na mezistěny. Tím se omezí počet spór a příroda dostane možnost najít si obranu - prostě to bude fungovat tak trochu jako očkování u lidí a zvířat, kdy očkovanec dostává dávku oslabených virů a tělo si vytvoří protilátky - v případě včel = dostane méně spór MVP a samo si bude mít možnost si pomoct, dostane šanci si vytvořit obranné mechanismy. Samozřejmě i přesto je ze statistického hlediska jasné, že některé dostanou kliniku opět a budou muset být likvidovány, ale ty co odolají jsou právě ty co přírodní výběr předurčil k tomu, že mají schopnost se MVP bránit a přežít. Teď bohužel likvidujeme i tyto na kterých se příroda učila a dost možná už i naučila jak MVP odolat.

Mám komentovat přirovnání nakažlivé choroby na lidech - když dokážete zajistit karanténu u včelstva tak ať se jde touto cestou - nebo laboratorními pokusy (Ale tady se těžko najdou peníze - a ani ministr včelař to nezajistí). Já neříkám, že je současný postup SVS bez chyb. Viz. moje názory na zbytečné povinné vzorky zimní měly vyšetření kleštíka včelího.

Ale na druhou stranu: chová se každý včelař zodpovědně? Nebo třeba jen kolik včelařů se najde po přečtení v Moderním včelaři (nebo kdyby toto doporučení dala SVS) kde byl článek doporučující hromadné vyšetření vzorků MVP od cca 100 včelstev (třeba spojením 10 včelařů na jeden vzorek). Když sami včelaři si toto nezafinancují, nemůžou čekat ani změny SVS.
Když se k problematice postavíme zodpovědně, pak se můžeme bavit o pokusech do té doby to považuji za riziko.

Když jste pozitivní na mor, ale není vám na stanovišti zatím prokázána klinika, tak vaše popisované dezinfikování, přemetání, louhování, parafínování můžete zkoušet!
Jak léčiti hniloplod

Jakmile hniloplod zpozorujete, tu za večerního šera, když včely všech úlů jsou doma a návštěvy mlsek nepřijdou, odneste nakažený úl a dejte na jeho místo jiný jemu podobný; v rámkách jsou celé mezistěnky. Pak smeťte včely s nakažených plástů před česno nového úlu. Rámky beze včel dáme zase do úlu starého, a uklidíme do místnosti, kam včely nemají přístupu. Rámky i s plásty se spálí, úly vroucí parou vypaří, anebo natrou silným roztokem kyseliny karbolové či vápennou vodou.
Včely na mezistěnkách ponechané 3 i 4 dny v uzavřeném úlu pracují a staví a všechen med ze svých žaludků vytráví. Když pak čtvrtého dne některé padají hladem na dno úlu...


Citace: Vohnout František - Včelařova čítanka - Zemský ústřední Včelařský Spolek, 1909 - více lze najít zde:
http://www.modernivcelar.eu/archiv/2012_05_c154.pdf
Poznal som vcelara, co zacal v novych uloch na novych medzistienkach a mor mu vypukol znova. Asi jedinym ucinnym prostriedkom proti klinike je udrziavat silne vcelstva a klinicke rodiny radsej uplne zlikvidovat - robit tymto slachtenie.
(12.11.2012 22:38)LukasM napsal(a): [ -> ]Jak léčiti hniloplod

Jakmile hniloplod zpozorujete, tu za večerního šera, když včely všech úlů jsou doma a návštěvy mlsek nepřijdou, odneste nakažený úl a dejte na jeho místo jiný jemu podobný; v rámkách jsou celé mezistěnky. Pak smeťte včely s nakažených plástů před česno nového úlu. Rámky beze včel dáme zase do úlu starého, a uklidíme do místnosti, kam včely nemají přístupu. Rámky i s plásty se spálí, úly vroucí parou vypaří, anebo natrou silným roztokem kyseliny karbolové či vápennou vodou.
Včely na mezistěnkách ponechané 3 i 4 dny v uzavřeném úlu pracují a staví a všechen med ze svých žaludků vytráví. Když pak čtvrtého dne některé padají hladem na dno úlu...


Citace: Vohnout František - Včelařova čítanka - Zemský ústřední Včelařský Spolek, 1909 - více lze najít zde:
http://www.modernivcelar.eu/archiv/2012_05_c154.pdf

K tomu mám dotaz. Postup našich předchůdců popisuje opatření proti moru či hnilobě včelího plodu? Počátkem dvacátého století byl nejenom mor ale i hniloba častým "návštěvníkem" včelařských provozů. Mor plodu býval v té době označován též jako "americká hniloba plodu". Je však možné, že v té době to ještě nebylo rozlišováno.
JK
Mám dotaz 5 včelstev mám pouze rok a právě mě zjistili mor včelího plodu nejspíše jsem ho přivezl s koupenými včelstvy tak bych se chtěl zeptat !
Mám místnost kde jsem měl položené medníkové nástavky sklenice na krmení a nepoužité přířezy a bedny na oddělky musím je také likvidovat ??
vše se prý bude řešit až na jaře a já bych rád včelařil dál !! a potřebuju si udělat uly nové ! mohu je dávat do té místnosti !! vše kromě těch beden jsem už dal pryč ale aby mě na jaře veteryna neřekla že v té místnosti muže být bakterie a nemuseli se pálit i uly nové nepoužité !!??
(23.11.2012 21:43)Josef Bárta napsal(a): [ -> ]Mám dotaz 5 včelstev mám pouze rok a právě mě zjistili mor včelího plodu nejspíše jsem ho přivezl s koupenými včelstvy tak bych se chtěl zeptat !

Na jaře Tě čeká prohlíka včelstev, teprve když budou nalezeny klinické příznaky MVP, budou včelstva utracena, úly a veškeré příslušenství, které s nimi přišlo do styku, spáleno. Rámkové přířezy, resp. rámečky, které nikdy nebyly v úlech nejsou rizikem a klidně je můžeš používat.
Když se u Tvých včelstev nenajdou na jaře klinické příznaky MVP, čeká Tě další prohlídka na podzim. Do podzimu nesmíš svá včelstva stěhovat, podávat, prodávat oddělky, matky, med....
Je to pech - kór při začátku včelaření Sad. Možná by stálo za to, doplnit si profil - odkud jsi.
Je dobře, že s tím nechceš praštit. Tak držím palce!
V okolí našly mor třem včelařům včetně mě a bylo nám sděleno že se s nimi nesmí nic dělat a vše se bude řešit až na jaře !! že prý až tam bude plod ! Jeden včelař mi říkal že to prý musí zjistit i bez plodu ta bakterie tam přece musí být !! Dnes jsem se dozvěděl že chlap co má taky mor tak že mu veterina povolila pálení už teď a včely už spálil ! ale že neví jak to bude s odškodněním ! Potřeboval bych vědět jestli by nešlo nějak zjistit jestli tam ten mor je a včely zlikvidovat ! ale abych dostal nějaké odškodné !! Nechce se mi vůbec čekat do jara než se to bude řešit !! včely na jaře vylétnou a mor se může rozšířit a já bych rád na jaře začal znova včelařit !!
Tvému přístupu nějak nedokážu porozumnět!
Ty chceš pálit včelstva (myšleno celé stanoviště) u kterých nebudou na jaře nalezeny klinické příznaky MVP? Tedy jen díky tvé iniciativě?
To mi rozum nebere!
(23.11.2012 21:43)Josef Bárta napsal(a): [ -> ]právě mě zjistili mor včelího plodu

Píšeš, že Ti zjistili MVP, předpokládám, že jsi odevzdal měl, z které v laboratoři vykultivovali bakterie Paenibacillus larvae (původce MVP), ale to ještě neznamená, že jsou Tvá včelstva klinicky nemocná, to se zjistí při prohlídce na jaře a pokud nemají příznaky MVP, pálit je nebudeš.
A pokud by došlo na nejhorší, tedy na spálení, žádost se podává do 3 měsíců od data likvidace.
Pokud během zimy některé včelstvo uhyne, nelikviduj ho sám, úl dobře uzavři (zabraň vyloupení na jaře) a počkej na prohlídku.
Tak,či tak používané náradie,nástavky dezinfikovať lúhom,savom poprípade plameňom!Nepoužívané riadne uložiť,čo sa dá urobiť už teraz,keď nie je sezóna!Poriadok iba pomôže dobrej veci!
(23.11.2012 21:43)Josef Bárta napsal(a): [ -> ]Mám dotaz 5 včelstev mám pouze rok a právě mě zjistili mor včelího plodu nejspíše jsem ho přivezl s koupenými včelstvy tak bych se chtěl zeptat !
Mám místnost kde jsem měl položené medníkové nástavky sklenice na krmení a nepoužité přířezy a bedny na oddělky musím je také likvidovat ??
vše se prý bude řešit až na jaře a já bych rád včelařil dál !! a potřebuju si udělat uly nové ! mohu je dávat do té místnosti !! vše kromě těch beden jsem už dal pryč ale aby mě na jaře veteryna neřekla že v té místnosti muže být bakterie a nemuseli se pálit i uly nové nepoužité !!??

MVP není nijak moc agrsívní bakterie - laicky řečeno a aby ve včelstvu vypukla klinika tak už jich musí výt opravdu hodně.

Obavy, jestli se nové nástavky nenakazí od stolu na kterém byly staré atd (jestli tomu dobře rozumím) jsou nepodložené. I když spousta včelařů šíří divoké pověry. Třeba že stačila včelařova košile Smile

Rozhodující bude stanovisko veteriny co se vše spálí, tedy otázka jejího osvícení- ale že veterinář trval na spálení nových nástavků jsem jen jednou slyšel. Ale není od věci znát názor právě vašeho veterináře, ostatní nejsou rozhodující.

Takže normálně vyrobit nové, jednoduché nástavky, dna. víka - možná je potká taky smutný osud - zbytečně to nekomplikovat. nové rámky, mezistěny.

A být připravený na jaro. Buď objeví kliniku a spálí ti to, tak budeš mít v čem začínat, nebo pokud to budou jen spory, tak bude do čeho přeložit.

SPíš je dobré se poptat a zjistit co se vlastně děje. Z popisu není jansé proč se dělalo vyšetření - asi tam mor už byl. Takže spíš bude záležet na tom, jestli se najde ohnisko - zdroj nákazy.
Pokud by šlo o klid v duši a aby člověk mohl sobě a ostatním včelařům říct, že se snažil a nic nezanedbal. Tak je dezinfekce Dismozon, která mi byla když jsem řešil mor doporučena. Je to prášek který se rozpustí ve vodě a tím tu podlahu vytřít nebo nastříkat mlhovkou, pokud je tam beton. Ale z podlahy snad ještě žádná včelstva se nanakazila.
Teď si nejsem jistý odkud tuto informaci mám tuším, že to bylo na nějaké přednášce, poznámka jen tak mezi řeči, ale prý snad se včelstva nenakazí ani mezistěnami ikdyž vosk pochází z morových včelstev. Prý to množství spór je tak malé, že to nejde. Ale tvrdit to určitě nebudu, nevím.
Vedle louhu a sava na hrubou práci používám na preventivní dezinfekci nářadí a jemnějších věcí také dismozon. O poznání lépe se s ním pracuje, i když si člověk musí trochu připlatit. Nebylo Vám ale také doporučeno, jaké má být přesné dávkování pro dostatečně účinnou koncentraci? Je to ten 1% roztok jako pro jiné bakteriální spory?
Pokial viem tak pri more treba naopak zabranit rozvireniu zeminy pred ulmi a postupovat pripadne opacne - dat nejaku dalsiu vrstvu na tu morovu, pokosenu travu neodpratavat a pod.
Ty procenta s Dismozonem si už nepamatuji, to už je cca 10let, ale nevzpomínám si, že bych byl nějak speciálně poučen, takže asi jsem to dělal podle návodu. Doporučil mi to Ing. Titěra a další dezinfekci 1l Savo,0,5Kg louhu a 10l vody a pro silnější efekt vařit a žíravina je to pěkná.
To jsem měl tenkrát snahu si ochránit včelstva, když se kolem začal ukazovat mor. Úly komplet nové, včetně rámků a díla, tak druhou sezonu používané a stejně jsem to všechno pálil po nálezu kliniky. Od tý doby jsem přesvědčen, že to jestli propukne klinika moru je závislé na jiných faktorech než přehnaná preventivní dezinfekční opatření.
Doma se léčíme MMSkou je to přípravek který léčí mnoho nemocí tady je odkaz http://www.czmms.info/ používá se i na léčení zvířat ( dobytek psi kočky atd .. ničí špatné bakterie tak mě napadlo jestli by nešlo malé množství roztoku fouknout pomocí vyvíječe aerosolu do úlu ! mám to zkusit nebo je spálit kdyby se to vyléčilo mohlo by se to používat preventivní lék ! ale nevím jaké množství aby to včely snesly ! koukněte se na http://www.upramene.cz/forum/viewforum.php?f=36 lidi tam píšou zkušenosti s MMS ! Smile
Josefe, v ČR je zakázáno léčit mor včelího plodu!! Pokud se o to pokusíš, porušuješ veterinární zákon!
Referenční URL's