Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mor včelího plodu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Mně se stalo vloni že loupily vosy - útočily jen na některá včelstva - můj závěr - nejenom včely vycítí že je včelstvo "nějak načaté" a že se vyplatí na ně útočit.

Čímž nechci Matejovi podsouvat že neměl včely v pořádku.

Ale ve světě lidí i brouků je prý možné vše.
Možno je to od tématu,ale raz sa mi stalo,že na mojom lesnom stanovišti dostali všetky včelstvá príznaky nozémi!Zoslabli,kalili všetky a poriadne som sa zapotil,aby som to všetko zvládol!Nedotknutá zostala iba jediná najlepšia rodina.Ja tiež súhlasím,že základom je vnútorná"pohoda"včelstva!No zároveň i genetické danosti včelstva!Podobne je to u všetkého živého!
Omlouvám se adminům, že jsem nechtěně způsobil, že se kolegové odklonili od tématu.
STOPněmě řešení loupeží při krmení a vradmě se k morové problematice.
(Mě šlo jen o to, aby si každý uvědomil, kdy je ve včelstvu po zimě dostatek plodu a může nastoupit veterinář a vykonat prohlídku na mor včelího plodu.)

Proto jsem chtěl začínajícího kolegu trošku uklidnit od stresu co prožívá a povzbudit! Další informace můžou předat zkušenější včelaři, veterináři nebo prohlížitelé včelstev.
(16.12.2012 19:15)Matej1 napsal(a): [ -> ]Si si isty, ze to bol jediny dovod ?
Nase krajiny su husto zavcelnene a predsa nekrmime vsetci sucasne.
Tu a tam sa moze stat, ze vyrabuju slabsie vcelstvo - hlavne ak mam letac po celej sirke dna, ale to sa da predsa zuzit, alebo zavriet letac a ocko v pohode ubrania.

Jsem si jistý ,že to nebyl jediný duvod.Varoáza kterou jsem podcenil se projevila v plné sve ničivé síle do té doby nepoznané.Pro mne velke poučení,ale trošku drahé.Myslím si ,že ten kočovák dotáhl nepříbuzne kmeny kleštika a pak dokonal dílo zkazy.Jsem si naprosto vědom ,že jsem to podcenil já sám ,aby to nevypadalo že tu pláču a hledám viníka.Píšu to proto ,aby i jiní nepodcenovali nebezpečí.Mám 50 procentni stráty. .Ukolébalo mě i to že za roky včelaření s varoázou nebyl žádný problém.Dokud nepřijel ten vuz tak jsem měl nejbližší včely 2 km.Dodám ještě to,že nemonitoruji spad.
Jemi z toho co tady čtu trochu ouf take se mi loni stalo že díky odloučenemu stanovišti jsem našel tři včelstva poměrně silná ale s asi pěti cm vrstvou vos a trochou včel v podmetu ,tak že podmetem se už nedalo do úlu dostat.Bylo to náhodné a nebyly to nejsilnější a ani nejslabší včely na stanovišti.Mor to nebyl dle výsledku mikroskop. vyšetření ,varoáza také ne ale zásob tam už také mnoho nezbylo plísně ap.jsem prohlídkou vyloučil.Tak proč zrovna ty včely...... Prostě příroda
Miro!Páčilo sa mi to tvoje zakončenie:"proste príroda"!Mne prosto vychádza,že za všetkým je znížená obranyschopnosť!Včely proste šľachtíme,až ich prešľachtíme!Bodavé nám prekážajú,tak si nevedomky vyšlachtíme ovce"zevšímvšudy"!
(18.12.2012 0:30)Miroslav Škvarek napsal(a): [ -> ]Mor to nebyl dle výsledku mikroskop. vyšetření

Předpokládám, že ses upsal a měl na mysli kultivační vyšetření moru.Wink
Videozáznam z přednášky na téma: Je legislativa pro potírání MVP dostatečně efektivní? je možné najít na webu www.psnv.cz
Lu káši je to trochu složitější než si laická veřejnost myslí. Na jednu stranu veterina tlačí na spálení celého stanoviště s positivním nálezem moru ale na druhou stranu po přednášce ing.Přidala na toto téma jsem došel k závěru že se tím provádí antiselekce,protože se tím likvidují i včely které jsou schopne do jisté míry moru odolat aniž u nich dojde k rozvoji moru.Proti tomu se naopak postavila veterina jelikož by přišli o část financí.(tj.zjednodušeně napsáno)Tím ale že státu ubývají finance dojde zřejmě ke zmírnění opatření,popř.ke zrušení náhrad za spálené včelstva a úly. Byla taková tendence aby stanoviště s prokázanou nákazou nad 25% byla pálena ,do 25% by se pálila jen včelstva s klinikou ostatní by spadala pod časté veterinární prohlídky cca co 2 měsíce ,na to ale veterina nechce přistopit.Ono je problém i v tom že mor není taková hrůza ale problém nastává s některými včelaři . Stačí jeden nezodpovědný a problém nadělá mnoha dalším.
No a právě třeba tady roste úloha vzdělávání a také prevence. A jak zaznělo v přednášce Ing. Přidala, jestli si to dobře pamatuji, tak prevence z vyhlášky opět vypadla a dokonce se při jednáních vyskytly názory, že včelaře je lépe o specifikách tohoto onemocnění neinformovat, protože by to nepochopili. Což je vrchol arogance.
V jiném vlákně, tuším to byl kulatý stůl, jsme se bavili o tom, zda by stát měl dávat více peněz do výzkumu a vzdělávání (míním teď obor včelařství). Tu já vidím ty souvislosti. Proto jsem pro akcentování těchto témat v připravovaných dokumentech na další období.
Jiří
Ahoj Jirko ač "nerad" ale v tomto s tebou plně souhlasím,jako by si mi četl myšlenky.Popsal jsi situaci přesně.Stát dává peněz dost akorát by to muselo jít na výzkum a ne na byrokratický aparát,který se úspěšne rozrůsta.Proč by měli výrobci platit za výzkum když Výzkumák nemá zájem a vyžaduje statisicové častky za věci které už vyzkoušeli jiní a funguje to.Není to snad snaha o tunel????
Kdejaká firmička typu Vydra-koně,Polívka -bazén žádali miliony a dostali je i když z toho nemá společnost žádný užitek a pak ty peníze nejsou.
To je složitý problém a já si do něj netroufám moc vrtat. Jen vím, že jde spousta peněz na věci, na které by to jít nemuselo (některé typy dotací, vyšetření zimní měli, Bez medu to nejde a pod. ...). Možná i dotace na "léčiva". Výzkumák tuším přímé dotace od státu nemá. Nepřímo se ale můžeme bavit o efektivitě grantů a pod. Už se to řešilo jinde, nechci tu otvírat další kolo ... Bylo to téma pro kulatý stůl ... Protože jde o veřejné peníze, muselo by se samozřejmě vše dobře nastavit, aby se jimi neplýtvalo. Třeba ... jednou ... Aplikovaný a cílený výzkum, vzdělání a lepší systém laboratorního testování ...
Jiří
Na pálení celých stanovišť netlačí veterina. Podle mých informací a osobní zkušenosti vzešel požadavekl od včelařů prostřednictvím ČSV asi před sedmi roky. Do té doby se pálilo celé stanoviště jen při nálezu kliniky na 50%. A proto se asi taky proti připravené změně vzedmula od některých funkcionářů a předsedy ČSV vlna kritiky, i když v důvodové zprávě MZE je uvedeno že návrh byl konzultován s ČSV.

Na druhou stranu, problém není ve vyhlášce, ale v tom, že veterina nemá dost odborníků aby mohl být předpis flexibilní a umožnil přístup podle situace. Logicky lze předpokládat že předpis buď musí být flexibilní a nebo stanovit alternativy pro různé případy - stavy nálezu moru nově, opakovaně na stejném stanovišti, při kontrole zlikvidovaného ohniska po pěti letech atd.
Tak mne napadá zda by nebylo od věci zavést systém - při nálezu pod 50% by měl včelař dvě možnosti
  1. včelař musel by projít školením a udělat test schopnosti ošetřovat s MVP a spálit jen klinicky napadené
  2. žádné školení, žádný test, spálení stanoviště bez náhrady (jen soukromé pojištění)
To by mělo myslím docela motivační účinek a ta prevence (školení + test) by bylo dotované.
Predpisy ohladne MVP su mi zname.
Napriek tomu mam kacirsku myslienku - spalite vcelnicu s niekolkymi pozitivnymi vcelstvami, urobite vsetky predpisane veterinarne opatrenia. O rok si prinesiete nove zdrave vcelstva v novych uloch. Ale v lese su dutiny, do ktorych sa prilezitostne usadzuju uletene roje a kde tie spory urcite su. Kliestik, ci hlad takyto roj na jesen zdecimuje, Vase vcely ho vyrabuju a ....
... a toto je zacarovany kruh, z ktoreho nevedie cesta spalenim vciel chovanych clovekom.

Su vsak ine cesty.

Dobry postup maju na to v Nemecku ( aspon podla OVP ) - pozitine vcelstvo sa zmetie do noveho ( prip. vydezinfikovaneho ) ula na medzistienky. V niektorych pramenoch som cital, ze sa nasledne necha dva dni hladovat. Ramiky z povodneho ula sa spalia, ul sa vydezinfikuje.
Vyskusane a funguje to. Nasledne vysetrenie meliva - negativne.
Monitoring choroby Mor včelího plodu na území Kraje Vysočina ze zimních glycidových zásob 2011 - 2012
http://www.oo-jihlava.csv-os.cz/uploaded...202011.pdf
Kompletní výsledky monitoringu za roky 2011 a 2012 na Vysočině a hodně zajímavé čtení o MVP (Zpráva VÚVč Dol)
iRP
(24.12.2012 0:56)Matej1 napsal(a): [ -> ]Dobry postup maju na to v Nemecku ( aspon podla OVP ) - pozitine vcelstvo sa zmetie do noveho ( prip. vydezinfikovaneho ) ula na medzistienky. ...

Začínam si robiť zoznam prispievateľov ktorí vedia niečo povedať a tiež zoznam príspevkov ktoré mi môžu niečo povedať a dať. Tento poznatok určite medzi ne bude patriť.
Obchádzala ma taká predstava že ak sú dve slabé včelstva a nie je známa diagnoza, tak to zmiesť do jedného na medzstienky a prihodiť im novú matku ... To hladovanie tiež môže byť dobrá vec.
(24.12.2012 2:13)misan napsal(a): [ -> ]Obchádzala ma taká predstava že ak sú dve slabé včelstva a nie je známa diagnoza, tak to zmiesť do jedného na medzstienky a prihodiť im novú matku ...

To je tak trochu něco ve stylu ruské rulety. Může z toho být také docela prieseršvih ... Big Grin
Ta sanace za pomoci přemetení a hladovění je zajímavá, ale v případě moru to není tak jednoduché. Blíže např.: F. Pohl, Úspěšné včelaření, Praha 2012, kapitola Sanace pomocí smetence s fází hladovění, od s. 109.
Jiří
O té německéí metodě se dost píše. Výsledky jsou prý různé. Divím se v jejich případě, když je tam "práce tak drahá". Lepší je zachraňovat co jde a má vysokou pravděpodobnost úspěchu. pokud zachráním tu půlku bez kliniky tak za rok doplním na původní stav. A pokud mám kliniku za půlkou a navíc jsme nebyl schopen to asi včas objevit - tedy ta péče o včely je jiná než u toho co na to sám přijde (tohle by podle mě mělo být významným kritériem v přístupu ke včelaři - ten co u svých včel najde a pozná pouná že je něco špatně na rozdíl od toho v okolí, co s tím "úspěšně" včelaří už mnoho let, podle stavu v jakém je to pak nalezeno.)

Klinicky pozitivní včelkstvo by se asi mělo zlikvidovat i s dílem. Za záchranu stojí ty vedle - jednak mají možná potenciál být odolnější, nebo měly kliku.

A ty bez kliniky pak "normálně" ozdravit - tedy komplet posadit na čisté. To podle mě za práci stojí.

Pro ty co začínají a v oboru se trochu orientují jen podle tohoto fora, pohybují se mezi těmi co něco umí a chtějí něco naučit atd bych chtěl upozornit že existuje ještě jedno "včelařství", nevím jak je nazvat, brtnictví se určitě nehodí, je to pěkné historické řemeslo.
Porstě je velká skupina včelařů, která nepovažuje součansé novoty za dobré a rozhodně se je nechtějí učit. Mnohdy už 40 a víc let ale jsou mezi nimi i třicetiletí dědici. Ze zásady rozmnožují jen roji, matky ani oddělky nechovají, do vybavení korunu nedají jelikož je dneska (a vždycky to bylo) drahé atd.

Sice přestávám být přesvědčen o nutnosti obměny díla atd, - asi bude záležet na infekčním tlaku (ale stav díla může být kritériem v přístupu jako na Slovensku) , ale mně prottě v současné poraxi chybí to "odborno". Tedy že po zjištění stavu, monitoringu, prohlídkách, atd. dojde ke zhjodnocení situace.
Leckde začnou vítězit vášně, dělá se jako kdyby tam mor přistál včera z vesmíru a všichni to chtějí řešit do týdne. Je mi jasné, že je možné už po prvním "obhlédnutí" a prohlídce určit místa kjde je zásah nutný okamžitě a cocela chápu některé, kteří litují že v některých případech nejde použít bombardování napalmem.

Jsou okres kde jsou bohužel odborníky již všichni - mají jej tam roky - ale když se někde najednou objeví, tam prostě není knohhow. Okrsní veterinář se s tím setká poprvé a ostatní taky.

Tady je celkem chybou, možná mou, že to nevím, ale jsou někde zpracovávané úřední přehledy, mapky atd z jednotlivých "lokací"?
Pokud ne, měla by povinnost "zprávy o postupu" býti nějak dodány do zákona. Už jenom z důvodu, že úřední postup by měl býti vždy přezkoumatelný - je to podle mě v zájmu těch co rozhodují a jsou u toho. Podle mě je to takový postup z civilizace.



A ten německý postup je taky postup z civilizace. Víte jak z okna poznám že do firmy přijeli nějací "Němci"? Chodí ve fabrice po přechodech a čarami vyznačených cestách. Takže takovému včelaři bych záchranu včelstev svěřil. Jiným bych dal dvacet minut na ústup do bezpečí než přiletí s tím napalmem.
Mor je choroba plodu,preto ak sa príznaky neobjavujú u slabších včelstiev priamo na plode,nie je podľa mňa dôvod sa obávať spojiť takéto včelstvá.Príčin prečo je včelstvo slabé môže byť niekoľko a nemusí to zákonite súvisieť s tým,že včelstvo má zdravotný problém.Na jar bežne spojím slabé včelstvo,prehliadnem si plásty a ak je všetko v poriadku, tak spájam.
Inak spájať dvoch slabochov veľmi cenu pre znášku nemá,lepšie včelstvo zrušiť a pripojiť k silnejšiemu,poprípade včelstvo zachovať a posilniť plodom,s tým že do ďalšej znášky s ním už rátam, ako s produkčným.Výmena matky nie je vždy nutná.
Referenční URL's