Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mor včelího plodu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(24.12.2012 1:01)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Monitoring choroby Mor včelího plodu na území Kraje Vysočina ze zimních glycidových zásob 2011 - 2012
http://www.oo-jihlava.csv-os.cz/uploaded...202011.pdf
Kompletní výsledky monitoringu za roky 2011 a 2012 na Vysočině a hodně zajímavé čtení o MVP (Zpráva VÚVč Dol)
iRP

Koukal jsem na ten text. pro to mám označení PLKY VLKY: Jediná stránka dat.
Ten balast o o tom co a jak - to je učebnice pro začátečníky.

Jestli na tohle někdo vydává peníze tak pak je jasné že nezbývají na nějakou podrobnější situační zprávu. Tedy lokace jednotlivýxh stanovišť v mapě, jak daleko od sebe, co se dělo s těmi které měli jen spory a ne kliniku atd.

Opět citovám přitel Marada který to dělal "za svý". A za prachy kulovka?
Tak na konec už veterinářka začala něco dělat v říjnu se mi našel MOR v měli více jak 10na3 a ona řekla že to nechá na jaro že na to nejsou podmínky že tam neni plod ( přitom včelstva ve stavu více jak 10na3 většinou maji klinické příznaky PŘÍŠKVARY, NEVYLÍHNUTÉ VČELY, BUŇKY S DÍRKOU). Jelikož sem začáteční tak jsem o tím nic nevěděl ale nakonec jsem si zjistil že to jde řešit i bez plodu. O vánocích jsem prohlédl včelstva a našel příškvary které jsem odeslal do VuV Dolu a ti mi dali papír z laboratoře že tam ten mor je ať to odnesu veterinářce a ta dá příkaz k spálenía bude HOTOVO. Když jsem ji to odnesl tam mě seřvala že to řešim, že mi to nevezme že si to pošle do laboratoře sama TAK UŽ KONEČNĚ ZAČALA NĚCO DĚLAT ( přitom papír z VuV dolu je stejný jako z veteriny ) a tak v pondělí přijela a rámeček si vzala sama.-----Jedinej kdo to od podzimu protahuje je veterinářka ! Mě už přijde že snad chce aby se mor rozšířil !!
nezná někdo číslo tý vyhlášky nebo kde najdu dokument , podle kterého se vypočítavá výše náhrad při zjištění MVP nebo hgniloby? Rady typu běž na kurz prohližitelů prosím nepište protože na tom kurzu sem bohužel byl a nějak se mě některých informací nedostavá Sad
Dokumenty k postupu při likvidaci ohniska najdeš zde:

http://www.vcelarstvi.cz/metodicke-pokyny-svs.html

Je tam i dokument o konkrétních částkách, jen s datem poslední aktualizace 2006, tož těžko říct, jestli je stále aktuální...
Na poslední kurzu "prohlížitelů" MVDr. Dvořák nabádal k pečlivým prohlídkám v zimě uhynulých včelstev ještě před prvním proletem (který nás asi čeká tuto středu). Úly s uhynulými včelstvy budou "šacovány" okolními včelstvy a tak je nejvyšší čas zabránit případnému šíření případné nákazy. Bez ohledu na diskuzi a jiné názory na současnou metodiku potlačováno moru, je to od něj velmi rozumná připomínka včelařových povinností. Doporučuji k tomu využít kolegů z organizace, eventuelně plodové rámky z uhynulých včelstev zabalit do novin a odnést k někomu zkušenějšímu. Ostatní plásty se zásobami zajistit proti "návštěvě" z jiných včelstev, mrtvé včely spálit a úly uzavřít. Nebojte se "šikanování" ze strany ostatních včelařů, likvidace ohniska je v jejich zájmu a měli by Vám v případě pozitivního nálezu nejen poděkovat!

Co se týká varroázy, jsem si na kurzu připadal jak v Jiříkově vidění. Rétorika a nepřátelské postoje k "jiné pravdě" mě přímo děsila. Jen MY máme pravdu a všichni okolo nás jsou břídilové.
Honza
Důležité je, aby jim ta jejich PRAVDA vítězila. MOžná proto přidávají na víře a zápalu.

Aby vítězila i nad fakty. Že to s těmi úhyny není tak bezkonkurenční. I když v nasazení aerosolu jsme vyzbrojili na maximum, někde se ta fronta nějak zkracuje.
(28.01.2013 15:39)jjvcela napsal(a): [ -> ]...jsem si na kurzu připadal jak v Jiříkově vidění. Rétorika a nepřátelské postoje k "jiné pravdě" mě přímo děsila.

Jo, i ta věta "Kdo diskutuje - zdržuje..." se objevovala ve chvílích, kdy si někdo dovolil projevovat názor nekorespondující s "oficiálním" myšlením.
To, že tam pan předseda ČSV dokázal během jedné věty říci myšlenku, kterou v rámci stejné věty sám popřel (v oblasti potírání moru), nedokážu komentovat.
V části přednášek mi přišlo, že jde víc o "zasetí správných názorů do hlav kurzistů", než o informacemi nabitý víkend, ale možná jsem jen "rozmlsán" přednáškami jiných organizací...
Z tohoto pohledu přednáška MVDr. Dvořáka (alespoň podle mého názoru) informacemi nabitá byla.
Pro ty kdož nezaznameli, SVS připravila na svých stránkách přehled ohnisek MVP s povrzenou klinikou a s vyznačením aktivních ochranných pásem (pásmo 12 měsíců=aktivní MVO ohledně MVP). Informaci jsem získal na kurzu prohližitelů letos (jedna mála užitečných informací co sem tam vyslechnul Sad )

stránka s mapou je TADY

web kde jsou i další informace k ohniskům MVP je TADY

Osobně jsem za tuto mapu rád. Nejde o žádné strašení, ale o to, aby se včelaři mohli podívat kde a jak se ta mrcha MVP rozléšiřuje a podle toho se zařídit (preventivní opatření, netahání včelstev do pásem, atd...) Přestože jsem o této aplikaci věděl již od 26.1.2013 s tím, že bude spuštěná někdy na přelomu leden/únor na hlavní stránce SVS ani v tiskových zprávách jsem o tom nic nenašel (tady bych si dovedl představit podstatně větší prezentaci na webu ČSV a PSNV) neboť dle mého by se informace v mapce uvedené měli dostat ke VŠEM VČELAŘŮM V ČR. A pokud by bylo výsledkem, že se zabránílo vzniku byť jen 1 ohniska nebo pásma tak ta práce na té mapě měla smysl.
Mapa je k ničemu, bo konkrétně u nás ne Konicku letos na určitých místech pásmo zrušili a jinde zavedli- Ta mapa z příspěsku je tedy vedle jak jedle.
Ale zám bych nějakté interakivní zprávy jistě uvítal.
Taky v té mapě nevidím některá dosud nezrušená ochranná pásma. Proto mi ta mapa zatím připadá trochu kontraproduktivní, resp. nebezpečná tím, že se na ni nelze v její stávající podobě spolehnout. Jako nápad dobré, ale chce to dopracovat a hlavně svědomitě aktualizovat (mělo by být povinností zanést do mapy při každém vyhlášení ochranného pásma).
Doplním o pár věcí, které nám o té mapě říkal p. Texl ze SVS na tom školení prohližitelů:

ohniska- aktivní ohniska podle aktualně platných MVO
katastrry- jsou vyžlucený celý katastry kterých se týká MVO (v některých případech tedy bude možná vyžluceno více než těch 5km kvůli zadávání do mapy = odklikne se číslo příslušného katastru a mělo by to být hotovo)
grafický výstup- to co vidíme my je "civilní" výstup, SVS se může podívat na několik dalších vrstev
výskyt spor- mluvil i o tom že uvažovali i o zobrazování míst pouze s výskytem spor z vyšetřní, ale z důvodu že by je někdo mohl žalovat nebo co tak to není vidět ven (v Aglii prý normálně skočí v podobné mapě praporek s výskytem spor a pokud se za nepotvrdí klinika praporek prostě zmizí a je klid). U nás už vidím tu histerii co by se rozpoutala v okolí takovéhoto včelaře - něco jako procesy s čarodějnicemi ( a následná klinika se prokáže o kus vedle)
aktuálnost dat+chyby v mapě - tady se dovolím SVS trošku zastat = pokud zjistím, že je něco v nepořádku (špatně zaneseno) nebylo by lepší napsat na SVS, aby to opravili? Chybu přeci můžeme udělat každý a tím by i na SVS viděli , že včelaři mají zájem o zdraví svých včel, že se zajímají a mohli by si dávat následně i větší pozor na to, aby publikovaná data byla 100% pravdivá.

Snad jsem to nenapsal moc šroubovitě a bude to pochopeno tak jak to mám uloženo v té mé kebuli Wink

Možná by nebylo od věci si na schůzi/besedu/setkání spolku pozvat někoho z veteriny, aby situaci ohledně mapy a souvisejících věcí vysvětlil (to je jen takové malé Bobří nápad Wink )
Ona se ani SVS dodnes nenamáhá do MVO napsat proč vyhlašuje OP. Jestli je to jeden úl, více stanovšť s klinikou,výsledek plošného monitoringu jen s jedním nálezem. Už jenom to by dotčené včelaře z okolí uvedlo do obrazu.

Ale pokud máte zájem psát SVS je to chválihodný nápad, je tam dost témat. Nejen mapa, ale i další - zimní měl, monitoring letní atd. svéprávnost včelaře který by měl mít právo ošetřovat včely bez komise atd.
Nakonec rozhoduje a zodpovídá veterina (stát) a ne ČSV. Tedy mělo by to tak být.

Je čas, ještě ani nevydali MVO na VD, tak co nenapsat na SVS náš názor. Já to dělal loni, uvidím jak to zohlední v MVO SVS na VD co vydají.
tak a další pásmo u Světlý nad Sázavou Sad

http://www.svscr.cz/files/kvsj/SVS-2013-009052-J.pdf
Možná už to funguje delší čas, pro mne novinka.
http://mapy.svscr.cz/mapy/
Ani na jednom kompu se mi nic nezobrazí, IE i Mozila. V jakém prohlžeči to vidíte?
Mě to v Google Chromu jede - ale trvá to než se to vykreslí
Řekl bych, že je server díky našemu zájmu přetížen. Ani přímým odkazem postupem na stánkách SVS to nejde.
Obecně mám s načítáním stránek SVS ČR problém (trvání načtení). Dlouhodobě. A toto nejede vůbec. Používám Google Chrome.

Idea
Cesta je podle mě jediná - zavalit SVS požadavky na zpřístupnění stránek - ale musí to být hromadné a masové. Lépe papírově než elektronicky, ale i to je lepší než nic. Nemáte někdo chuť to naformulovat? Slovo stížnost by mělo zaručit, že se tím budou zabývat... Třeba poděkovat, že mapy zpřístupnili, ale když to nefunguje, je to k ničemu...
Ten odkaz tu proběhl už před časem. A tehdy mi nešel, pak jednou šel. Teď zase nejde. Firefox. Zítra tam píšu ...
Jiří
(16.02.2013 22:33)KaJi napsal(a): [ -> ]Ani na jednom kompu se mi nic nezobrazí, IE i Mozila. V jakém prohlžeči to vidíte?

Možno hlúpa pripomienka, ale máš zapnutú javu (povolený java skript)?
Referenční URL's