Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mor včelího plodu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(30.05.2014 11:16)sichan napsal(a): [ -> ]... Zlom nastal ve chvíli, kdy bylo na schůzi řečeno, že je to zcela dobrovolné.

Tak pokud jste v pásmu musela veterina vydat vyhlášení tohoto pásma a tam je napsáno co je včelař povinen udělat. U nás to vždy byla povinnost nechat vyšetřit měl na spory MVP. Dobrovolné bylo jen podání žádosti o proplacení tohoto vyšetření.
Takže si myslím, že tvá interpretace není správná. No a nebo jestli můžeš upřesnit, kdy a kde vydali takové nařízení, docela rád bych si to přečetl.
Já bych se rozhodně bránil tvrzení že spory MVP jsou v každém včelstvu.

Tím se leckdy bagatelizuje problém - tedy nehlášení MVP a skrývání.

Jsou okresy kde si udělali plošné vyšetření, a ukáalo se, že jde jen o pár lokálních stanovišť ze kterých se to ani moc nerozšířilo, i když to tam asi bylo dlouho.
A pak tam bylo čisto.

To mě utvrzuje v názoru, že by stačilo jen důsledně likvidovat nákazu - klinická včelstva a ochranná pásma pouze nazývat místy hledání a po jejich prohledání a likvidace kliniky bych to zrušil.

Jsou OP kde je situace mnohdy bezpečnější než mimo, protože tam je sitauace pod kontrolou. Jinde je to jen o víře, že to tu nemáme a nechceme o tom vědět.
Tam spíš chytenete mor, a když jej nahlásite, budete pro okolí hlavní špindíra a kazisvět co nám udělal tu ostudu.
MVP sa vyskytuje geometrickým radom podľa podľa počtu včelstiev, ako iné epidémie. Tento nepriaznivý vývoj sa očividne vymyká spod kontroly veterinárom aj včelárom. Vo svojom okolí mám cca 80% včelárov /vrátane mňa/, ktorých MVP v posledných XX rokoch nejako postihol. Ak by som mal vytvoriť mapu s ochranými pásmami, tak by tu zostalo len pár fliačikov, ktoré nie sú postihnuté. Môžeme si vybrať opatrenia medzi nekompromisnou inkvizíciou a prirodzeným výberom včelstiev a včelárov. Neverím však v žiadne administratívne kompromisy veterinárov.
Samozřejmě, že vyšetření zimní měli na MVP v ochranném pásmu je povinné, ale já mluvím o letním dobrovolném vyšetření. Omlouvám se za neúplný údaj v předchozím příspěvku. Výzkumný ústav nám poskytne speciální síťované podložky na odběr letní měli. Ty se v úlu ponechají 14dní a po uplynutí této doby se každá samostatně vloží do označené obálky. Po odeslání podložek se udělá rozbor z každého včelstva zvlášť. Tady včelaři vzniká jediná povinnost si každý úl řádně očíslovat, aby bylo jasné z kterého úlu je jaký vzorek. To je ten zásadní rozdíl oproti vyšetření zimní měli, kdy se posílá sběrný vzorek z 10ti včelstev. Právě v tom vidím tu výhodu, že nebudu muset čekat do jara příštího roku zda jsou včely zdravé či nikoliv. V tom horším případě okamžitě vím, které včelstvo je postižené a mohu tak zabránit dalšímu šíření. V tomto mimořádném rozboru vidím pro mně i okolní včelaře jedině plus a proto nechápu proč se tomu někteří včelaři brání!!
Nechtěl jsem touto úvahou zlehčovat problém MVP.
Pouze si myslím, podle toho jak dlouho by teoreticky trvala "dekontaminace" jednoho stanoviště, že ve skutečnosti jsou spory v úlech častěji, než to na první pohled vypadá. Nemyslím tím, že by tam už propukla klinika. Předpokládám, že laboratoř něco takového nedokáže detekovat.

Jak si představujete likvidování nákazy u divokého včelstva? Zrovna tento rok bude asi hodně rojů... Nebo předpokládáte, že divoké včelstvo MVP netrpí? Nestihne propuknout nákaza? Roj nepřenáší spory MVP? Nebo něco jiného?

Nemyslím si, že máte pravdu v tom, že by stačilo důsledně likvidovat nákazu. Prostě to v praxi nefunguje. V lednu byla odevzdána měl z celé oblasti, na konci března jsme zjistili výsledky a jeden včelař měl v měli spory. Bylo jasné, podle počtu spor, že je tam nákaza. Prohlídka byla naplánována někdy za dva týdny, klinika potvrzena, 5vč. z 5. Spáleno 9.5., není to k smíchu Big GrinBig Grin? Otázka: Od kdy tam ta klinika byla a kolik včelstev bylo vyloupených, vyrojených?

Závěr pro mě je jednoduchý:

Současná metodika je prostě vysoce neefektivní. Je třeba, aby si MVP hlídal včelař sám, výdaje za vyšetření a pálení včelstev jsou zlodějna.
Mně by spíš zajímalo jak to máte s tím vyšetřením "ZADARMO". To platí kdo. ty obálky se používají běžně, občas to včely v létě rozkoušou.
Ohledně financování tohoto projektu nemám vůbec žádné informace. Jen zaznělo, že to včelař neplatí. Popravdě řečeno, i kdyby mě to stálo nějakou tu stovku tak se to pořád vyplatí.
Problém "divokých" včelstev je uměle zveličovaný a asi je ve srovnání se stanovišti "civilizovanými" vyloženě malý.
Tady u nás jsem z toho měl velké obavy, od ohniska hodně promořeného nás dělil právě jen lesní pás kde včely jistě jsou - ale mor se přes něj nedostal. Podle všeho na druhé straně byl mor po mnoho pětiletek.

V přírodě včelstvo zanikne a vše je velmi rychle zlikvidováno přírodou.
zatímco včelař udělá vše aby zdroj nákazy udržel co nejdéle.

V tomto se asi shodnem, opravdu by stačilo aby včelaři nepěstovali a neudržovali mor.
Řešení je jedině ve vzdělání včelařů. Pokud včelař nepochopí nebezpečí moru pro celé stanoviště, neumí najít mor a postižené včelstvo si ihned po nálezu nezlikviduje sám, tak cestu nenajdeme a mapy budou vypadat stejně. Šíření moru je o ČASE, a proto není možný systém stávající, aby "likvidátoři"přijeli až měsíc po propuknutí kliniky.
A pak je to, jak psal Karel - aby včelařům nebylo líto včelstev s morem, což začíná u slitování se slabochy.
Nesvádějte všechno na ulétlé roje.Sleduji pátým rokem roj ve starém akátu kus od našeho bydliště.
Každý rok je to silné včelstvo,v zimě /pokud je sníh/ vlet je zasypán.Bez ošetření a otravování od včelaře
žije a jak krásně.A není to jenom tenhle roj,je jich víc.
Co ztoho vyplívá : není to stresem ze včelaře?Jeho výzkum ničení.Včely žily bez nás x let a dovedly si poradit.
Najednou přišel homo sapiens / člověk chytrý/ a je průser. F.V.
Tady jde o to, že když takový roj chytne někde MVP - tedy vyloupí včelstvo a natáhne si množství spor které nepřeiže, týká se to jen toho jednoho včelstva. Uhyne a v lepším případě v zimě a myši atd se postarají aby tam bylo za chvíli čisto. Vynechám to, že v přírodě se dílo vyměnuje trochu jinak.
Takže tam je to maximálně tak že likvidaci jednoho nemocného obstará druhé, pokud uhyne v sezoně a jednou ta řada skončí. Je to díky velkému rozestupu včelstev v přírodě lineární záležitost. Kde to za chvíli skončí.
Dílo likviduje i zavíječ a je tady dobrá rada od Pavla Holuba - pěstujte jej a obětujte staré dílo na jeho rozchov. Zlikviduje vše co není chráněno včelama a i slabá včelstva. V Itálii na farmě třeba farmář říkal, že dílo z plodiště likvidují, vyvařují jen málo zaplodované NN medníky. (a to se o farmářích říká jak jsou hulváti na včelySmile ). Takže než dolovat vosk z nějaké černé boty, tak jej dát do tepla pod střechu.

Zatímco včely ošetřované, když chytnou mor, tak se včelař postará aby to trvalo dlouho, roztáhl si to po svém stanovišti a ještě zasobuje včelaře v těsném sousedství. A to nemluvím o opakovaném osazováná morových úlů a díla roji atd.

Seeley naměřil v přírodě snad nejbližší včelstva asi půl míle. Tak taková včelstva než něco vyloupí, to už tam třeba jsou před nimi jiní - vosy atd.

Ale v takové zavčelené vesnici - o to dotacemi usilujeme aby bylo opylení zahrad atd - tak tam je to pro nákazu úplně ideální. Tam jsme z toho udělali pěknou pyramidu - letadlo.
(30.05.2014 13:56)MartinF napsal(a): [ -> ]...
Nemyslím si, že máte pravdu v tom, že by stačilo důsledně likvidovat nákazu. Prostě to v praxi nefunguje.

No ale v tom je zakopán pes ... V praxi to nefunguje, protože se důsledně nelikviduje ta nákaza. Především se záplatují jen díry a řeší důsledky. Nedohledávají se důsledně zdroje nákazy. Proto se to v určitých lokalitách periodicky vrací. Vím, že je to pracné a ne vždy reálné, ale ona tu vlastně moc ani není snaha ty zdroje najít ... A peníze nejsou ... Ty jdou totiž na spartakiádu zvanou vyšetření zimní měli na "varroázu" ... Což se ještě na dovršení absurdity nazývá prevencí ... Big Grin
Často si pouštím video o efektivivě naší legislativy stran MVP, již měl předloni ve Zbýšově Ing. A. Přidal, Ph. D. Mnozí jste tam byli také a jistě pamatujete ...
Jiří
Byl jsem teď na Slovensku a tam má každý včelař přidělený veterinární dozor,jak jsem pochopil ten člověk jednou za rok obejde včelaře ve svém rájonu a sečte včelstva a tím pádem vidí jak včelín,včelnice vypadají,bylo mi řečeno se nejedná o komisionální léčení a každý včelař je zodpovědný za své včely.
Já bych s tím souhlasil,měl bych zkušeného člověka na telefonu,starším včelařům by pomohl,není to možná cesta?
Každopádně by to měl být empatický člověk a neměl by nikomu vnucovat své názory asi naivní představa.
A už vidím ohlasy o osobní svobodě a špehování,ale mor je velká hrozba Sad
Ak si mislí niekto že MVP je hrozba, je na velkom omile! Pre niekoho áno.
Silnejší prežije, nie všetky včelstvá dostanú mor. Či má niekto panenské alebo asfaltové dielo, nie je podstatné.
Ja som asistent AUVL, po novom je to takto:

OSVEDČENIE
o získanom vzdelávani a celoštátnou platnosťou.
Modul: Asistent úradného veterinárneho lekára - terénny spolupracovník.
Vzdelávacieho programu: Včelársky odborník.

Ja robím každoročné prehliadky včelstiev, mor sa dá zistit vyzuálne očami ako aj pachom zo včelstva.
To že sa robí prehliadka každoročne je to úplne zbytočné
(01.06.2014 6:19)Milan Šimonovský napsal(a): [ -> ]Byl jsem teď na Slovensku a tam má každý včelař přidělený veterinární dozor,jak jsem pochopil ten člověk jednou za rok obejde včelaře ve svém rájonu a sečte včelstva a tím pádem vidí jak včelín,včelnice vypadají,bylo mi řečeno se nejedná o komisionální léčení a každý včelař je zodpovědný za své včely.
Já bych s tím souhlasil,měl bych zkušeného člověka na telefonu,starším včelařům by pomohl,není to možná cesta?
Každopádně by to měl být empatický člověk a neměl by nikomu vnucovat své názory asi naivní představa.
A už vidím ohlasy o osobní svobodě a špehování,ale mor je velká hrozba Sad

V tom je ten problém, pokud není stanoveno minimum praxe, dojde k tomu - tedy v Čr - že se bude kontrolovat barva úlu atd.

Podle mě by stačilo, kdyby se začala důsledně vyžadovat po těch co mají mor prokazatelně po mnoho let a nic nedělají náhrada škody.
Jen nevím, jestli by žaloveného nezastupovala právnička ČSV a neplatila se ze SF. Smile

Viz můj názor ve vlákně o minimálnách zkouškách.

Podle mě je dostatečná legislativa, jen se nevyužívá. Protože by nakonec musely výbory ČSV jít proti sobě a svým členům. Pokud není viník nějaký neorganizovaný padouch. Což se zatím moc nestalo, takže u nás má každý svého nákazového referenta - v čem máte kurňa problém když je to pro těch 97% vyřešené jen to plnit. Pokud by to bylo tak pěkně jak %CSV státní správě tvrdí, mor a VD není.

Jak to že při tak vysoké zaviděníhodné organizovanosti máme problém. 3%ní?
MVP bol, je aj bude len my nebudeme.Big Grin
Ked sa nerobili prehliadky, resp. neboli na to love (len sa podpsiovali papiere) nebol ani MVP. Akonáhle sa našli na to love, začali sa robiť prehlaidky a MVP sa našiel. Nič proti nemu nezmôžeme ale niektorí si na tom zarobia pekné peniaze.
páni včelári už nebudte naivní, že zvíťazíte nad prírodou. ALe ako téma na dlhé vypisovanie je to vˇˇdačná téma a tiež na osočovanie jedného včelára druhým.
Jaro, tuho rozmýšľam, mám to napísať nemám to napíodumretých sať, je tomu 7-9 rokov, keď som našiel v jednom včelstve niekoľko buniek lariev plodu (boli už rozložené na známy glejovitý útvar). Bol to evidentne mor vcčelieho plodu, šťastie, že som mal vtedy už preštudovanú novozélandskú metódu potláčania MVP, nemeškal som a hneď som včelstvo vysíril a obsah úľa spálil, úľ som vyradil z prevádzky a odložil. Na výsledok som čakal ešte v tom istom roku, no mor sa neobjavil, takisto ani na druhý rok, ale ani doteraz. Aj vyradený úľ som som znovu zaradil do prevádzky (vypálil som ho horiacimi novinami) a MVP sa u mňa už neobjavil. Takže dá sa bojovať s prírodou alebo sa nedá, veď aj ľudské choroby potláčame len s liekmi a ja som využil len skúsenosti iných, možno to bola len náhoda.
Dá sa bojovať proti prírode,ale je to veľmi,veľmi silný súper... V januári som bol u jedného veľkovčelára a on sa vyjadril:" Že včelárom sa stávame,ak zvládneme mor!"
(01.06.2014 6:19)Milan Šimonovský napsal(a): [ -> ]Byl jsem teď na Slovensku a tam má každý včelař přidělený veterinární dozor,jak jsem pochopil ten člověk jednou za rok obejde včelaře ve svém rájonu a sečte včelstva a tím pádem vidí jak včelín,včelnice vypadají,bylo mi řečeno se nejedná o komisionální léčení a každý včelař je zodpovědný za své včely.
Já bych s tím souhlasil,měl bych zkušeného člověka na telefonu,starším včelařům by pomohl,není to možná cesta?
Každopádně by to měl být empatický člověk a neměl by nikomu vnucovat své názory asi naivní představa.
A už vidím ohlasy o osobní svobodě a špehování,ale mor je velká hrozba Sad

I u nás je už delší dobu předmětem debat téma podobné - téma t. zv. včelařských inspektorů, kteří tak dobře fungují mnohde za našimi hranicemi ...
Bohužel je to takměř neprůchodné. Musela by se totiž nastavit jasná pravidla, muselo by se o nich otevřeně diskutovat, musela by být nastavena tak, aby byla logická, pro všechny více-méně přijatelná. Musela by se ujmout iniciativy státní správa, nepředávat své pravomoci vyvoleným skupinám či sdružením. Musel by se prostě nastolit určitý normální řád. A to je pro mnohé u nás synonymum pro ohrožení existence ...
Chápu, jak je subtilní a vnímám složitost nastavení takového systému. Rozumím těm, kteří se bojí ohrožení osobní svobody a možností zneužití.
Vnímám, v jaké zemi žiju a že se u nás už po léta všechny dobré nápady za pomoci šikulů a šíbrů zmrví do pravého opaku ... Ale rád bych k stáru žil za podmínek, které jsem poznal u kolegů nedaleko za kopečky ...
Protože ono to leckde gunguje, neboť i tyto aspekty systém bere v potaz.
Bordeláře a ty, kteří prostě jen nechtějí z nějakého důvodu, aby jim nebylo vidět na ruce, neberu. Ti budou kvičet pořád ...
Jiří
Otázkou je kto kontroluje asistentov veterinára(po našom)!? Unás v našom rajóne funguje krížová kontrola! Práve v tom to období našli mor u jedného asistenta. Irónia....
Referenční URL's