Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mor včelího plodu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ono to všechno bude chtít jednak čas, ale jednak i aktivitu zdola ... Protože jinak se to nepohne a ti, jimž stávající systém vyhovuje, sami změnu nenabídnou ...
Je potěšlivé, že třeba v posledních letech přicházejí do praxe mladí a už lépe školení veterináři, kteří už jsou víc v obraze, řada z nich dokonce včelaří ... Je to o funkčním nastavení systému, přirozeně i o jeho křížové kontrole a také a samozřejmě o mravní a občanské integritě. Snad někdy ...
Jiří
I "škrípajúci" systém je lepší než žiadny! Ináč súhlasim tu s pánom kolegom! A dôležitá je sebareflexia! Je lepšie mať 5 včelstiev,ktoré sú v pohode,ako 35 "zapáchajúcich" a priznať si načo mám a čo to zvládam! Už zase poučujem.... Pardón!
Nikdo nemůže říct,mých včel se mor netýká.Jde o to,rychle reagovat / třeba i spálením včel s nálezem/
A hlavně skusit zjistit proč?Mohu říct jenom co jsem viděl.Nové úly,nové dílo a v pár buňkách mor u jednoho
včelstva.
Jde o základní věc /můj názor/,každý včelař by měl poznat příznaky moru / nejenom moru ,ale i dalších
nemocí/ aby včas mohl reagovat.Tak jak tu říkáte " Byl zodpovědný za své včely".A to tu nebude dokud
tady bude tak zvané komisiální ošetření.
A jaké by bylo řešení.Jeden starý včelař my před dávnými lety /když začala varoa u nás/ řekl - Nech te
lemre bét,nestaré se o ně,přindó o ně /včely/ a ti co majó fortel, tak se naučíjó,jak stem bét.
A to platí tady snad u všeho.
Co přišlo pak tak přece znáte.Nejdříve pálení,pak zjistili ,že by to kasa neutáhla tak komisiélní léčení.
/Kšeft s léky,budeš léčit jenom tak a tak,tehdá a tehdá/
S morem je to úplně stejné jen - abe pámbu dal, me se teho dožele - lede se hoš pohle. F.V.
(01.06.2014 11:22)Perun napsal(a): [ -> ]Otázkou je kto kontroluje asistentov veterinára(po našom)!? Unás v našom rajóne funguje krížová kontrola! Práve v tom to období našli mor u jedného asistenta. Irónia....

..niesú ľudia..skúšky na aúvl boli tak ťažké,že keby to robili prítomní včelári po jednom,tak minimálne polovica z nich vyhorí ako fakľa..takto prešli aj takí,ktorí mali problém aj otázku prečítať..potom sa netreba čudovať,že nielenže nenájdu mor u druhých,ale ani u seba..čo sa prehliadok týka,dal by som ich na august,a nie na prelom apríla a mája,kedy má každý včelár čo robiť so svojimi včelstvami a nie sa hrabať ešte v cudzích..a určite by som zmenil aj tie stupídne otázky na tlačivách typu: počet rezervných medzistienok,uskladnenie plástov,dezinf.aspoň tretiny úľov počas roka,produkcia vosku za rok..atď.atď..škrípem zubami každý rok keď to vypĺňam,a to ich mám"na krku" iba jedenásť,dokopy s cca 70 včelstvami..
To fakt stupidné blbosti sú v tlačivách popísané, nad tím sa akurát len povzniesť.
To či by sa robyli prehliadky na jar alebo v auguste je uplne jedno.
Na jar je to skorej zaujímavšie, aspoň vydno kto má aké včelstvá.
Až sa tomu čudujem že majitel má vo včelstvách mor a ani o tom nevie, zrejme si každí mislí z nich že to je tak normálne.

Najlepšie by bolo vyvolat mor vo včelstvách, potom by aspoň vedeli noví asistenti čo to je MVP. A nie to čo pri školení a skúškach ukazujú na plátne.

Je tomu tak asi 4 roky, v Žemberovce bola prednáška o MVP, išiel som tam. Účasť bola hojná, ono všetci tam došli zo zvedavosti. Ked bola diskusia dost sa ich tam pochválila že mali mor, a poniektorí sa vypitovali akože....., zrejme to tak vyznelo že ho majú vo včelnici. Ono aspoň také školenia sú na niečo dobré.
Pro Vlčka a další. Já si myslím, že je to právě příčina problému - iluze že dobrý včelař pozná mor.

Většinou ne, ani já ne - tedy pracuji s touto verzí.

A kdo jej někdy hledal tak ví jak se hledá.

A tohle já včelám nedělám. Vy při prohlídce střásáte ze všech plodových plástů včely?
A pohlížíte kousek po kousku? Já normálně ne (když tu byl mor, tak jsem byl vyděšen a koukal podrobně).

Takže to je za tou pohorovností zkušených včelařů kteří úspěčně včelaří s morem po mnoho let v dobré víře. Oni by to přeci poznalí.
Ale jako na potvoru, ten mor u nich nemá párátka v plástech, tak si nevšimnou.
Pro KaJi.
Nestřásám včely,ale je to poznat i doprovodných vlastnostech.A ono stačí se dívat,ale to je přesně to co
by se včelaři měli učit.Nechci říct ,že když přijdu ke včelstvu tak, že ukážu tady je mor.To už by musel být
teda pěkně roztažený,na to už potom ani nemusíte otvírat,stačí nos.Slabší včelsta,mezerovitost,a mohu
říct ,že i když jsou tam včely tak sedívám jak jsou zavíčkované.Nakloním trochu plást a pod určitým
úhlem je to poznat.
Ale tam je potřeba též znát situaci kolem sebe.Není přece možné aby chovatel čtyři roky měl ztráty 50 až70
procent,smrdělo to na pět kroků a on to nepoznal.Poznat jednu buňku v /nakaženou/ to je o štěstí,ale
pět nebo šest to už by nemělo být nepřehlédnuto. F.V.
Ja si myslím,že na škodu je "prílišný" vzťah ku včelám,alebo skôr k svojmu egu! Niekedy včelár odmieta uznať,že jeho včely majú mor! Chce ich vyliečiť a nakazia sa ďalšie včelstvá! Snaží sa bojovať,ale nezvláda to a potom to už len kryje! Toje zvyčajná šablóna udalostí! Jedno je pravda,ak vidíš mor na vlastné oči,tak už ho vždy spoznáš!!Ranné štádium kliniky sa dá prehliadnuť,ak človek hľadá už len príškvar! Ale treba hĺadať abnormality v plode a ak sa aj pomýlim a nie je to mor,je to vždy lepšie,ako ho nechcieť vidieť!
To je o názoru. Včelstva, kde bych měl v ruce všechny plásty s plodem - to je asi jen zlomek.
Hrabání v úle považuji za zdroj problémů. Na to abych posoudil stav včelstva - stačí to vlastně otevřít.
S jednotlivými plásty manipuluji (u vysokých) hlavně z důvodu obměny, jarních protirojových opatření, tvorba oddělků, případně při podletním uspořádávání.
Ale nevidím důvod je nydavat a brát do ruky všechny.
A vždy se snažím, abych jim tam lezl co nejméně. Proto mám třeba plásty fixem popsány letopočtem kdy jsem je tam dal a typ/druh (tedy MS, volná stvaba atd)- U Dadantů. V nástavkách ne.

A pochybuji že je správné požadovat aby se včelaři hrabali v úle jakoštudák ....
Čím míň zásahů do včel, tím pro včely lépe.
V době kdy je k dispozici mnohem spolehlivější metoda diagnostiky z měli je to návrat na stromy.

Podle mě by se mělo jít směrem včasná diagnostika, analýza ztrát a analýza nákazové situace a zveřejňování stavu směrem ke včelařům. A samozřejmě dohledání zdrojů nákazy pokud je
Současná situace je v tomto naprosto nevyhovující a snahy aby si včelaři sami diagnostikovali mor je stejná písnička jako ta o otm že pracující s radostí a láskou budují socialismus. Málokdo připustil, že to nefunguje.



A ještě speicélně - znát situaci kolem sebe - to je správné - ale jaký je stav?

Pochybuji, že by nějaká ZO posklytovala sousedním informace. Světlé vyjímky asi potvrzují toto pravdilo.
Aj včelár,ako ty Kaji kontroluje či mu kladie matka a ako. Podrobne rozoberáme včelstvo,ak nefunguje akoby malo (slabé,prosto podozrivé) a tam sledujeme či to nie je i mor! Ja pri prehliadkach si vždy pozriem najsilnejšie včelstvo a najslabšie a analizujem kde je problém!
Diagnostikovať MVP z meliva je možné, ale nie ak je zberná vzorka z 25 včelstiev, ako je to u nás. Ak je pozitívne iba jedno včelstvo, tak sa vzorka zriedi pod stanovenú kontamináciu. Riešením by bolo podstatne znížiť túto hranicu a klasifikovať podľa toho stav nákazy. Pred pár rokmi som si ako začiatočník našiel pozitívne včelstvá aj napriek tomu, že som poctivo odobral a odovzdal melivo. Vtedy bola zberná vzorka z 10 včelstiev a dnes je z 25.
Ako som už napísal vyššie, administratívne opatrenia sa robia "akože" a na švajčiarske bonzáctvo by sme museli byť Švajčiari. Na naše pomery nám zostáva len princíp prirodzeného výberu, alebo "zachráň sa kto môžeš".
Albert! Ja ako majitel cca 60 včelstiev si svoje okolie strážim! Preto som asistent veteriny!Smile
A o tom to je, že než se na včelstvu projeví že má mor tak že to včelař pozná při běžné práci, tak to je pořádně dlouhá doba, pokud se to projeví.
A takové včelstvo v konečném důsledku je "nová oběť" z nějakého zavedeného zdroje v okolí.

A zavedené zdroje - vyvraťte mi že je směsný vzorek neodhalí. Myslím si že i když se z toho zdroje neodevzdává, tak v okolní měli se to projeví. Takže je to jen o tom soustavném likvidování kliniky.
A vědět že někde v okolí se objevila.
A to z běžných prohlídek nezjistím - tedy až když je pozdě a včelstvo kolabuje.

Tady u nás, kde mor není na každém stanovištui by stačilo pravdelné plošné scanování zlomku včelstev, aby se zjistilo, že něco není v cajku.
Tam kde je mor doma, tam by to asi mohlo fungovat jinak, ale naštěstí nemám zkušenosti, tak se k tomu nevyjadřuji.

Tady u nás zatím nefunguje ani to, aby byla informace o negativních vyšetřeních - tedy byla jejich databáze - spousta lidí si nechává vyšetřit že musí, nebo proto že jsou opatrní.



Takže k tomu že "dobráý včelař mor u sebe pozná" je třeba hlavně dodávat ZA JAK dlouho?

Osobně si mylsím, že to zjistím ais tak po 5 letech co se v okolí objeví, možná tak za dva až tři roky co to budou mít moje včely. - Poměrně pozdě ne?

Navíc ještě k tradované mezerovitosti.

Nesmysl v době kdy se včely šlechtí již skoro 40 let na čistící pud. A včelstvo s mezerovitým plodem - tam je nakonec dobrá a cenná matka z tohoto pohledu.
Podle mě mezerovitost plodu je pouze infomace, sama o sobě ani dobrá a ani špatná.
Ono stačí,ak nejaký bordelár,premiestni odloženec,alebo včelstvo do tvojho dosahu a ak máš náchylné včelstvá tak sa nakazia! Ak to včas zistíš,tak si zachrániš ostatné včelstvá( lebo niektoré geneticky sú odolnejšie)! A zistíš si to iba vizuálne! A mor,ako iná choroba sa neutají!(časté úhyny)
(02.06.2014 9:27)Perun napsal(a): [ -> ]Albert! Ja ako majitel cca 60 včelstiev si svoje okolie strážim! Preto som asistent veteriny!Smile

Postihnutému včelárovi môžeš pomôcť, či si asistent, alebo nie. Ale každý si nedá poradiť a na včelárske vojny nemám zbytočnú energiu. Preto som ostražitý pri kontrole vlastných včelstiev v priebehu sezony a operatívne likvidujem kliniku. Včelstvá s medzerovitým plodom majú zvýšený dohľad.
Nevím to, ale pokud ten odloženec včely nevyloupí tak jaký zdroj infekce to bude? Dostatečný aby se u nějakých včel na jiném stanovišti projevila klinika? Předpokládám, že odloženec není nové stanoviště, ale jen je tam někdo dal než ho prodá nebo převeze zpět.

Ing. Čermák překládal články o zahraničních výzkumech, mimo jiné si vzpomínám na pokusy, kdy sledoval jak rychle na včelnici propukne mor když tam přivezopu včelstvo s klinikou a co se stane když to včelstvo zmizí.
Víceméně se prokazovalo, že po odstranění zdroje výskyt spor ve včelstvech zmnizel aniž by vypukla klinika.

A zvýsledků prohlídek po plošném vyšetření na nezamořeném okrese to vyplývnulo taky - byla tam ohniska, ale jen stanoviště. O kus dál bylo čisto. A pdoel všeho to tam bylo dlouho - takže to nějak se rychle šířící ERbola asi nebude.
To je dobré,že nad tým uvažuješ! Problém je že nikto nevie ako sa tie moje včelstvá pri stretnutí s morom zachovajú...Nakazia sa,nenakazia...! Niekomu stačí málo a ...
Je dobré, že je to už nyní skoro legální nad tím u nás přemýšlet.
Ing. Čermák měl a asi stále má za své články v Moderním včelaři zákaz přednášet o nemocech včel jako lektor ČSV.

Ale chtělo by to aby věcnou diskusi pdoloženou fakty vedli odborníci. My to nevytrhneme, to je jen osvěta, ale stejně jsou lidi co věří věcem .... .-)
Odborník jako p.Čermák nejsem.To je fakt.Snažím se získat co nejvíce informací,nejenom teoretických.
Odpovím Vám na Vaše dvě otázky,jestli jsem tomu rozuměl.
Včely nerozebírám,dokud nemusím.Prohlížet všechen plod, dělám jen u slabých včelstev a těch co se mi nezdají.Z praxe mohu pouze říci to ,že poznat mor ve včelstvu za dva až tři roky/někteří to nepoznaj nikdy/
už to je ve včelstvech pěkná síla - je citět i bez rozdělání.
Hledám pouze příznaky,mezerovitost může přece být zachlazení plodu,stará matka atd.,ale hledám příčiny,
proč?
A za další : měl by snad museli chodit zbírat veterináři,se zapečetěním úlů aspoň na měsíc.Pak bych tomu
věřil že to pomůže,že je to pravdivé.Znáte lidi - strouhání mezistěn,vybírání a následná desinfekse ....
A získat informace ohledně moru u jiných je problém,stím plně souhlasím.Dělám prohlížitele již několik
let a ani jeden veterinář se neozval i když jsem jim dával přímo telefon a že si čas udělám.
Tak snad aspoň trochu pomůže mapa,ale ta je pouze s registračním číslem chovatele.
Věřím pouze tomu co jsem psal jinde LEDY SE POHNULY.Ale jak rychle to nedovedu odhadnout. F.V.
Ako a kolko stačí na prepukntie nákazi!
príklad: Voz v ktorom je 32 rodín včelstiev, je to august
O mesiac je to všetko vyrabované, prázdne úle. je to je to tak rapidne ríchle lebo staré včely uhynú a mladích nieto, pretože napadnutý plod vynášajú robotnice von z úla. To nik nezbadá, ale v okolí voza včely štípu, doslova útočia.
A premúdry majitel hned hádže vinu na klieštika a neúčinné liečivo ktoré zakúpil na tlmenie klištika, tipická sprostá Slovač! Lebo inšie nič nevie a rady berie akože od skúsených kolegov včelárov. Potom sa ani neni čo čudovať že MVP sa šíri a pretrváva.

Pri slabšom napadnutí plodu kde už je 1 rámik z príškvaramy, zápach má vôňu po makovom peľe.
Pri silnom napadnutí kde už je v každom rámiku kolonia príškvarov, zápach hnilobného mäsa.
Potom majitel vytáča med z takích postihnutých včelstiev,smrad hniloby až razí z medometu. Najhoršie je na tom to, že vytáča tam aj ramiky z negatývnich včelstiev, to si tak kontaminoval aj zdravé včelstvá.
Bomboník je celéj veci ten že takí smradlavý kontaminovaný med MVP predá ludom za lacný peniaz. Tý sú vytešení jak lacno kúpili medík, avšak ich ošial lacnéj kúpi pominie ked zistia pri konzumovaní že im med zapácha. Vyhodia ho von do kontajneru. Včely sliedičky zavoňajú med a už sa nažerú a nesú nákazu domov do úla.
Nu čo už k tomu dodať.
Referenční URL's