Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mor včelího plodu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Kaji píše, že ešte MVP nevidel a tiež píše, žeby ho nespoznal. Ale píše tu najdlhšie články o MVP a ako to treba riešiť. A tak je to vo všetkom. Nekompetentnosť.
Viavero včelárov tvrdí, že MVP nemajú a oni ho majú! a drvivá väčšina z nich sa zatvári : "ta toto je MVP?!". Takže jednoduchá odpoveď. Včelár nieže nepozná MVP ale on sa tvári , že ho nepozná a tám pádom sa tvári, že ho ani nemá. Hnijúci smradľavý plod a on a sa tvári, že neviem čo to je? Uvedomte si, že klame, nemá vlastne ani na výber. Najlepšie je urobiť sa hlúpym.
Já jsem jen od 2005 za okrajem OP a nějaká roj v OP. Za devět let se dá lecos nastudovat. To musím chytit pohlavní chorobu abych byl doktor?

Mor bych poznal, pokud bych jej viděl, ale přiznávám na rozdíl od jiných že jej neuvidím protože neprohlížím plásty tak jako se prohlíží když se hledá mor. Takže jej u svých včelstev nemůžu poznat dokud nebude v nějakém pozdním stadiu.

Jestli vy ano, tak vaše včelky lituji, to jim dšláte pěkné věci. Smile



A na ty co popisuješ, tedy že teče klih z plástů - tam je můj názor tady napsaný Zažalovat o náhradu škody. Pokud má být Svaz a ta organizovanost co k čemu, tak ZO takové členy prostě zažaluje o náhradu škody. Pár takových případů a lidi by se začali starat.
Ja viem Kaji,že to myslíš dobre,ale! Ak číta dutá hlava,tvoje reakcie,tak si povie... Ono ten mor nieje ani tak vážny a veterina preháńa a tí asistenti veteriny sú buz....ti a zasahujú do môjho práva včeláriť! Neviem,ako to funguje u vás,ale súd je posledné miesto kam by som šiel!(I to iba s náležitým vybavením na "lobbing"!) Ja preferujem fungujúcu ZO v mieste môjho bydliska a oheń. Inteligentnému poraď a blbcovi nedať šancu( pretože budeš mať problém) I keď ma unavuje práca asistenta, i tak som rád,že ma chlapi v rajóne berú, pretože som tu pre nich! A ja mám prehľad o možnom zdroji problémov. Odporúčam si to vyskúšať! No je pravdou,že človek zažije hocikoho a hocičo...
Chlapi, súd?! Vy žartujete! Tí nestíhajú iné veci. Alebo nedokážu potrestať majiteľa psa, ktorý dohrýzol na ulici človeka! U nás máme človeka, ktorý asistenta už niekoľko rokov nepustil ku včelám! A to si myslím, že sme pomerne slušne fungujúca ZO! Podľa mňa aj čas prehliadok MVP je viac-menej sporný....
Pro Peruna a další.
Ano je to o gramotě. To co máme je vyýsledek politiky pro, nebo s ohledem na "duté hlavy" a neb jak se řeklo u nás: Včelařům němůžete říkat všechno".
Současný stav je toho výsledkem.

Na Novém Zélandě například vsadili na gramotnost.

Naštěstí mě včely neživí a MOR /tedy celková včelařská kultura/ je právě jeden z důvodů proč jsem tomu rád.
K celej tejto neplodnej diskusii len jedno. Až ten kto zvládne mor - to je včelár. Podotýkam bez pálenia celej včelnice!!!
poznám včelárov ktorí mor zvládajú roky... Smile
Jo jo, lidé jsou různí.
Zasadoví a rozhodní : 50 let včelařím, pořád stejně a mor se neměl, tak ho nemůžu mít.
Tajnůstkáři : pokud ho mám, tak ho nemám. Vyřeším po svém, co je komu do toho.
Chytřejší : nahoře z nás dělají blbce, tak jim ho předvedu až se zeptají :"a vy jste to nepoznal, že máte mor ?" "Nepoznal strýčku veterináři, nepoznal", jo a vzorky pro veterinu vezmu savem
Blbci : no a co? Vy s tím naděláte. A co takhle napsat že jste nic nenašel.
Slušňáci : Děkuji, že jste mi ten mor objevil. Co prosím s tím teď mám dělat? Dostanu nějaké potvrzení, postup likvidace.
Praktici : Tak se alespoň dostanu k novým úlům a manželka nebude remcat.
Srdečnáci : Chudáci včelky co je to potkalo. To opravdu musí do ohně, Nějaký olejíček na léčení by nebyl.
Partizáni : Žádné další úly nemám, vidíte snad něco. Na domovní prohlídku by jste museli mít povolení. Že lítají na zahradě za zídkou - asi tam manželka vyhodila marmeládu na kompost.
Rezignovaní : Tak s tím končím. Znovu začínat nebudu.
Zlatokopové : Nechtěl by DOL koupit vzorek pro pokusy? Ještě vytočím, med prodám a pak to spalte a dejte potvrzení pro náhrady.
Gramotní : Když si ti negramotní si myslí, že to pálení pomůže a mají to posichrováno vyhlášku co mi zbývá, když už to člověka potkalo. Co dělat jinak abych se to příště nestávalo, jaké jsou možnosti - jsou-li nějaké? Je nějaká statistika, který kmen/linie je odolnější? Jak DOL pokročil ve výzkumu laktobacilů zvyšujících odolnost. Vyvíjí nějaké nové metody boje s morem nebo jen vylepšuje kvasinky?
KaJi zkus se zamyslet nad kvalitou/kvantitou tvých příspěvků. Když to shrnu, s morem jsi nepřišel nikdy do styku (nebo jsi ho nepoznal), za to problematice rozumíš nejlíp, proto poučuješ co nejvíc. Ostatní nejsou gramotní.
(03.06.2014 15:33)patko79 napsal(a): [ -> ]K celej tejto neplodnej diskusii len jedno. Až ten kto zvládne mor - to je včelár. Podotýkam bez pálenia celej včelnice!!!

Niekde,ani nič iné nepomôže,len všetko dotla. Vermi!
(03.06.2014 15:52)ZdenyH napsal(a): [ -> ]KaJi zkus se zamyslet nad kvalitou/kvantitou tvých příspěvků. Když to shrnu, s morem jsi nepřišel nikdy do styku (nebo jsi ho nepoznal), za to problematice rozumíš nejlíp, proto poučuješ co nejvíc. Ostatní nejsou gramotní.

Takže kdybych měl mor byla by to teprve kvalifikace k diskuzi?? Smile

Tak to doufám že zůstanu i nadále negramotný.
Asi to myslel jinak. Angel
jako že kardiolog nemusí mít srdeční vadu, porodník nemusí být těhotný a včelař nemusí umět rouskovat pyl do podpaží.
Souhlasili by jste aby jednou za rok přišel veterinární asistent a čmuchal vám ve včelnici,
já jo myslím,že by to mělo pozitivní a výchovný dopad.

Hlavně může sbírat měl , vyřešilo by to hodně sporných věcí, roznášet léčiva.
Pokud by měl vycvičeného čmuchacího psa na mor a oběhnul všechny včelaře v katastru a okolních katastrech bez toho aby lezl bez psem neoznačenych úlu do nich, tak proč ne. Do podmetu a na česna ať se mrkne a i mrtvolky bych mu dovolil v případě zájmu sebrat.Wink
Buď pes, nebo prokazatelně (pod dohledem) provedený odběr měli v plošném provedení s likvidací klinicky nemocných včelstev a dalších zdrojů nákazy je asi jediná dlouhodobě účiná forma. V případě psa snad i 100% stanovišť, v případě vzorků by podle mě stačilo asi tak 1/5 - 1/10 vzorků ročně rovnoměrně rozprostřenných a pravidelně každoročně opakovné.

Ale my žádný soustavný, plošný a dlouhodobý systém tlumení moru nepotřebujeme, máme zde naprostou většinu včelařů kteří poznají mor (jsou o tom přesvědčeni, že je poznají) a tak nám nic takového není potřeba.
V kombinaci s tímto neštěstím (třeba i zde výše prezentovaným) je to navíc velmi výhodný byznys, nejen pro laborky ale hlavně pro včelaře, dotované prodejce matek a prodejce oddělků a úlového vybavení, takže se změny nedočkáme.
(03.06.2014 16:31)Perun napsal(a): [ -> ]
(03.06.2014 15:33)patko79 napsal(a): [ -> ]K celej tejto neplodnej diskusii len jedno. Až ten kto zvládne mor - to je včelár. Podotýkam bez pálenia celej včelnice!!!

Niekde,ani nič iné nepomôže,len všetko dotla. Vermi!

To si preskočil prírodu?
Dávno, dávno ked včely žili v prírode, nepotrebovali veterinárov a AUVL.
Včelstvo z dutích stromov alebo skály sa vyrojilo, je to prirodzené množenie a ako aj ozdravenie včelstva. Pôvodné včelstvo po čase padlo na mor. porišli mole a vyžralo dielo, avšak spory moru tam ostali. Prišiel nový roj a sa tam usadil, žiaden mor včelstvo nedostalo. Ked sa to tak vezme na včelnici sa objavý mor, nie všetky včelstvá to dostanú, pritom vyrabujú aj postihnuité morom. tie včelstvá čo to nedostali sú odolné proti moru. Prídu somáry veterináry a všetko sa zlikvyduje. Takímto spôsobom zničili aj novú nádej, včelstvá odolné na mor.
Takí ako ty by všetko pálili a že by dačo rozumné spravili, na to asi zrejme nedospeli.

A čo naše výkumné ústavý? Vyvolajú si tam mor a skúmajú, tak jak ho vedeli vyvolat tak ho vedia aj zastavit bez ohna a liečiv, a tu idú rozumy rozdávať.
Takto sa robý biznis, tam sa nezamestnanost nevytvára, furt majú na čom pracovat.
(03.06.2014 21:41)KaJi napsal(a): [ -> ]Takže kdybych měl mor byla by to teprve kvalifikace k diskuzi?? Smile

Tak to doufám že zůstanu i nadále negramotný.

Tak jinak. Praktické zkušenosti a teoretické "znalosti" jsou rozdíl. Přirovnal bych to k mletí prázdné slámy, jak jinde napsal vasilisa.

Já praktické zkušenosti s morem mám, tak vím, o čem mluvím (píšu).
Až ma striasa, ale musím dať palec hore MerkurimuBig GrinBig GrinBig GrinBig GrinBig Grin
(04.06.2014 9:36)ZdenyH napsal(a): [ -> ]Tak jinak. Praktické zkušenosti a teoretické "znalosti" jsou rozdíl. Přirovnal bych to k mletí prázdné slámy, jak jinde napsal vasilisa.

Já praktické zkušenosti s morem mám, tak vím, o čem mluvím (píšu).

Když jsi jeden z mála, kdo se ke znalostem přiznáná, tak proč nás nepoučíš?
Jinak taky mlátíš prázdnou slámu.
(04.06.2014 9:36)ZdenyH napsal(a): [ -> ]
(03.06.2014 21:41)KaJi napsal(a): [ -> ]Takže kdybych měl mor byla by to teprve kvalifikace k diskuzi?? Smile

Tak to doufám že zůstanu i nadále negramotný.

Tak jinak. Praktické zkušenosti a teoretické "znalosti" jsou rozdíl. Přirovnal bych to k mletí prázdné slámy, jak jinde napsal vasilisa.

Já praktické zkušenosti s morem mám, tak vím, o čem mluvím (píšu).

Vyhledal jsem si všechny Tvé příspěvky v tématu Mor včelího plodu. Na to, že máš praktické zkušenosti s morem, jsi toho do diskuse moc nepřidal. Až na dva příspěvky, kdy utínáš Karla.
Referenční URL's