Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mor včelího plodu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
By mě jen zajímalo za jak dlouho by po nahlášení SVS nějak zareagovala. Myslím tedy nějakým fyzickým činem a ne jen založením složky a přiražením čísla události.
Aby pak k úlům nemuseli po pás ve sněhu, což by ale pak logicky nechali až na jaro. Aspoň tak to poslední roky bylo u nás.
Já si myslím, že by asi zareagovala poměrně rychle. Soudím podle zkušeností.

Ale i kdyby pravděpodobnost že je tam mor byla jen 2% nebo nula, tak je to rozumnější.

Když se pak okolo objeví mor, kdykoli v buoducnosti - třeba s tím nebude souviset, tak pak má člověk v ruce papír že není od něj, a nikdo se po něm nebude vozit.
To se pak hledají pachatelé a čím novější včelař, tím lépe. Přeci to nemůže být od zkušených. Smile
Mám zprávy, že v okolí takto padlo již několik včelnic. Od 10 - 35 včelstev během dvou tří týdnů a bude jich více. I to bylo hlášeno na SVS a nemám zprávy o moru, spíše to vypadá právě na v.d.
(29.10.2014 8:56)KaJi napsal(a): [ -> ]Jednoznačně bych se v takové situaci držel zánona - nahlásil bych úhyn na SVS.

Tam se mají hlásit všechny úhyny.

Je to skutečně tak? Někde jsem četl: "hlásit podezřelé úhyny včel".
Všechny snad ne.
Když všichni dělají všecko správně a poctivě, tak pak by měl být "podezřelý úhyn" každý, ne? Nebo si někdo nechá padnout včely a pak sem napíše...." klid, to není ani VD ani MVP.... to bylo bylo hlady. Já je zapomněl nakrmit....":dodgy:
Přesně tak. Pokud nebylo včelstvo vyhladověno, vyloupeno nebo usmrceno úmyslně, pak je to nenormální a tudíž podezřelé. Navíc bez potvrzení na ně nedostane dotací.
Podezřelý je ten, u kterého nevím, proč se to stalo.
Pokud uhynou hladem, tak je to jasný.
Například, vyloupený oddělek, který se nedokázal ubránit - taky nic podezřelého. (moje zkušenost - hloupost začátečníka)
Nemusíš nič hlásiť ak si schopný a kompetentný diagnózu určiť.
Ak si laik (pýtaš rady) tak nenahlásenie ti iba môže skomplikovať ďalšiu prácu.
Tiež som mal také včelstva (tesne pred kolapsom). Zavolal som veterinárny dozor a on to nevedel posúdiť a určiť diagnózu. Dali sme to na starosť veterine. Doktor prišiel do týždňa a ubezpečil ma že to mor nie je!
Odľahlo mi! Zostatky som zlúčil (aj vysypal) a súše ošetril a uskladnil. Nebol by som sa bránil ani spáleniu.
Rob ako chceš. Držím Ti palce.
Pro KaJi:můj názor.První se podívám já.Tím se vlastně učím a snažím se pochopit proč.
Pak hledám pomoc.Nebudu volat veterinu aniž bych se sám nepodíval.
A nečteš všechno.Napsal jsem,nezapomeň..............
Tak bych to udělal já.Nikomu to nevnucuji. F.V.
No a co Albini udělal? Podíval se a vyfotil. Pak hledal pomoc zde na fóru. Jaký, že je ten další postup...
Je to v zákoně nebo není?


Nedávno sem přeci JKL dával citaci podle které ta povinnost je. Nebo mám špatnou paměť.
Je, ale v zakoně o rostlinolekarské péči a jelikož včela není rostlina a ten zákon je tam kvůli otravám z postřiků plodin, pak úhyny které jsou na podzim patrně s postřiky nesouvisí, ale kdo ví. Kvetla hořčice, možná tam někdo něco narval a včelky se na tom pásly.
Jirko, co by se asi tak dávalo na plodinu určenou k zaorání?....ani zemědělci nemají prachy navíc.....
Co já vím, třeba fridex, aby jim v zimě nezmrzla a na jaře mohli sklidit semeno.Angel
Lidi jsou různí. Někteří třeba fumigují Amitrazem a VD tam nemají.
(29.10.2014 21:41)vlcek napsal(a): [ -> ]Pro KaJi:můj názor.První se podívám já.Tím se vlastně učím a snažím se pochopit proč.
Pak hledám pomoc.Nebudu volat veterinu aniž bych se sám nepodíval.
A nečteš všechno.Napsal jsem,nezapomeň..............
Tak bych to udělal já.Nikomu to nevnucuji. F.V.


V černých scénářích které se mi tak občas honí hlavou je v blízkémokolí včelař, kterému hynou včely, ale samozřejmě za to může všechno - soused, postřiky, vosy, zima, teplo v zimě, chladné jaro, podzim, ....

A spory se pěkně potichu šíří po okolí dokud se zase nenajde někdo, komu to nepřijde jasné, a . . . . udělá z toho průser.

A právě takové rady, nic se neděje, hynou ti jen včely, nezmatkuj, vypal to letlampou a dej tam pořádný roj.... . atd. jsou ty nejlepší-

Takže až se vám pak někde z okolí objeví u vás mor a on tam bude okolo třeba deset let tak pak zůstaňte konzistentní v názorech. Smile

Mimochodem, je někde aktuální ceník náhrad za spálené úly (při MVP)- mám to všechno vytahané když to natírám, takže bych si přepočetl kolik by to hodilo. Smile
Ve Včelařství byl.Číslo již nevím.
A souhlas s Tebou.Padne 40 včelstev na jednom stanovišti,nikdo se ani nezjišťuje proč?Svede se to na Varroazu a je vymalováno.Dovezou
se nové oddělky,popřípadě se to vydezinfikuje,ale proč?Dyť to byla jenom varroaza.
Nejhorší je na tom to.
Když je mor - dá se to zjistit.
Varroaza je na tom podobně.
Nosema cerane těžko ,ale prokázat jde.
Ale když naseje zemědělec mořené osivo,postříká špatně určeným postupem,tak zjistíš prd.
Ty to zjistíš až za dlouho,tam už nepomůže veterina, i když by ráda.
Něco podobného se stalo kousek od nás.Nezjistilo se na konec nic.Dědina komplet bez včel.
Ale zkusit je potřeba vše,i když se na nic kolikrát třeba nepřijde. F.V
(30.10.2014 7:39)KaJi napsal(a): [ -> ]V černých scénářích které se mi tak občas honí hlavou je v blízkémokolí včelař, kterému hynou včely, ale samozřejmě za to může všechno - soused, postřiky, vosy, zima, teplo v zimě, chladné jaro, podzim, ....

A spory se pěkně potichu šíří po okolí dokud se zase nenajde někdo, komu to nepřijde jasné, a . . . . udělá z toho průser.

Kaji, môže to byť aj inak. I keď som tento fakt popisoval na tejto stránke dvakrát, nezabije ma to keď to popíšem i tretí raz.
Otec v roku 1954 začal včeláriť, dotiahol to až na tridsať včelstiev, keď mu si v r. 1986 začali pomaly "odchádzať" dom večných lovíšť. Až vtedy ma niečo trklo, že nie je na jeho včelnici niečo v poriadku.

Prezrel som asi 10 včelstiev, keď som v každom včelstve našiel typické príznaky MVP. Keďže v dedine už nebývam, nahlásil to len na ZO SZV, lenže tam to nechali napospas MVP. choroba prešla i do nasledujúceho roku, keď som pozval na včelnicu veterinára, odobrali snme vzorku plástu s postihnutým plodom do labáku. Výsledok: zistený mor plodu vo všetkých zbývajúcich včelstiev! Rezultát: nariaďuje sa spálenie všetkých včelstiev, úľov a ostatného príslušenstva.
Ak ste si všimli v poslednom príspevku vlček píše o tragédiina včelniciach, žen sa všetko zvaľuje na varoózu a podľa neho je to MVP, odkiaľ sa spóry MVP roznášajú po včelniciach. Ale podľa mňa to nie je pravda, lebo toto vyčistenie včelníc od včiel má na svedomí práve Vd.

Ešte jeden dôležitý fakt, otec mal včelnicu asi 1 km od okraja dediny, ale pred jeho prípadom v dedine (chovalo sa asi 250 vče.) nebolo postihnuté ani jedno včelstvo a po jeho zlikvidovaní sa tri roky a ani potom MVP nevyskytol. A to preto, že MVP je choroba na dlhšiu dobu, kým sa nečinnosťou včelára nevytratia choré včely z úľov.
I když z obrázku se nedá nic přesně určit, tyto příznaky jsou pro varroázu přímo typické. Samozřejmě rozsah viróz a NC které mohou být přidruženy se bez včel asi moc dobře nedá diagnostikovat. Musím tedy souhlasit s Antonem, jasná varroáza nejspíš typu C podle členění L. Dvorského. Nedá se nic dělat, ale musíme se smířit s tím, že nyní umírají včelstva i dobrým a schopným včelařům. Ale vše špatné je pro něco dobré! VD. je dobrý učitel a nejlíp se učí na vlastních chybách. Zdraví R. S.
V Praze je MVP.
Tohle dnes rozeslala SVS všem ZO ČSV v Praze ...
Divné, že v tuto chvíli to není na webu SVS. Ještě stále je šance, že jde o hoax.
Referenční URL's