Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mor včelího plodu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ještě mi došlo proč ta výseč na kružnici - nekončí tam Praha a nezačíná SČ Kraj? Jinak ten včelař i veterina postupují podle mě naprosto správně.


Jen bude sranda -smutná- pokud se někde najde mor jak se hned bude tvrdit, že je na Jižáku třeba ze Strahova - jel tam metrem.


A asi bude třeba zajímavé sledovat jak se po těch všech kampaních pomozte včelým, pořiďte si je, on nikdo nechce včelařit - SVazu ubývají mladí členové - vybudují včelínky a za pár let o nich třeba nikdo nebude vědět. Jen ubyvatelky od rojů.
Miloši
kdysi byl na webu ČSV ceník náhrad za zařízení a pomůcky. Pokud se pálí na MVP nebo likviduuje kulivá nějaké jiné příčině na základě nařízení KVS náleží chovateli náhrada byť třeba i na smetáček pokud je spálen. Nevím jak u pomůcek, ale u ůlu se počítá amortizace 5% ročně takže pokud máš 10-leté úly s úředně určené hodnoty dostaneš 50 %. Pokusím se najít ten ceník v PC, ale momentálně nemám moc času neb odcházím pracovat, aby kola kapitalismu nedrhla Wink.

PS: osobně bych spíše očekával, že tento ceník bude součástí nějaké vyhlášky nebo nařízení a ne že se nastaví po dohodě vybraného o.s. a SVS Sad
Na webu ČSV je ceník - skoro až dole : http://www.vcelarstvi.cz/metodicke-pokyny-svs.html
(14.11.2014 10:44)Mlha napsal(a): [ -> ]Chtěl bych se ještě zeptat, jak je to s náhradou škody? Kolik dostane včelař náhradu za jeden spálený úl? Dostane náhradu jen za úly, nebo i za pomůcky, které nejdou dezinfikovat? Občas člověk zaslechne fámu, že se z morovými soušemi dokonce kšeftuje, tedy chtěl bych vědět, pokud má někdo staré rozpadající se úly zdali se mu vyplatí nechat si vše "oficiálně spálit" a pak nakoupit nové úly nebo ne?

Za starej úl....20 let je paušální cena 700,-.....za to si dneska na BVDéčko koupíš dno, víko a umělohmotnou podložku.....Takže...."dobrý obchod".....Dodgy Pokud se v tom nedějou nějaký "levárny" tak si na tom opravdu nepolepšíš.....
20 let starej úl už vydělal včelařovy peněz že by mu měla být hamba žádat o náhradu , náhrada škody by měla být protiváhou k ůčtence ze které je jasně patrné kdy a za kolik včelař úl koupil a podle toho vyčíslit škodu...
A co my, co si je vyrábíme? Máme dělat zadarmo?
také si je vyrábím sám.... takže kdybych za dvacetiletý úl dostal 700 kč tak bych na tom ješte 300 vydělal a to se mi nezdá úplně košer... , respektive vůči těm co si je koupí
No, jestli mluvíme o dnu, 3 nástavkách, mřížce a nějakém tom víku.

Tak tam je 700 stovek tak na materiál, na práci moc nezbyde.

A pak takový extrém, který představují moje úly, i kdyby tam byl matroš za 100, což asi je, pořád je to tak na 3 hodiny s výrobou i pálením starého - čas při pálení vám nikdo nenahradí, a je to zase jen tak tak.

Tady bych oddělil dvě věci, včelaře, kterému ještě nedávno při objevení pár příškvarů spálili celé nové stanoviště co si vyrobil a jeho dodavatele spor co má mor skoro ve všech úlech už pár pětiletek.
"Ceník nabývá platnosti a účinnosti dnem schválení PÚV ČSV, tj. 19. 9. 2006."
- a léta běží Wink
Já ten ceník na "státních" webech nenašel. Jestli tady mluvíte o něčem z ČSV z roku 2006 tak je to z doby, kdy se náhrady vyplácely ze SF.
Pravděpodobně.

Nyní vyplácí stát.
Pojďme se domluvit, že se naučíme minimálnímu včelařskému pravopisu a obydlí včel budeme psát vždy ÚL, ÚLY, ÚLŮ apod.

(Vždyť je to hrůza zde psát ŮL, ŮLY, ŮLŮ apod.)

(14.11.2014 21:52)KaJi napsal(a): [ -> ]Já ten ceník na "státních" webech nenašel. Jestli tady mluvíte o něčem z ČSV z roku 2006 tak je to z doby, kdy se náhrady vyplácely ze SF.
Pravděpodobně.

Nyní vyplácí stát.

Ty ceníky (jestli se nepletu) bývali i v novějších číslech přílohy Včelařství a to už byla doba kdy to bylo hrazeno státem! A proč se divíme, když ČSV supluje stát, že ceník na webu státních institucí nenajdeme. Smile
proč ne taky oulySmile
Přoč né ouly? Protože každý kdo má základní školu a učil se český jazyk ví, že se píše na začátku vždy Ú!
Budeš učit novináře aby psaly oul?

Někdo zde napsal ůčtenka místo účtenka, taky budeme psát oučtenka? Nechci odvádět pozornost od tématu mor, ale tuto prosbu jsem prostě musel napsat, protože by byla ostuda aby jsme jako včelaři nazývali včelí obydlí ŮL!
No, ale pak taky
abychom místo aby jsme, abyste misto aby jste ... a novináři psali ...Wink
Jiří
Jiří máš pravdu tak budeme hovorově nebo slengově zde na VF psát ůl nebo oul Big Grin
aby jsme aspoň snadno určili informační ohnisko Wink

Jaromír
(15.11.2014 11:24)NB1 napsal(a): [ -> ]Ty ceníky (jestli se nepletu) bývali i v novějších číslech
(16.11.2014 13:51)NB1 napsal(a): [ -> ]Budeš učit novináře aby psaly oul?

To je vrchol trollismu, ve vlákně o moru včelího plodu někoho peskovat za pravopisné chyby, a sám mít v každém off topic příspěvku hrubou chybu v příčestí.
Big GrinConfusedAngry
....no spíš to bude shoda podmětu a přísudku.....ale taky to vypadá jako mor.....Big Grin
(14.11.2014 18:08)KaJi napsal(a): [ -> ]A co my, co si je vyrábíme? Máme dělat zadarmo?

Myslím že tam by se to řešilo formou znaleckého posudku
(16.11.2014 16:22)bobek napsal(a): [ -> ]
(15.11.2014 11:24)NB1 napsal(a): [ -> ]Ty ceníky (jestli se nepletu) bývali i v novějších číslech
(16.11.2014 13:51)NB1 napsal(a): [ -> ]Budeš učit novináře aby psaly oul?

To je vrchol trollismu, ve vlákně o moru včelího plodu někoho peskovat za pravopisné chyby, a sám mít v každém off topic příspěvku hrubou chybu v příčestí.
Big GrinConfusedAngry

a sakra no to jsem tedy udělal chybu bijící přímo do očí!
Nyní ale přemýšlím z jakého informačního zdroje bylo čerpáno
Citace:Největší nepřítel: člověk

Otázka ohrožení existence včel není tak docela hypotetická, včelstva stále častěji trpí chorobami, za něž – poměrně nepřekvapivě – může člověk. Třeba takový včelí mor, tedy bakteriální onemocnění, jehož spory přežívají v půdě desítky let, je důsledkem nedostatečné péče o čistotu úlů, u volně žijících včel se takřka nevyskytuje. Další nepřítel včel se jmenuje varroáza, je to infekce způsobená roztočem pocházejícím z Indie. U nás se objevuje od 70. let minulého století a může mít vcelku katastrofální dopad: například v zimě na přelomu let 2007 a 2008 tato infekce zahubila 30 procent včelstev na našem území.

Účinná léčba těchto chorob je ovšem pohříchu velmi „nepřírodní“, tudíž popírá smysl medu jako ryze přírodního produktu. Přesto má český med stále velmi dobrou pověst. Doporučuji nekupovat ho náhodně, ale najít si svého včelaře a dodavatele medu. Dozvíte se od něj spoustu zajímavých věcí. Třeba o chování včel, o jejich jedinečném sociálním uspořádání, o dělbě práce. Bude to mnohem zajímavější vyprávění než to od učitelky přírodopisu na základní škole. Člověk, jenž se rozhodne starat o včely – a myslí to s nimi opravdu vážně –, musí mít spoustu znalostí a také pokory.
http://www.reflex.cz/clanek/jidlo-a-piti...telem.html

(děkuji za pohlavek Wink - slibuji, že už vás nechám psát ůl a budu mlčet)

Budu mlčet, i když mě budou přesvědčovat, že mor vznikl díky člověku (asi včelaři) a vyhubí ho péče o čistotu úlů!
Nemlč, jen piš své příspěvky tam kam patří.
Referenční URL's