Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mor včelího plodu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Už brzo nás úřední úkony zahubí nebo dostanou do šaškárny.
Pokusím sem umístit aspoň tu první důležitou stránku protokolu.Je tam přesně napsáno kdo vyšetření dělal jak kdy a jak to pak šlo.
[Obrázky: img002.jpg]

(20.03.2015 21:25)KaJi napsal(a): [ -> ]K veterináři se posílá i v případě negativního vyšetření?
Včera jsem měl první prohlídku pozitivního stanoviště. Klinika nenalezena! Docela úleva.
Pro pořádek uvedu, že výsledek vyšetření byl 10 na druhou. Další prohlídka v srpnu.

Nevěděl jsem, co od prohlídky očekávat. Bylo možné, že přijedou se záměrem za každou cenu něco najít. Obavy byly zbytečné, vše proběhlo naprosto korektně.
Tady na Novém Zélandě hledejte inspiraci jak vychovávat, vzdělávat, registrovat a eradikovat - http://www.afb.org.nz/
A registrace přes internet - někde to jde - http://www.afb.org.nz/new-to-beekeeping-...ation-form
Skvělé, jako celý systém NZ. Jednoduše a efektivně bez zbytečného úřednického šimla. Snad se k tomu za pár desítek let také dopracujeme Wink
(16.04.2015 6:38)vocho67 napsal(a): [ -> ]Včera jsem měl první prohlídku pozitivního stanoviště. Klinika nenalezena! Docela úleva.
Touhle dobou se klinika najde spíš čirou náhodou. Neztrácel bych ostražitost.
Tak od června začít očuchávat a sledovat mezerovitost na nejstarších plástech.
(16.04.2015 11:07)Michal Schützmeister napsal(a): [ -> ]Touhle dobou se klinika najde spíš čirou náhodou.

Žádná náhoda, je v okolí mnoho smutných včelařů - po včerejších prohlídkách!
To ale neznamená, že bys měl vyhráno. Nepřeju ti samozřejmě nic špatného, ale Michal s tou ostražitostí má naprostou pravdu!
v jedný diskuzi na facebooku jsem se dočet, že spousta včelařů v moravskoslezskym kraji, co jim našli mor ve vzorku, má oddělky od pana Kolomého......a někomu se prej svěřil, že on sám to léčí antibiotiky....to jsou ale věci co?
Jedna paní povídala:
A já zase slyšela, že spousta včelařů, kteří museli spálit celá stanoviště, dostala oddělky od Loukyho, někde se prý i chlubil tím, že je prodává záměrně infikované - kvůli obměně úlů. Prý s tím má velké úspěchy - spousta včelařů o takové oddělky má zájem.

Jaké to je Louky?
tak tohle už neni jedna paní povídala........to už je realita......
POkud to ti co to tvrdí řeknou i SVS když to píší na FB , ta jistě bude konat, ne?

Logicky by se pak musel najít mor u všech jeho zákazníků, nemá spec stanoviště jen pro zlínský kraj.


Spíš to vidím naopak. proč si normální včelař musí kupovat oddělky?
psal sem v moravskoslezskym.....ještě to neni na mapce, zatim to měli jen v rozboru a ted čekaj na kliniku.....ale pěkně se to tam zažlutí......mám tam jednoho kámoše....že začínali všichni nově a braly oddělky od něj.....a u někoho se to projevilo.....ne u každýho musí mor vypuknout ne?.....to záleží zase na x foktorech.......těch pozitivních výsledků měli tam bylo několik.....zachvili to tam bude vypadat jak ve zlínskym kraji...
Louky, byl bych s takovými tvrzeními opatrný. Sám jsem před časem od Honzy Kolomého bral oddělky a žádný problém, beru od něj plemenivo a také bez problémů. Jeho včely to je radost pohledět.
Ono to, že se někomu objeví mor i v nových včelstvech neznamená, že tam ten mor byl, když je od Kolomého kupoval. Ty včely si ho mohly klidně přivléci z okolí nového stanoviště.
Teď se dělalo v MS kraji plošné vyšetření na mor a bohužel se ukazuje, že v mnoha oblastech, kde si všichni mysleli, že mor nemají se našly trvalé stanoviště které byly nakažené morem již hodně dlouho a důkladně zamořovaly široké okolí.
A, že by si někdo takový jako Honza Kolomý dovolil prodávat oddělky s morem, tak to by byl sám proti sobě. Vždyť by tím ohrožoval svůj vlastní business.
Takže jak já to vnímám, tak tyto výkřiky jsou spíše záležitostí buď nějaké záště, závisti nebo konkurenčního boje - nevím.
To by někdo musel po koupi ty oddělky nechat vyšetřit a na tomto základě pokud by byly positivní konat.
Jinak sděluji všem, že výsledky na vyšetření MVP má Kolomý všechny negativní. Vím to, neboť vzorky posílal přes nás a protokol o těchto vyšetřeních mám osobně k disposici.
Martin
Když to tady v okolí sleduji a různé informace dávám dohromady, tak mám jeden závěr.
Je to dané místem.
Prostě, ani zdravé silné včelstvo nemá v místě se silným infekčním tlakem šanci.

Otázka je, kdo za to může. Jsou včelaři, kteří s nikým nekomunikují a včelaří třeba tajně.
Při vyjížďkách na kole si všímám i stanovišť v okolí. Někdy žasnu, v jak žalostném stavu jsou některé úly.
Kdo je ještě včelař a kdo už prase?
Líbí se mi, jak jsi za rok včelaření rozklíčoval otázku MVP.
Vím hodně málo, ale vidím kde a co, se pálí. Řešení nemám. Mám příležitost vyzkoušet, jak si včelstva poradí, když jsou pozitivní, bez kliniky.

Zajímavé je i plošné vyšetření, jak píše MartinP - výsledkům se nelze divit. Pokud budou kočující včelaři, prodejci a dárci po celé republice dodržovat nařízené vyšetření na mor (poctivě), mapa neskutečně zežloutne (vsadil bych na to, pravda to být nemusí).
(16.04.2015 18:40)Louky napsal(a): [ -> ]psal sem v moravskoslezskym.....ještě to neni na mapce, zatim to měli jen v rozboru a ted čekaj na kliniku.....ale pěkně se to tam zažlutí......mám tam jednoho kámoše....že začínali všichni nově a braly oddělky od něj.....a u někoho se to projevilo.....ne u každýho musí mor vypuknout ne?.....to záleží zase na x foktorech.......těch pozitivních výsledků měli tam bylo několik.....zachvili to tam bude vypadat jak ve zlínskym kraji...
Zatím se to tam začíná červenat: http://eagri.cz/public/app/svs_pub/mapy_nak/#mapa=MVP
Docela děs, už začíná být patrné, že MVO nevedou k eradikaci, či jak to odborně nazývají, jen k nekonečnému kolotoči paličství.
Snad už na to brzo dojde vata. Cool
Když to vidím, tak ještě chvíli, bude celá mapa žlutá, všechno se spálí a bude konec. Jen ten mor tu zůstane u těch včel co se včas sbalí a prchnou do lesů. A ony se s ním naučí žít.
Referenční URL's