Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mor včelího plodu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Mor je previt. Podle mne je lepší spálit než léčit. V ZO byl návrh plošně vyšetřit na mor, Ale byl velký odpor členu.
A tak jen par odvážných si to udělali. Dnes je tomu již cca3 roky a je nás asi 5 procent co si to děláme každý rok. A postupně přibývají další.
Je to nápad našeho předsedy. ale co plošně vyšetřit z měli i Mor nejen varroazu. Chápu však větší včelaře, kterým by se to prodražilo. Nebo dotovat státem, SF a jiným. Ale nic jsem neřekl tak pssstCool (je to jen nápad a námět na další diskusi v tomto tématu).
Ak páliť, tak len kliniku... Ale sú vo svete príklady, kde sa nepáli ani tá, pretože sú spôsoby, ako sa to dá i inak... Možno raz dospejeme i do tohoto štádia... V sobotu mám kontrolu na MVP, keďže som na jeseň mal kliniku, ktorá ľahla popolom... MVP nie je príjemný, ale nie je to metla včelárenia, to sa len tu vytvoril z toho nepremožiteľný strašiak.
Jaroslave ,jaké jsou jiné možnosti mimo pálení a lečení? JJ ale mor nás stoji mnoho. už jen ty naše milované včeličky.
Hladujúce zmetence napr. Sú to všetko nákladnejšie spôsoby, ale človek nepríde o včely.

Celkom konštruktívne sú prednášky Z. Klímy ohľadom MVP, z nich vyplýva kopu súvislostí a v kontexte toho je úplne jasné, že upaľovanie čarodejníc na včelárskych hraniciach vôbec nie je potrebné...
jj mam odkaz na video od klimy již dlouho ,ale ještě jsem ho nezkoukl, je to dlouhé.
Dlouhé, ale oplatí sa tomu venovať čas.

Keď sme to tu už načali, bolo by možno fajn, keby sa tu uvádzali spôsoby reakcií voči MVP v niektorých krajinách. Stačí v krátkosti, nech každý, kto má vedomosť, ako sa to rieši v iných krajinách, aby to tu uviedol. Vznikne celkom zaujímavý prehľad...
(22.04.2015 12:55)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]jj mam odkaz na video od klimy již dlouho ,ale ještě jsem ho nezkoukl, je to dlouhé.

To je výborný, takže ty tady budeš hlásat o tom, jak je dobře, že se pálí, ale dostupné materiály k problematice ani neznáš. Paráda...
climaxi čti pořádně. nic jsem nehlásal, jen jsem napsal že si myslím že je to podle mne lepší. To se nemohu ani vyjádřit. A diskuse je proto abychom se obohatily navzájem. A pokud ty znáš vše tak si prostě nad člověk. Jak vidíš pokud někdo zná víc , snažím se také o studium.
Nenapsal jsi co co všechno se má pálit. A to je podstatný problém.


K těm mapám, pokud je to výsledek plošného vyšetření, jak jsem slyšel, tak pak je to podle mě dobrý výsledek pokud tam toho nenašli víc.

Nakonec pak podle mě není na škodu že je mapa občas žlutá když se hledá. Jsou naopak pěkně čistá místa, . . . dokud tam nenapadne někoho posílat vzorky na vyšetření.Wink
Kaji, napsal jsem svůj názor. Co pálit nevím , to je na odbornicích. Ale myslím si že je lepší pálit než léčit třeba antibiotiky. A pokud JAroslav napsal pro mne (asi jen pro mne) nove zkušenosti
(informoval mne), rád si je přečtu. Je to k Pochopení, Wink
Já naopak nechápu s kým tady chceš diskutovat. Tady asi není jediný zastánce léčení antibiotiky.

Tady i jinde jsou jen odpůrci pálení zdravých včelstev.

A tenhle argument s antibiotiky pořád někdo vytahuje a potírá jej a přitom je to nesmysl. ATB jsou v EU prostě v medu zakázány.

SPor je o tom, zda pálit zdravá včelstva.
Kaji. prosím tě můj příspěvek byl o poslední větě, Zda nevyšetřit plošně včelstva z měly a o pálení jsem se jen zmínil, že je to můj osobní názor. A jestli pálit všechna nechám na tobě Wink,
Takže rekapitulace. Co využit vyšetření měly nejen na Varroazu, ale i na vyšetřeni Moru? Toto by bylo plošné vyšetření. Snad je to již srozumitelnýSmile.
celoplošné vyšetření na mor bych bral ale nesmělo by po něm následovat celoplošné pálení , když k nám dorazil roztoč tak se taky pálilo a co se vyřešilo - nic , problém se tím jenom oddálil a s morem je to zrovna tak , pálením problém s morem neřešíme , jen ho oddalujem...
Plošné vyšetřeni by mohlo ukázat na stávající morová ohniska o kterých se neví, a také i odhalit možná budoucí ohniska. Jak to dal zdolávat, je jiná otázka. Možná by to pomohlo i změnit postoj k Moru.
Poté, co jsem si vyslechl přednášku Zdeňka Klímy - můj názor je, změnit postoj k Moru.
Pálit jen kliniku, vzdělat včelaře, ať jí každý pozná sám.
(22.04.2015 20:38)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]Kaji. prosím tě můj příspěvek byl o poslední větě, Zda nevyšetřit plošně včelstva z měly a o pálení jsem se jen zmínil, že je to můj osobní názor. A jestli pálit všechna nechám na tobě Wink,
Takže rekapitulace. Co využit vyšetření měly nejen na Varroazu, ale i na vyšetřeni Moru? Toto by bylo plošné vyšetření. Snad je to již srozumitelnýSmile.

Jestli pálit všechna nechám oprvdu na tobe.

Aź ti tam po pozitivním nálezu v měli co si děláš dobrovolně objeví někde v koutku jeden příškvar co včely nestihly odstranit a přijdou tio spálit úplně všechno včetnbě plemenáčků, chovných matek atd. a toho včelaře co si do tvého okolí přivezl včely po dědovi nechají na někdy na potom, tak pak si svůj názor uděláš jistě sám a nebudeš to nechávat na mě.

Bez toho aby se přestalo s pálením všech včelstev bylo dobrovolné vyšetření na mor dost nerozumné. Vaši včelaři měli tehdy pravdu že to nechtěli.
Souhlasim s Tebou že je to loterie. Ale pokud bychom v naší ZO plošně vyšetřili na mor, našli by se ohniska, která by byla dlouho době tajena. Je to jako s nemoci v těle, dokud nevíš že ji maš, tak ok(nesmí ale propuknout), Ale pokud v čas zjistíš co maš a kde. můžeš s tím něco dělat.
Je tu podstatný rozdíl.


Modelová situace -

"čistá ZO" v myslích zde dlouhovčelařících a najendou přijde nový nadšený apořídí si nové úly, oddělky atd a objedná si vyšetření.
A najdou se spory. Jde se prohlížet k němu a najde nekěde příškvar v jednom úlu.
Do předloňska následovalo - spálili mu všechno , a pak se začalo hledat okolo.

Nově.
Spálí mu jen to jedno včelstvo a pak se začne hledat okolo.


V obou případech platí, že se možná nejde ten zdroj nákazy.

Ovšem cítíte ten malý nepodstatný rozdíl mezi spálením všeho tomu dobrovolníkovi co dělá potíže (a dobře mu tak podle okoloních včelařů) a jen nakaženého včelstva.


Já bych tu první cenu nebyl ochoten platit a rozhodně bych si "dřív" dobrovolně vyšetření nenechal udělat. Tedy za platnosti toho nařízení kdy se pálilo potížistům všechno.
Budoucnost. udělá se plošné vyšetřeni , zjistí se ohniska a udělá prohlídka. a zvolí se postup.
Cool
(23.04.2015 8:29)KaJi napsal(a): [ -> ]V obou případech platí, že se možná nejde ten zdroj nákazy.

To už neplatí že zdroj nákazy je ten u koho se to najde jako u prvního?
Referenční URL's