Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mor včelího plodu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Škoda, že jsem nenafotil podezřelé rámky předtím. Dřív než jsem si v hlavě poskládal postup, byly ve vařáku. Měl jsem rámky v rukách a nejsem si zdaleka tak jistý, jako ty Josefe od klávesnice. Problém je v tom, že jste si všichni představovali žebráčka před padnutím, já jsem mluvil o několika buňkách. S hnijícím chudákem bych slitování v žádném případě neměl.

Jirko nejsem žádný vědec a teoretik, ale šíření moru a katastrofické scénáře mi zatím vůbec nezapadají do toho, jak se situace vyvíjí u mně a v okolí u známých. Praktikuje se podobná matematika, jako když p. Linhart počítá rozvoj roztoče během roku - přezimuje - li 5 roztočů, máš v květnu po včelách. Roztoče ještě můžeme sledovat a počítat, ale co se skutečně děje u jiných nákaz (MVP, viry atd..) v úlu, lze jen těžko předpokládat. Často se zapomíná na přirozenou imunitu včelstva.
Podle mě pokud odhalíš ve včelstvu pár buněk a dosáhneš toho že tam pak nejsou a včelstvo nezkolabuje tak nejsi zdrojem nákazy.
Problém je, že okolo tebe někde ten zdroj je. Pokud to bylo volně žijící včelstvo, tak pak se to zněho šíří až v době kolapsu a je možné přepodkládat, že tam už není. Pokud je to někde ve stromě, tak už to příroda zlikvidovala.
Horší to podle mě je ve stavbách kam nemají myši atd přístup. Tam se musí spoleháta na zavíječe a ten není moc důkladný.

Ale to nejhorší je, že vedle je nějaký včelař s morem, co jej tam má, nějak mu to nejde, občas mu sousedovo /tvoje/ nenažrané a hladové včely jeho chudinky vyloupí a on to musí znova osadit rojem, atd.
Takže tam je pak otázka, jestli tam poblíž takový zdroj nákazy je nebo není.
Ale vždyť tu nikdo nemluví o katastrofických scénářích. Jen se Tě snažíme upozornit na to, že to není jednoduché a že jsou odborníci, kteří by Ti určitě pomohli.
No a taky Ti už pár lidí výše napsalo to zcela podstatné: podle toho, co píšeš, je u vás vysoký infekční tlak. Takže je třeba najít jeho zdroj, jinak to bude furt dokola ...
Imunita včel je krásné téma, ale ani ta Tě nespasí, pokud je ten tlak přes nějakou čáru ... Jasně: hygienické chování, testování včelstev a výběr těch, která v něm mají vynikající výsledky ... Je na to spousta dobrých textů a odkazů.
Jestli příští rok budete povinně a plošně vyšetřovat měl na MVP, pak jsem opravdu zvědavý na výsledky. Vlastně jsou to modelové příklady. Znovu opakuji: je dobře, že se to tu takto může probírat ...
Jiří
Chtěl bych se zeptat zkušenějších kolegů, protože včelařím krátce zda byla situace s morem vždycky tak kritická jak poslední roky, nebo to nějak kulminuje? Na mapě to vypadá strašně a nevypadá to, že by to mělo konce. U nás na Zlínsku už to vypadá skoro jako v té knize Hon na čarodějnice, protože hranice plápolají téměř v každé vesnici.
Zajíc,nie som si od klávesnice istý a istý som si nebol ani u seba a to som si do úľa videl.Mal som podobnú situáciu,včelstvo silné,ale našieľ som v spodnom nadstavku pár buniek ktoré sa náramne podobali na mor.Dokonca som si na posúdenie zavolal včelárov,ktorý už mor mali a nie je to vôbec jednoduché posúdiť,aspoň v tých začiatkoch kým mor neprepukne na plode na plno.Já som konal tak,že včelstvo som radšej okamžite vysíril a dielo z rámikmi spálil. Nadstavky som si chcel ale ponechať a preto som ich vzorne vypálil a vydezinfikoval chloridom sodným.No a prišla sezóna a dostal som z tohoto jedného úľa strach a tak nakoniec vzorne vypálené nadstavky skončili v ohni.Je tomu už 10 rokov a zatiaľ sa podobný scenár neopakoval.Ktovie ako by to skončilo, ak by som sa snažil včelstvo ozdraviť,nad tým sa nechcem radšej ani zamýšľať.Kvôli problémovému včelstvu by som si nedovolil riskovať zostatok včelnice a to nie len kvôli sebe,ale najmä voči ostatným včelárom v obci.
(22.09.2015 11:07)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Ale vždyť tu nikdo nemluví o katastrofických scénářích. Jen se Tě snažíme upozornit na to, že to není jednoduché a že jsou odborníci, kteří by Ti určitě pomohli.

... včelstva spálit.

Před rokem proběhlo vyšetření a naše ZO byla čistá.
Ano, výsledky budou zajímavé, mohou trochu napovědět. Ale nedělám si vůbec iluze o tom, jak to musí ve veterinární laboratoři vypadat, když se tam najednou objeví tisíce vzorků k vyšetření.
(22.09.2015 11:52)Martin Jadrníček napsal(a): [ -> ]Chtěl bych se zeptat zkušenějších kolegů, protože včelařím krátce zda byla situace s morem vždycky tak kritická jak poslední roky, nebo to nějak kulminuje? Na mapě to vypadá strašně a nevypadá to, že by to mělo konce. U nás na Zlínsku už to vypadá skoro jako v té knize Hon na čarodějnice, protože hranice plápolají téměř v každé vesnici.

Dřív se žádné vyšetření nedělalo a tak bylo vše bez moru.
V dávných dobách se něco našlo, až když včelař nemohl zatajit, že mu teče klih z česen.

Nyní je technika jak najít mor - tedy spory ještě dřív než se vůbec projeví příškvary a následuje hledání byť jediného příškvaru. Což dřív by včely možná vyřešily samy, pokud by neměly v okolí zdroj nákazy.
Problém byl, že včelaři a legislativa nebrali na vědomí že se změnily možnosti .- jsme trochu dál od středověku, kdy lidi neměli nic jiného než hřebíky který mi dům zatloukli a pochodně, kterými morový dům zapálily, zdravý, nezdravý.
Takže takto se postupovalo do loňska, od loňska se pálí dům i se zdravými až když je v něm víc jak x% nemocných. Původní návrh počítal jen s pálením nemocných, ale neprošel přes včelařské zástupce. Ti dokonce požadovali návrat k totálnímu spálení.

A u vás na Zlínsku se snad dělo plošné vyšetření všech včelstev, ne?
(22.09.2015 11:52)Martin Jadrníček napsal(a): [ -> ]... byla situace s morem vždycky tak kritická jak poslední roky, nebo to nějak kulminuje?

To je hodně i tím, že se to Víc hledá ... Wink
Pardon, Karel mě předešel ...
Karle, nejen "požadovali návrat". Stále požadují ... Sad
Jiří
Alespoň nejsou kam vítr, tam plášť a jsou stále radikální.
Myslel jsem že to byla záliba minulého předsedy.



Takže klídek, až se zase bude pálit vše, tak se zase nic nenajde.
A situace bude pod kontrolou.
(22.09.2015 12:06)zajíc napsal(a): [ -> ]Před rokem proběhlo vyšetření a naše ZO byla čistá.
Ano, výsledky budou zajímavé, mohou trochu napovědět. Ale nedělám si vůbec iluze o tom, jak to musí ve veterinární laboratoři vypadat, když se tam najednou objeví tisíce vzorků k vyšetření.

No a proto bych si to nechal otestovat sám. I za cenu toho, že se tam něco najde a následně z toho bude nějaký cambus ...
Ale to už se točíme v kruhu ...
Mně to připadá jako ten skvělý vtip v Sedmi statečných, jak ten chlap padal z mrakodrapu a v každém patře si říkal: "zatím je to dobrý" ... Big Grin
Jiří
(22.09.2015 11:52)Martin Jadrníček napsal(a): [ -> ]Chtěl bych se zeptat zkušenějších kolegů, protože včelařím krátce zda byla situace s morem vždycky tak kritická jak poslední roky, nebo to nějak kulminuje?

V minulosti včelař, starající se o svá včelstva, jakoukoli situaci řešil výměnou matky nebo spojením se silnějším včelstvem. A šlo to Wink



Jirko to už je kruh, v tomhle se prostě neshodnem ani vzájemně nepřesvědčíme Smile
Jenom k tomu, že ta minulost je už hodně dávná - akorát pročítám spisek Tlumení nákaz od Otakara Brénra z roku 1940 :
Všechny uhynulá včelstva nutno vzorkovat SVS. Cool
V každé vesnici byl důvěrník na to dozírající - kdo spálil včely a nedal vzorek, už ho hlásili. Angry
Fungovali i okresní prohlížitelé i SVS i Dol. Surprised
Jen měli největší strach s roztočíkové nákazy, mor až tak moc neřešili.
Pár praktických postřehů : nejlíp se pozná v srpnu, v zimě dost těžko, podstatná barva mrtvých larev či kukel : do hněda, béžova,žluta - na rozdíl od ostatních nenakažlivin, ty jsou do šeda či černa. Táhne se to až po 3nedělích, ne hned.
A je to bodové - to považují za zásadní příznak , když je celá plocha, málo kdy jde o MVP. A i několik buněk z jara může být vážný problém.
Ten popis mi moc nesedí Michal a v srpnu je už menej plodu(ako - kde). Lepšie je to poznať na vrchole kladenia a nemocné včelstvo je lepšie odhaliť. Ja hovorím,že máj - jún(červen). Každá zmena na plode je podozrivá,medzerovitosť,prepichnuté viečka a potom ten pach smrti! Popisuješ mor?
Je to citace s knížky O.Brennera z roku 1940. Nic v tom nehledej. Pro ně v srpnu, možná taky pro to, že snůška tehdy začínala až v červenci.
Tak či onak, kulminuje to vcelku krátce - tj. pokud hledat začínající nákazu, a to tím autor myslel, tak v podletí / třeba červenec /, protože jak ubývá včel, ubývá aktivity čistit buňky. Do zimy se to zase srovná - protože ubude i buněk. Nejlepší doba na pátrání je teda těsně po snůšce.
Což např. u mě, ještě v době kdy jsem to nerozlišil, vysvětluje, proč jsem měl čtyři roky čistou měl, přestože zpětně vím, že tam byl a právě v létě někdy i dost patrný.
Ale nevěnoval jsem tomu pozornost, když plošná kultivace byla O.K.
Pes je zakopán i v tomhle - největší excesy zimní měl odhalí, ale okolo může být pár dalších v zárodku a víš houby.



(22.09.2015 14:59)Perun napsal(a): [ -> ]. Ja hovorím,že máj - jún(červen).
a potom ten pach smrti! Popisuješ mor?

Máj právě vůbec - to maj značný čistící pud, a taky jdou teprve do síly.
O tom puchu Brenner taky píše - že je cítit jen v odvíčkované, ale ještě nevyschlé hmotě. To zase vysvětluje i mou zkušenost, že skutečně patrný byl puch většinou srpen, září. Jeden týden silně, druhý vůbec. V přízivým jaru pak ještě únor, březen - ale od dubna už to zase vyčistili a nic.
Přesně tak to je! Proto všichni prodejci oddělků dosáhnou bez problémů pro negativní výsledek, když odebírají měl v květnu. Většinou infekce proběhne v malém a po několika dnech může být zase pryč! Nejčastěji to propuká takto v měsících jak píše Michal (březen, srpen, září). Když už je při otevření úlu cítit pach, nepomůže nic, jen oheň.
Co se týče pálení. Já myslel, že již bylo prokázáno a je všeobecně známo, že se včely na stanovištích z X procent zálétávají i z postižených úlů do těch zdravých?

Nadáváte tu na ČSV, ale podívejte se třeba do Německa jakej tam je bordel bez podobných diktátorů a to ve všech oblastech.
(23.09.2015 7:47)Kaprál napsal(a): [ -> ]Nadáváte tu na ČSV, ale podívejte se třeba do Německa jakej tam je bordel bez podobných diktátorů a to ve všech oblastech.

Buďte prosím konkrétní. Popište, v čem mají v Německu bordel. Alspoň nějaký konkrétní případ. Ideálně napište také zdroj, ze kterého čerpáte.
Broněk Gruna
Mě by zajímalo jak zalétávání včel způsobuje šíření moru. Tedy pokud zmizí klinicky nemocné včelstvo jak se to dál šíří zalétáváním - odkud kam.

A jaká je nákazová situace v Německu, pokud má někdo nějaké info. Netušil jsem že tam mají nějaký problém. Nikdo z z těch co jsem s nimi tak různě mluvil nemá ten pocit, že by to byl nějaký problém.
To bude asi tím, že tam mají vyšší výdělky a tedy nemusí vytvářet mediální problém, aby pak někoho dotačně pumpli.
Nákazová situace bude -+ stejná jen u nás je problém a u nich je to součást včelařského života, který je řešen bez humbuku kolem.
Prostě jak tu bylo jinde zmíněno jinde - jiný pohled na věc a jiné chování.
Je též prokázáno - jedna /......./ včela mor nedělá.
Musí být určité procento spór,oslabené /nebo vnímavé/včelstvo které by to sebralo.
Nevím jak v Německu,ale v Rakousku by určitě 50 - 70% našich včelařů neuspělo bez
ztráty květinky.A to se mezi ně též počítám.
Tam si nevymýšlejí takové....... jako ČSV.
Jde se více po odbornosti a zdravotním stavu. F.V.
Referenční URL's