Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mor včelího plodu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Moc nie je čo rozvádzať. Bolo s tým kopa papierovačiek. Všetko som vybavil a povypisoval. Zaslal v stanovenom čase. A po dlhom čase prišla odpoveď, že preplatia sumu rovnajúcu sa 10% z vyrátanej škody. Bez ďalšieho vysvetlenia. Nič, len oznámenie o vyplatení a zmluva na podpis v 4 exemplároch.
Zdravím.
Jarko,oplatí sa byť poctivým,len poctivo musíš všetko napísať čo Ti spálili,alebo mohli spáliť.Štát je najlepší kupec,zaplatí však len to a v takej hodnote ako sa uvedie v zápisnici.

Bojo.
A když si to skoro zadarmo vyrobíte? Máte nějaké paušály?
Na SR sa včely zlikvidované na MVP preplácajú paušálne. To znamená, že je určená cena tzv. sezónna. Rok je rozdelený na 4 sezóny. A v každej sezóne je určená cena preplatenie. A podľa toho do ktorej časti sa dostanú zlivkdiované včely, tak podľa toho sa vám vypočíta cena včelstva, bez rozdielu či to bolo na 1 ND alebo na 4 ND. Pr.: V júli spálili na MVP 5 včelstiev. V období jún, júl august sa preplácajú zlikvdiované včely sumou 100 E/včelstvo. Takže vypočítaná škoda je 5 x 100 = 500 € + cena za matky. Napr. 20 €/matka x 5 = 100 €. Výsledná škoda je 600 €. A z tejto sumy Jarovi St. vyplatili 10 %.
Upozirňujem , že tie sumy som si len vymyslel, lebo nemám pred sebou presne určené sumy. A tak sa to niekedy preplácalo a myslím si, že je to aj teraz tak. Takže nikto si nič pripisovať nemôže iba ak oklame počet včelstiev. Pri medveďoch je výpočet iný.
Jaro má pravdu, presne tak sa to počíta. Čísla sú trochu iné, ale princíp sedí.
Zdravím.

Ale nepália sa len včely,my keď sme likvidovali mor ,tak sme spálili aj kontaminované úle,rámiky a všetky spaliteľné pracovné pomôcky a tie majú ďaleko vyššiu hodnotu ako len včely.Treba len do záznamu o likvidácii všetko zaznamenať a vyčísliť škodu.

Bojo.
Všetko tam bolo pán Bojkovský. Každá jedna vec. Všetko spísané a podpísané veterinou, starostom a podobne. A bolo to naozaj všetko poctivo zničené. O to viac ma mrzí celá vec. Ja sa cez to prenesiem, ale kamarát pálil poctivo 16 včelstiev so všetkým, čo tam mal a výbavu. A dostal presne 150 eur...



No nič, v pondelok tam zavolám, či nedošlo niekde k omylu. Naposledy boli na ministerstve celkom komunikatívni a ochotní.



Akurát mi volal kamarát. Dával žiadosť o preplatenie roztrhaných oviec vlkmi. Tiež dostal len 10% Takže to asi nebude chyba...
Zdravím.
My sme to likvidovali pred 5 rokmi a odvtedy sa mohli predpisy zmeniť.Keď to budú tak preplácať,tak nebude čo páliť,lebo nikto neprizná mor a budú zase niektorí včelári experimentovať a riešiť si to sami,čo neprispeje zlepšovaniu zdravotnej situácie v chove včiel.

Bojo.
Vtedy prispeli na "uhynuté zviera" cca 60%, ale za úle, náradie, dezinfekciu a preloženie zdravých včelstiev na medzisteny sa neposkytovala žiadna dotácia. Další rok sa včelstvá dávali do poriadku a stavali nové dielo. Melivo bolo negatívne a včelstvá pozitívne. Zistil sa už vôbec niekedy na Slovensku MVP aj z melivaWink. Po tejto skúsenosti už nenahlásim veterine ani svoj MVP, ani kliniku iného včelára. Mor by si mal vedieť dať do poriadku každý včelár okamžite aj bez lajstrov od veterinára.
(05.12.2015 5:14)Jozef Bojkovský napsal(a): [ -> ]Zdravím.
My sme to likvidovali pred 5 rokmi a odvtedy sa mohli predpisy zmeniť.Keď to budú tak preplácať,tak nebude čo páliť,lebo nikto neprizná mor a budú zase niektorí včelári experimentovať a riešiť si to sami,čo neprispeje zlepšovaniu zdravotnej situácie v chove včiel.

Bojo.

Ak je včelár "podkutý" tak si s MVP poradí sám, len nesmie nechať včelstvá na verímboha, ale musí hneď konať. Na novom Zélande to pochopili po 90 rokoch vyplácania príspevku za spálenie postihnutého včelstvo peňažný príspevok. Ja si myslím, že aj včelári sú len ľudia a hľadajú tú ľahšiu cestu na získanie imania. Nvozélanďania sú teraz za svoje včely zodpovední sami a tak by to malo byť i u nás. Ja mám skúsenosti, že sa to dá.
Jednoznačne ide to. Len bez urážky, netreba rozširovať rady o "tiežvčelárov", ktorí zožrali všetku múdrosť sveta, nikdy im netreba poradiť, všetko vedia, len včelstvá akosi každý druhý - tretí rok nemajú. Ak takýmto nebudeme prispievať na ich "koníček", tak nebudeme mať ani my problém. Možno to píšem drsne, ale bohužiaľ je to skutočnosť. Málokto z nich videl mor na vlastné oči. A keď k takému prídem a vidím do akého štádia sú niektorí schopní dostať včely, tak mi je na zaplakanie. Príškvarov plné rámiky, ale však "lietajú normálne".
Tak som sa dopátral, ako sa postupovalo pri preplácaní. Prišlo niekoľko násobne viac žiadostí o preplatenie (čo sa týka sumy), ako bola čiastka z rozpočtu na vyplácanie dotácií za škody súvisiace s veterinárnymi nariadeniami. Tak sa hľadal kľúč, čo s tým. Komisia na ministerstve rozhodla, že sa nebudú preplácať pomôcky ani úle, ale iba včelstvá (ich hodnota z tabuliek) a aj to len do výšky 80% hodnoty včelstiev, aby vyšlo na každého. Tak sa vytvoril potrebný koeficient a následne sa podľa počtu včelstiev vyrátala každému suma. Tá bola oznámená a zaslané boli aj zmluvy na podpis ohľadom vyplácania dotácie.
Nevíte kde najdu aktuální ceník náhrad pro ČR při likvidaci?
Případně budu vděčný i za praktické poznatky, jak to probíhalo.

Děkuji.
Ahoj, pálil jsem na jaře 2006. Při začátku mého včelaření jsem si zakoupil 2 úly od včelaře ve vesnici. Další rok mi je spálily, samozřejmě mezi včelaře kteří pálili byl i ten, co mi je prodal. Od té doby jsou morová pásma stále kolem mne. Od letošního roku jsou již konečně všechna má stanoviště mimo ochranná pásma. Přesto je nejbližší pásmo asi 2km od mého jednoho stanoviště.
Náhradu škody jsem si vyřizoval, všechny dokumenty mám však v práci a nevím, kdy se tam dostanu.



(21.12.2015 12:49)KaJi napsal(a): [ -> ]Pokud nedokáže někdo odlišit varoázu a mor (i způsob, jak se k této chorobě stavět) tak by opravdu neměl nic nikam hlásit a raději se doučovat.

Jinak díky za poklonu Big Grin.
Díky, za každé info.
Mně by hlavně zajímal současný ceník a status- zda je to nárokové, abysme nedopadli jako na Slovensku, když se zde dělá ve vícekrajích plošné vyšetření na MVP.
Ahoj.
Jen z hlavy, nemám to podloženo. Žádost se podávala na SZIF, Regionální odbor, u nás v okr. městě, referentu Oddělení příjmu žádostí a LPIS(vedoucí). Komunikace v našem případě vynikající. Oslov je tedy, dají ti přesné informace co a jak. Paušální náklady u novějších úlů jsou horší, radši jsme si nechali udělat odhad.
Zkus to tedy v tvém nejbližším místě zde:
http://www.szif.cz/cs/ro
Ale jo, dost je toho tady:
http://www.vcelarstvi.cz/postup-vcelare.html
http://eagri.cz/public/web/mze/zemedelst...ych-v.html
Náhrada zahrnuje náhradu za:

1 náklady na utracení nebo porážku nemocných a podezřelých zvířat vnímavých druhů a za neškodné odstranění jejich kadáverů; v odůvodněných případech se poskytne i2 - 2 náhrada za neškodné odstranění jejich produktů,
utracené nebo poražené zvíře,
2 očistu, dezinfekci, dezinsekci a deratizaci hospodářství a jeho zařízení (vybavení),
nařízené očkování,
3 dodržování opatření v ochranných pásmech, pásmech dozoru a dalších pásmech s omezením,
4 dodržování opatření ve stanovené pozorovací době před ukončením mimořádných veterinárních opatření a opětovným zástavem zvířat do hospodářství.


Mně šlo o to, jestli teď někdo dostal nějakou náhradu a jak byla vypočtena. Aktuálně.
A hlavně jak se vypořádají s body 2-4 prakticky.

Obávám se, aby nebrali nakonec ceník náhrad do SF ČSV, účtenku za benzín a sirky a konec.

A tady je něco zajímavého - plast v úlech. r 2009

file:///C:/Users/V%C5%A1ichni/Downloads/Mor_JMK_2009.pdf
Závažný problém, který se velmi zvyšuje náklady, je spojen s likvidací úlů z pěnového
polystyrénu nebo podobných plastických hmot. Na běžném stanovišti může být několik
desítek až stovek plastových nástavků. Na rozdíl od dřevěného inventáře, nelze plasty spálit
na otevřeném prostranství, ale pouze v některých spalovnách. Poplatek za likvidaci a doprava
kontaminovaných věcí do spalovny vzhledem k velkému objemu znamenají náklady
převyšující někdy i pořizovací hodnotu likvidovaných věcí. Z tohoto konkrétního případu
vyvozujeme důrazné doporučení nepoužívat ve včelařství úlové nástavky a rámky z
plastů.


Náhrady se určují podle soupisu připojeného k likvidačnímu protokolu, cena se stanovuje
tabulkově. Výše náhrady připadající na jedno likvidované včelstvo se započtením podílu
ostatního zařízení 3 - 10 tisíc Kč.


Tady je ceník pro náhrady ČSV
http://www.vcelarstvi.cz/metodicke-pokyny-svs.html

Úly - ceny reálné, jem by bylo vhodné napsat kolik mají nástavků.

U včel je to ale trochu starší: Přijde mi to jako cena oddělků Smile Taky jo, rok 2006.

Včelstvo včetně zásob a plástů
jaro 21. 3. – 15. 5. 1 600 Kč
léto 16. 5. – 31. 7. 2 100 Kč
podzim 1. 8. – 30. 9. 1 300 Kč
zima 1. 10. – 20. 3. 1 200 Kč
matka 350 Kč
1 ks souše 15 Kč
1 kg vosk 80 Kč
Vím, že nejsem aktuální, u nás to bylo takto:
bod 1: Večer jsme zapálili v úlech síru, obec to na druhý den vše svážela a pálila na své náklady. Bylo potřeba ustavit likvidační komisi, byl tam i zástupce obce.
bod 3: každý jsme si zakoupili pytel vápna na dezinfekci stanovišť. Doklad o zakoupení byl přiložen k žádosti na SZIF.
Paušální cenu si každý vypočetl dle "likvidačního seznamu", který musela podepsat ta likvidační komise. Musí se tam tedy všechno napsat. Cena se vypočítává, jak píšeš dle aktuálního ceníku pro náhrady ČSV. Jak jsem psal nahoře, nechali jsme si udělat úřední odhad, vyšlo to lépe. Počet nástavků (složení úlu,druh, počet rámků), atd...... , je potřeba zapsat do toho likvidačního zápisu, dle toho nám byl vytvořen ten úřední odhad (nutno raději předem ověřit u odhadce, zda nebude chtít úly vidět předem "fyzicky", popř co všechno bude požadovat. Po spálení již může být pozdě. Odhadce vychází z aktuálních cen na trhu, tedy za kolik se nyní prodávají (i ta včelstva).
Podle čeho jste dělali úřední odhad - asi myslíš od soudního znalce. Z fotodokumentace nebo byl u toho pálení?
MZe to respektovalo?
Ano, soudní znalec. My si jej domluvili až po pálení, nevěděli jsme o této možnosti. Jak jsem však psal, doporučuji si ho domluvit před pálením, domluvit se co všechno bude chtít, pak nevzniknou případné potíže. SZIF akceptovala dvě možnost: vlastní odhad dle ceníku ČSV, nebo odhad soudního znalce.
Referenční URL's