Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mor včelího plodu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jak poznáš kliniku?

To se dá poznat? Pak je otázka proč se musí dělat nějaké laboratorní testy.
Kliniku poznáš, keď to aspoň raz uvidíšTongue Problém je, že nie vždy pri pozitívnom "zápalkovom teste" musí ísť o mor!!!! Preto sa musí robiť aj kultivácia z odobranej vzorky. A tiež ver tomu, že včelstvo sa dá vyliečiť (otázka je, či to niekomu stojí za tú pracnosť)
Patko, já ne. Musel bych to hlásit Smile

A rozeznat hnilobu od moru - je dle literatury taky docela problém.
(24.03.2016 16:14)patko79 napsal(a): [ -> ]Kliniku poznáš, keď to aspoň raz uvidíšTongue Problém je, že nie vždy pri pozitívnom "zápalkovom teste" musí ísť o mor!!!! Preto sa musí robiť aj kultivácia z odobranej vzorky. A tiež ver tomu, že včelstvo sa dá vyliečiť (otázka je, či to niekomu stojí za tú pracnosť)

aké sú ešte ochorenia pri ktorých je pozitívny zápalkový test?
Nejsou to jen nemoci .I zachlazený plod (třeba u oddělku)zahnije a smrdí a lepí a táhne se a a a mor to není.V každém případě je však vždy lepší vše řešit a vyšetřit.Jistota je jistota.
Jistota spálení???Cool
..pýtal som sa práve preto,že som sa s tým ťahaním vlákna pri iných prípadoch ešte nestretol..prehliadky na mor robím od 92r,larvy rozložené inými sekundárnimi infekciami po napr.zachladení sa nikdy za zápalkou neťahali(netvrdím že také príp.nemôže byť),len ja som na také nenatrafil..
Gusto, koukni v tom eVěstníku na odkaz asi na tomto webu http://www.nationalbeeunit.com/index.cfm?pageid=88
je tam právě jak se táhne AFB a jak EFB.
A u moru se uvádí že to táhnutí - ukazuje na AFB, ale i když se to netáhne tak jak má že to může být MVP/AFB.



Tady dole v pravo je třeba jak se táhne !někdy! hniloba:
http://www.nationalbeeunit.com/index.cfm?pageid=88
..ukazuje sa že tých variácií príznakov pribúda a tak skutočne nezostáva nič iné len labák..
(24.03.2016 14:22)juryn napsal(a): [ -> ]Milana, jak si přišel na to, že je to u nás zakázané? Je zakázané jakékoliv léčení, tedy podávání léčebných preparátů. Přemetení na mezistěny není léčení - nemůže tě tedy nikdo postihnout...

Přemetení samozřejmě zakázané není, ale je zakázaná jakákoliv manipulace s nástavky a včelím dílem atd., na stanovišti, které je předběžném patření. Tudíž včelaři nezbývá nic jiného něž čekat na kontroly veteriny, pak na kontroly z laboratoře,.. atd. Nebo jaká je možnost aktivního boje proti moru, když najdou spory v měli?
(24.03.2016 21:58)gusto napsal(a): [ -> ]..pýtal som sa práve preto,že som sa s tým ťahaním vlákna pri iných prípadoch ešte nestretol..prehliadky na mor robím od 92r,larvy rozložené inými sekundárnimi infekciami po napr.zachladení sa nikdy za zápalkou neťahali(netvrdím že také príp.nemôže byť),len ja som na také nenatrafil..

Gusto ja áno, zachladnutý plod, ťahal sa zhruba 2 cm. Včelstvo evidentne slabé na konci apríla. Do konca mája bolo vďaka posilneniu plodovými rámikmi pripravené na agátovú znáškuSmile

S čím som sa ja nestretol, je hniloba. Tvrdili mi, že aj tu sa môže larva ťahať a tak si to mnohý pletú s morom. Neviem, som rád, že túto skúsenosť ešte nemám.
To začali lidi být moc samostatní a moc by se nespálilo a nebyla by taková poptávka po oddělcích.
A o to tady zřejmě jde. 100% a 85% pálení se v ČR praktikuje posledních 9 let. Taky se podívejte na výsledky a počet prodaných oddělků.

Ale není mi jasné jak by prokázali že se to neudělalo před vyhlášením. TEdy pokud to nevyhlásí v březnu a dřív.

Stejné "zákony" platí i u hniloby. Tam je evidentní a prokázané, že pálení nepomáhá, jen obměna díla a likvidace slabých. Bez úlů, hniloba nevydrží 80°C. A klinika je vidět jen někdy, trvale jen "na konci".

Takže se připravte na projevy občanské neposlušnosti. Ve vlastním zájmu.
(25.03.2016 9:21)Pavel napsal(a): [ -> ]Přemetení samozřejmě zakázané není, ale je zakázaná jakákoliv manipulace s nástavky a včelím dílem atd., na stanovišti, které je předběžném patření. Tudíž včelaři nezbývá nic jiného něž čekat na kontroly veteriny, pak na kontroly z laboratoře,.. atd. Nebo jaká je možnost aktivního boje proti moru, když najdou spory v měli?

Zákaz manipulace se snad vyhlašuje u ohnisek, tedy od doby potvrzení kliniky, možná od odebrání podezřelých vzorků - plástů, do utracení včelstev. Tak to tedy alespoň bylo u nás - při vyhlášení pásma bylo v MVO pouze toto:

Opatření v ochranném pásmu
(1) Zákaz přemísťování včel z ochranného pásma. Přemístění včel v rámci ochranného pásma
je možné jen se souhlasem KVS, vydaným na základě žádosti chovatele doložené negativním
výsledkem laboratorního vyšetření směsného vzorku měli ze stanoviště včelstev na přítomnost
původce moru včelího plodu.
(2) V katastrech ochranných pásem, vymezených v článku 2, pokud nebylo v posledních 12 měsících
provedeno bakteriologické vyšetření směsných vzorků měli ze stanoviště včel se zaměřením
na zjištění původce moru včelího plodu, se nařizuje provedení odběru vzorků zimní včelí měli
od všech včelstev z takového stanoviště a jejich předání v termínu do...


Ono by to ani nemělo moc logiku - pásmo vyhlásí třeba v koncem března a protože je toho moc a nestíhají, tak ti přijdou na kontrolu v červnu; dokážeš si představit, co by se stalo bez jakékoliv manipulace?

Navíc, pokud máš záchyt, tam není žádné MVO, tedy když přijde veterinář na prohlídku a bude všechno na mezistěnách, tak s tím nic nenadělá...

A z vlastní zkušenosti. Před časem jsem měl na jednom stanovišti (mimo pásmo MVP) záchyt spor 102. Na Zlínsku bylo tolik daleko ožehavějších případů, že se mi veterinář ozval až na přelomu září a října. Byl zrovna docela hladový rok, loupež, tak jsem ho slušně poslal dopryč, jestli si dokáže představit, jak to na tom stanovišti bude vypadat, když rozhrabeme 25 či 30 včelstev. Sám uznal, že to není vhodné a odložil to. Na jaře se vyšetřila měl, výsledek byl negativní, už nebyl důvod, aby chodil...
A to jsem celý rok měl nechat včely bez zásahu?

__________
Ještě doplním - štěstí přeje připraveným. Proto je potřeba mít dostatek nových rámečků a mezistěn a být rychlejší než...
Ono začat shánět přířezy na rámky a vosk na mezistěny, až přijde veterinář, to už je pozdě.
Ten závěr je podstaný.
Poptejte se lidí jakou mají rezervu, zda mají rámky, MS a nástavky v rezervě a kolik. Často nemají nai na běžnou výměnu.
Ale hlavně že se všichni děsí.
Jen ještě jeden postřeh.K jedněmu u nás chodili dva roky.Týden před kontrolou veterinářem,podal Formidol na ostro.
Nikdy nic nemohl nalézt.
Přitom jsi nepohl se včelstvy.Pak dáš mezistěny..............
Ale je to jen z jeho řeči. F.V.
...odkud se ten mor jenom bere?Shy

taková vzácnost...skoro úlový endemit - zapsat do červeného seznamu chráněných druhůAngel

...nebo genocida?Tongue
Zákaz manipulace se snad vyhlašuje u ohnisek...

§ 139
(1) Vznikne-li podezření z výskytu moru nebo hniloby včelího plodu, krajská veterinární správa v souladu s § 13 a § 49 odst. 1 písm. d) zákona zejména
a)..
b)..
c) nařídí chovateli
1. uzávěru objektu a jeho označení výstražnou tabulkou,
2. zákaz přemísťování včel, včetně včelích matek, plástů, úlů a jejich součástí, jakož i veškerých včelařských potřeb a pomůcek, prodej a jakékoli přemísťování medu a ostatních včelích produktů s výjimkou přemístění pro průmyslové zpracování
..
(2) Podezření z výskytu nákazy trvá, dokud klinickým vyšetřením včelstev spojeným s odběrem vzorků, který zahrnuje zejména odběr plodových plástů s klinickými změnami na plodu, plástů s příškvary a měli, provedeným za 6 měsíců po vzniku podezření, není potvrzen negativní výsledek.
(3) Výskyt nákazy je potvrzen, jestliže
a) jsou zjištěny klinické příznaky nákazy na plodu a laboratorní vyšetření vzorků plodových plástů prokáže pozitivní výsledek, nebo
b) jsou zjištěny plásty s příškvary a laboratorní vyšetření vzorků odebraných z plástů s příškvary prokáže pozitivní výsledek.
..

Pokud podezření z výskytu MVP veterina pojme z vyšetření zimní měli (nález 10 na Xtou), tak uvalí předběžná opatření i na stanoviště, kde klinika ještě v podstatě nebyla hledána, natož potvrzena. Pak přemetení na mezistěny jde proti nařízení KVS. Nebo to chápu špatně?
Mám pocit, že si vyhlášku každá KVS v podstatě vykládá jinak a následně vyhlašují různě tvrdé nařízení.

Ono by to ani nemělo moc logiku - pásmo vyhlásí třeba v koncem března a protože je toho moc a nestíhají, tak ti přijdou na kontrolu v červnu; dokážeš si představit, co by se stalo bez jakékoliv manipulace?

Logika mi celkově v řešení moru s pomocí veteriny uniká..


Přátelé, tyto svoje dotazy a připomínky neuvádím, abych se po někom vozil nebo něco hned kritizoval, spíše se snažím utřídit si myšlenky ve vztahu k MVP, veterině a hlavně včelám samotným. Proto si prosím případné jízlivé poznámky nechte pro někoho jiného. Děkuji
Co mám zprávy (přednáška - je zachycena na videu) , tak při tvorbě minulé vyhlášky byl boj na dvou frontách.
Jedna z nich byla směrem k SVS - viz video s doc. Přidalem.
Záměrem bylo i definovat co a jak má dělat SVS včetně termínů, nařízené prevence atd a k tomu byl logicky odpor a tuto část si udělala SVS podle sebe. Je třeba si poslechnout to video, je to sice vyjádření jen jedné strany, ostatní ale mlčí.

Navíc proběhne závěrečná besídka nad novou vyhláškou a není třeba mít iluze o lidové tvořivosti - tímto způsobem v podstatě ta nová vznikala.
A za rok bude platit nová.
(24.03.2016 18:49)M+M napsal(a): [ -> ]Nejsou to jen nemoci .I zachlazený plod (třeba u oddělku)zahnije a smrdí a lepí a táhne se a a a mor to není.V každém případě je však vždy lepší vše řešit a vyšetřit.Jistota je jistota.

Pri včelách som 60 rokov, ale zachladený plod som nemal a to som i v zime v I. a II. mesiaci (a to je zima) som kontroloval a fotografoval plod (otvorený i zaviečkovaný), takže zdravý plod vydrží aj takú záťaž, ako je zimné otvorenie včelstva a jeho rozobranie.

Včely ak aj by bol zachladený plod, tak ho včely odstránia ako mŕtvy plod, pretože ten nemá prečo dostať sa do glejovitej formy ako pri MVP, pri ktorom odumretia a zglejovitenie prabieha celkom inak, preto zbytok po plode vyschne a objaví sa na dolnej stene ako tzv. píškvar, ktorý včely len sťažkosťami odstránia.
Ja sa už môžem priznať ke tomu, že som na včelnici (80 včelstiev) mal HVP a riadil som tzv. novozélamdskou metódou, okamžite som včelstvo vysíril a zbytok (úľ a plásty , mŕtve včely) spálil. Spravil som to dvakrát, len som úle nespálil a po roku som do tých úľov (vypálených zvnútra) znovu usadil včelstvo, ani v jednom a ani v druhom prípade nenastala recesia - nové vzplanutie MVP.

Takže ak včelár zbadá (ktorý to pozná a nie je to ťažké spoznať), musí okamžite konať a nečakať na ten cirkus s veterinármi, ktorý panuje okolo toho, pretože kým to všetko prebehne, môžu byť už nakazené ďalšie včelstvá! a rýchlym riešením môžeme tomuzabrániť.
(29.03.2016 18:16)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]
(24.03.2016 18:49)M+M napsal(a): [ -> ]Nejsou to jen nemoci .I zachlazený plod (třeba u oddělku)zahnije a smrdí a lepí a táhne se a a a mor to není.V každém případě je však vždy lepší vše řešit a vyšetřit.Jistota je jistota.

Pri včelách som 60 rokov, ale zachladený plod som nemal a to som i v zime v I. a II. mesiaci (a to je zima) kontroloval a fotografoval plod (otvorený i zaviečkovaný), takže zdravý plod vydrží aj takú záťaž, ako je zimné otvorenie včelstva a jeho robranie.

Vy asi svoje včely moc rád nemáte? Otvárať včely v januári alebo vo februári je totálne barbarstvo. Viete že zimný chumáč včiel vo svojom vnútri vytvára istú teplotu, ktorá sa už len pri obyčajnom poklepaní po úli dokáže v priebehu niekoľkých sekúnd znížiť o 4- 12 stupňov/v závislosti od vonkajšej teploty/ ? a následné stabilizovanie rozrušeného včelstva môže niekedy trvať 8 - 12 hodín? Nieto ešte samotné otvorenie včiel. Dosť čo si včely vytrpia cez rok/ varroa, postreky, extrémne horúčavy apod./ aspoň v zime by mohli mať pokoj, nemyslíte? Niekedy žasnem čo ľudia dokážu robiť včelám..Sad
Referenční URL's