Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mor včelího plodu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Prosím admina, nešel by zde na fóru vytvořit podpisový arch na podporu návrhů p. Čermáka?
Zřídit by to nebyl problém, jen si nejsem jistý smysluplností takové akce. Pokud byly návrhy cechu smeteny se stolu, tak pár podpisů to nezvrátí. A nedělejme si iluze, že by se podařilo shromáždit více než několik stovek podpisů.
Petici lze založit třeba na serveru www.petice24.com.
HuhK příspěvku ing. Čermáka č 151 je přiložen soubor s celým zněním morové vyhlášky na Slovensku. Ta se podstatným způsobem odlišuje od naší vyhlášky 12/2011.
Celá slovenská vyhláška je relativně obsáhlá, proto z ní cituji tu podstatnou část:

Citace:ca) vykonaní likvidácie klinicky pozitívnych včelstiev, u ktorých bol laboratórnym vyšetrením potvrdený pôvodca MVP Paenibacillus larvae a spáliteľného materiálu v ohnisku choroby, a o ozdravení ostatných včelstiev v ohnisku choroby
alebo
cb) vykonaní likvidácie všetkých včelstiev a spáliteľného materiálu v ohnisku choroby, ak
  1. ide o opakovaný výskyt choroby v chove,
  2. nie je dodržaná jedna tretina obnovy včelieho diela v plodisku ročne, tzn. v úli sa vyskytujú plásty staršie ako tri roky,
  3. sa na včelnici nachádzajú prázdne úle so včelím dielom, prístupné zalietavaniu včiel,
  4. ide o málopočetný chov (do 5 včelstiev),
  5. v chove neboli dodržané opatrenia nariadené príslušným orgánom veterinárnej správy pri podozrení z výskytu choroby

Stručně řečeno: pokud se včelař řádně o svá včelstva stará, likvidují se pouze ta, u kterých jsou klinické příznaky moru a nalezeny spory.
Že likvidace včelstev u chovatelů matek je obrovská ztráta, je každému jasné. Ale i u ostatních včelařů je to řešení, které přináší nejen škodu okamžitou, ale i problémy v dalším boji s morem.
Bylo by vhodné, aby ti, kteří budou rozhodovat o případné novelizaci české vyhlášky, si uvědomili, že likvidací celého ohniska likvidují i ta včelstva, která , díky své čisticí schopnosti, byla schopna se klinickému onemocnění ubránit.Huh
Ještě několik slov k nedokonalosti a občas i absurdnosti stávající vyhlášky.
Představte si, že vlastníte hektarový pozemek, na kterém máte volně rozestavěné úly. Několik metrů za plotem má včelstva soused. Jako s uděláním se najde mor u Vás ve včelstvu, které je sousedovi nejblíž. Co nastane. Vy zlikvidujete všechna včelstva , i když budou od toho jediného vzdálena třeba 100 m, a ta 5 m za plotem zůstanou a budou jen v ochraném pásmu.
Asi to také patří do toho 100% ozdravného charakteru opatření, o kterém přesvědčovali ing. Čermáka. Přes plot přece včely nelétají.
Na Slovensku je síce schválený eradikačný program, ale štátny veterinári nemajú šancu v súčasných početných a ekonomických podmienkach splniť svojú metodickú a kontrolnú funkciu. Ich bezradnosť som skúsil na vlastnej koži a predpokladám, že tak to je aj u vás. Východiskom je len nekompromisná "DOMOBRANA" - napr.:
http://www.vcely.sk/index.php?name=News&...=0&thold=0
Vzor, ktorý uvádza Albert Gross, je dobrý, osvedčil sa na N. Zélande a môže to byť cesta aj u nás. len si ju treba osvojiť a nie vyplakávať, veď včely sú naše.
Mám podchytené prípady, keď takto robia najmenej dvaja majitelia včiel (a to nepoznajú novozélandskú metódu rýchleho sa zbavenia MVP na včelnici. Jeden priateľ, s väčším počtom včiel, to robí už dávnejšie, vždy keď narazil na kliniku hneď v začiatku, včelstvo vysíril, včely a plásty spálil , úľ z vnútra opálil, nechal rok na slnku. Až potom doňho nasadil nové včelstvo, najlepšie roj na m. Tento včelár mal ešte nejaké výskyty kliniky MVP a tvrdí, dôkazom toho je fakt, že včelnica žije, nebol vyhlásený núdzový stav a majiteľ likvidoval len postihnuté včelstvá MVP.

Môžete namietať, že je to časovaná bomba, neviem či a kedy vybuchne, ale on je spokojný. Samozrejme vie len on a ja sprostredkovane. Ale i tento prípad by doplňoval poznatky z N. Zélandu, kde eridikácia moru už funguje.
Práve v našich podmienkach terajší systém je strašne pomalý, kým sa to veterinári dozvedia a začnú konať, je MVP zavlečený do iných včelstiev a potom je zle. Neberte moje slová ako radu pre vás, je to len môj súkromný názor na ochrany včelstiev pred ich spaľovaním na hranici ohňa. V podstate stále verím v silu ohňa, ktorý dokonale zahladí stopy po tejto nepríjemnej chorobe.

Ak si zoberiem na pomoc prípady ľudských a zvieracích chorôb z medicíny, sa po rokoch zdania, že je všetko v priadku sa ticho vrátia a neraz sme z toho prekvapený, (príklad TBC)
..asi by mělo dojít ke kontrole akredit. laboratoří v ČR, tak aby nedocházelo jako v minulosti ...že z jednoho vzorku jsou u dvou lab. dva různé výsledky.... potom automaticky včelař strácí víru v spravedlnost.

I u nás legálně funguje jen likvidace infikov. včelstva (10 na 3) ,aniž by se likvidovalo celé stanoviště.
Sám jsem proto,aby včelař při nálezu MVP pro snížení infek. tlaku zavřel česno,usmrtil včely a ještě ten den komplet infik. včelstvo včetně úl. spálil v sudu s benzinem, a následně na celém stanovišti provedl vyšetření na MVP.
Totiž jak píše Anton ,než se rozhoupou škatulata a provedou kontrolní vyšetření,může nás to v konečném výsledku vyjít pěkně draho.
Prosím vás, kde by som našiel odkaz, že to na N. Zélande naozaj funguje? Aj bývalej ČSSR sa kedysi nekompromisne pálili úle a MVP ide ďalej....

Uvedený odkaz je z r. 2006. Predpokladám, že za päť rokov by sa už dalo niečo dosiahnuť.

Myslím si, že oheň v histórii ľudstva ešte nič nevyliečil. Nezbavil nás bosoriek, "zakázaných" myšlienok a ani morových rán. Hygiena, osveta, hygiena a ešte raz osveta. A k tomu včely s výborným čistiacim pudom.
Vojto, vari máme čakať do chvíle, kým nám včely nevyhynú? Originálny článok ako to robia na N. Zélande bol napísaný pred rokom 2000 a prvé výsledky (po skoro 100 rokoch sa začali meniť k lepšiemu už v r. 1990. Ako sú na tom novozélandskí včelári teraz, to neviem.

Včely sú už od prírody čistotné a čistiaci pud i uplatňujú, ale sám, vieš, včely kliniku z buniek odstránia až keď obsah uschne a to trvá dosť dlho. Rozloženú larvu do glejovitej hmoty nedokážu vyčistiť, tak dokonale je nalepená na steny bunky a nedokážu ju ani odsať, ako je to u včiel prirodzené.

Stále si myslím, že včelnicu zachránim tak, keď ihneď v momente čo i len pár buniek s rozloženom larvou včelstvo vysírim a urobím ďalšie úkony ako som to napísal v prvo,m mojom komentári. Anton
Souhlasím. Kdyby to tak udělal každý, podstatně by ubylo velkých táboráků s desítkami úlů na nich.
Anton, určite aj to by bolo riešenie. Ty sám si pamätáš, keď už pri náleze jednej bunky sa likvidovala celá včelnica. A ceztovšetko, mor tu zostal. A boli to práve včelári, ktorí bojovali proti bezhlavému páleniu úlov.

Samozrejme, keď je už včelstvo napadnuté, nieto pomoci. Ale takýmto situáciam treba predchádzať. Hlavne chovom silných včelstiev s vyvinutým pudom pre "samočistenie".

Neviem, ako "riešia" daný problém voľne žijúce včelstvá, ale v súčasnej dobe je takáto likvidácia prepychom. Niekde som čítal, že v Poľsku už nemusia likvidovať roje neznámeho pôvodu. Na nemeckých fórach zas som našiel inzeráty, že včelár si odchytí roj, na ktorý ho nálezca upozorní. A včelár mu za to zaplatí "nálezné" 10€!. Dosť, čo likvidujú včelstvá tí, ktorí ich najviac potrebovali - poľnohospodári, rôznymi pesticídmi.
No Vojto, voľačo si pamätám, bol som pri dvoch prípadoch keď na jednej boli všetky včelstvá totálne napadnuté a druhá včelnica, bola len na získanie peňazí za spálenie zbytku včelstiev včelstiev, ktoré boli zlikvidované klieštikmi. Bol spokojný gazda a takisto i odborník, ktorý vyhotovil podklad pre vyplatenie odmeny za nič!

Vieš povedať, že sa včelnice pálili pri jednej bunke ne ie ja pravda, pretože kliniku našli až vtedy keď už väčšina včelstiev nebola a zbytok mlel už z posledného. Chápem Ťa Vojto, vybudovanú včelnicu spáliť aj s inventárom (komplet) je bolestivé, lenže pri celom spektre včelárov, je väčšina nie "vyškolená" a ťažko niečo zmeniť v ich chovaní. Preto na N. Zélande musel každý včelár prejsť novým školením, zameraným na choroby, hlavne MVP. Tak mi odpovedz, čakajú nás krajšie zajtrašky a včely sa dokážu oslobodiť od tejto zákernej choroby, samé alebo im budeme rozumne pomáhať svojim včelám, tak ako ľudskí lekári liečia ľudí? Anton
Ja viem pre zmenu o tom, že pri nájdení kliniky v jednom včelstve sa pálilo všetko! Dokonca sa ani ďaľšie nekontrolovali! A nebolo to nerozoberateľné dielo, kde by som to chápal.

A teraz by som rád videl, ako by sa tvárili tí, čo by radi včelárili v košniciach. Ako tam niekto vykoná prehliadku?

Neviem, čo nás čaká, ale mám pochybnosti, že cesta "ohňom" je ta správna. Ako som písal, určite likvidácia napadnutého včelstva je nevyhnutná, už len aby sa zamedzilo ďaľšiemu šíreniu. Je to o ľudoch, disciplíne, peniazoch a často aj ľudskej chamtivosti

Žiaľ, zatiaľ som nedostal odpoveď, či to na N. Zélande pomohlo.
Vojto, si ťažký skeptik, ani na N. Zélande si nemyslia, že chorobu zdolajú, ale jej rozširovanie bude oveľa miernejšie, takže nebude mať možnosť poškodzovať včelnice. Ja ten posledný článok zatiaľ neviem nájsť, zdá sa mi, že bol na vcely.sk, budem hľadať. Tono
Anton, máš pravdu. V tomto smere som skeptik. Ohňom neodstraňujeme príčinu, ale dôsledok! A pokiaľ to takto bude, nikdy MVP a ani žiadnu inú chorobu nezdoláme.
Novozélandská aj slovenská metodika je na papieri správna a v podstate s ňou včelári súhlasia. Problém je v dodržiavaní základnych zásad prevencie a hygieny. Včelári sú rôzny a také sú aj ich prístupy. Existujú však dohodnuté pravidlá /napr. zákony/, ktoré by sa mali dodržovať a kontrolovať a tu je zakopaný pesSmile. Ak zlyháva štátny dozor, tak by si včelári mali vytvoriť vlastnú SBS a to je princíp eradikácie včelárov z NZ. Na ich náklady a pre ich potrebu. Úspech aj nedostatky ich snahy sú v článku uvedené. Môžme sa poučiť na cudzích chybách aj z cudzích úspechov. U nás fungujú jarné klinické prehliadky a ak sa vykonajú poctivo, tak sa môže podľa ich výsledkov vykonať aj komisionálne pálenie pozitívnych včelstiev, aj dalšie preventívne hygienické úkony, aj dôsledná osveta. Lenže... robíme to všetko "akože" - s falošnou toleranciou lenivosti a tak vedieme každý sám svoju vojnu so svojim i susedovým morom Huh
Áno, zlyháva štátny dozor, ale prečo? Ak si pozrieme ktorúkoľvek diskusiu, všade je veľa amatérov - liečiteľov a výskumníkov. Nedodržiavame základné princípy. Každý si lieči ako chce, čím chce a kedy chce. Neuznávame postupy SVS, predpisy a nariadenia. Nedotiahneme jednu vec do konca a už ju zavrhujeme! Chýba nám trpezlivosť! A taktiež neakceptujeme charakteristické znaky jednotlivých krajín. U nás neexistuje nedotknutá príroda. A aj keby sme vypálili všetky včelstvá, o pár rokov sme na tom tak, ako teraz!

Mimochodom, čo funguje na papieri a nie v reále, určite nie je správne, lebo "nerátal" s ďaľšími faktormi. Sad

Mimochodom, včela medonosná bola na Nový Zéland, Ameriku a Austrálie importovaná približne v 17. storočí. U nás je včela "doma". Aj toto je dosť závažný faktor pre porovnávanie .
(10.12.2011 11:20)Vojtech Langer napsal(a): [ -> ]Áno, zlyháva štátny dozor, ale prečo? Ak si pozrieme ktorúkoľvek diskusiu, všade je veľa amatérov - liečiteľov a výskumníkov. Nedodržiavame základné princípy. Každý si lieči ako chce, čím chce a kedy chce. Neuznávame postupy SVS, predpisy a nariadenia. Nedotiahneme jednu vec do konca a už ju zavrhujeme! Chýba nám trpezlivosť! ...

Vojto, ano, ale to, že vznikají ti, co to dělají jinak, je také (nikoli jenom!) problém toho, že v té oficiální metodice něco drhne. A pak je tu i fenomén otevřené komunikace mezi odborníky i komunikace institucí s veřejností, problém relevantní a otevřené odborné debaty či aspoň vědomí toho, že taková debata cosi přinese. Já tu vidím dosti problém ... V této chvíli.
Jiří
Několikrát tu byl zmíněn Nový Zéland. Dosti dlouhé povídání dr. Hovorky je na:
http://www.vcely.sk/index.php?name=News&...le&sid=206
Referenční URL's