Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Hopguard
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Napsal jsem do "Včelařského obchodu" jestli by se to nepokusili dovést. Ale moc tomu nevěřím.
Jarku,kdyby ti bylo vyhověno,dej vědět.Uděláme společnou objednávku.Určitě se jich pár ještě přidá. F.V.
Tu by asi bylo dobré oslovit více obchodů, určitě by zájem byl (Löffelmann, vcest a další). Problém je v tom, že ta evropská licence ještě není, bude snad až v průběhu tohoto roku. Já sám to hodlám vyzkoušet okamžitě, jakmile to bude nějak dostupné.
Jiří
Ta reportovaná účinnost je ale dost diskutabilní - někdo uvádí přes 90% někdo přes 80% jinde je to ještě míň - hodně bude záležet na podmínkách aplikace, ale to je u jiných léčiv. Vše se dá použít blbě a taky se to tak používá. Co si namouvat.

Něco o účinnosti:
http://wasba.org/wp/wp-content/uploads/2...equest.pdf
http://scientificbeekeeping.com/a-test-o...treatment/
Tak včelí obchod o tom zatím neuvažuje. Zkuste je oslovit jinde. Baraník ho taky nemá.
A máme další srágoru, kterou múžeme cpát do včel Sad Nebylo by lepší stavět na přírodním výběru?
Ale přeci co je přírodnějšího než že nějakou alkálií vyrobenou z moře, vylouhojete vtom chmel a strčíte to proti roztočovi do úlu?
Tady je pěkně pěknou paní sděleno co je alfa a beta kyselina z chmele.

(nutné zapnou překladač) Alfa je krátkodobá hořčina zatímco beta je spíš za studena předaná do ležáku. Takže pro urychlení loužení beta kyselin je použita při výrobě asi ta alkálie. Jako alternativní domácí výroba (DIY) bych volit jak aplikovat, tak do těsta nebo nálev s glycelinem pro velmi velmi pomalou maceraci. Oboje totiž může déle před podáním ležet, jako ten ležák.

Přírodo kupředu proti VD. Smile
(19.02.2016 21:38)Ing. Jiří Šturma napsal(a): [ -> ]A máme další srágoru, kterou múžeme cpát do včel Sad Nebylo by lepší stavět na přírodním výběru?

No jo, ale co má hobby malovčelař dělat? Založit si šlechtitelský chov? Přece víte, jak na tom chované linie včel jsou z hlediska genetika/odolnost k patogenům. Člověk s několika úly si prostě nevyšlechtí vlastní supervčelu a i kdyby to s pravděpodobností limitně blížící se nule zvládl, nebo mu ten materiál někdo dal, tak v okolí je tolik geneticky bezcenných tubců, že o ty vlastnosti stejně přijde.
Já to vidím, že tahle chemická cesta je špatně, ale ze své pozice netuším, co dělat z hlediska principu jinak. Můžu vyměnit varidol za šťavelku a gabon za mravenčí, ale princip je stejný - berličky, bez kterých se včely neobejdou a stávají se z nich čím dál větší a větší chudinky (zatímco kleštík je tím šlechtěn).
Má dělat přesně to, co Jiří napsal.
Tedy nekupovat brojlery a chovat to, co mi na včelnici vyhovuje. To, co po kolapsech přežije. Když takto každý malovčelař přispěje, bude všem v jeho okolí se včelami lépe.
(22.10.2021 16:39)Pavel Holub napsal(a): [ -> ](...) Tedy nekupovat brojlery a chovat to, co mi na včelnici vyhovuje. To, co po kolapsech přežije. (...)
Dvě věty. Dvě naprosto odlišné věci.
To, co mi přežije, nemusí být to, co mi vyhovuje.
Mít jako jediný selekční faktor kritérium přežití mi nestačí.

U slepic mi vyhovuje finální hybrid ISA Brown. Neodchovávám, stále kupuji. Jsem spokojený.
U včel lze dělat totéž - najít si chovatele, jehož chovný materiál mi vyhovuje.

Mimochodem, je-li brojlerem míněn F1 potomek s heterózním efektem, rád bych poznal jeho producenta u nás...
to gupa
hořké látky (kyselin) z chmele můžeš extrahovat:
- varem
- ethanolem
- CO2

Kombinace CO2 a alkoholu se využívá při studeném chmelení (dry hopping) - to se ale u ležáků opravdu nepoužívá.
(22.10.2021 21:41)#beekeeper napsal(a): [ -> ]to gupa
hořké látky (kyselin) z chmele můžeš extrahovat:
- varem
- ethanolem
- CO2

Kombinace CO2 a alkoholu se využívá při studeném chmelení (dry hopping) - to se ale u ležáků opravdu nepoužívá.
Díky za reakci.
...nojo, ale používá se také KOH na beta kyselinu (proto je na popisku obalu Hopguardu potassium soil of beta acids) protože jde o speciální extrakci draslíkovou metodou a glycerín se vyrábí z čeho? A jaká je další výhoda glycerínu při použití v úlu? Roznos. Nevýhoda je ten draslík, co vím, na alkalické kovy jsou včely citlivé, protože narušují (mají vliv) na rovnováhu kyselé a zásadité žlázy. (anatomie - žihadlo) Proto glycerín, je dnes už docela ověřený pro použití do včel, sice se neví jak přesně s KŠ funguje, ale je relativně blbuvzdorný a bezpečný.

Extrakce do cukerného těsta je také možná a je také proveditelná docela lehce a je dále lehce aplikovatelná do úlu.

Sdělil jsem vtom návrhu docela si myslím docela schopnou myšlenku podle mých zkušeností. To, že macerace probíhá tak a tak si můžeš přečíst v každém průvodci výroby piva, ale o extrakčních postupech z bylin do něčeho, se obecně ví daleko víc. Jde oto co se má přesně jako látka vytáhnout.

Také ten popisek na obalu může být zavádějící a v plné míře mohou být na pásku Hopguardu i alfa kyseliny z chmele vedle beta kyselin.
Ono ten strojový překlad asi není úplně to pravé ořechové...
Extrakce kyseliny louhem, no to výsledkem asi nejpíš nebude kyselina...
Stran: 1 2
Referenční URL's