Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Uskladnění rámků
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Dílo tavím mnoho roků v parním tavidle vosku. Rámky vždy nechám oschnout a pak uskladním - něco do nástavků, něco volně poskládat na sebe, něco na půdu, něco do včelína. Nikdy jsme neměl žádný problém.
Až letos... S hrůzou jsem koukal co mi to na rámcích vyrostlo (viz obrázek). Asi se jedná o nějakou plíseň...?? Vypadá to jako zaprášené letitým prachem, nebo jako by to bylo od bláta, barva hnědá, nebo šedo-hnědá.
Před cca 3-mi týdny jsem postižené rámky opálil PB letlampou. Dnes jsem našel další rámky a mám dojem, že na oplálených jsou opět flíčky.
Tak jsem alespoň odděleně uložil nové a vytavené rámky a opět opaloval.

Otázky zní:
- o co se jedná?
- co s tím? Lze samozřejmě opalovat, ale rámek po rámku a v tom množství... Undecided Nějaká hromadná metoda kdyby byla...
- kde se stala chyba? Myslíte, že rámky byly málo suché? Je řešením tavit na jaře (ale zase bojovat se zavíječem), nebo lépe usušit??

[attachment=2978]
Na webu J Jindry - vyvařuje v louhu. Já to stále odkládám, raději beru nové Smile
Vypadá to jako plíseň. Taky se mi to letos stalo - je bílá a černá.
Stalo se to jen s použitými rámky a ne se všemi. Nové jsou ok.
Šlo by to ožehnout plamenem (pracné).
Když to vyvařím v louhu, nezůstanou zbytky louhu nacucané v dřevě? Vracet to pak do úlu by se mi moc nechtělo...
Máte s tím někdo zkušenosti?
Já jsem nakonec opaloval, nebo použil savo na plíseň a po čase opálil.

Po letošní sezóně plánuju ususit před ventilátorem.
Ano je to plíseň. Po vyvaření je potřeba vydesinfikovat (5% savo + 5% louh) a opláchnout vodou. Když je vysoká vlhkost vzduchu zplesniví velmi snadno a rychle - vždy je na nich zbytek bílkovin a cukrů nebo se musí uskladnit v suchém prostředí s prouděním vzduchu.
Tento rok už nebudu spoléhat na průvany a panenské souše, kde to prý zavíječ nemá rád a budu poctivě sířit. Dnes jsem si udělal bastlící den a vyrobil si svého Kill Billa. Až sundám medníky, dám je na připravená dna a dle fota je budu sířit. Výrobní náklady nula resp. co dům dal. U foceného hrdla bude drátek se sirným knotem. Zvolil jsem kovový, protože mi v době hoření pásku bude chladit plastovou přírubu. Jinou jsem neměl. Neseženete-li starou hubici od vysavače, pasuje na to každá roura od nafukovacích bazénů. Základnu jsem zvolil větší kvůli stabilizaci.

[Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg]

[Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg]
Jj Tomáši, kdo si hraje, nezlobí.
Pepa
(07.07.2015 18:46)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]Neseženete-li starou hubici od vysavače, pasuje na to každá roura od nafukovacích bazénů.

Nebo husí krk na elektro rozvody, patřičného průměru. Není to drahý za metr a je to nehořlavé.
To je jako když na Apollo 13 dělali filtr na oxid. Tongue
Přátelé, nerad to přiznávám, ale musím po víkendovém úsilí konstatovat, že mé Apollo 13 nefunguje. Hned po startu se mi vysokou teplotou zpekly kabely k ventilátoru. Vyrobil jsem si tedy pohon vysavačem s obráceným foukáním, ale i tak jsou ty teploty hoření sirných knotů tak vysoké, že mi to roztavilo hubici i hadici. Prdim na to. Asi budu zimovat včely na 3 nástavcích než si pořídím plechovou boudu. ...nebo nemáte někdo jiný rychlý nápad či zkušenost než mi to zavíječ sežere? Mám toho 22 nástavků.
Já som tvoj vynález nepochopil.Sírne knoty sa vždy spaľujú na najvyšom mieste,síra klesa rovnomerne dolu aj sama,objemu prispôsobím len počet sirnych knotov,fúkať ju vôbec netreba.Inak ak už sme pri tom,já som už o tom písal aj tebe konkrétne.Já mám doteraz v komínoch plásty od minulého roka,síru nevideli a to mám tak 25 nadstavkov plástov v rezerve a možno aj viac,bez poškodenia.Prečo to u mňa funguje a ty máš problém,to by som chcel vedieť.Smile
Tomaso, píšeš o uskladnení rámikov ? Zrejme máš na mysli uskladnenie plástov.
(12.07.2015 16:57)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]Přátelé, nerad ...

Pochádzam z vinárskeho kraja (ale nevinárim). Pamätám si ako ma kedysi mamka učila síriť sudy. Priestor je uzavretý, bez prievanu a po zhorení sa ešte skontroluje či celý knôt zhorel, aby bola zaručená účinnosť. Knôt býva zavesený tesne pri vrchu ...
Urob si tú bedňu sklenenú, aby si teda videl ako je to celé zadýmené.
Skladujeme souše ve skříních a siříme je tak že se na horní patro postaví plechovka od masa a v ní se zapálí sirný knot. Rámečky musí být dál od sebe cca 1 cm. Plechovka je postavená na nehořlavé podložce.
Pokud bych to skladoval v nástavcích, tak bych tam pro jistotu siru občas taky zapálil.
Nahoru bych dal prázdný nástavek který bych zakryl deklem a v ní bych zapálil tu síru.
Do nástavku bych dal o jeden rámeček méně pro lepší proudění vzduchu.
Dno bych taky nějak ucpal a potom bych to zase otevřel, aby tam mohl vzduch.
No vidíte, já vůbec netušil, že se to síří a následně šíří od shora dolů. Já medníky zatím vždy po sezóně tavil. Díky.
Vracím se k původnímu tématu - uskladnění RÁMKŮ (nikoli souší).
Máte tedy někdo zkušenosti s řešením použitých rámků, které po zimě (mimo úl) chytly plíseň? Jedná se o menší zelené/bílé chumáčky. Rámky byly pod střechou, v kůlně s volným přístupem vzduchu zvenčí.
Dávat rovnou do úlů mi přijde nechutné, ale co s tím? Namočit do Sava a rámky s jeho zbytky vracet do úlu se mi nezdá o moc lepší. (Nevěřím, že se to savo dá 100% opláchnout - jednou jsem to dělal a z toho dřeva ho cítím i po letech.)
Plamen - jednotlivě dost pracné (pokud vůbec účinné).
Jestli máš jen zelené dřevo, tak by nebylo marné je převařit v kotli.
Zelené dřevo?
Je tam zelená a bílá plíseň (menší či větší chomáčky).
Některé rámky jsou místy načernalé, ale to mi tolik nevadí (je to jako když černá dřevo úlu zvenku).
A jako že by stačilo převařit v čisté vodě?
Bohužel ale nemám kotelSad
Nakonec asi vezmu horkou vodu, kartáč a budu drbat a drbat...

NASKÝTÁ SE ALE DALŠÍ OTÁZKA - jak tomu pro příště předejít? Rámky uskladněné přes zimu v úlu (ve spodním neobsednutém nástavku) takto poškozené nebyly. Mám ale víc rámků než pojmou úly.
Je to zvláštní, ale začínají se ukazovat nevýhody slunečního tavidla. Já všechny rámky vyvářím a potom je můžu dát do skladu i nedoschlé, ale nikdy se jich plíseň nechytí. Snad je to tím, že se do dřeva částečně vsákne i propolis a vosk a tím je konzervuje.
Nepochopil jsem tvůj výpad na sluneční tavidla.
Rámky ze slunečního tavidla očistím / oškrabu / a vydrží XXXX let bez jakékoliv změny.To se mi při páře , vyvařování nikdy
nepovedlo.Vinu dávám zbytkům medu /medová voda/. I když se zdálo dílo čisté. Po ochutnání zbytkové vody - sladká.
To se u tavidla nemůže stát - prvně vyteče ........ a teprve následuje vosk + propolis.
Kup si ,nebo udělej pořádné tavidlo a vyzkoušej ho , pak mluv.
Tavidlo má jen dvě nevýhody - není pro více včelstev / 50 ...../ a když tak jen jako doplňkové .....
dřevo / lípa / křehne při té teplotě.Ale při vyváření má obdobný problém u tohoto bodu .....
Je jen jedna rada - skladovat jen nové rámky ......netřeba desinfikovat , čistit ........ a zaberou v rozloženém stavu nejméně místa. F.V.
Stran: 1 2
Referenční URL's