Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny podzim 2014
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
U nás teda nic takového. Fotky by nebyly?
(29.04.2015 7:50)MartinP napsal(a): [ -> ]
(28.04.2015 20:51)lusat napsal(a): [ -> ]Dnes jsem dodělal statistiku. V naší ZO k 15.2. úhyn 19,2% k dnešnímu dni 39%. Zajímavá budou čísla v okolních ZO kde byl úhyn v únoru pře 50%.

Ještě je třeba položit otázku, zda ten úbytek mají na svědomí čistě úhyny, nebo je v tom započítáno i spojování včelstev, tedy např. spotřebování rezervních včelstev k posílení produkčních.

To už jsem tady reagoval jak Pepa Křapka spotřeboval oddělky.
Rezervní oddělky jsou vlastně dopředu plánované ztráty.
Já to počítám :
Počet včelstev na konci července (končím s vytvářením oddělků atd a od té doby to jen ubývá, teoreticky by měly být všechny problémy již vyřešené, případně oddělek na paletě u včelstva kam přijde) a počet včelstev na kterých budu mít v květnu medníky.
Co je mi do "neztráty" která nedá výnos. Vloni to bylo nad 90%, letos skončím někde na 60%. Takže se to srovnalo.
(22.06.2015 9:46)JKL napsal(a): [ -> ]
Citace:Vznik BV se datuje rokem 1916. Po vlně úhynů, které způsobil roztočík včelí (Acarapis woody), zůstalo v opatství Buckfast pouze 16 včelstev.

Takže v podstatě můžeme trojčlenkou spočítat kolik včelstev má v ČR zůstat po úhynech aby jsme mohli začít šlechtit odolnou včelu.
Tak v MV2015/3 vyšla taková pěkná tečka za tím naším případem. Smile

Z Buckfastimker 2014/3 převzatá tabulka virů.

20 řádků- položek, jen u 9 je průniku infekce podle mého počítání "rány po roztoči Varroa", jinak vždy orálně. a další cesty šíření infekce. Nejlepší je když to vaše matka chytne od nějakého trubce Smile.
Faktem je že ty co autor považuje za nejnebezpečnější, mají "varoa".

Ovšem abych to shrnul, pokud včelstvo vyloupí nakažené včelstvo nebo jinak přijme nakažené včely, tak je tam vždy cesta "orálně". Hlavně to mám za prokázané při spojování nakažených slabochů - skoro jistá smrt obdarovaného silného včelstva.
Takže během zimy se může šířit každý virus a má k tomu asi dobré podmínky.
Řekl bych, dost špatná zpráva pro optimisty co si myslí, že to mají pod kontrolou, když "se řádně starají o včely". Ať už si před tím představují cokoli.
Já zatím nevím o žádné metodě ošetřování, která by někde neselhala.
Nevím, jestli jste to zaregistrovali, ale včelaři, kteří nechali po pozimních a jarních úhynech odebraz vzorky, dostali v e-mailu v minulém týdnu od MVDr. Martina Kamlera jakousi sumarizaci výsledků. Upozorňoval na to, že v 80ti% jarních úhynů byl přítomen virus LSV. Není to "Linhart Solar Virus", jak svádí zkratka....Big Grin...ale Lake Sinai Virus! Je otázkou jak dlouho se zde tyto viry vyskytují a pouze pokrok v technickém vybavení umožní detekci. Takže podle mě ....dělat stále stejně negativní výběr....vyřazovat nevyhovující včelstva z chovu...rozchovávat to co přežívá a prosperuje...Samozřejmě, že včelař se třemi včelstvy je omezen pouze malou skupinou, na které nemusí být objektivní problémy patrné....ale včelaři, dejme tomu, se třiceti a více včelstvy už rozdíly na včelstvech uvidí a tam by se výběr měl zpřísnit....jinak se žádného výsledku nedobereme.
(10.08.2015 1:35)Milan Havelka napsal(a): [ -> ].......
Mám taky, tuatam...informace o skokovém nárůstu přirozrného spadu z 0 na 60 VD/den na konci července. Lze předpokládat, že se neprovedl jarní nátěr....nebo se neprovedl u souseda, a nebo začaly kolabovat divoká včelstva...??? Nemám ani tak strach z VD...toho sundám kdykoliv se mi zachce...(bohudík, letos není, alespoň v mých obyčejných úlech, co sundávat)....ale z viróz, které se místy objevují mám docela obavy. Podle náznaku se virus zčernání matečníků přeadaptoval i na dělničí plod a virus LSV, který se vyskytoval u 80% jarních úhynů, je taky docela neznámý a nevíme jak se projeví dál. Jedno je ale jistý - viry se ve včelstvech dokáží pomnožit i bez VD. Sad

A to si vem, že virus LSV je znám teprve pár let. Tedy existuje metoda jak jej poznat. Byl tu již asi dlouho předtím.
Takže pak je dobré si přečíst různá vyjádření o příčinách úhynů od 2007. Hlavně ty jednoznačná, kdy autorům bylo naprosto jasné, že za to můžou včelaři a roztoč.
A vzít i v úvahu, že i když jsou vědci schopní poznat a pojmenovat asi 25 virů, že to taky nemusí být 100% toho co je ve včelách.

A ani u jednoho neznáme recept, jak jej "zdolat".
Další důvody, proč pracovat na selekci a na zkoumání a zvyšování přirozené imunity včel ... Aby se jich nechytlo kde co ...
Jiří
Já v tom budu i nadále pokračovatCool, jen stále čekám, zda se něco oficiálně přehodnotí, nebo budeme dál dělat, že víme vše a vše je nám jasné, jen ti včelaři jsou v posledních letech trochu víc neschopní a neschopnost dosahuje až 50%.

Dneska se ví, že v 2007 tady již byla NC, virů nepočítaně, ale jedeme pořád po staru. I po 7 letech pokroku.Smile
Možná je to tak správně. Alespoň se včelky selektují sami bez podávání berliček proti těm virózám. Začneme-li podávat berličky bude to jak s VD. I když vlastně ne, Ty viry jsou i na jiných opylovačích a předávájí se na květech, takže zde hromadné ošetření nehrozí - těžko popráškujeme celou republiku. I když kšeft za léčivo by to byl lukrativní Angel

Pokrok bude jen selekcí a vzhledem k ostrůvkovitému rozšíření to asi nepůjde dělat přes šlechtitelské stanice - nevím kde by sháněli infekční materiál, kterým by infikovaly včelstva a zjišťovali co vydrží. A to celé na počet těch různých virů, jelikož odolnost na jeden neznamená odolnost na jiný.
..aké má príznaky LSV vírus??
(10.08.2015 11:30)JKL napsal(a): [ -> ]Možná je to tak správně. Alespoň se včelky selektují sami bez podávání berliček proti těm virózám. Začneme-li podávat berličky bude to jak s VD. I když vlastně ne, Ty viry jsou i na jiných opylovačích a předávájí se na květech, takže zde hromadné ošetření nehrozí - těžko popráškujeme celou republiku. I když kšeft za léčivo by to byl lukrativní Angel

Pokrok bude jen selekcí a vzhledem k ostrůvkovitému rozšíření to asi nepůjde dělat přes šlechtitelské stanice - nevím kde by sháněli infekční materiál, kterým by infikovaly včelstva a zjišťovali co vydrží. A to celé na počet těch různých virů, jelikož odolnost na jeden neznamená odolnost na jiný.

Letos jsem ulovil čtyři roje v oblasti s více jak 50% ztrátami. Tedy včelstva od vitálních, rojení schopných včelstev po katastrofě.

K tomu šíření viróz bych v souvislosti se současným krmením poznamenal, že je důležitá hygiena krmení, každé včelstvo má mít svou sklenici a vždy čistou.
Já hlásím 4 - jeden pozdní asi přišel o matku- a tipoval bych na roje z lesa. Ještě cennější, na to, že je loni nikdo neošetřoval, snůška byla minimální, takže to mohla být nejméně dvouletá včelstva co bez ošetřování na rozdíl od ošetřovaných přežila.
Zpráva o úhynech od ČSV je ZDE: ZPRÁVA
Jak se počítá úhyn?
100 včelstev na podzim, 20 na jaře? A úhyn je 20%?

Jestli se podle toho došlo k tomu že metodika funguje a mohou za to včelaři? Smile
Zvlášť když ve Včelařství č.8 se včelař dočte, že viry se nepřenáší jen roztoči a včelař má omezené možnosti poznat zdravotní stav včelstva. Natož aby mu pomohl.

Podle velkého rozdílu v úhynech 20-80% se dá pochybovat o tom, že metodika je vyhovující, tak velké rozdíly v kvalitě včelařů jistě nejsou.
Takže co je příčinou těchto velkých rozdílů?
já to taky nějak nepobral - viz příklad:

Přerov -

počet včelstev září 2014 - 6570
počet včelstev únor 2015 - 7167
počet včelstev květen 2015 - 6502

úhyn 9/14 - 5/15 v procentech = 98,96

to jako že 98,96 % včelstev uhynulo ? - spíš vydrželo ne ? Big Grin
Což to si někdo poplet čísla.Normální věc /ČSV/.
Mne více zaráží ten třetí odstavec - počet včelstev v květnu - nikde jsem neslyšel ,že by se něco nahlašovalo.
To je asi jak to věštění z měli v únoru - na jaře se bude ......... na podzim se bude léčit.......F.V.
Není na čase založit vlákno" úhyny 2015"...? Tuhle pan Linhart předpovídal 1.úhyny na 15.9......tak aby to bylo kam psát ......Big Grin
Mýliti se je lidské. Ani předseda s tajemníkem nejsou nadlidi, ale všechno vědí nejlíp.Big GrinBig Grin
"Šlendrián, alebo neodborník" a potom pre KOHO to píše?

Nadpis "Zpráva ... úhynů – podzim 2014 / jaro 2015"

Je všeobecne známe že každým rokom sa jara určitý počet včelstiev nedožije. Možno by sa vedeli v tejto veci vyjadriť odborníci.
Nemusí byť ani žiadna epidémia. Sú rôzne "vysvetliteľné" príčiny úhynu počas zimy ktoré sa prihodia aj dobrým odborníkom.
No minulý rok boli zaznamenané úhyny už v jeseni (na podzim) s nevysvetliteľnými "prázdnými úľmi".

Skrátka po prečítaní nadpisu som tu zprávu ďalej nečítal. Pre mňa nemá zmysel. Myslím že ČSV sa neunúval zisťovať príčinu a počty "podzimného úhynu". Neviem ako postupoval SZV, nie som členom.
Referenční URL's