Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny podzim 2014
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(25.08.2015 20:49)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Je zajimavy ze se tam nikde nezminuje specificnost lonske sezony ohledne snusky a z toho vyplyvajici hlad u mnoha vcelstev po prvnim vytoceni
Tato situace ten problém výrazně posune. Silné včelstvo ve vrcholu vytočené po lípě do sucha je veliký potenciál pro loupežení. Všechna slabá včelstva (slabá z nějakého důvodu) se nakumulují do loupících včelstev a proces začal.
Dříve se tak včelařilo, nyní je to velký problém.

Prostý chovatel, který problématice varroózy nerozumí, by mohl výrazně přispět k lepšímu dvěma pozitivními úkony.
- omezit rojení
- od letního slunovratu nenechat včelstva hladovět
Dokument bez konkrétních opatření, který je prakticky bezcenný. Včelařím krátce, ale kdyby se takto choval management v nějaké velké firmě po 40% ztrátě, všechny by je vyhodili.

Včelařský výzkum již roky neprobíhá, protiopatření nejsou realizována. Přesně jako by tento stav někomu, ze zřejmých důvodů, vyhovoval...
Ještě takový malý dovětek..... Po té úhynové zimě jsem vyuŽil po PPP nabídku od Martina Kamlera a nechal jsem si otestovat včelstva na viry. Dorazily výsledky....Wink Vzorky byly od 11ti vcělstev někdy v dubnu.....Včelstva č.7,18,28- detekováno DWV, včelstva č.13,14,31 -detekováno BQCV..... A včelstva č.6,20,29,30,34 - bez viru. Bylo detekováno 12 virů a ve všech včelstvech se na cházel "AmFV" - vláknitý virus včely medosné. Tolik výsledky.
S odstupem můžu říct že ve všech včelstvech kde byl detekováno DWV jsem v průběhu roku musel měnit matku..... Naopak všechna včelstva s BQCV byla úplně bez problému a patřila k nejlepším.... Zvlášť číslo 31 udělalo rekord včelniceWink..... Naopak včelstvo 34 - kde nebylo kromě AmFV nic - uhynuly v prosinci 2015 systémem " plno zásob, včely nikde":dodgy:. Za zmínku stojí ještě, že včelstvo č.20 bylo TO se spadem cca 6.500 VD.
Na tomto místě se mi to propojuje zajímavě s přednáškou Ing. Čermáka v neděli v Brně na setkání VMS, v níž byla zmíněna možná nová rovnováha či koevoluce mezi včelou, roztočem a DWV typu B, jenž je v podstatě avirulentní, narozdíl od typu A, jenž bývá letální.
Např.:
http://www.swindonhoneybeeconservation.org.uk/about-us/
http://www.nature.com/ismej/journal/vaop...5186a.html
http://www.nature.com/ismej/journal/vaop...5178a.html
Díky, Milane, za nakopnutí ...
Jiří
Já jsem rozbor nedělal, nebyl důvod úhyn zde do2,5km ode mne větší než 100 včelstev moje 23 v pořádku včetně 2 oddělků,1jsem daroval z druhého choval od rozkvětu třešně. Domnívám se, že u Vás mohlo dojít k poškození matek odhalenou deskou KM což já jsem prováděl v nepřítomnosti matky jak je popsáno a dalšímu přínosu se bránil ukončením letu některých včelstev. Nemusel jsem tedy zasahovat k odstranění brouka pouze lehce držet na uzdě rozvoj viróz.
Jak se zastaví let některých včelstev?
No Jarku, jestli to byla reakce na to měnění matek ve včelstvech s DWV..... Tak to jediný se opravdu stát nemohlo, protože moje včely v roce 2015 KM neviděly....Dodgy
A zase si vzpomínám na tu otázku - a co z toho budete mít, když budete vědět že se to jmenuje Pepíček nebo Jeníček.
Je to DWV A nebo DWV B ?
Nó,Milane, co to bylo Á nebo Bé?Cool
(13.01.2016 14:13)JAREK255 napsal(a): [ -> ]Nemusel jsem tedy zasahovat k odstranění brouka pouze lehce držet na uzdě rozvoj viróz.

Vy už máte Lesknáčka? Fakt? A že jsem tak smělý, jak se drží virózy na uzdě?
To je jako jak se ptá ten bača tý ovce.....poslúchaj moja.... Chceš to za Á -na zádech, něžně a s líbáním.....nebo za Bé - brutálně, zezadu až se ti nohy budou podlamovat?...... BééééBig GrinBig GrinBig Grin
.....to je fuk Karle.....stejně je to jen výsledek něčeho na co se nedá šáhnout.....Wink ale i tak je dobrý to vědět....Jako by bylo dobrý vědět alespoň oblasti, kde to uhynulo na viry, kde na letní podvýživu.....a kde na HVP......( a případně i na VD Big Grin)
Já to chtěl původně kvůli rozchovům matek, takže mi z toho teď vyšlo, že jsem si namnožil 30% matek z těch co měly BQCV.....Big Grin
Já dával mrte vzorků také a vše vyplňoval. Ale výsledky nemám Confused
Jsi od Dolu dál než já.... Musíš vydržet než ti tam ten mail dojde.....Big Grin
Domníval jsem se, že jsme ve vlákně 1014 a k tomuto léčení u Vás došlo, o léčení 2015 nebyla řeč, pouze následky.
No pokud myslíš KM z roku 2014..... Tak tam bych se nedivil..... Protože 300 ml 85% KM během 6 týdnů je docela porce... To připouštím.
( 1014.... To byl veget.... Bez VD....Big Grin)
Referenční URL's