Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny podzim 2014
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Letošní počasí co nepřálo chovu, trchu problém s plánováním času i vůlí, atd atd.
Takže díky tomu jsem dál neprozkoumával cestu kterou u nás v oblasti s pozdní snůškou chci zkoušet - tedy dělení, ale na silná včelstva.Předloni to bylo dobré, to byl cement do srpna.

ALe pokud bych byl v jarní snůšce, tak když tam začnu na začátku července množit = dělit normálně, tak mám v podstatě ještě zdravý základ, čas bez plodu k ošetření a pokud mi pak odejde 1/3 včelstev, ještě jich je dost abych slabší na jaře mohl spojit.
A vydělám na 1D. Smile
Ono je to těžký.....pokud má letos spousta včelařů úhyny, a neví od čeho(samozřejmě neberu v úvahu prokázané otravy).....měli by "zapátrat v paměti" a rozebrat si, co udělali letos pro to, aby se tak nestalo. Podnětů pro to, aby se letos "zbystřilo" bylo habaděj. Tvrzení, že dělali to samé co vloni, prostě letos neobstojí. Mě by jako vysvětlení stačilo, to, co po "Živitelce" referoval Jirka Matl....otázka: "Jak to máte letos s VD?".....odpověď:" Nevím,....oni mi to přijdou v listopadu ofouknout a bude to dobrý".....A pokud taková odpověď byla v 90ti%....tak se divím, že je těch úhynů tak málo.....Dodgy
Musím se přiznat, že nevím, jak na situaci letos reagovalo Včelařství, tedy časopis, který chodí do schránek drtivé většiny včelařů v naší zemi každý měsíc a může mnoho věcí ovlivnit. Už mi nechodí, takže se k němu dostávám jen sporadicky. Vím ale, že pár upozornění i tam snad bylo. Navíc obsáhlý Milošův text o monitoringu a VMS. Ale už za jarní situace bych si asi představoval razantnější reakci, nikoli formou nařizování, ale soustavného informování, doporučování.
Nemluvím nyní o mnohaletém záměrném ignorování jistých témat. Snažím se to vztahovat jen k letošnímu roku, který byl od počátku vcelku "čitelný". Žel ...
Je otázka, kdo zaspal. U nás ve spolku už na výročce v únoru kolega předseda varoval a několikrát jsme pak kolegyním a kolegům posílali informace a varování. S minimální, žel, zpětnou vazbou. Takže nyní mám jen velmi kusé infomace, jak jsme na tom, ale snad vcelku dobře.
Paradoxně s kolegy z celé ČR vedu velice živou a nesmírně cennou korespondenci o stavu a postupech.
Je to, přiznám se, na jedné straně depresivní, na druhé naopak to nabíjí baterky. Takže uvidíme, kam nás tento rok posunul a co si z něho vezmeme ... Smile
Jiří
P. S.: No - a vida - kolega předseda se ozval taky - viz níže ... Big Grin
Ono je to těžký.....pokud má letos spousta včelařů úhyny, a neví od čeho(samozřejmě neberu v úvahu prokázané otravy).....měli by "zapátrat v paměti" a rozebrat si, co udělali letos pro to, aby se tak nestalo. Podnětů pro to, aby se letos "zbystřilo" bylo habaděj. Tvrzení, že dělali to samé co vloni, prostě letos neobstojí

Zlatá slova, do kamene vytesat! Říkám to už spoustu let, že na vlastních chybách se musíme učit a také to, že není důležitá ani početnost úhynů jako to, co na obranu mých včelstev nachystám za další 4 roky, než to celé kolem úhynů začne znova. Protože v mém okolí se žádná dramata nekonají, je možné, že hlavní rána přijde až za rok. Mám pocit, že většina plačících zde udělala prdlajs a věřila na zázraky, nebo že přijde kouzelný dědeček. Já osobně věřím a provádím apiterapii, jen neléčím sebe, ale snažím se o to, aby včely měly co největší prostor udělat s tím něco samy, protože v pudech to mají. Je nás víc se stejným názorem ale vůbec ne hodně. Nevíme o sobě, nepředáváme si výsledky a všechny skupiny jakkoliv organizovaných včelařů nám jsou na dvě věci!!! Třeba bude líp! Než začnete kritizovat a nadávat mi, zkuste raději o trochu déle o problému přemýšlet!! Zdraví R. S.
Začínajících včelařů bych se zastal. Tedy aspoň těch, kteří letos začínali a mají jinou ramkovou míru. Všichni okolo používají 39x24. Veškeré informace mám tedy z netu, protože mi nemá kdo poradit. Nejvíce informací čerpám o pana Leoše Dvorského a tím mu za ty rady moc děkuji. V každém případě se včelky chovají stejně nezavisle a určitě ne podle šablony a já jsem rád, ze se můžu aspoň něčeho držet.
Tu je, Rudo, trochu problém. Samozřejmě: komunikace ...
Ale jak může komunikace fungovat za situace, kdy se skutečně otevřená debata rovná v podstatě debatě o porušování veterinárních předpisů? A kdy vlastně celý systém (ideově, sociologicky, ekonomicky) je nastaven tak, že prostě nemůže dobře fungovat ve prospěch oboru? (To je jediný prospěch, jenž mě v tuto chvíli zajímá.)
Znovu tedy připomínám: 27. 11. bude další jednání o "nákazové" vyhlášce ... A k tomu přidávám témata: možnosti volby, možnosti alternativních postupů nikoli v ilegalitě či v jakémsi občas a u někoho tolerovaném pološeru, ale s posvěcením a s podporou státu a na základě přijatého názoru odborníků z tuzemska i ze zahraničí, systematické a otevřené informování, a to i o tom, jak se to dělá jinde, otevřená a rovnoprávná debata nikoli o ramenech a procentech, ale o odborných věcech a skutečném prospěchu oboru.

(16.11.2014 16:10)maci01 napsal(a): [ -> ]... Nejvíce informací čerpám o pana Leoše Dvorského a tím mu za ty rady moc děkuji. ...
OK, takže jej požádej, ať na nadcházejícím jednání, na němž asi bude za ŠPV (tedy nevím, koho ŠPV zvolí či deleguje), zkusí pomoci řadu nyní zjevných problémů svým názorem nezpochybnitelné autority posunout kupředu, pokud to v rámci legislativy bude jen trochu možné. Aby nás bylo víc ...
Jiří
Nejvíce informací čerpám o pana Leoše Dvorského - z jeho webu http://dvorsky.leos.sweb.cz/ Rád bych pana Dvorského osobně poznal, ale žádný dotaz jsem nepokládal a spojení nevyužil. Více-či méně má vše popsané na webu a to mi zatím stačí. Tak se omlouvám, že ho nemůžu požádat o pomoc. Zkuste mu napsat sám, protože Vás určitě zná více než mě jako začínajícího včelaře.
Kolegové z ŠPV mě určitě zastoupí lépe, vždyť i oni už o tom debatují delší dobu.
Jiří
(16.11.2014 11:44)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Máme všichni jistotu, že naše včely neměly v červnu a červenci HLAD????

Já mám jistotu, že měly, dokonce přestaly plodovat a to jsem vůbec nevytáčel med.
Já osobne neverím na tú železnú rezervu nejakých 5kg zásob.Niektoré matky neobmedzia plodovanie ani keď zásoby klesnú pod túto hranicu a plodujú tak,ako by sa ich množstvo zásob ani netýkalo.Väčšina ale obmedzí plodovanie už v prípade,že zásob majú v plodisku povedzme 10kg, teda dostatok,ale nie je dlhší čas a ani nepokračuje podnecovacia znáška,tá je impulzom pre rozkladenie.Takže včelár je presvedčený,že včelám nič nechýba,ale zmeny vo včelstve nastávajú.Táto sezóna bola práve týmto typická.
Jiří, mě to pološero vyhovuje, doby, kdy jsme problémy řešili jednotně jsou pryč a neosvědčily se. Veterináři ani kdokoliv jiný mě nevadí. Je zakázáno testovat včely na dolnost a utrácet je? Může mi někdo zakázat chovat matky přirozeněji? Kdo by mě asi zakázal včelařit bez mezistěn, nebo zimovat na medu? Dokonce i zootechnku ošetřování si mohu měnit jak chci. Takže je to pouze na mě. Samozřejmě to není cesta pro schůzovní žvanily a vyhledávače umělých potíží. To se pak lehce dojde k názoru že nic nejde. Ono jde ale musí se chtít a hlavně makat! Zdraví R. S.
To,že sezóna bola zvláštna tu píše každý! No atypické počasie pokračuje, teplá jeseň trvá a úhyny budú pokračovať.(možno sa mýlim)Isté je,že pokľudné časy sú preč!
(14.11.2014 10:12)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]
(13.11.2014 21:12)spd napsal(a): [ -> ]ako casto mozem robit fumigaciu respektive v akych intervaloch? alebo aky ciel mam dosiahnut aby bol spad kliestika?

Fumigaci bys měl provádět v době, kdy jsou včelstva v bezletovém období na 100% bez plodu. V takovém případě by měla stačit teoreticky jedna fumigace na odstranění populace VD. Pro statistiku se ale snad uvadí účinnost 98%.....takže to chce aspoň dvě fumigace Varidolem....a nařízení KVS vyžaduje fumigace 3. Bezletové období proto, že dál již nehrozí reinvaze tím, co si včely případně donesou od jiných včelstev, a startovní pozice pro roztoče ve včelstvu by měla být nulová. Pokud chceš udělat fumigaci v sezóně, třeba u roje, nebo smetence, kde není žádný plod....sice půjdeš proti návodu na použití přípravku, ale pokud nepředpokládáš, že budeš z ošetřených vytáčet je možnost fumigací Varidolem odstranit foretické roztoče a umožnit včelstvu start bez parazitů....ale vzhedem k zalétávání včel a možnosti donešení Vd při loupežích je to opatření pouze krátkodobé.

mal som na mysli terajsiu situaciu... cize toto obdobie... po druhej fumigacii 11.11.2014 robil ju kamos mne to v ten den nyvychadzalo .... ze mi ju urobi...
ked som robil kontrolu na druhy den nasiel som aj nevyhorene pasiky ... boli aj z ineho materialu ako pouzivam ja.... to asi vplyv nema.... spad bol asi 1/3 z prvej fumigacie.... chcem mat istotu a preto by som chcel fumigaciu opakovat ... preto by som rad uvital ake hodnoty potrebujem dosiahnut.. spad 0? alebo je tam nejaka hodnota ze do kolko ks?
Vopred dakujem.... mam zaujem o vyskusane metody a nie o informacie z pribaloveho letaku....
Poslednu vetu som napisal preto aby mi sem niekto nedal navod opisany z Varidolu .... citat este viem....
Ak by nebol vo včelstvách plod,tak by stačila fumigácia len jedna.Lenže kto rozoberá včelstvá,tak či tak každé jedno môže byť s plodom na tom inak a to najmä v tomto čase.Ideálne by bolo fumigovať v 12 mesiaci,to už je takmer istota,že vo včelstvách plod nebude.
Nevyhorené pásiky,to môže byť problém,všetok vsiaknutý amitraz sa neuvoľní a môže byť znížená účinnosť.A k tomu číslu asi toľko,u mňa pri poslednej fumigácii ak je spád 0-15,tak už nechávam včely bez ďalšieho ošetrenia.Ak sú spády vyššie,tak je predpoklad, že vo včelstvách je alebo bol plod a fumigáciu pre istotu zopakujem. Fumigujem tak za 10 dní znovu, nakoľko opakovaná fumigácia urobená následne môže odpísať matku. Vystačím si ale z dvoma fumigáciami a tú tretiu riešim len u včelstiev, ktoré to podľa spádu z môjho pohľadu ako ranu istoty potrebujú.
Ale sme mimo tému.
(16.11.2014 22:26)spd napsal(a): [ -> ]
(14.11.2014 10:12)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]
(13.11.2014 21:12)spd napsal(a): [ -> ]ako casto mozem robit fumigaciu respektive v akych intervaloch? alebo aky ciel mam dosiahnut aby bol spad kliestika?

Fumigaci bys měl provádět v době, kdy jsou včelstva v bezletovém období na 100% bez plodu. V takovém případě by měla stačit teoreticky jedna fumigace na odstranění populace VD. Pro statistiku se ale snad uvadí účinnost 98%.....takže to chce aspoň dvě fumigace Varidolem....a nařízení KVS vyžaduje fumigace 3. Bezletové období proto, že dál již nehrozí reinvaze tím, co si včely případně donesou od jiných včelstev, a startovní pozice pro roztoče ve včelstvu by měla být nulová. Pokud chceš udělat fumigaci v sezóně, třeba u roje, nebo smetence, kde není žádný plod....sice půjdeš proti návodu na použití přípravku, ale pokud nepředpokládáš, že budeš z ošetřených vytáčet je možnost fumigací Varidolem odstranit foretické roztoče a umožnit včelstvu start bez parazitů....ale vzhedem k zalétávání včel a možnosti donešení Vd při loupežích je to opatření pouze krátkodobé.

mal som na mysli terajsiu situaciu... cize toto obdobie... po druhej fumigacii 11.11.2014 robil ju kamos mne to v ten den nyvychadzalo .... ze mi ju urobi...
ked som robil kontrolu na druhy den nasiel som aj nevyhorene pasiky ... boli aj z ineho materialu ako pouzivam ja.... to asi vplyv nema.... spad bol asi 1/3 z prvej fumigacie.... chcem mat istotu a preto by som chcel fumigaciu opakovat ... preto by som rad uvital ake hodnoty potrebujem dosiahnut.. spad 0? alebo je tam nejaka hodnota ze do kolko ks?
Vopred dakujem.... mam zaujem o vyskusane metody a nie o informacie z pribaloveho letaku....
Poslednu vetu som napisal preto aby mi sem niekto nedal navod opisany z Varidolu .... citat este viem....

Ak mám hodnoty kliešťov 0 - 5 ks už nefumigujem. Zriedkakedy to dám 3krát!
Včelařím krátce, letos je to teprve 4.zazimování a poprvé úhyny. Nikdy nepadlo jediné včelstvo a letos od července každý měsíc cca 1-2 včelstva, různého stáří- letošní "oddělek", včelstvo 2 i 3leté, s vyměněnou matkou....I oddělky, které byly ošetřeny kys.mléčnou v bezplodém období s novou ještě nekladoucí matkou, krmené od začátku po celé léto začaly v srpnu slábnout, 3NN plně obsazené a v říjnu úl prázdný, byly ošetřené KM opakovaně v srpnu a září. Je to kus od kusu, některé jsou zatím v pořádku, nedávno prolety mladušek, jiné padly zřejmě na viry. Deformovaná křídla jsem nepozorovala.
Jsem znovu na úplném začátku, nevím nic. Jestli se bude opakovat teplý podzim, teplá zima, chladné jaro, povodně, v létě extrémní vedra a sucha....budu muset úplně změnit celý systém vedení včelstev, léčení, krmení...
Díky podzimu jaký byl mám problém s plísněmi, úly z venku, uvnitř, krajní rámky. V létě jsem pozorovala zvápenatění plodu na všech stanovištích ( opět různý věk matek) a to jsem lítala celé léto nonstop s KM a cukrem.
Něco snad přežije. Matky si chovám sama, zřejmě jsem opravdu nevybrala ten nejlepší genetický materiál a tak teď výběr provedla příroda za mne.
(17.11.2014 14:25)Tanula napsal(a): [ -> ]Jestli se bude opakovat teplý podzim, teplá zima, chladné jaro, povodně, v létě extrémní vedra a sucha....budu muset úplně změnit celý systém vedení včelstev, léčení, krmení...

Tak už nad tou změnou vedení včelstev přemýšlej, tyhle změny v počasí tu prostě jsou a asi neustoupí je třeba se přizpůsobit.
Zatím jsem měla to "štěstí" že byl každý rok naprosto jiný. První tolik medu že nikdo nevěděl co s ním- my neměli medomet a hlavně jsem začínala a o med fakt nešloSmile.
Další rok katastrofa, nebylo nic, pak melecitoza téměř všude a letos....
Nikdy jsem nedělala vše automaticky - tj. je 1.5. nasadím medník, je 1.10. jdu fumigovat....Každé stanoviště je jiné, jiný rozvoj a jiné načasování, stejně tak každé včely jsou originál.
Vím co jsem udělala špatně a co bych měla udělat příště jinak,ale učit se budu ještě dlouho. Také doufám, že vše špatné je k něčemu dobré a že se díky opakovaným kolapsům podaří časem snížit stav převčelení a zůstanou opravdu jen ti " svéprávní včelaři".

Občas si říkám, jestli ale není lepší nedělat nic, nechat včelám naprostou volnost, jejich přirozený výběr, pochytat roje a nebránit jim v rojení, nesnažit se za každou cenu chovat matky podle sebe a spoléhat jen na tichou výměnu.......
Až na to, že díky opakovaným kolapsům se sníží převčelení, protože o převčelení se píše přes 60 let a tady měl dobrý postřeh V. Smolík na svém webu, že na to, že jsme převčeleni máme jednu z nejmenších spotřeb medu na osobu v Evropě. A "nesvéprávní" včelaři budou dokud bude systém který jim to bude umožňovat. Tak si myslím, že díky kolapsům se zvýší akorát počet krádeží včelstev a už se první "vlaštovky" objevily.
Krádeže nejsou jenom mezi včelaři, i přítelové zahrádkáři si vzájemně kradou úrodu a napadají se. Je to bohužel v lidech.....
Jak je to s pojištěním včelstev proti kráděžím a vandalům?? Od 1.1.2015 nejsem členem ČSV.A normální člověk včely krást nepřijde, má k nim respekt.
Referenční URL's