Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny podzim 2014
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Bylinky bych ještě snesl, ale mít pod postelí lavor mravenčí a nad hlavou oblak šťavelový? To radši tu chřipku.
(27.11.2014 11:28)JKL napsal(a): [ -> ]
(27.11.2014 10:09)KaJi napsal(a): [ -> ]A když to tak někde okolo kolabuje, tak nejde o import roztočů, ale VČEL, které se přidávají k loupícím.
A i když je tam něco co VD shodí, ty viry ve včelách zůstanou.
Asi máš pravdu. A jsem rád, že mi stále úly voní thymolem - Importované VD shodí a ty viry a plísně zabije.

JKL, prečítaj si niečo viac o Apiguarde, nikde sa nič nepíše o jeho účinkoch na vírusy a plesne. Je to prípravok len na VD, aj to so slabšími účinkami.

http://translate.google.sk/translate?hl=...rev=search
Tak zatím Tono vs. JKL 1:1.... thymol plísně a houby zabíjí, viry ne. Tak druhý kolo......gong. Big Grin Big Grin Big Grin
Mrkněte na ten 5 sloupec Virucide
Takže i na nějaké ty viry - a lze toho najít více.
Samozřejmě asi zatím nikdo nezkoumal zda zrovna na ty co jsou nebezpečné pro naše včelky - tedy prd vím. Ale předpoklad k tomu ten thymol má.
Obecně je hubení virů dost obtížné. Léky (i lidské) se nazývají virostatika, z čehož již plyne, že se spíše tlumí, než léčí. Pokud je virus citlivý laboratorně, zdaleka ještě nemusí být látka účinná v terénu.
Z osmi včelstev za celý podzim do dneška řádově několik včel - ani jedno procento.

lumat
(27.11.2014 11:28)JKL napsal(a): [ -> ]Zbytky Apiguardu co jsem rozmazal na horní loučky stále zůstávají a včely je už nechávají - to mi zajišťuje neustálou slabou sublimací prevenci proti plísním na krajních plástech a na ouškách rámků a to i přes viditelnou kondenzaci v rozích na strůpkové fólii.

To mě zajímá. kdyby to fakt fungovalo (doufám, že se podělíš o výsledek) tak by mi to usnadnilo práci s odebíráním krajních plásů a jejich skladováním- nehledě na to ostatním tedy, to by byl dobrý bonus...
Energetické a nutričné nároky včelieho plodu sú ochudobňované parazitným životným štýlom roztočov Varroa. Včelí plod tak v bunkách hladuje cez prítomnosť roztočov Varroa. Je dokázané, že klieštik, počas reprodukcie pod viečkom, vysaje z plodu až 28% živín, ktoré by inak spotrebovala kukla počas metamorfózy. To vedie k rodeniu sa chromých včiel, a k zvýšeniu nebezpečenstva vírusových, bakteriálnych a mykotických infekcií. Antivarroa pôsobenie propolisu sa využíva v liečive BeeVital, ktoré propolis obsahuje. Varroa destruktor je na bioaktivitu propolisu rozpusteného v alkohole veľmi citlivý.
Včelstvo sa bráni voči napadnutiu škodlivými plesňami prínosom rastlinných živíc do úľa vo zvýšenom množstve. Rastlinné živice majú antimykotické účinky. Propolis je zmes rastlinných živíc a vosku, ktorý má antimykotické a antibakteriálne vlastnosti. Keď v úli narastá hubovitá hrozba, tak včely prinášajú do úľa až o 45% propolisu viac ako je priemer. Propolis je účinné antimykotikum. Včely dokážu rozlíšiť škodlivé huby od neškodných. Ak počasie neumožní včelám prinášať do úľa väčšie množstvo propolisu, ako tomu bolo v túto jar 2014 až do letného slnovratu, tak pri napadnutí úľa nebezpečnými hubami, čo je určite aj N.c., namiesto propolisovej ochrany sa včely musia spoliehať na fyzické odstránenie spor, a to zas prispieva k rozširovaniu choroby, slabnutiu včelstva a k mŕtvemu úľu.
No, vzpomínáte, jak jsem letos v létě psal, že je divný, jak staršně ty včely tmelej....?,...že to vypadá jako když se chystají na zimu....?

Milane....kde jsi vzal tuhle informaci?.... Nějakej odkaz na výzkum?
(27.11.2014 18:21)lumat napsal(a): [ -> ]Z osmi včelstev za celý podzim do dneška řádově několik včel - ani jedno procento.

lumat
Luděk, zostalo, alebo uhynulo ? Smile
(27.11.2014 19:12)MartinH napsal(a): [ -> ]
(27.11.2014 11:28)JKL napsal(a): [ -> ]Zbytky Apiguardu co jsem rozmazal na horní loučky stále zůstávají a včely je už nechávají - to mi zajišťuje neustálou slabou sublimací prevenci proti plísním na krajních plástech a na ouškách rámků a to i přes viditelnou kondenzaci v rozích na strůpkové fólii.

To mě zajímá. kdyby to fakt fungovalo (doufám, že se podělíš o výsledek) tak by mi to usnadnilo práci s odebíráním krajních plásů a jejich skladováním- nehledě na to ostatním tedy, to by byl dobrý bonus...
Vlastní zkušenost. Do oddělků co jsem dával KM se na bílé podložce po tom vlhkém období v podletí objevil černý povlak a v rozích popadané kousky pylu co holky neuklidily byly chycené plísní. Navíc ze dna rostly jakoby hrudky propolisu, které se musely seškrabovat. Tam kde byl thymol byla podložka bílá a pokud tam byl nějaký spad tak bez plísní.
Nyní oproti jiným rokům, kdy mi začínaly černat ouška u nových dřevěných rámů pod fóliií je dřevo jako nové.

Citace:Dalším krokem je ochrana dřeva před červotoči a plísněmi. Dobře se osvědčil 3% roztok thymolu v ethanolu.


Použití thymolu - to jen aby se thymolu někdo nebál, že je to zas nějaká chémie a uvědomil si, že ho má v ústech při čištění zubů každý den.


A ještě jedna studie vlivu thymolu na Nosemu - prý lepší než Fumidil-B

To je proč se domívám že ten Apiguard je výhodný a to nejen proti VD. Čas ukáže . Zatím si nestěžujiWink
Ta studie vlivu thymolu na Nosemu je z Pákistánu.....Dodgy Tam je určitě jinej thymol....Big Grin
(28.11.2014 6:46)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Milane....kde jsi vzal tuhle informaci?.... Nějakej odkaz na výzkum?

Na mojom blogu mám odkaz na novinky v apiterapii. Sú tam informácie z výskumu na celom svete. Každý deň pribúdajú nové odkazy na od seba nezávislé štúdie. Sledujem to už niekoľko rokov. V tomto prípade robila konkrétny výskum Štátna univerzita v Severnej Karolíne. http://apitherapy.blogspot.de/2012/04/be...faced.html
Když to tu tak čtu ,,měli jsme tady u náš šteští.

z 22 včelstev do ted padly 3 (z toho dvě mojí vinou už v červnu hladem,nekoukal jsem pozorně)

a z 9 oddělků 1
Nie som si istý,či v starom časopise včelár z 80.-ych rokov minulého storočia,alebo v knihe od Ľudovíta Gešajovského Praktický včelár som niekde čítal že sa robili výskumy s podávaním penicilínu pri zakrmovaní včelstiev na zimu.Žiaľ,neviem koľko jednotiek penicilínu,na základe prezimovania včelstiev, jarného rozvoja,ako i medného výťažku v nasledujúcom roku bolo vyhodnotené ako najvhodnejšie.Výskumy ale potvrdili,že včelstvá,ktorím bol podávaný penicilín v cukrovom roztoku,lepšie prezimovali,mali rýchlejší jarný rozvoj,ako i medné výnosy.Do 48 hod. od podania roztoku s penicilínom bola zistená rozborom v každej larvičke jeho prítomnosť.
Samozrejme,som si vedomý,že antibiotiká sa nesmú používať,ale pri nejakom rozumnom nastavení by to bola cesta,aby sme mali včelstvá odolnejšie proti chorobám a aby sa nedostalo antibiotikum do prvého jarného medu.Hoci som za štyri roky môjho samostatného nemal žiaden úhyn včelstiev a predpokladám že proti Varoáze mám nastavený dobrý spôsob ošetrovania,pohrávam sa s myšlienkou vyskúšať to na jednej-dvoch rodinách.
To je výbornéAngry, je z toho pak pěkný průser když najdou antibiotika v medu. A i kdyby nenašli, měl bych problém to jíst a nebo prodávat.
Tak takhle snad ne. Angry S antibiotiky bych si nezahrával. Myslím že toho je jinde dost.
to je Opravdu špatná cesta...

Lepší volba určitě bude posílení na přírodní bázi ve formě čajů a tak všechno lepší než Antibiotika !!!!!
Už tak jsme prosyceni antibiotiky, na lidi pomalu přestávají účinkovat, časem by se to prejevilo i u včel. Jsem také zásadně proti.
Referenční URL's