Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny podzim 2014
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Trochu naváži na Jiřího Matla a Ivíka, ale budu pokračovat jiným směrem.

Ano, genetika je důležitá a to bez jakékoli diskuze! Na druhou stranu je poměrně složité byť jenom odhadnout, co je geneticky přínosné. Jinak řečeno dostat se šlechtěním ke včele, která je vitální, odolná, schopná dělat výnosy a ještě je mírná (což je to první, na co se vás kupující matek zeptá!) je prostě problém. Nicméně na tom, že je genetika základem, se jistě shodneme a určitě je důležité podporovat všechny, kteří se tomu soustavně a erudovaně věnují. Pak jsou tu ale ještě další důležité momenty. Jako jeden ze zásadních vidím ten, který bych nazval zemědělsko-lesnický.

Citace:Pokud se bude situace i nadále vyvíjet neuspokojivě, budou čeští včelaři doufat ve státní podporu.
(zdroj: http://boleslavsky.denik.cz/zpravy_regio...41204.html )

Já s tou větou musím zásadně souhlasit, byť ne tak jak je myšlena! Včelaři se opravdu v budoucnu neobejdou bez státní pomoci, ale rozhodně ne proto, že by jim stát měl hradit ztrátu včelstev nebo je snad probůh pomáhat dovážet. Podpora by měla být cílená na vztah zemědělec - včely, protože v současné době je tento vztah obrovsky vychýlen ve prospěch zemědělců. Je trendy říkat, že se dnes méně pracuje s chemií. Já (aniž bych měl v ruce relevantní čísla) musím říci, že mám absolutně opačný názor. Tam kde včelařím se půda používá jako držák pro rostliny a vše (ne)potřebné se do půdy a na rostliny musí vpravit chemicky. Je možné v takové realitě dál smysluplně včelařit? Nenesou také zemědělci jistý podíl na současném stavu? Není neustálý kontakt našich včel s pesticidy a látkami všeho druhu důvod, proč prostě vitální být nemohou, byť by genetika byla dokonalá? Domnívám se, že jde o velmi složité a celkem zásadní téma, které bude v brzké budoucnosti předmětem mnoha sporů.

Občas zde kritizuji ČSV. Kritika je to myslím oprávněná, ale není jejím primárním účelem svazu škodit. Vzhledem k výše uvedenému bych byl rád, kdyby se svaz transformoval na servisní organizaci včelařů za stálé, vstřícné a smysluplné spolupráce s ostatními sdruženími začal prosazovat zájmy včel(ařů) na příslušných místech. Domnívám se totiž, že o budoucnosti včel nebude rozhodovat zimní měl, ale bude to legislativa. A to jak ta národní, tak ta tvořená v Bruselu. Zároveň platí a bude platit, že k prosazení jakýchkoli zájmů je třeba poměrně velkého lobbyingu podepřeného silnou (finanční, organizační, atd.). Proto se domnívám, že nějaké organizační jednoty je a bude třeba. Pokud tedy hovořím o státní podpoře včelařů, tak to bude právě ta, kterou si sami včelaři budou schopni vybojovat!

PS: Na druhou stranu tím lobbistou nemusí nutně být právě ČSV, této aktivity se může chopit kdokoli (mmj. mu to zajistí podporu včelařů a dominanci v oboru).
(05.12.2014 14:20)JKL napsal(a): [ -> ]To by museli pochopit, že ta teorie velkých čísel funguje jen tehdy pokud se lže symetricky na obě strany a Gaussovu křivku normálního rozložení to nevychýlí. Pokud se lže jedním směrem - tedy ke kýžené nule (za účelem nebýt pranýřován, nemuset zjara natírat), pak to jde celé do někam a tam pak jdeme se včelstvy i my.
Kde je chyba ?

Základem vyhodnocení v dnešní době je data mít v digitální, nikoli papíropvé formě.

Takže tady je jednoduchý základní dortaz - kde je ten soubor a kde jsou vyhodnocení.

Obávám se že dostaneme odkaz na nějaké šanony rozmístěné v archívech SVS po okresech.

Zatím co vím tak vždy se hledalo v šanonu v papírech, nikde jsem neviděl nikoho sendout jke kompu, zadat číslo stanoviště a vyjet data, natož aby vyjel data za minulé roky s průměrem za katastr a okres Smile
Standard minulého tisíciletí.


Takže pokud data pořízená za mnoho milionů nemají dneska digitální formu, je to jednoznačná odpověď.
Mají a pokud ano od kterého roku? UE a čísla stanovišť - to je tak deset let nejmíň co exituje jednoznačný prvek pro identifikaci vzorku.
A že předtím nebyl - je pravděpodobné, že asi žádná data nebudou. Kromě nejakého sumáře nul za okresy.
Zdravím.
Pán Turčani,žiaden včelár si neprizná ,že urobil nejakú chybu pri liečení VD,každý chce to na niečo zviesť ako v tej prúpovídke.My sme tiež využívali rôzne technické pomôcky /ako som už uviedol vyvíjač aerosolu,fureto a rôzne fukáre/ a zistili sme,že tlak,ktorý tieto zariadenia vytvárajú v úlovom priestore zapríčiňuje únik liečiva a tým zníženie koncentrácie ,čo v konečnom dôsledku znamená,že VD zostáva vo včelstvách vo väčšom počte a následne po premnožení v budúcom roku môže zapríčiní typický úhyn.Po prechode na klasiku /zapálenie pásika z amitrazom v zadnej časti dna a uzatvorenie úla na 1 hodinu/máme už viac rokov zvládnutú liečbu VD.Treba aspoň 3 x preličiť v kocentrácii uvedenej v návode podľa počtu nádstavkov a poslednú fumigáciu treba vykonať čo najneskôr podľa predpovede počasia.Nechcem nikoho poučovať ,ale ako napísal pán Turčani,amitraz ,keď sa používa podľa návodu /nepoužívať žiadne zlepšováky/ zabezpečuje,že VD zatial ekonomicky neohrozuje naše včelstvá.
Bojo.
(05.12.2014 15:13)MartinH napsal(a): [ -> ]Skoro by tu člověk měl pocit, že za to, že někde někomu uhynuly včely, nemůže ten roztoč, nebo neschopnost včelaře, ale ta měl. No ale co když se ten povinný vzorek měli zruší? Na co budeme ty úhyny svádět pak? Na povinnost podávat hlášení do Hradištka? Asi na cokoliv jiného než na vlastní chyby. Ty hledat by bylo moc složité, nějaký ten vnější nepřítel se přece vždycky najde.
Sama měl je v tom pochopitelně nevinně. Naopak, pokud spočítání roztočů v měli provede sám včelař, může mu to pomoci ke správnému rozhodnutí.

Problém poviného vyšetření zimní měli je, že je direktivně nařízen z centa, do centra odevzdán k vyšetření a také má sloužit k centrálnímu dohledu nad nákazovou situací.

I když nelze pominout pochybnou vypovídací hodnotu výsledků povinného vyšetření zimní měli, hlavní problém je, že vytváří u včelařů mylnou iluzi, že je o zdraví jejich včel dobře postaráno shora. Je to ale jen iluze, která se rozplyne jako pára, pokud dojde k úhynům. Pak je celkem správně včelaři sděleno, že jsou to jeho včelatva a jedině on je za ně zodpovědný.

Současný systém nese mnoho rysů totalitní doby, ve které ostatně vznikl. Hlavně v pevné jednotě, moc nemyslet, spíš dodržovat disciplínu. Na druhé straně doba již pokročila a přibývá včelařů, kteří jsou zvyklí samostatně se starat o běžné věci ve svém životě, tak proč ne o včely. Bohužel centralistický systém řízení přináší pasivitu včelařů a nižší odbornou úroveň a to se pak oboru vrací větší zranitelností pokud přijdou problémové roky. Věřím že budoucností oboru jsou vzdělaní včelaři schopní činit samostanná a kvalifikovaná rozhodnutí třeba i ze samovyšetření zimní měli. Takové včelaře je pak radost mít za sousedy.

Broněk Gruna
Rozmýšlel jsem se, jestli na ty invektivy J.Matla a Ivíka vůbec odpovídat.
J.Matl ale nemluví pravdu, že já nebo ŠPV zvedla ruku pro zimní vyšetření měli. Tyhle dezinformace sis, Jiří, mohl odpustit. Ono se o něčem na SVS 27.11.2014 hlasovalo?
To, že zimní měl má chyby, jsem veřejně říkal asi jen já a to v době, kdy, promiň, sis jako včelař hrál v uhláku na horníka. Ani ti, tebou jmenovaní veřejně v té době nikdy nevystoupili, nikdy . Krom písemných zmínek jsem to prezentoval na 1.setkání VMS v Brně, nikdo jiný (uvedl jsem také jaké má chyby). Jen to pak tehdejší předseda PSNV a ještě jeden za rok zopakovali na tomtéž nasedání, ale od té doby nic víc, jen to samé (jak smutné). Dnes je to jednoduché papouškovat něco po někom, zvláště když víš, že se ti nic nestane . Tehdy to tak jisté nebylo. Nakonec letní monitoring z měli má min. stejnou chybovost, ale pracují s ním mnozí. Tady to nevadí jen proto, že to dělá PSNV. Ale 400 tis. tam jde také z veřejných prostředků, relevantní výstupy nemá, a slouží jen úzké skupince lidí.
27.11. na SVS jsem prohlásil, že se zimní měli neřídím 14 let. Kdo to z vás jen naznačil? Ani dnes nikdo z vás na to neměl odvahu, jen si hrajete na něco, co rozhodně nejste. Prohlaste veřejně, že členové PSNV a další, neodevzdávají měl proto, že ji považují za nedůvěryhodnou a není co řešit. Ano nejsem pro okamžité zrušení měli . Ne za sebe a ŠPV, ale pro druhé. Je lehké něco zrušit a pak říci pardon. Já, když mám před sebou důležité rozhodnutí, ověřují vše z různých pohledů a také zdrojů informací. Přeci jsem navrhl ať se to prodiskutuje, vezmou pro a proti a také možnosti úprav a dalšího využití, pak ať se rozhodne na základě koncenzu. Prostě jen odklad a řádná úvaha, ne jen politikum. Mně osobně ani ŠPV by zrušení nevadilo, naopak, jsme jinde.U nás alternativní neznamená nahradit jeden jed druhým. Jenže je tady spousta dat, která se dají využít, metodika se dá upravit, třeba na nějakou diagnostiku MVP. Třeba dojde k tomu, že si ji každý bude platit jako dříve. To ale rozvádět nechci. Tvrdit ale, že třeba u těch, kteří zimují v jednom nástavku to nemá vypovídající schopnost je zase nepravda. Víme, kolik takových je? Ne?, tak to zjištěme atd, atd. tomu já říkám věcný přístup. Nakonec jsem asi s MUDr. Hubačem jediní, kteří jsou třeba i schopni doložit, kolik roztočů může být v nástavcích včelstev (plástech), která zimují v 5ti NN. Jednu věc ti ale, Jiří, připomenu. Na setkání se SVS 30.6. se všemi přijal názor, že k vyhlášce o včelách bude příloha, která bude reflektovat to, co ve vyhlášce není, nemůže být…… Však jsi slyšel 27.11. Když pominu, kdo na novém návrhu vyhlášky pracoval a kdo ne a ty tanečky kolem (ŠPV se jich nezúčastnilo), tak tuto přílohu nezpracoval nikdo krom ŠPV. Někdy v srpnu o ni požádal svaz a myslím, že i Dadant klub ústy pana MVDr Šumery. Dostaly ji. Mimochodem, už jste se panu Šumerovi omluvili?
Nikdo z vás o to (přílohu) ani neprojevil zájem a dokonce ani na tomto zasedání 27.11.2014. Prostě jste nepochopili možnosti, které tato příloha dává a SVS se tomu nebrání. Ze zcela pochopitelných důvodů, které ti , vám, časem možná dojdou, to tu nebudu uvádět. Toho 27.11. jsem vám to 2x po sobě připomněl a myslím, že dost nahlas . Měl jsem pocit, že to pan Matela konečně pochopil, asi jsem se mýlil. Zřejmě ty a vaši zástupci vůbec nejste schopni reagovat na vývoj situace a vidět možnosti, které se rýsují. Vás zajímá jen kdo a ne co a jak. Jen si říkám, v čem se lišíte od ČSV , který kritizujete??? Stále bych se ve vás rád mýlil. SVS nás (ŠPV) na tomto zasedání požádala, ať ji znovu předložíme. Musím říci, že jsem , po té zkušenosti s vámi (ale i jinými,abych byl trochu spravedlivý), neměl do něčeho podobného chuť, ale bylo mi řečeno. Když to neuděláte vy , nebude nic, takto se do toho alespoň budou moci ostatní strefovat nebo jim to dá nějaký podnět. Tak, že ten nedokonalý návrh, který můžete doplnit o to, co do vyhlášky neprošlo, najdete na webu ŠPV.
Tak, Jiří, nemusíme se milovat, ale prosím, korektně a kde jsou společné zájmy, spolupracujme.
Jsi si jist, že obě organizace, které rád zastupuješ, jsou toho schopny?
Kdybych měl Ivíkovu reakci brát za informaci, kde se on a jeho okolí nacházejí v poznání a hlavě zvládnutí třeba varroázy a nedej bože šlechtění, není o čem mluvit. Snad za 10 let se, Ivíku ozvi. Základy prostě musí každý zvládnout a pak může jít dál. Já vím, je to nemoderní, ale je to tak. Nakonec, ač nerad, musím souhlasit s Rudou Stonjekem. O skutečné výsledky ale hlavně práci nemá vlastně nikdo zájem a tak nám zřejmě porostou nové generace chemických“ dědků“. Bůh s námi, vlastně s nimi. A nyní jdu dělat ten mlýnek.
LD
(04.12.2014 11:48)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Já jsem to teda pochopil tak, že u Leoše už tahle přírodní selekce proběhla, že rozchovává materiál, který všechny tyhle viry a Nosemy ceranae vydržel a že upravil zootechniku svého včelaření tak, aby imunita jeho včelstev nebyla poškozována jím samým ...to jest včelařem Big GrinBig Grin

1. Je možná selekce v prostoru, kde jsou v doletu trubčího shromaždiště desítky včelstev různého původu a stavu? Pokud beru, že inseminace není návrat k přírodnímu stavu a dcery nové matka mají 50% podíl genů od trubců, pak je vůbec možné pro běžného včelaře dělat nějakou selekci, byť přírodní? Případně jak na to.
2. Je někde ( web, přednášky apod. ) možné dohledat již mnohokrát zmiňované zásady zootechniky nastavené dle biologie kleštík x včela a obranné mechanizmy? Zkoušel jsem to webu pana Dvorského , ale příspěvky z poslední doby mi přijdou takové plné náznaků a tajemství a nejsem schopen z nich vyčíst nic konkrétního. Celkem to beru, není vždy optimální vše co vím hned dát na web. Sekce přednášek není aktuální, takže ani nevím kam zajet. Rád bych se dozvěděl alespoň hlavní myšlenky, abych si o tom mohl zapřemýšlet. Ale pravdu říct nedaří se mi to.
(05.12.2014 16:34)Leoš Dvorský napsal(a): [ -> ]J.Matl ale nemluví pravdu, že já nebo ŠPV zvedla ruku pro zimní vyšetření měli. Tyhle dezinformace sis, Jiří, mohl odpustit. Ono se o něčem na SVS 27.11.2014 hlasovalo?
Jednání na SVS 27.11. bylo svoláno za účelem projednání a schválení nové vyhlášky o nemocech včel. Podkladem pro jednání byl návrh, jehož součástí bylo i zachování povinného vyšetření zimní měli. Tento návrh, jak píše předseda ČSV Bruckler (http://www.vcelarstvi.cz/files/dokumenty...i-vcel.pdf) "bylo prodiskutováno 29. září na jednání se zástupci těch spolků, které přijaly naše pozvání k diskusi". Tam vaše hnutí ŠPV na rozdíl od PSNV bylo zúčastněno a na společném návrhu znění vyhlášky se podílelo. Pracovní společnost nástavkových včelařů a Mendelova společnost pro včelařský výzkum byly pozvány až na jednání 27.11. v prostorách Státní veterinární správy. Zde jako jediné podaly věcně odůvodněný návrh na zrušení povinného(!) vyšetření měli, který byl většinově zamítnut. Měl jste možnost tuto snahu o změnu aktivně podpořit. Že jste to neudělal, již nenapravíte množstvím slov zde na fóru. Tuto věc nevzdáváme a určitě ještě budete mít příležitost podpořit naši snahu o změny ku prospěchu oboru. Jsme připraveni ke spolupráci, ale je nutno oboustraně udržet debatu ve věcné rovině.
Bronislav Gruna (místopředseda PSNV)
Leoši, hlavně klid a chladnou hlavu. Tušil jsem, že Tě tohle téma popíchne k reakci, ale doufal jsem v reakci věcnou a nezatíženou letitými negativními frustracemi a předsudky. Známe se přece dobře a mezi přáteli se dají věci říkat i jaksi naostro, ne?
Respektuji, že bytostně nemáš rád některá další včelařská sdružení či některé jejich představitele, zejména pak PSNV. To je ale Tvůj osobní příběh. A chápu, že z hlediska diplomatického je Tvoje role uvnitř všech struktur oboru velice složitá, diplomaticky řečeno. Ale to je Tvůj problém, nikoho jiného … Tak to netahejme do věcné debaty …
Držme se věcné roviny a Tvoje řeč budiž buď „ano – ano či ne – ne" … Už proto, že naše v Tvém příspěvku zmiňovaná sdružení mají řadu s ŠPV společných bodů a tematických průniků i osob a neměli bychom do věcné debaty vnášet osobní či „jiné“ aspekty.
K tomu hlasování: mateš zdejší čtenáře. Samozřejmě se o ničem nehlasovalo, jak také, když nebyl nastaven žádný hlasovací řád?
Byla tam řada zástupců různých subjektů v různém počtu zástupců a kdyby se mělo hlasovat, musel by někdo nastavit nějaký modus. Což se nestalo, nehlasovalo se, ale podpora určitých témat byla zjevná, zejména teď myslím na téma oné zimní měli …
Nepsal jsem o hlasování, ale o tom, že jste jistou koncepci podpořili. A zde jsem to otevřel, protože nerozumím, proč, protože do značné míry znám Tvé názory a doufal jsem v jiné vyústění …
Já si pamatuji, že jste tam za ŠPV podpořili, aby povinné vyšetření zimní měli zůstalo a argumentovali jste tím, že přece jen poskytuje jistá plošná data, z nichž lze nějak dál vycházet. Dokladovali jste to teorií velkých čísel, jako již vícekrát v minulosti na jednáních i v časopisu Včelařství. Chápu to jako konsistentní názor Tvůj nebo třeba i kolegy MUDr. Hubače. Nevím, zda je to názor ŠPV, za niž jsi na jednání byl, ale to není můj problém, já s ŠPV velmi sympatizuji, ale nevidím dovnitř a nevím, na čem jste se v rámci strategie pro toto jednání dohodli.
Za PSNV jsme měli připravenou presentaci, v níž jsme chtěli podpořit naše argumenty pro to, že je povinné plošné vyšetření zimní měli a z něho vyvozované další strategie problematické a založené na naprosto nespolehlivých datech.
Nebylo nám dovoleno presentaci promítnout, mohli jsme pouze presentovat základní principy ústně, nemohli jsme tedy např. ukázat určité velmi zajímavé souvislosti na zpracovaných grafech. Nevadí, zveřejníme to jinak.
I v té presentaci, i v mém stanovisku ve vlákně Zprávy z tisku je jasně řečeno, že je rozdíl v interpretaci výsledků zimní měli podle toho, zda se zimuje v jednom prostoru, či ve více nástavkách, kde je spad mrtvých samiček věru cosi jako ruská ruleta a jeho interpretace je zcela problematická, protože vlastně nevíme, co je to za roztoče …
Samozřejmě chápu, že Ty jsi vše věděl dřív než ostatní, říkáš to přece stále a máš většinou i pravdu, respektuji to … Věnuješ se tématu věru léta a máš na tom hodně odpracováno. Díky za to.
Pokud jde o tu zmiňovanou přílohu, jež sice z hlediska principů věc příliš neřeší, přesto ale téma o kousek posune, pak, pokud stojí situace tak, že Vás partneři musí o ni požádat, tedy nám ji, prosím, pošlete.
Domníval jsem se, že normální modus, že pokud SVS kývne na řešení, že se k vyhlášce připojí vysvětlující příloha, pak samozřejmě všichni spontánně nabídnou svá stanoviska, Zejména za situace, kdy SVS bude chtít (jak jsem to pochopil) od včelařů konsistentní a domluvené stanovisko.
Nevím, zda se to domluvilo už na jednání 30. 6., protože z tohoto jednání neexistuje žádný oficiální záznam.
Osobně si myslím, že příloha bude sice užitečná, ale bude to umění možného, přičemž to „možné“ je za současné situace velmi omezený pojem. My jsme původně mysleli na víc.
Vlastně jsme původně doufali, že navrhovatel si udělá srovnávací studii, jak se to dělá v okolních zemích, pak stanoví expertní tým, který zpracuje návrh, na němž se pak bude dál pracovat. Zvolen byl jiný model, dobrá … Ještě není vše ztraceno a dá se leccos vylepšit. Čas je, letošní situace je paradoxně modelová k tomu, aby se na tom zapracovalo. Tak to zkusme …
Jiří
(01.12.2014 15:46)JAREK255 napsal(a): [ -> ]Dobrý den, příroda nám sama ukazuje, kdo jsme jaký včelař o kolik včelstev se kdo dokážeme řádně postarat. Gabon se u nás druhý rok nevkládal, léčí se K.M.


Je to tak!!

Jsem členem ČSV a nemám s tím problém. Využil jsem možností svépomocného fondu (poškození při větrné smršti) i pojištění (úraz na hoblovce). Netuším, v čem by měla být organizovanost nevýhodná, problematická.

Při léčení nevymýšlím kraviny. Metodika je daná, stejně tak postup při aplikaci. Se zdravotním stavem nemám problém.

Problém jsem měl 1* za celou dobu mého včelaření (33 roků) a to, když jsem léčil "alternativně" = 90% ztráty, prakticky jsem začínal znovu. Poučilo mne to.

Vyšetření zimní měli? I kdybych měl negativní názor, jako že nemám, kolik Vás to stojí času nebo peněz? Tak proč ne?

Budu neoblíben, ale tak to prostě je: teď včelaří kde kdo a nemalá část by nevčelařila nebýt dotací. Pořídí si vrchovatě včel, pak nestíhá. Na vlastní oči jsem viděl Gabon pověšený ještě koncem října, stejně tak flašku s krmením. Divíte se, že vznikají resistentní VD a loupeže? Po tom co jsem viděl se nedivím ničemu.

Méně bude možná více.
nemalá část by nevčelařila nebýt dotací - to si jao myslíš, že do toho lidi jdou jen kvůli dotacím??? Já jsem do toho za první rok nastrkal peněz, že i dotace na to nestačí. Pro příště važ svá slova. I některý začínající včelař to dělá jako svůj koníček a ne z vidiny zbohatnutí. Dnes kontrola podložek, stále 4/4. Jinak k padání včelstev dodávám, že to padá i mnohaletým včelařům. Dokonce padla včelnice, kde vím, že z jara natíral plod. Dokonce koupil letos nové matky. Teď má 0.
(04.12.2014 20:01)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]To je stejný, jako se zeptat, jestli potřebujeme zdravotnictví, když existuje smrt.....Dodgy

Toto tady určitě řešit nebudu, ale jsou případy kdy zdravotnictví škodí přirozenému narození viz. porody s léky a nástřih hráze. Jestli máš skutečný zájem a nešlo jen o příspěvek typu "hlavně něco říct i když to nesouvisí s tématem a nesleduješ naší diskuzi s JKL, kde řešíme jak může/nepomůže pomoct častější hlášení do ÚE!", seznámím tě s ženami, které ti toto odborně vysvětlí více než já.
(05.12.2014 19:31)maci01 napsal(a): [ -> ]Já jsem do toho za první rok nastrkal peněz, že i dotace na to nestačí. Pro příště važ svá slova.

Nezlob se,ale to je tedy argument. Provozuji "koníčka" a dotace mi nepokryje komplet náklady na něj,no to jednoho naštve.Dodgy

(05.12.2014 19:34)NB1 napsal(a): [ -> ]
(04.12.2014 20:01)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]To je stejný, jako se zeptat, jestli potřebujeme zdravotnictví, když existuje smrt.....Dodgy

Toto tady určitě řešit nebudu, ale jsou případy kdy zdravotnictví škodí přirozenému narození viz. porody s léky a nástřih hráze.

No ty jsi se Jaromíre taky vyznamenal,občas to tady je pěkný "blbákov".
(05.12.2014 10:00)JKL napsal(a): [ -> ]
(04.12.2014 18:51)NB1 napsal(a): [ -> ]To, že nemusíme my dva co používáme PC posílat hlášení poštou, přece neznamená a neříká, že ostatní to poštou neposílají!

Změny jen 6x ročně? Jsou měsíce, kdy mám změny každým dnem či týdnem a ta vstřícná paní by asi už vstřícnou nebyla, kdyby jí čekalo průměrně na jednoho včelaře ročně třeba 6krát více práce, která vyřeší jako co? Nerozumím ti čeho tím docílíme stejně jako jsem nerozumněl GPS povinnosti v hlášení.

Tohle zavedení hlášení každých změn do zblbnutí přece nejde nazvat slušností a racionálním jednáním. Povede jen k papírovému zmagoření včelařů a snížení úhynů včel to nijak nezaručuje a neřeší!

Začnu od zadu. Tu slušnost a racionální jednání bylo míněno ze strany paní na UE v Hradiťsku - že nevyžaduje papír.

A s tím GPS a hlášením změn v počtech včelstev je to složitější.
Na jedné straně máš pravdu. - Je to byrokracie, administrativa a pokud to jde ještě přes prostředníky (pošta, ČSV ...) je to i neefektivní a zbytečně zatěžující včelaře.
Pohled z druhé strany. - Je pravda, že já nepotřebuji vědět zda si čistí soused zuby (včelař léčí) a kolik má dětí (kolik má včelstev). Dokonce ani nepožaduji aby v chřipkovém období dával na rozbor výtěr z krku (zimní měl). ALE pokud bude mít soused infekční žloutenku, tak bych rád, aby se v obchodě nehrabal v nebaleném pečivu (má mor a jeho nakažené včely létaly k sousedům na návštěvu nebo naopak). A dokonce bych rád věděl, že jeho děti, kteří navštěvují školu s mými, že to mohou potenciálně roznést. No a k tomu již potřebují zdravotníci vědět místo kde je nemocný a údaje o dětech (GPS a počet včelstev) pro stanovení jistých opatření a zamezení šíření.
Já vím je to schíza - nutno najít kompromis. Jelikož s výpočetní technikou pracuji a jsem tedy profesionálně degenerován je pro mne možnost on-line zadávání a dobrovolná údržba dat o stavu a umístění mých svěřenkyň a to bez prostředníka - tedy chráněného přístupu z WEBu prostě ta správná cesta. Ale chápu, že to je dlouhá cesta než se vymění generace za tu mobilně-internetově-počítačovou. V každém případě bych to s ohledem na budoucnost již nyní nezavrhoval a možná pro dobrovolníky připravoval.

Sci fi?

Viděl jsi reklamu na ty služby kolem auta - že ti hlásí prošlou technickou, preventivní prohlídky, potřebné výměny kapalin, upomíná na výměny součástí, kol... pokud zadáš a udržuješ údaje o svém autě.

V čem je rozdíl?

Hovoříme pořád o tom v čem jsme začli? Tedy pořád hlásit každou změnu v počtu včelstev? Huh

Né viděl jsem reklamu kdy paní při romantické večeři dostane SMS aby se dostavila na gynekologické vyšetření a žárlivého partnera, že se jí někdo chce podívat dolů. Angel

Nečekám, ale že když budu do zblbnutí hlásit změny do ÚE či případné úhyny částečné nebo celkové, že přijede zdravotník tedy pro včely veterinář a provede vyšetření a vyloučí infekční žloutenku tedy mor.

Myslím, že jsem ale již k tomuto hlášení i GPS (stejně jako k telefonnímu kontaktu) napsal vše a tak pokračovat nebudu! Stejně za několik dní podzim skončí a toto téma bude neaktuální a proč si tedy dělat hlavu nad něčím, co BUDE LOŇSKÁ ZÁLEŽITOST! Smile

Zkus se raději svojí iniciativu věnovat přímým směrem a dotázat se na SVS jestli potřebují k nalezení nemocného GPS a TELEFON nebo jim stačí současný pro tebe možná nepořádný či chaotický stav! Záchranné službě také nehlásíme GPS aby nám zachránila život, kde rozhodují vteřiny! U MVP zase nemůžeme očekávat, že budou tak chvátat aby dorazili do max. dvaceti minut a do několika dní nebo týdnů aby se domluvili s včelařem určitě dokáží pracovat i bez navigace. Smile





(05.12.2014 19:49)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]
(05.12.2014 19:34)NB1 napsal(a): [ -> ]
(04.12.2014 20:01)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]To je stejný, jako se zeptat, jestli potřebujeme zdravotnictví, když existuje smrt.....Dodgy

Toto tady určitě řešit nebudu, ale jsou případy kdy zdravotnictví škodí přirozenému narození viz. porody s léky a nástřih hráze.

No ty jsi se Jaromíre taky vyznamenal,občas to tady je pěkný "blbákov".

Jsem přesvědčen, že blbákov nezpůsobí ten první s odlišným názorem (ale držící se tématu), ale ti druzí co začnou odklánět a dávat příklady lidské se srovnáváním, kteří tím blbákov rozvádí a odklání diskuzy od tématu! První se pak brání a už se lavina řítí. Jako se o to nyní pokoušíte vy!
Toto je téma o úhynech a důvodech.
Já zatím patřím mezi ty šťastnější včelaře, z téměř 40 včelstev na dvou stanovištích zatím plný stav, tedy bez úhynu. Včelky se jeví v pohodě.
Včelařím v nadmořské výšce mezi 550-600m/nm v podhůří Jeseníků. V blízkosti žádného ze stanovišť jsem neměl žádné plochy monokulturních plodin jako je řepka atd. Převládají pastviny a lesy. Tedy žádný přínos pylu kontaminovaného postřiky.
Co se týká léčení tak kombinuji jak organické kyseliny tak akaracidy. Tedy jako letní léčení jsem použil KM asi 75%, odpařovač Yannick a jako podzimní klasické 2 fumigace Varidolem a v těchto dnech aerosol varidolem.
Co se týká přístupu ke včelám tak poslední rezebrání včel dělám při posledním vytáčení, tedy někdy ke konci července podle počasí při kterém provedu kontrolu kladení a stavu včelstev. Poté ihned zakrmuji , léčím a nechám včelky at si to udělají jak chtějí. Razím totiž názor, že ony jsou chtřejší jako já a sami vědí dobře jak se mají připravit na zimování. Tím, že bych rozebíral včely v době, kdy mají vše důkladně prolepené, bych je dle mého názoru jen zbytečně a nadměrně zatěžoval. Stačí to, že je ruším léčením. Toto je můj způsob přístupu ke včelám.
Pravda je, že můj přístup nese některá rizika, tedy nemusím si všimnou proběhlé loupeže, či dodatečně bezmatečného včelstva, ale pro mne jsou tato rizika menší, než rušení včel rozběrem díla v takto nevhodnou dobu.
Jako potvrzení toho, že můj způsob mi funguje je ten, že poslední 3 roky jsem neměl z téměř 40 včelstev žádný úhyn. Poslední úhyn jsem měl 4 roky nazpět a to bylo právě díky vyloupení a úhynu hladem.
Včelařím v zateplených nástavkových úlech 39x24 od Honzy Kolomého.Matky mám také od něj a dále si je rozchovávám.
Tolik postřeh z mé praxe k tématu úhyny včelstev.
1) dotace tu jsou, tak proč bych nezažádal (Opravdu nikdo z vás nežádal o dotace, nebo si neodepsal náklady jako firma)
2) U nás se o dotace losuje. Bylo 6 nových včelařů a dotace na naší ZO jen pro dva. Vůbec jsem to nemusel dostat. šance 1:3
3) Že dostanu dotace jsem se dozvěděl až po půl roce, kdy jsem je připravoval na zimu.
4) Vše tahám ze své výplaty a tak ubírám své rodině. A i když jsem neměl jistotu, že něco dostanu, tak jsem do toho šel a šel bych do toho znova. Nic odepsat nemohu, protože jsem zaměstnanec.
Říkat blbosti o tom, že začínají včelařit kvůli dotacím je nehorázná lež, protože nikdo neví předem kdo je dostane. Když si vezmu dotace na ostatní vybavení včetně medometu, tak ty dotace převyšují mnohonásobně dotace začínajících včelařů.
5) Jsme mimo, protože tady se mají řešit úhyny a proč k nim došlo. Já jsem několikrát popisoval, jak jsem se o ně staral, aby začínající včelař, nebo dlouhodobý včelař mohl zjistit, proč v okolí padlo přes 100 včelstev a přežilo jen pár. Zjišťuji, ptám se, protože to chci vědět. Zatím jsem se dozvěděl, že za to může včelař, nebo zimní měl. Nedozvěděl jsem se, která linie matek padla, nedozvěděl jsem se, jak byla včelstva ošetřována, léčena, jaké používají úly apod. Dozvěděl jsem se jen 33 stránek keců, hádek a osočování.
Má úcta.
Edit: Teď jsem se tak nasral, že končím. Stejně jako jsem začínal, tak budu pokračovat, ale tady už psát ani se ptát nebudu. Proč někomu vadí, že jsem si zažádal o dotace, když tady tu republiku rozkradli ve velkém pomocí tunelů a dotací a výše mojí dotace nedělá ani promile toho, co se tady rozkradlo.
(05.12.2014 19:34)NB1 napsal(a): [ -> ]
(04.12.2014 20:01)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]To je stejný, jako se zeptat, jestli potřebujeme zdravotnictví, když existuje smrt.....Dodgy

Toto tady určitě řešit nebudu, ale jsou případy kdy zdravotnictví škodí přirozenému narození viz. porody s léky a nástřih hráze. Jestli máš skutečný zájem a nešlo jen o příspěvek typu "hlavně něco říct i když to nesouvisí s tématem a nesleduješ naší diskuzi s JKL, kde řešíme jak může/nepomůže pomoct častější hlášení do ÚE!", seznámím tě s ženami, které ti toto odborně vysvětlí více než já.

Jaromíre , to se na mě nezlob....ale byla to reakce na to: že příroda nepotřebuje jen zdravá včelstva, když existujou včelí nemoce.....
Ty hlášení, ikdyž je budete dělat 2x denně počty úhynů nesníží....GPS souřadnice stanoviště taky ne....vybavení všech včelařů telefonem taky ne....Když to nedokáže ani 10 let různých školení, letních škol, včelařských kurzů a středního odborného školství v oboru včelař....tak je asi něco fakt špatně.

Baví te se tu o hlášení.....Dnes jsem byl na KVS.....kde mi bylo řečeno, že inspektor KVS se při pohledu do evidence do Hradišťka dozví jen adresu stanoviště....ale už ne katastr a číslo parcely. Dokonce mi to bylo na případu mých stanovišť předvedeno.....Ale já tam mám uvedeno tel. číslo. i e-mail ( protože se nebojím úniku osobních dat) Takže se bavte radostně o dalším použití systému evidence s GPS, když ten současný nefunguje! A hlavně tou GPeSkou snižte ty úhyny.
Další poznatek z praxe kočovníků......:"Hele, vyšetření máš, tak si ty včely někam postav ať nejsou moc na očích a moc se o tom nezmiňuj".....Dodgy......bez jakéhokoliv nahlášení..... Podle mýho dost "hustý"...a následoval by zákaz kočování na další rok.
To, jak se opravdu ošetřuje a nazývá se to zažitým systémem.....bohužel od začátku všecko špatně!
Tím, že se vpodstatě nedá zkontolovat, jak kdo a kdy ošetří včelstva...a jestli vůbec!
To, že je tady uvedeno "mraky" úhynů, a je nás tady jen pár, kdo se zajímá o to, na co to vlastně bylo a nechá udělat rozbor!
To musí tyhle věci vyjít v Zákoně, aby se přijmulo to,"že neznalost neomlouvá"?
Tohle jsou věci, kterýma byste se tady v tomhle vlákně měli zabývat a ne blbým hlášením!

Mimochodem, přítelkyně je porodní asistentka....takže jestli myslíš, že by holky mohly mít na srdci něco co nevím, tak sem s nima.....Big Grin
(05.12.2014 19:17)Jose68 napsal(a): [ -> ]
(01.12.2014 15:46)JAREK255 napsal(a): [ -> ]


Vyšetření zimní měli? I kdybych měl negativní názor, jako že nemám, kolik Vás to stojí času nebo peněz? Tak proč ne?

Tahle jedna citovaná věta mi vadí. Proč ? 1. Hlavně proto že vyhozené peníze jsou pro mne vyhozené peníze i když nejsou moje. Pokud takhle totiž všichni budeme jednat stále, že když se něco někde nahoře vyhodí nebo rozkrade, neúčelně vynaloží, mávnem nad tím rukou že s tím stejně nic nezmůžem , není to z mého, a když se to nedá tam, tak se to ztratí jinde.. Tak se prostě v tomhle státě nic k dobrému nezlepší. Navíc neplatím z vydřených peněz zrovna malé daně, přes spotřební daně a DPH zaplatím zas vše několikrát. Takže to beru tak že to jsou i moje peníze co se prošustrují.. 2. Špatně vynaložený čas mi vadí ( Osobně třeba jako nečlen ČSV povezu vzorek předat na KVS, což bych jinak nemusel ) 3. Existuje i varianta kdy si nečlen posílá onen vzorek za své. 4. Na úhynech to vůbec nic nezmění pokud se nebudeme starat každý sám, a budeme hledat kolektivní problém řešitelný restriktivními vyhláškami, kde se někteří jen klamavě uklidní vědomím že mají splněná nařízení, a tím je tedy vše z jejich pohledu reddy.. Vždyť mu to člověk pověřený svazem na podzim fouknul, že se jinak do včel krom vytáčení celé léto nepodíval již jaksi nereviduje.. Včely musí chovat totiž člověk co je ochoten pro své včely něco udělat, zkoušet sám aplikovat různé postupy z nichž si dokáže vyvodit a ověřit svůj vhodný postup. Nejde zde jen o léčení ale i genetiku. Je třeba sebevzdělávání, poznávání, i testování mnohdy slepých uliček. Pravda ani to nezaručuje že včelař co toto naplňuje o včely nepřijde. Žádný předpis a nařízení, ani tedy povinné odběry měli problém s úhyny a zdravotnímu stavu včel neprospějí.. Pořád jsou to pro mne jen neúčelně vynaložené peníze použitelné užitečněji, řekněme byť do osvěty včelařské obce.. Jsem tímto vděčný lidem co se pokouší toto změnit, a tlačí na odstranění těchto zbytečností, jako povinné měli, politice léčiv a řešení nákazových situací, díky kterým jsme bizarním včelařským ostrůvkem ve středu EU.
Zdravím všechny včelaře,
Jelikož jsem na fóru delší dobu nebyl(cca 2 měsíce), uniklo mi toto téma. No a jelikož mi na včelách záleží, zakousl jsem se a během krátké doby jsem poctivě přečetl všech 33 stran. Takže se cítím, jako každý ješitný "odborník", povinen se vyjádřit Wink. Asi to shrnu do několika stručných bodů:
1. Mimo téma - ač tady opravdu někdy padají "mimózní" názory a formulace, je to opravdu podnětné a zvídaví člověk si tu svoje názory ujasní - a to myslím smrtelně vážně.
2. Další postřeh mimo téma - mnoha diskutujícím chybí smysl pro humor a hlavně to berou moc vážně, hlavně sebe a pointa a merito věci jim uniká Wink
3. Již k tématu - mám prakticky 10 včelstev + jeden letošní oddělek. Léčil jsem 3x KM(formidolem) - 9.8.,16.8. a 3.9. V říjnu a listopadu 2x Varidol. Spady byly po Formidolu nejprve kolem 100 ks/den - léčebný spad. Po každé aplikaci byl znatelný úbytek spadu. Po posledním Varidolu pouze do 20 kusů. Bohužel nemám to přesně spočítané. Po aerosulu - spad po 24 hodinách jednotky ks. Zatím bez úhynu, ale 2-3 včelstva slabá - 3-4 uličky, ostatní 5-8 uliček.
4. A můj názor? Těžko se mi vyslovuje, jelikož moje 3letá zkušenost(i když otec měl včely stále), mne k tomu neopravňuje. Ale přesto si troufnu něco vyplodit. Před několika cca 4 lety, když otec končil se včelařením, byl u nás diagnostikován včelí mor. Naštěstí se nepotvrdil a klinické příznaky se nedostavily. Od té doby jsem se začal věnovat včelaření intenzivně a začal jsem důsledně obměňovat dílo, nové rámečky, mladé matky a také se snažím poctivě dodržovat všechna, podle mne rozumná opatření. Vím, že toto není žádný odborný příspěvek s přesnými údaji atp, ale mám pocit, že nad nepřízní osudu vítězí jen ta zmiňovaná poctivá práce? Já vím, že to zní dost frázovitě a taky, jako že já jsem svou poctivou prací přemohl nepřízeň osudu Wink, ale prostě ten pocit mám. Ale snažím se to taky nebrat vážně! Tak mne moc nekamenujte.
Omlouvám se za ostrá slova....ale někdy to už nejde vydržet.
Tak vážně, včelaři v tomhle vlákně se podělte o svoje smutné zkušenosti ku prospěchu poznání. Opravdu to tu udělalo, jak píře Milan, jen pár z nás. Kolik, že má toto VF uživatelů? Hodně a přesto se ankety zůčastnilo celkem málo lidí. Ano, zimování ještě není u konce, ale termín byl do konce listopadu? Pak se to může sečíst třeba s další etapou ankety v ůnoru. Je to ten důvod neúčasti?
Taky je zajímavé, že nějaké úhyny mělo jen 84 lidí. V tom případě jsou tu samí borci a děti štěstěny. Tak se jim možná nemůžeme divit, že nás pečující, ale patrně i chybující vidí ve špatném světle a mají pravdu v jednom - tonoucí se stébla chytá.
Moje zjištění, nejen v mém okolí ( mám spojení se včelaři z různých krajů), mi říká,že se někdo o tyto smutné zkušenosti dělit nechce, protože ty výsledky, by vypadaly jinak. Je to jejich volba, ale k přednostem tohoto fora jsem řadila právě to, že tu lidé sdílí.
Ze všech přispěvků a mého aktivního pátrání mi vyplývá jediný závěr. Bude trvat ještě nějaký čas, než se všichni shodnou na nějakém závěru úhynů. A prosím vás, zůstaňme u tématu, můžeme tím všichni jen získat.
U sebe mám jasno: vytipované včelstvo ( pokud obstojí, tak jako do teď) budu rozchovávat, ale to už jsem tu někde psala. Zdravím všechny se kterými jsem ve spojení, také díky VF, a stále si máme co podnětného říci, nebo si třeba jen tak pobrblat Wink

Pro Petra Ch.
Petře, boužel ani ta poctivá a tvrdá práce, za určitých nepříznivých okolností není samospásná. Bohužel. Přeji ti hodně štěstí, aby to u tebe bylo OK Wink Taky ještě nemám moc zkušeností, ale snažím se získané poznatky využívat, jak nejlépe dovedu.
Referenční URL's