Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny podzim 2014
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(09.12.2014 11:54)jirka.marx napsal(a): [ -> ]
(09.12.2014 10:51)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Tady je Karle otázka,.....když rozchováme, co bude po letošku odolný na (a teď je to jen příklad....Big Grin) na "prasečí chřipku"....a ona příští rok přijde "ptačí".....Dodgy
Milane, když to bude odolný u tebe, tak to bude odolný všude a proti všemu Smile

No, myslím, že nejsem sám, kdo má letos možnost prověřit odolnost včel na VD, viry a Nc.....Ale nadruhou stranu, kolik včelařů dostane možnost monitorovat loupení zdarvých, silných včelstev v napadených, slaboučkých včelstvech typu "all in one"(co se infekcí týká) a zhodnotit si denní přínosy v jinak bezsnůškovém období....a s tím související přinesené tisíce VD Big GrinBig GrinBig Grin Samozřejmě, že se mezi včelstvy rýsuje několik, které stále vypadají, jako by se jich současná situace ani natýkala....ale na vyhodnocení je příliš brzy. To, co bylo letos u mě v červenci a srpnu, to se tobě nepodaří zažít za deset let ani jednou.....Big Grin ...a buď rád. Já jsem nakonec rád, že to vypadá "jenom" tak, jak to vypadá. Mohlo to být mnohem horší. Dodgy
Martine, včelaři, kteří podcenili letní monitoring, většinou opravdu přišli o včelstva tam, kde nákaza byla už tehdy vysoká a oni nezareagovali.
Jestli se to pak rozjelo do nekontrolovatelného modu, je to zase jen o tom celosezonním sledování zdravotního stavu.
Tvá kritika vychází z tak trochu zvláštního předpokladu. Kritizuješ článek, jenž je napsán na základě tiskové zprávy. V tiskové zprávě to můžeme napsat tisíckrát dobře, ale neovlivníme, jak to uchopí nepoučený novinář. A vůbec neovlivníme, jak to dále uchopí zaujatý čtenář a interpretátor ...Wink
Učíme se to, avšak a zdá se, že tato strategie zabrala a o problému se začíná mluvit. Pro nás je teď poučením, abychom TZ psali tak, aby to český novinář pobral a zpracoval nějak konsistentně. To je věru výzva ... To, jak to zaujatý čtenář uchopí, je už jen na něm ... Wink
Jde o naše stanoviska, tedy jak současné problémy vidíme my. I to bude asi třeba v oněch zprávách zdůraznit. Že to vidíme v řadě bodů jinak než jiní a většinoví.
Nejde o syntetickou zprávu o oboru. Myslím teď na tu, která se zpracovávala ana jaře a již garantoval pro MZe ČSV, ale dosud ji nidko neviděl ...
Jiří
(09.12.2014 13:45)JKL napsal(a): [ -> ]Martine není máš naprostou pravdu.
Jenom bych ještě po pravdě slyšel jak výsledky zimní měli měly vliv na tyto podzimní úhyny. A co s toho vyplývá ohledně smysluplnosti laboratorního vyšetření klištíkovitosti ze zimní měli.
Prosím otevřeně.

Popravdě žádný. Zimní měl nám řekne maximálně to, jak jsme byli úspěšní s likvidací klestika na podzim.
Je to celou dobu jako kolovrátek, ale pro nepamětníky:

1 - Ing. Veselý (a možná i další) psával každé léto mobilizační texty do Včelařství o nutnosti letního monitoringu.
2- 2007 úhyny (i když u mě letní monitoring do té doby skoro v normálu - první VD asi tak na začátku července - co by jsme za to dneska dali Smile )
3 - oficiální verze - včelaři neléčili tak jak měli i když dosavadní MVO SVS i praxe ČSV (dodávání léčiva centrálně přes OV) jim to zakazovala - komise atd.
4- zkratkovitá reakce málo Varidlolu, okamžité nátěry atd a víc do toho.

5- PSNV nechává vytisknout na západě dávno běžné podložky aby podpořila laetní monitoring
6 - vzniká nápad na porpojení informací internetem
7 - Parta lidí z PSNV ale i mimo (ČSV) vytváří web VMS
8 - Jednání o spolupráci - oficilální verze: Dol ČSV - my moniturujeme (zimní měl) není potřeba nějaký letní monitoring
9 - od té doby různé důvody - obvklé . mě nezajímá jak to padá u Znojma, mně zajímá situace doma, máme přehled ze zimní měli, monitorujeme jinak než VMS - cukrem (metoda známá dávno před vznikem VMS a do něj lze zadávat každý monitoring) Smile , .. . . atd atd

atd, atd, atd

po 50. úhyny 2011 (u nás opět po skvělé zimní měli nebyl objednán Gabon, ale od té doby vím, že to Gabon jen zlepší, když je to okolo, jste rádi když jste jen na 20% ztrát)
po 51. úhyny 2012

atd, atd, atd

po 101. Na MZe loni v lednu - návrh idealistů z PSNV - postavit "morálně" letní monitoring na úroveň aerosolu - stejných deset Kč za každé včelstvo pro včelaře co zadává data z letního mionitoringu na internet (třeba ať si ČSV udělá svůj web)
Odpor delegace ČSV. Dotaz MZe na ředitele DOLu - je tedy ten letní monitoring k něčemu?
Odpověď JE, ale mě nezajímá situace 7km ode mě mně musí zajímat moje včelstva, ne to co se děje o kus dál.

po 102 Stejný pán ve Vysoké Libni o cca 14 dní později - vás nesmí zajímat jen situace u vás, vás musí zajímat situace okolo vás, my tady na Mělníce budeme organizovat okresní monitoring .. .
(Body 101 - svědci, bod 102 nahrávka - pokud vám to přijde absurdní)
. . . .
Po 115. Květen 2014 PSNV vydává eVěstník a Jirka Matl již po xté upozorňuje na letošní populaci VD po teplé zimě

Zbytečně, značná část ZO si po výsledcích zimní měli ani neobjednala Gabony.
Takže i ti co možná by byli "pořádní", nebyli. A stejně jako 2007 na jednom včelíně to začalo a jelo to po okolí.

Letos opět horší, populace včel je nasycena od 2007 viry které čekají na každé zakolísání vitality včelstev.



S kterým bodem nesouhlasíte?
(09.12.2014 13:04)Ivík napsal(a): [ -> ]Je až neuvěřitelné, co dokáže jedna tisková zpráva PSNV otištěná desítkami médií udělat. Vrací se nám to do diskuse jako bumerang. Příklady v různých obměnách:
http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/ti...tev-347530
http://www.rychnovsky.denik.cz/zpravy_re...41128.html
http://svitavsky.denik.cz/zpravy_region/...41204.html
http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zprav...i-kontroly
http://plzensky.denik.cz/zpravy_region/v...41204.html
Nebylo by lépe založit téma tisková zpráva PSNV?
... A jedeme dál ...
http://jihlavsky.denik.cz/zpravy_region/...41209.html
http://pribramsky.denik.cz/zpravy_region...41209.html
Ta druhá zpráva, jak se zdá, souvisí paradoxně i s morovou situací v Praze ...
Jiří
(09.12.2014 14:40)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Martine, včelaři, kteří podcenili letní monitoring, většinou opravdu přišli o včelstva tam, kde nákaza byla už tehdy vysoká a oni nezareagovali. ....

Myslím že v tejto vete je najdôležitejšie slovo "NEZAREAGOVALI".
Samotný monitoring nič nerieši pokiaľ z výsledkov nie sú vyvodené opatrenia ...
Potom aj na spôsobe "monitoringu" nezáleží, pokiaľ včelár pri prehliadke dokáže posúdiť stav zamorenia VD, ale hlavne na tento stav reaguje liečením...
Je mnoho včelárov čo pracujú v dvojpriestorových ... a na monitoring majú obmedzené možnosti, ale liečia podľa pokynov ZO a doposiaľ im to stačilo. Myslím že tento rok je výnimočný tým že sa stalo toto "zabehnuté" liečenie neúčinným.
Stále mi tu chýba seriózne vyjadrenie kompetentnej osoby či je príčinou iba premnoženie VD, alebo súhrn faktorov ...
Ve dnech 29. a 30. listopadu proběhlo setkání komerčních včelařů v Nasavrkách, kde jsme ve volných chvílích diskutovali o příčinách úhynu včelstev. Podzim 2014 špičkoví chovatele matek, kteří zcela určitě nic nezanedbali, přišli až o jednu třetinu včelstev, včetně plemenných, což je těžko nahraditelná ztráta. Ostatní mají ztráty deset áž čtyřicet procent s tím, že ty co přežívají jsou slabší až slabá. Až jaro ukáže, jak na tom vlastně jsme a ty co přežijí nebudou schopny plně využít jarní snůšku, která je pro nižší polohy naprosto zásadní. Sám vlastním několik set včelstev a z tohoto množství mě jedno včelstvo zmizelo a ostatní jsou o jednu uličku zimního chumáče slabší, ale kraňka by to na jaře měla zvládnout. Kromě toho zimuji 80 oddělků sloužicích k výměně matek a vyrovnání včelstev. Jsem pro jaro opatrným optimistou.
Příčiny: minimální spad roztočú na podzim 2013, kdy část včelařů podlehla uspokojení a celý rok 2014 se od tohoto faktu odvíjel. Rutinní ošetření formidolem se zcela minulo účinkem a pozdější nasazení odpařovačů již nemohlo situaci zachránit. Atypický rok plodování již od ledna, kdy patrně letos neplatí jedna samička na jaře 160 na podzim. Jak jsem zvládl letošní varoázní rok? V měsíci únoru jsem provedl nátěr plodu M1 240 mg, ale neprovedl jsem fumigaci, jak je uveden v metodice, což byla chyba, ale timto zákrokem jsem značně omezil přežívající populaci varroy a to tak, že až na čtyři včelstva, kde jsem musel nasadit gabon jsem neměl problém. Spady roztočů při první fumigaci byly v úrovni jiných let. Slabší včely jsou důsledkem situace, kdy od 10. května již nebyl žádný přínos. Krmit jsem začal 25. června, lípa letos nemedovala
A odkud jsi (alespoň oblast, nadmořská výška). Zdá se, že v různých oblastech ČR je rozdílná situace. Jak dopadli kolegové včelaři v okolí?
Škoda, že nejdou ty úhyny zadávat i do mapy, aby měl člověk lepší informaci, co se kolem něj děje a jestli vůbec. Jestli ty katastrofické úhyny jsou třeba jenom v některých částech republiky a ostatní místa tak do těch 10%.

Na druhou stranu 75% včelařů má do 10% úhynů, tak já nevím, co si myslet. Je to asi hodně individuální.
Ty mapy by mohla mít leda SVS, tedy pokud by se hlásily ty úhyny.
Další možnost je mimořádně nařídit k nějakému jarnímu dni hlášení do UE a tam vyhodnotit úbytky na stanovištích a ty dát do map.

To že zde v anketě je zdánlivě málo úhynů může být dáno tím, že sem chodí ti o se zajímají a byli se situací v podletí obeznámeni a tedy včas léčili. Pak také tím, že ti co včelstva oplakávají nemají moc chuť se o tom rozšiřovat.
Objektivně to opravdu půjde zjistit možná podle počtu včelstev uvedených na zaslané měli v únoru a porovnání s počty UE ze září. Alespoň jednou by se ta měl mohla k něčemu použít Big GrinBig GrinBig Grin I když - za ty prachy Angry
A kdo bude kontrolovat, v únoru, že je ve vzorku, skutečný počet včelstev.Big GrinBig GrinBig Grin
To myslíš jakože ti co přišli o včelstva si ji vyrobí na nahlášený stav k září aby je někdo nepopotahoval?
Možná jen ti co se jim nechce nic posílat řeknou, že mají 0, jinak nevidím důvod proč neudat pravdivé číslo.
Spíš by mne zajímalo, když někdo nepošle měl jak se zachová SVS - zda bude pokutovat nebo zjišťovat proč nebyla odevzdána a bude kontaktovat včelaře nebo přímo kontrolovat stanoviště zda jsou úly uzavřené a zabezpečené proti loupeži a šíření virů ... a jak bylo naloženo s plásty.
No Jiřík monitoruje ve všech pádech ale jakou to má vlastně cenu a jak spolehlivé výsledky vlastně dostaneme? Já osobně si myslím, že v roce blbec jako letos ani nestojí za to harašit s podložkami. Průšvih je v tom,že na položku padají mrtví roztoči, kteří před tím strávili plodný život cca 4 cykly zavíčkovaného plodu a někteří autoři udávají ještě víc. Takže pro ty méně chápavé: Máme dva roztoče, říkejme jim pro zjednodušení Pepíček a Mařenka. První cyklus a jsou 4, druhý cyklus 16, třetí 256, čtvrtý šílené číslo. To že se takto roztoči množí v příznivých podmínkách přednáší odborníci z Dolu tak snad něco na tom bude. Po vylíhnutí tohoto šíleného čísla teprve spadnou Pepíček s Mařenkou na podložku. A tisíce čilých mladých roztočů lezou do plodu těsně před zavíčkováním a na podložkách se přitom vůbec nic kritického neděje a on už je konec včelstva na dohled. Žel navzdory úsilí členu VMS a jiných nadšených prohlížečů je stav roztočů od zač.
července velkou neznámou. Pečlivá prohlídka plodu je určitě nejlepší, ale tak pro včelaře do 5 včelstev. Samozřejmě o 2 měsíce později můžeme svést vše na loupící včelstva a donos tisíců roztočů odjinud, ale v podstatě je to hloupost. Nejvíce roztočů máme v plodu u sebe doma a tahle šílená čísla zvládá chemie jak kdy. Proto nazývejme věci pravými jmény, nevymýšlejme si pitomosti a hledejme cesty jak z toho srabu ven. Cest je několik! Zdraví R. S.
...známe motto- kto nemnoží,živoří - platí v rokoch,ako je tento,dvojnásobne..
Takže: P+M mají každý po jednom miminku....vylezou a jsou celkem 4....zalezou ale v ten moment už má každý 3 mimimka....aby jich nakonec cyklu bylo 4+12=16....ty zase zalezou....ale 16 dospělých, už bude mít každej 15 miminek..... 16+15*16=256. No Rudo tak takhle to určitě není to by v dalším cyklu muselo být v každý buňce 255 mladých + stará samička..... a celkem by bylo po nějakých dvou měsících 65.000 ks VD....Big GrinBig GrinBig Grin
VD se množí, víceméně, geometrickou řadou a ne exponenciální, jak jsi uvedl.....takže správně by to bylo (při dvou miminkách ze z jedné samičky 2, 6, 18, 54, 160, 474.....atd. a NE těch 2, 4, 16, 256, 65236......To by v páté generaci bylo 4 294 967 296ks VD.....v praxi by to bylo zhruba 53000 ks VD na jedné včele.Big GrinBig GrinBig Grin
....Takže jsou jen dvě možnosti....Buď ty z Dolu, co takhle přednášej, poslat do blázince, a nebo tebe na ušní......Big GrinBig GrinBig Grin
(09.12.2014 22:31)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]... Samozřejmě o 2 měsíce později můžeme svést vše na loupící včelstva a donos tisíců roztočů odjinud, ale v podstatě je to hloupost...

Tiež si myslím že vylúpenie (zoslabnutého včelstva) je iba dôsledok.
V čase lúpenia ešte relatívne silné lúpiace včelstvo ak má už tiež postihnutý plod, tak vlastne udržuje svoju silu iba na úkor vylúpeného včelstva, ale tiež je odsúdené na zoslabnutie a prípadný koniec. Len je všetko časovo posunuté.
(09.12.2014 22:43)gusto napsal(a): [ -> ]...známe motto- kto nemnoží,živoří - platí v rokoch,ako je tento,dvojnásobne..

To podle toho, co by se mělo množit. Kdo množí roztoče, ten možná teď (tedy jeho včely) už ani neživoří
Už mi to nedá len tak pasívne sledovať toto vlákno s postojom „mňa sa to netýka“. Moju reakciu evokuje jednak súcit so všetkými tými, ktorým padli a padajú včelstvá a taktiež bezradnosť včelárov potencovaná odôvodnenými obavami, čo ešte prinesie zima a ďalšie roky! Všetko nasvedčuje tomu, že situácia s úhynmi včelstiev sa dá považovať za pohromu- charakteru epidémie. Udalosti tohto rozsahu boli dôvodom pre kompetentných konať. Kto mal už dávnejšie rozhodne zasiahnuť, sú tí, čo majú v rukách i páky moci. Situácia si už dávno vyžadovala zriadenie krízového štábu s programom čo najrýchlejšie detegovať hlavných pôvodcov pohromy a doporučiť efektívnym postup, ako zabrániť ďalším úhynom v najbližšom období- v zimných mesiacoch. Máte inštitúcie, priamo či nepriamo napojené na včelárstvo, funkcionárov, ktorí z funkcií v nich osobne profitujú, výzkumné ústavy , veterinárna správa, hygienici– u nich by to mala byť povinnosť! No nič z toho som vo vlákne nezaregistroval. Vlákno je voľná tribúna, kde postihnutí i nepostihnutí si dokazujú pravdu. Jeden viní klieštika/tento „sviniar“ sa asi na tom výdatne podieľal/, fiasko monitoringu, druhý včelárov, tretí vírusy, štvrtý nosemu, ďalší hlad, lúpeže, degenerovaný genetický potenciál, kyseliny, amitraz, prevčelenie, imunitu, peľ, nikotenoidy, blbý rok...Jednoducho názorový chaos. Ale pritom scenár strikne uniformný- prázdne úle so zásobami, bez matky- ako „šibnutie bičom“- v priebehu 1-2 týždňov. Znaky typické pre vírusovú epidémiu. Tvrdiť, že to aspoň pomôže pri selekcii genet. materiálu do budúcnosti je postavené „na vode“, pretože nabudúce môže kvázi odolnejšie včelstvá , čiže rozchov tých, čo sa teraz javia ako najodolnejšie, „vykosiť“ iný vírusový mutant...Ďalej neteoretizujem /na to sú povolanejší/, pretože ja „jsem jen obyčejný muž...“- radový včelár, ktorý sa vo voľnom čase cíti pri včelách ako „v raji“- no musia byť zdravé, silné, milé a usilovné. Ak to ale „škrípe“, tak sa cítim ako fušer. Hľadám predovšetkým moje chyby. Preto keby som bol teraz v koži tých, ktorým pohroma prešla včelnicou, niečo prežilo, zoslablo, alebo neprešla, no včelstvá zoslabli a mal by som celú zimu tŕpnuť, čo nájdem v úľoch zjari, musel by som niečo urobiť. Naviac viem, že vírusové epidémie mávajú niekedy dve vlny, kedy druhá býva často ničivejšia než prvá. Totižto včelstvá musia najprv prezimovať, aby som mohol budúci rok robiť menej chýb, úspešne včeláriť. Preto i keby to nebol zázračný liečiteľský či preventívny ťah, tak by som mal aspoň čisté svedomie. „Topiaci sa i slamky chytá“. No aby som sa nezaradil do davu, ktorý len teoretizuje o príčinách, čo kde sa „poondilo“ počas roka, tak by som ešte teraz eliminoval vlhkosť v úľoch, ktorá sa pri naložených „milovaných“ fóliách bude len zvyšovať. Ona môže byť „rozbuška“ pre ďalšiu pohromu v najbližších mesiacoch. Pretože vírusy , ale i niektoré iné, včielky likvidujúce /no nielen tie, ale hubili v epi-pandémiách i také chýrne makroorganizmy, ako sú ľudia/ mikroorganizmy vo svojom reprodukčnom procese vlhkosť milujú....Samozrejme tí, ktorí sú presvedčení, že o žiadnu infekčnú príčinu nejde, nech uvažujú po svojom.... SadConfused
(09.12.2014 22:31)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]No Jiřík monitoruje ve všech pádech ale jakou to má vlastně cenu a jak spolehlivé výsledky vlastně dostaneme? Já osobně si myslím, že v roce blbec jako letos ani nestojí za to harašit s podložkami. Průšvih je v tom,že na položku padají mrtví roztoči, kteří před tím strávili plodný život cca 4 cykly zavíčkovaného plodu a někteří autoři udávají ještě víc. Takže pro ty méně chápavé: Máme dva roztoče, říkejme jim pro zjednodušení Pepíček a Mařenka. První cyklus a jsou 4, druhý cyklus 16, třetí 256, čtvrtý šílené číslo. To že se takto roztoči množí v příznivých podmínkách přednáší odborníci z Dolu tak snad něco na tom bude. Po vylíhnutí tohoto šíleného čísla teprve spadnou Pepíček s Mařenkou na podložku.
Pane Stonjek, nešiřte bludy. Rychlost množení kleštíka je dobře známá a doporučuji čerpat poznatky z důvěryhodného zdroje, na českém webu např. stránky Květoslava Čermáka http://vigorbee.cz/clanky/varrooza/
Počet kleštíků ve včelstvu se zdvojnásobí za asi 30 dnů. Takže z vašeho Pepíčka a Mařenky, pokud se množí na dělničím plodu, máte za měsíc 4, za dva měsíce 8, za tři měsíce 16 . . . do konce sezóny cca 100 kleštíků. Není to málo, ale vývoj populace je pozvolný a rozhodně se dá zachytit vhodnou metodou monitoringu (spad na podložku, diagnostika na plodu, smyv včel atd.). Také je užitečné vědět, že než Pepíček a Mařenka dožijí a padnou na podložku, napadá do přirozeného spadu spousta světlých roztočů, což je jejich nedovivinuté potomstvo. Na trubčím plodu probíhá množení asi 3 x rychleji, což je třeba mít na paměti mimo jiné při použití protirojového chovu trubců.
Broněk Gruna
Tak s tím že populace roztoče se zdvojnásobí až za 30 dní já prostě nesouhlasím. To nemůže vycházet. To by nezkolabovaly desetitisíce vželstev.Těch 30 dní vychází z pozorování a je to za předpokladu že jaro a plodování začne až v březnu a výchozí stav je témněř 0 roztočů.Už jste se tady do mne pustili minule ,ale stojím si za tím že pokud je v únoru ve včelstvu 20 roztočů tak to gabon v srpnu nezachrání a je to konec včelstva. Vzorky mněli byli v pořádku tak jak se mohli roztoči tak namnožit. Já vím s jistotou že ani 5- 6000 roztočů včelstvo nezahubí ,je to poškozených jen 2500-3000 včel. I po gabonech včelaři hlásili tisícové spady,přece tam nemněli už na jaře 300 brouků, Ti roztoči se namnožili z několika málo kusů !! Aby včelstvo odešlo musí tam být už 30 000 - 40 000 roztočů. Neargumentujte tím že si někde nějaké ojedinělé včelstvo nanosilo z kolabujícího divokého roje.To se stát mohlo tak v1-2%. Úhyny jsou jen v teplých krajích kde jaro začalo už v lednu a plodování se témněř nezastavilo.
Referenční URL's